-Inne Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa!

Status
Zamknięty.
Odp: Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa!

- Coraz mniej os?b gra w Tibie.
To wina cipsoftu, jesli juz, nie nasza.
- Zapowiadacie, si? nie wiadomo ile, z Tym startem.
Kazia chyba powyzej wytlumaczyla dobitnie ta kwestie.
- Po jaki Ch*j robicie tyle Tego? Nawalicie, wszstkiego a potem nie b?dzie pomys?u co doda?.
O nasza wyobraznie sie nie boj. Sa juz przewidziane pomysly na 3 update'y do przodu, ktore beda rozwijac obecna fabule. Nie beda wyssane z palca i beda krotko mowiac rozwijac watki, ktore nie zostaly do konca przedstawione w wersji, w jakiej wypuscimy ek.
- Za bardzo kombinujecie z Modyfikacj? Tibi.
Sprecyzuj, co uwazasz za modyfikacje tibii konkretnie.
- Mniej os?b udziela si? w Tym temacie, od k?d zosta? rozpocz?ty.
Wiadome, ze nie utrzyma sie ciagle frekwencji w temacie. A my, swoja droga wolimy pracowac nad ek, niz ciagle rozwijac ten temat.
RPG Tibia Umar?a!
Rpg tibia, nigdy nie istniala.

Nie robi? Tego z?o?liwie, albo, ?eby zniech?ci? do Gry. Ale taka jest prawda.
Robisz, takto nie pisal bys drugi raz takiego samego merytorycznie posta ;) Ale nie martw sie, nas nie zdemotywujesz. A graczy? Jak bedzie gotowe ek, to i tak kazdy wejdzie, zeby zobaczyc co stworzylismy(mimo tego, ze obecnie zainteresowania nie ma).

Co do Ek.
Niestety sesja za tydzien, a caly tydzien za****** zaliczeniami. Z czasem naprawde mam ogromny problem i nie jestem w stanie teraz pracowac nad ek. 2-3 tygodnie bede mial wyjete z zycia, ale ek jak jest, tak bedzie. Za to pozytywna wiadomosc - fabula na glownym kontynencie zbliza sie naprawde ku koncowi :)

Ostatnia edycja:

Naprawd? nie wiem jak mo?na po?wi?ca? setki godzin na co? co w ?yciu nie przyda wam si? do niczego, za kilka lat b?dziecie ?a?owa?, ?e ca?y wk?ad poszed? si? wali?, a setki godzin si? zmarnowa?y... Mimo to powodzenia.
Pozdrawiam

Naprawd? nie wiem jak mo?na po?wi?ca? setki godzin na co? co w ?yciu nie przyda wam si? do niczego, za kilka lat b?dziecie ?a?owa?, ?e ca?y wk?ad poszed? si? wali?, a setki godzin si? zmarnowa?y... Mimo to powodzenia.
Pozdrawiam

Przesadzasz. Nie wszystko to jest ciezka praca. Jak juz ktos tworzy otsy to zainteresowal sie tym bo daje mu to tez przyjemnosc.
Takze sama praca nad serwerem to tez juz cos. No i przy okazji nauka, bo przy tak rozbudowanym serwerze na pewno zostaly wykorzystane rozne rzeczy, ktore mniej lub bardziej przydadza sie w zyciu jesli ktos bedzie chcial z ekipy pojsc w programowanie.
Zawsze beda mogli udostepnic serwer i moze ktos sie nim zaopiekuje.
Wtedy to co stworzyli moze w tym swiecie przetrwac na prawde dlugo.
Co nie zmienia jednak faktu, ze troche racji tez masz.
Wiekszosc serwerow nad ktorymi pracuja zbyt dlugo nie przynosi efektu ktory zrownowazyl by ilosc wkladu pracy w serwer.
Skoro niektorzy pracuja nad serwerem np tydzien i go wypuszczaja, to jesli postoi miesiac i bedzie srednia liczba graczy to wystarczy.
Ale kiedy nad serwerem pracuje sie miesiacami, czy nawet latami... Problem w tym, ze i tak nie wiadomo czy to wyjdzie dobrze czy nie. A druga sprawa, ze nawet jak wyjdzie, to serwer musial by sie cieszyc super popularnoscia przez dobre lata... Tak, zeby wklad pracy zostal, mozna by rzec, doceniony przez graczy i swiat.

Zwracam uwag? na tytu? tematu, " Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa! "

Legenda, a nie serwer. :)

Zwracam uwag? na tytu? tematu, " Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa! "

Legenda, a nie serwer. :)

No czemu mnie nie dziwi, ?e dosta?e? za ten post ostrze?enie.

-> Teraz ja dostan? kolejne.
-> Poskutkuje to banem.
-> Wejd? na inne x konto i zn?w si? b?d? na?miewa?.

Notka moderatorska:
Masz dar do przewidywania przysz?o?ci. Dwu punktowy warn za ma?o warto?ciowy post, nic nie wnosz?cy do tematu.
Je?eli zrobisz multikonta i zaczniesz spamowa? powo?am si? na ? 2.6 regulaminu og?lnego i nie b?dzie tak przyjemnie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Je?eli macie zamiar skrytykowa? serwer wymy?lcie przynajmniej co? nowego czego jeszcze nie by?o. Ka?dy post kt?ry nie wnosi nic do tematu, typu "To nigdy nie wystartuje" czy "I tak upadnie po tygodniu" b?d? karane. Takie posty by?y ju? napisane w tym temacie x razy, wi?c po co si? powtarza??

No czemu mnie nie dziwi, ?e dosta?e? za ten post ostrze?enie.

-> Teraz ja dostan? kolejne.
-> Poskutkuje to banem.
-> Wejd? na inne x konto i zn?w si? b?d? na?miewa?.

Notka moderatorska:
Masz dar do przewidywania przysz?o?ci. Dwu punktowy warn za ma?o warto?ciowy post, nic nie wnosz?cy do tematu.
Je?eli zrobisz multikonta i zaczniesz spamowa? powo?am si? na ? 2.6 regulaminu og?lnego i nie b?dzie tak przyjemnie.

Mia?em tu nie wchodzi? iSanto, ale wiesz chyba przecie?, ?e od 2009 mam tutaj kilka kont :D

Dziwie si?, ?e wog?le jeszcze nie zakazali?cie pisa? w tym temacie ; ) Chocia? Kazia cenzorka i tak by zrobi?a porz?dek, bo ona lubi si? rz?dzi?.

Notka moderatorska:
Pisa? mo?na,ba nawet skrytykowa? tylko niech to b?dzie konstruktywne, a nie typu "I tak nie wypali".

Ostatnio edytowane przez moderatora:

@up
Po co tu piszesz?

@?li ludzie XD
Co was to obchodzi, ?e sobie pracuj?? Albo opisujecie serwer, jego wady i zalety, zadajecie jakie? pytania, na kt?re odpowiedzi mog? wnie?? co? do tematu albo si? po prostu nie wypowiadacie. Co was to obchodzi, ?e chc? co? stworzy?? To ich sprawa, czy to wypali, czy nie. Moim zdaniem maj? fajny cel, dobry pomys? i staraj? si? go urzeczywistni?, a to przecie? nic z?ego. To nie wasz czas, pilnujcie swojego czasu. Fakt, pracuj? d?ugo, pope?niali b??dy, a RPG (jak wspomnia? Abcq) nigdy nie by?o, wi?c nie ma pewno?ci, ?e cokolwiek z tego wyjdzie, ale powtarzam - to ich sprawa. Nieudolnie staracie si? im popsu? zapa? i dobr? zabaw? przy czym pokazujecie jak du?o w was nienawi?ci. Jednym zdaniem - nie kumam was. ;)

@Topic
Podoba mi si? mapa, wygl?da bardzo klimatycznie, tylko dajecie za du?o detali. Nie chodzi o to, ?e to wygl?da ?le, bo wygl?da na prawd? dobrze, rzadko widz? takie mapy, chodzi o to, ?e jak chcecie tak "wycukierkowa?" ca?? map?, to stracicie du?o czasu, a mo?ecie ten czas przeznaczy? na skrypty/fabu??. To tyle ode mnie, zrobicie jak uwa?acie :)

Ostatnia edycja:

@up
Po co tu piszesz?

@?li ludzie XD
Co was to obchodzi, ?e sobie pracuj?? Albo opisujecie serwer, jego wady i zalety, zadajecie jakie? pytania, na kt?re odpowiedzi mog? wnie?? co? do tematu albo si? po prostu nie wypowiadacie. Co was to obchodzi, ?e chc? co? stworzy?? To ich sprawa, czy to wypali, czy nie. Moim zdaniem maj? fajny cel, dobry pomys? i staraj? si? go urzeczywistni?, a to przecie? nic z?ego. To nie wasz czas, pilnujcie swojego czasu. Fakt, pracuj? d?ugo, pope?niali b??dy, a RPG (jak wspomnia? Abcq) nigdy nie by?o, wi?c nie ma pewno?ci, ?e cokolwiek z tego wyjdzie, ale powtarzam - to ich sprawa. Nieudolnie staracie si? im popsu? zapa? i dobr? zabaw? przy czym pokazujecie jak du?o w was nienawi?ci. Jednym zdaniem - nie kumam was. ;)

@Topic
Podoba mi si? mapa, wygl?da bardzo klimatycznie, tylko dajecie za du?o detali. Nie chodzi o to, ?e to wygl?da ?le, bo wygl?da na prawd? dobrze, rzadko widz? takie mapy, chodzi o to, ?e jak chcecie tak "wycukierkowa?" ca?? map?, to stracicie du?o czasu, a mo?ecie ten czas przeznaczy? na skrypty/fabu??. To tyle ode mnie, zrobicie jak uwa?acie :)

Skoro ju? daj? zapowied?, to niech licz? si? z tym, ?e pe?no os?b b?dzie tak pisa?, bo nie ma efekt?w. Testy pewnie by to troch? przy?mi?y (gadanie, ?e nie wypali) chocia? bior?c pod uwag? do?wiadczenia z zesz?ego roku, mog? ?mia?o stwierdzi?, ?e Polacy to debile i nie umiej? nawet czyta? =p

Co do RPG to w dzisiejszych czasach, tak naprawd? ka?dy mo?e zdefiniowa? to osobi?cie, odmiennie od innych. Jeden powie, ?e (MMO)RPG to g??wnie dobra zabawa ze znajomymi i rozwi?zywanie quest?w, inny powie, ?e g??wnie fabu?a i tylko fabu?a, jeszcze inny powie, ?e to mo?liwo?? awansowania postaci? i zdobywania przedmiot?w/czar?w.

Tak?e gadanie, ?e nie by?o RPG zale?y od w?asnej definicji.

To co pokazujemy, to glownie remake'i i nowe miejsca, ktore robimy tak jak widac - na wysokim poziomie. Jednak, nie porywamy sie z motyka na slonce. Wiele miejsc, pozostanie po staremu na mapie. Mimo to, napewno przerobiona zostanie cala natura na glownym kontynencie i dzungli, w stosunku do mapy, ktora poszla w neta.
Z czasem calosc, bedzie wygladac jak na screenach. Obecnie priorytet to fabula.

Co do RPG to w dzisiejszych czasach, tak naprawd? ka?dy mo?e zdefiniowa? to osobi?cie, odmiennie od innych. Jeden powie, ?e (MMO)RPG to g??wnie dobra zabawa ze znajomymi i rozwi?zywanie quest?w, inny powie, ?e g??wnie fabu?a i tylko fabu?a, jeszcze inny powie, ?e to mo?liwo?? awansowania postaci? i zdobywania przedmiot?w/czar?w.

Tak?e gadanie, ?e nie by?o RPG zale?y od w?asnej definicji.
RPG ma jedna definicje i jest to odgrywanie roli postaci, ktora gramy. Jesli gramy rycerzem w sredniowieczu(przyklad), to zachowujemy sie jak taki rycerz najprosciej mowiac. Jesli gramy nie wiem, jakims jedynym ocalalym na ziemii, po wojnie atomowej, to sie wczuwamy w niego i zachowujemy jakbysmy nim byli.

Piszac, ze Ek bedzie otsem rpg, ktorego nigdy nie bylo, mialem na mysli to, ze mamy(i tworzymy) wlasne uniwersum, z wlasna historia i fabula oraz wieloma watkami. Cos na wzor takich poteg jak Srodziemie, Azeroth(warcraft), Tamriel(TES), swiat Wiedzmina czy swiat Achai(ji?). To tylko przyklady i wzory do nasladowania, ale 500 stron(A5) fabuly na dzien dzisiejszy to juz cos.
Uniwersum z przemyslanymi questami, nie polegajacymi na zasadzie idz-zabij-otworz skrzynke(choc takie questy tez sie znajda). Z naszymi npc bedzie mozna naprawde porozmawiac, bo poza tekstami typu 'zadanie/praca/handel' reaguja na np 15 innych keywordow. Nasze npc w wiekszosci maja po 3-4 losowe przywitania, pozegnania, niektore daza nas sympatia - inne wrecz przeciwnie. W przyszlosci(dalekiej) zrobimy tez, ze beda roznie reagowac na plec rozmowcy(dzis, do wszystkich niestety zwracaja sie jak do panow).

Jesli ktos sie zastanawia czemu tyle to trwa, to moze sobie to wyobrazic. Tolkien Srodziemie tworzyl cale swoje zycie. Ja oczywiscie tego nie zamierzam(i sie z nim nie rownam), ale chce zeby to mialo rece i nogi, czyli zeby nie bylo miejsc, ktore sa 'z d**y' wziete i nie maja w ogole powiazania z fabula.
Po raz kolejny zaznacze - znajomosc fabuly oraz jej poznawanie nie bedzie nikomu narzucane, questy w wiekszosci beda dla ludzi nie znajacych dobrze wszystkich watkow(choc znajda sie questy, na wzor znanych z tibii rare'ow, ktorych bez znajomosc fabuly sie nie wykona). Poza tym wiele zagadek, ciekawostek dla chetnych poznawania swiata ek.

Ps
Oczywiscie nie bedziemy tez narzucac nikomu, jak to sie nazywa? Utrzymywania klimatu? Grania klimatycznego?(czeste pojecie na prywatach wowa) Nikt nie musi pisac np. na game chacie jak ktos ze sredniowiecza, ani nie musi sie do nikogo zwracac np. per 'rycerzu'... bo to krotko mowiac, glupie.

Ostatnia edycja:

Musz? przyzna?, ?e jestem pod wra?eniem i powiem kr?tko: gratuluj?. Tak, tak wiem, ?e wiele razy by?em sceptycznie nastawiony do tego projektu, wiele razy w nim pracowa?em, ale cokolwiek by si? nie m?wi?o o moich stosunkach z ca?? ekip? EK, kt?re ongi? przez projekt RA zosta?y naruszone, trzeba Wam odda? honor i uk?on za to, ?e nadal to robicie i nie stracili?cie zapa?u. Ja niestety wypali?em si? w tej kwestii, a wierzcie, ch?tnie bym co? jeszcze pod?uba? - to ju? nie to samo.

Trzymam kciuki, a Wy trzymajcie dobry kurs!

Zapowiada sie genialnie, macie juz jaka? przybli?on? date starty ?

Zapowiada sie genialnie, macie juz jaka? przybli?on? date starty ?

Nie i nie bedzie, az nie bedzie prawie skonczone(w jakiejs fazie zaawansowanych beta testow).

\/Down
;*

Ostatnia edycja:

wy nawet pewnie w po?owie nie jeste?cie ???wie, b?dzie za 10 lat albo nie b?dzie bo za miesi?c poraz 10 rozpadnie si? ten team;DDDD

"Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra nigdy nie wystartuje!"
sorry ale to ju? robi si? ?mieszne, ok fajnie zapowied? ale ta zapowied? trwa zdecydowanie za d?ugo i z tego co czytam/czyta?em co roku macie matury czy inne podobne rzeczy.

#UP

S?dzisz, ?e taki server robi si? w par? dni? Tym bardziej gdy pracuj? przy nim tylko 2 osoby?
To chyba zrozumia?e, ?e nikt nie chce przek?ada? tworzenie EK nad nauk? czy ?ycie prywatne? Abcq ma teraz sesje, wi?c nie mo?e pracowa? tak jak wcze?niej.
Gdy pozalicza wszystko znowu ruszymy dalej.

P?aczecie, ?e server nigdy nie wystartuje. Macie przynajmniej jakiekolwiek poj?cie o tworzeniu server?w RPG? Chcecie kolejn? atlantyd? czy grima? Serwer musi by? dopracowany pod ka?dym wzgl?dem. To nie Rl mapa, ?e pobierasz i stawiasz.
Wi?c prosz?, zaprzesta?cie pisa? takie posty. Krzywda Ci si? dzieje, ?e po?wi?camy sw?j wolny czas nad tworzeniem tego? Jak b?dziemy mieli startowa?, to i reklama ruszy pe?n? par? co za tym idzie zostanie napisana nowa zapowied?.

@up
Robilem przy roznych serwerach, w tym przy jednym rpg - w sumie nie do konca rpg, ale roboty i tak bylo duzo.
Wszystko rozumiem. Pracy to wymaga masakrycznie duzo, dlatego za kazdym razem jak sie proboje znow za cos zabrac, ciezko mi cokolwiek zrobic wiekszego, bo wiem ile bede musial czasu poswiecic.
Ale bez przesady. Ile mozna robic serwer? Przy takim tempie prac, nowe pomysly beda naplywaly z taka czestotliwoscia, ktora wystarczy do pracowania w nieskonczonosc.
Zapewne po takim czasie, juz sa robione rzeczy wymyslone w trakcje pooprzednich prac, a nie to, co bylo zaplanowane na poczatku.
Wiesz, jest cos takiego jak update. Mozna zrobic podstawe serwera, czyli wszystko co zwiazane z fabula. Do tego zaczac robic dodatkowe rzeczy.
Wtedy mozna juz spokojnie serwer odpalic. A jesli ta fabula to cos, czego nie da sie poznac w 3 dni, to mozna co kilka dni robic update dodajac nowa wysepke, nowa jaskinie, questa, misje czy npc. I serwer w najlepszym porzadku by sobie stal i wszyscy byli by zadowoleni.
A teraz? Tak jak pisalem. Skonczy sie robota jedna, to przyjda w tym czasie 3 pomysly, z ktorych 2 chcecie wykonac. I tak w kolko, az do usranej smierci. Przez co tak jak pisala Beatka, serwer nie wystartuje nigdy. A dlaczego ludzie tak mowia? Bo maja juz rozne przyklady serwerow nad ktorymi ktos pracowal miesiacami, ba, nawet latami. I nic z nich nie wyszlo.
Mimo wszystko jednak, serwer moze wyjsc na prawde dobry, skoro ktos poswieca na niego az tyle czasu wolnego.
Tylko to co bym zmienil, to ta cala reklame. Po co reklamowac tak wczesnie? Dlaczego reklama nie zostala wypuszczona np kiedy serwer byl gotowy w 90%~? Moze mniej niz 90%, ale np 3 miesiace przed pierwszymi testami?
Czy na prawde jest potrzeba reklamy tak wczesnie? Ludzie sie tylko przez to irytuja. A jak to za dlugo trwa, to odpuszczaja albo zapominaja o serwerze.
A tu reklama wypuszczona conajmniej 2 lata przed startem jakiegokolwiek testu. No to cos jednak nie tak.
Jedyna firma ktorej wybaczaja gracze takie rzeczy to blizzard, ale oni robia po prostu najlepsze gry na swiecie, czego bys nie powiedzial. Kazdy gral albo w diablo, albo w warcrafta albo w starcrafta. Dlatego czekanie na ich gry zazwyczaj sie oplaca. A tutaj jakos nikt nie pokazal z ekipy swojej pracy nad ktora dlugo siedzial i ktora byla by na prawde dobra. Dlatego tez jest tak jak nie inaczej i po prostu ludziom sie to nie podoba.
Jak by byla znana data startu pierwszego test serwera, mozna by robic pierwsza reklame zeby sie ludzie zainteresowali. A i tak przed startem bylo by to kilka miesiecy...
Zeby zebrac graczy na serwer wystarczy tydzien. I to juz dosc duzo czasu zeby ich zebrac na prawde duzo. Na rpg jest trudniej, wiec miesiac powinien w zupelnosci wystarczyc na sciagniecie setek graczy na start... Ale nie 3 lata.

Btw. Tez czekam, bo chce sprawdzic czy wyjdzie w koncu w tibii jakis serwer rpg. Bo jak na razie nie ma sie czym zainteresowac. Wszystko to smietnik.

@Kikimora

Oni mieli podstawe 3 lata temu :p

@Kikimora

Oni mieli podstawe 3 lata temu :p

Gowno wiesz co mielismy.
Masa questow, ktore nie mialy zadnej spojnosci. Fabula nie wprowadzona realnie w gre. Masa skryptow/npcow, ktore byly po prostu nieskonfigurowane(aid/uid/storages itp)Zaznacze, ze ja wtedy zajmowalem sie tylko mapa(nie wypuscilbym czegos takiego) i jeszcze bym zapomnial - forum, ktore bylo jedynym zrodlem informacji 'spajajacym' wszystko zostalo stracone w jakis 80-90%. Wiec, nie mow nam, ze zaczynajac prace(zakladajac ten temat) mielismy podstawe.

Moze by sie udalo to wyciagnac, gdyby nie ddosy, gdyby nie jakies konflikty w teamie, gdyby nie przedwczesny start(ktory byl efektem tego, ze chcielismy jak najszybciej wystartowac) - ogolem masa gdybania. Tym razem nie bedzie zadnego gdybania. Wyjdzie cos na wysokim poziomie albo w ogole.

A tak wspominajac blizzarda - jak widac, bierzemy przyklad z najlepszych(np zadnej daty startu).

@Kikimora

Jaka reklama? To jest zapowiedz serwera. Temat w ktorym zainteresowani, moga sie udzielac, a my dajemy informacje. Reklame zobaczysz pozniej :)

Ps
Nikt nie kaze wam czekac.

Ostatnia edycja:

Mo?e jakie? nowe screeny, aby pokazac, ?e co? jednak robicie?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry