What's new

Galeria Tomka ;)

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65
Odp: Galeria Tomka ;)

Hehe :lol2: Dziek za za-ruchanie mojej mapy :wink: i oczywi?cie za komentarze i podzi?kowania. :wink:

A teraz taka kopalnia ;)
kopalnie0_eehnxsp.png

To be continued:wink:

Maul

Forum friend
Reaction score
43

Mam tylko zastrze?enia do tego szarego ?wirku, by? mo?e ten czerwony bardziej by tam pasowa?, ale to tylko moje zdanie :)

Last edited:

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Witam ponownie super go?ci w mojej galerii :wink:! Jest troch? p??no ale co tam si? b?dziemy przejmowa? :wink:

@up@ I Won't Dance
Dzi?ki ziomu? :wink: piona!
Co do ?wirka to taki si? posypa? natury nie oszukasz ;d
A co do Inspiracji to... Spirytus sam przyjdzie trza si? napi? piwa polecam ;D

No to jedziem ze ?ledziem.

~PirateBay~
Miasto niebezpiecze?stw
PirateBay_eehshsp.png

Piratem by?!
PirateBay_eehshsn.png

Przygoda !
PirateBay_eehshse.png

Niepok?j
PirateBay_eehshsw.png

Rozjebunga!
PirateBay_eehshss.png

Kobiety wino Taniec i RUM!

To be continued:wink:

Awesome Asimov

Forum friend
Reaction score
106

Fajne xdd robisz je w jakim? celu? Czy po prostu od tak?;d Bo pogra?bym na takiej mapie:)

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Cel zawsze jaki? jest :wink:
Mapy robi? od tak co mi na my?l wleci, czasami mi nie wychodzi ale mam map edytora i trenuje zawsze. heh
Kto wie mo?e kiedy? na niej pogramy ;D

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Witam ponownie! :wink:

Dzi? zaprezentuje prace po?wi?cona obro?com Poczty Gda?skiej ca?y wysi?ek i wk?ad po?wi?cam tym ludziom co walczyli za Poczt? i Polsk? mimo tego ze od pocz?tku wiedzieli ze tej bitwy nie wygraj?. Ich zadaniem by?o bronic si? przez 6 godzin ,co w ostateczno?ci mimo skutecznej i zawzi?tej obrony bronili si? przez 14 godzin.
Z ca?ym szacunkiem do tych ludzi chce odda? im hold ta skromna praca.

pocztaPol_eeeprap.png

W nocy z 31 sierpnia na 1 wrze?nia 1939 roku, na terenie Poczty Polskiej znajdowa?o si? 56 os?b
Pomi?dzy dy?uruj?cych tamtej nocy rozdano bro? i amunicj?. Na ka?dym pi?trze i w piwnicy ustawiono karabiny maszynowe. Pocztowcy zaj?li wyznaczone stanowiska obronne. Fakt doskona?ego obsadzenia stanowisk obronnych relacjonuje uczestnik Obrony Poczty Polskiej W?adys?aw Mielewczyk: "Obro?cy, kt?rzy byli na najwy?szym pi?trze, mieli za zadanie granatami r?cznymi broni? ewentualnego dotarcia pod Urz?d Pocztowy, aby nie dopu?ci? do wysadzenia budynku dynamitem. Obro?cy w piwnicach mieli za zadanie ostrzeliwa? samoch?d pancerny, kt?ry usi?owa? rzuca? granaty. To by?o bardzo dobre rozstawienie, bo nie by?o nas du?o, ale ka?dy na swoim stanowisku wype?nia? swoje zadanie nale?ycie."

poczta01j_eeephqq.jpg

1 wrze?nia 1939 o godz. 4:45, wystrza? z dzia?a armatniego szkolnego kr??ownika "Schleswig-Holstein" rozpocz?? II wojn? ?wiatow?. Strza?y te jednocze?nie by?y sygna?em do rozpocz?cia ataku na Poczt? Polsk? w Gda?sku.

Zgrupowane noc? wok?? Poczty Polskiej oddzia?y policji gda?skiej i SS-Heimwehr "Danzig" zaatakowa?y teraz ze wszystkich stron. Rozpocz?? si? huraganowy ostrza? Poczty. Jednak zdecydowany op?r pocztowc?w spowodowa? za?amanie ataku niemieckiego. Pierwsza pr?ba zdobycia gmachu przez zaskoczenie-zako?czy?a si? fiaskiem. W czasie tego szturmu kilku SS-man?w zabito, kilku poraniono, a niemiecki dow?dca Alfred Heimlich, ci??ko ranny, wkr?tce zmar? w szpitalu. Niemcy ponie?li du?e i niespodziewane straty. Zostali zmuszeni do zmiany wcze?niej ustalonego planu. Najpierw za??dali od Polak?w poddania si?. Bezskutecznie. W?wczas mieszka?cy pobliskich dom?w opu?cili na rozkaz budynki. Nast?pi? kolejny atak. Tym razem pr?bowano sforsowa? obron? od strony Placu Heweliusza. Po raz kolejny zako?czy?o si? to kl?sk?, po kt?rej Niemcy ponownie musieli przegrupowa? swoje oddzia?y.:wink:

pocztaPol_eeeprwa.png
:smile:

Zosta?y sprowadzone samochody pancerne SS-Sudetenland i SS-Ostmark, kt?re przyst?pi?y do ostrza?u dziedzi?ca pocztowego od strony II Rewiru Policji. Obro?cy wspominaj?, ?e ogie? z tych samochod?w by? ma?o skuteczny i raczej straszy? ni? razi? przeciwnika. O wiele skuteczniejszy ogie? pocztowych karabin?w maszynowych i granat?w zmusi? hitlerowc?w do odst?pienia.

poczta02j_eeeprrn.jpg

Oko?o godziny 12.00 wzmocnione dzia?ami niemieckie oddzia?y zaatakowa?y budynek od frontu, z ulicy Sierocej. Zniszczono w?wczas ogrodzenie Poczty i jej g?rne kondygnacje, co zmusi?o obro?c?w do ci?g?ej zmiany pozycji ogniowej, co stwarza?o wra?enie wi?kszej- ni? faktyczna- si?y ognia. Mimo wsparcia ogniem artyleryjskim Niemcom po raz kolejny nie uda?o si? zdoby? budynku Poczty.:smile: "Znale?li si? w sytuacji kompromituj?cej". Wtedy dow?dztwo si? niemieckich obj?? szef gda?skiej policji p?k. Willi Bethke. Kolejna przerwa w ataku, kolejne wezwania do poddania si?, da?y obro?com chwil? wytchnienia. Oko?o godziny 14.00 Niemcy zamkn?li dop?yw wody do budynku. Rozpocz?? si? kolejny zmasowany atak. Zaci?ty op?r za?ogi Poczty Polskiej, zmusi?a dowodz?cego si?ami niemieckimi Bethke, do zwr?cenia si? o pomoc gen. Eberhardta."Z uwagi na to, ?e Poczta stawi?a zaci?ty op?r, atak policji gda?skiej wraz z policja pomocnicz? zosta? wsparty przeze nie haubic? oraz kilkoma oddzia?ami pionier?w."

poczta03j_eeeprra.jpg

Haubic? kaliber 105 mm ustawiono u wylotu Placu Heweliusza przy ulicy Krosna, w odleg?o?ci 150 m od budynku Poczty. Natomiast saperzy rozpocz?li dr??enie podkopu pod murem poczty od strony budynku II Rewiru Policji. Za?o?yli du?y ?adunek dynamitu. Bardzo silny ostrza? artyleryjski, wspierany przez karabiny maszynowe, zburzy? front budynku. W przerwach mi?dzy ostrza?em, Niemcy pod os?on? woz?w pancernych dokonali kolejnego natarcia na Poczt? Polsk?. Broni?cym Polakom uda?o si? unieruchomi? jeden w?z pancerny oraz zniszczy? gniazdo karabin?w maszynowych. Oko?o godziny 17.00 saperzy wysadzili mur w piwnicach, jednak nie umo?liwi?o im to dost?pu na teren walcz?cej Poczty.

poczta04j_eeeprxe.jpg

poczta07j_eeepxxp.jpg

Zmasowanie ostrza?u zmusi?o obro?c?w do skoncentrowania obrony na parterze i w piwnicach. Stanowiska parterowe zasypane huraganowym ogniem artyleryjskim, nie by?y w stanie broni? r?czn? utrzyma? swoich pozycji. Wtedy obro?cy ju? ca?kowicie wycofali si? do piwnic i tam podj?li ostatni? walk?. Tymczasem Niemcy doprowadzili pod budynek samoch?d stra?acki wype?niony mieszanina benzyny i benzolu. Oblali gmach i podpalili miotaczami ognia. P?on?ca Poczta, gesty gryz?cy dym, zabici i ranni, to wszystko uniemo?liwi?o dalsz? walk?. Mi?dzy godzin? 18 a 19 podj?to decyzj? o kapitulacji.

poczta06j_eeeprnx.jpg

Jako pierwszy, z bia?? flag?, wyszed? ostatni dyrektor Okr?gu Poczt i Telegraf?w w Gda?sku dr Jan Micho?, do kt?rego Niemcy strzelili z karabinu maszynowego. Zgin?? na miejscu, otrzymuj?c ?miertelna ran? postrza?ow? w brzuch. Za nim wyszed? ostatni naczelnik Poczty Polskiej, J?zef W?sik, kt?rego Niemcy podpalili miotaczem ognia. Ta bezsensowna ?mier? dw?ch kapituluj?cych pocztowc?w spowodowa?a, ?e cz??? pocztowc?w cofn??a si? w g??b budynku i przez teren paczkarni przedosta?a si? na dziedziniec pocztowy, gdzie k?ad? si? g?sty, gryz?cy dym, pod os?on? kt?rego uda?o im si? dosta? na dach gara?u pocztowego, przeskoczy? wysoki mur i schroni? si? w domach przy ulicy Sukienniczej. W opuszczonych na czas walki mieszkaniach, umyli si? i przebrali w cywilne ubrania.

Pozosta?ych 38 os?b uwi?ziono, a nast?pnie
postawiono przed s?dem wojennym. Skazano ich na ?mier?.
Polskich pocztowc?w rozstrzelano 4 pa?dziernika 1939r.

poczta08j_eeeprwr.jpg

poczta09j_eeeprwx.jpg

poczta10j_eeeprsa.jpg

Czesc i Chwala Bohaterom!!!

polandfir_eeeprww.jpg

Seya

Senior User
Reaction score
83

jeste? rze?nikiem go?ciu : >

0 zastrze?e? z mojej strony, 10/10

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Ciesze si? ze kto? docenia moja prace, jest to dla mnie bardzo wa?ne i motywuj?ce do dalszej pracy dzi?ki. :wink:

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

:wink:
Heh Dzi?ki.
Nie ukrywam ze by?a to dosy? wymagaj?ca praca, ale uwa?am ze wysz?a ?adnie. ;)
Ciekawe czy pocztowcom tez by si? podoba?a jak my?licie...:smile:?

Brzustek

Senior User
Reaction score
28

Co praca to lepsza, mi si? podoba nie ma nic do zarzucenia 10/10. My?l?, ?e zaawansowany mo?na mu ?mia?o da?.

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Siemanko mam tu dla was tak? praca pod Evo , prawie sko?czone ale ju? wygl?da nie?le. :wink:

temple -1.
temple07p_eeapapn.png

depot -2.
temple08p_eeapahr.png

To be continued. :wink:

Czubaryk

Active User
Reaction score
9

Prace coraz lepiej wygl?daj? ...
Zero zastrze?e? 10/10 ! :)

Maul

Forum friend
Reaction score
43

Mnie si? nie podoba te wyko?czenie ?cian, tak go?o obok siebie, to tylko moje zdanie ;p Te gwiazdki w temple niezbyt konieczne.

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Nie chce za bardzo przesadzi?, jest to praca na zlecenie i musz? si? trzyma? wytycznych ;D ale co do tych ?cian zobacz? co da si? zrobi?. :wink:

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Witam wszystkich Tibijczykow wizard?w i innych mag?w, druid?w paladyn?w i rycerzy! Razem tworzymy jedno??!
Mam dla was znowu co?. Mam nadzieje ze si? nie pogniewacie ze cz?sto co? dodaje. hehe :wink:

Pewnego dnia za g?rami, g?rami i lasami, lasami w magicznej krainie stare dziadygi budowali tympla i tak bardzo si? ta budow? wci?gn?li ze si? napili razem g?rskich trunk?w wysoko procentowych tutejszych m??nych g?rali. Prace posz?y jak na dopalaczu tympla powsta? i zamie?ci? w g?rach na dobre. Jednak z?e istoty czarnog?rskie skubance rozwali?y g?ry pod nasileniem magi oczywi?cie, a ze tympla by? magiczny to przetrwa?. Tympla by? schronieniem dla niewinnych istotek dziadyg?w co go budowali i innych ch?op?w a tak?e g?rali. po tak tragicznej historii postanowili si? dobrze na spokojnie napi? piwka a p??niej wybudowa? miasto Evolution! i tak o to w?asnie powsta?o Evo...

temple09p_ewppnhq.png

temple10p_ewppnrx.png

temple10p_ewppnrx.png

temple12p_ewppnre.png

temple13p_ewppnrw.png

temple14p_ewppnxr.png

temple15p_ewppnxn.png

temple16p_ewppnxw.png

temple17p_ewppnxs.png

temple18p_ewppnxa.png

temple21p_ewppnnh.png

temple22p_ewppnne.png

temple23p_ewppnnw.png

Level i skile bi? 10 godzin na kompie to naprawd? nic bo jestem zahartowany na grany!:wink:

Last edited:

Awesome Asimov

Forum friend
Reaction score
106

Fajne nooooo xdd. Robisz fajne mapki, czemu nie odpalasz serwera?;d

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Kiedy? odpal? na pewno!, ale brak mi czasu. :wink:
Jak zorbie server to tylko porz?dny do gry a nie tylko do pvp. :smile:
By wej?? i grac na nim z przyjemno?ci? !!! :lol2:

misztrz440

Banned
Reaction score
39

Zdj?cia te ostatnie co? nie dzia?aj?. Powiem Ci, ?e m?g?by? udost?pni? kilka miejsc z tej bombowej mapki za jakie? pieni?dze oczywi?cie. Nie mo?e to si? marnowa?.

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

Mi wszystkie dzia?aj? czy komu? jeszcze nie dzia?a?
@misztrz440@
No fajnie by by?o jak by za kawal dobrej pracy wpad? jaki? grosz ale czy ja wiem. ;)

#SWAG

Dolej w?dy
Reaction score
74

Bo zdj?cia s? z otlandu i chyba konto trzeba mie?, ?eby je zobaczy?, ja te? ich nie widz?.