• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Jak stworzy? gre MMORPG

Status
Zamknięty.

Our partners and their custom servers:

Odp: Jak stworzy? gre MMORPG

C++? Na takim mniej wi?cej poziomie: if, p?telka, elseif, p?telka, itd.?

Je?li tak, to przed tob? co najmniej 2 lata nauki, aby? m?g? napisa? w?asny silnik gry. Co do gotowc?w: RPG Maker, innych nie znam.

Zdecydowanie odradzam RPG maker je?li pragniesz nauczy? si? programowania, lecz je?li chcesz zrobi? gr? "na szybko" to b?dzie dobry, poniewa? mam w nim wbudowan? wersj? gry przez sie? i przypomina bardziej tworzenie mapy ni? programowanie gry. Je?li jednak chcesz si? nauczy? dobrze programowa? to poczytaj poradniki, ksi??ki itp. na ten temat.
Regards.

Nast?pny 12 latek zabiera si? za pisanie mmorpg. Taka konkurencja widz? si? szykuje, ?e w blizzardzie ju? pope?niaj? samob?jstwa...

@topic

Jak by? zna? C++ to by? nie musia? tutaj nas pyta? jak napisa? gr?. W c++ napiszesz serwer, a z jak?? bibliotek? typu directx, czy opengl napiszesz klient.

Czy ja pisze ?e teraz chce napisa? nie! Chc? napisa? za 2 lata 3 mo?e wi?cej a pytam si? was czego mam si? uczy?!

Przecie? napisa?e?, ?e znasz ju? c++, wi?c teoretycznie napisanie gry mmorpg, nie powinno stanowi? dla Ciebie problemu.

tak ale napisa?em ?e ?rednio! A ty mi zaraz powiesz ?e ja pisa?em metina2 i ze dla mnie napisanie mmo to nic!

Je?eli szukasz gotowca to zapraszam na:

Osobi?cie odradzam gotowce, bo liczba graczy nie przekroczy 1 (Ciebie). :)

Je?eli jeste? bardziej ambitny i my?lisz o napisaniu w?asnego silnika, to powiniene?, a raczej musisz zna? C++ i Assemblera. Niezb?dne s? te? porady od zaawansowanych programist?w, no i pasuje te? "pozwala?" par? system?w od innych gier MMO.

Od razu m?wi?, ?e sama nauka C++ na poziom ?redni zajmie Ci par? lat + Assembler (hmm, nie wiem, ale te? sporo) no i pami?taj, ?e gra MMORPG, to nie tylko linijki logicznego kodu, ale te? grafika.

Na koniec dodam Ci, ?eby? wybi? sobie z g?owy ch?? napisania gry. Jak chcesz si? pobawi? z silnikami gier MMORPG, to ulepsz TFS-a. xD

#LEMO
A czy kto? chce Ci? zniech?ci?? Po prostu przedstawiamy Ci realia, o kt?rych ty nie masz poj?cia (z tego co wida?). Jak umiesz pisa? kalkulatorki, to zajebi?cie, pisz jakie? przydatne aplikacje, czy co?, a silnikami od zera si? nie baw, bo to ju? wy?sza informatyka. ;)

Ostatnia edycja:

Kiedy? sam pr?bowa?em co? napisa? ale zjad?a mnie ambicja. Najpierw zastan?w si? co piszesz p??niej pisz. Stanowczo m?wi? ci ?eby? nawet nie zaczyna? si? bawi? bo i tak nic z tego nie wyjdzie. A je?li naprawd? chcesz co? napisa? to zacznij od kalkulatora. :>

A tak btw. jak znasz cho?by podstawy podstaw c++, to napisz nam algorytm na robienie zupki chi?skiej.

Ostatnia edycja:

Ok :)

?atwizna :)

we? zupke
zagotuj wod?
wysyp zupke na talerz
zalej wrz?c? wod?
poczekaj kilka minut
zjedz ;)

P.s pisanie algorytm?w nie jest moja najlepsz? stron? :) ale mysle ?e to Ci? zadowoli >> :)

Ostatnia edycja:
A ?eby samemu napisa? silnik to czego musia?bym si? nauczy??? Je?li to mo?liwe prosi?bym o linki :) Za pomoc sk?onny b?d? da? "+"
(P.s C++ ucz? si? z toturiala "Od zera do gier kodera")
Chodzi oczywi?cie o gre MMORPG w przegl?darce co? mo?e troszk? tak tyci tyci zbli?one do www.margonem.pl :)

Notka moderatorska:
Post pod postem, ??cze

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Rotfl. Teraz rozjeba?e? mnie kompletnie.
Je?eli masz zamiar stworzy? gr? via www, to porzu? nauk? c++ na rzecz php, pythona, ruby, asp lub innego j?zyka s?u??cego do tworzenia stron www.

@edit

Tak sobie my?l? i albo jeste? bardzo g?upi, albo udajesz, ?eby tylko nabi? sobie posty. M?wisz, ?e chcesz zrobi? gr? MMORPG, ale dopiero dzi? przypomnia?o ci si? o dopisaniu o najistotniejszej kwestii, a mianowicie, ?e gra ma by? via www.

Ostatnia edycja:

Dobra, s?uchaj. Nie napiszesz sam silnika gry, no chyba ?e jaki? ?mie? ale co tam, c++ to du?o czasu nauki wi?c nie wiem czy Ci si? uda. Gotowce? Ahh.. tak gotowce, pobierz sobie takie programy jak : Elysium Diamond 2.0 to program do robienia gry mmorpg ,bardzo ?atwo w obs?udze, jak si? zna na Visual Basic to mo?na dopisywa? samemu skrypty itp. ,bo sam program daje nam mo?liwo?? robienia item?w,potwor?w,spelli itd. A je?li na prawd? chcesz napisa? gr? C++ zaawansowan? to zapraszam do czytania ksi??ek o programowaniu.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom