[Początkujący] "Krok po kroku do perfekcji" - Tworzenie natury trawiastej (Lekcja 5)

Fluos

We are many!!!
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
249
lekcja5.png
Cze??!
Spotykamy si? ju? po raz 5-ty w seri poradnik?w Krok po kroku do perfekcji. Dzisiejsz? lekcje przygotowa? Alanov return, wszystkie materia?y zrobi? w?a?nie on - to jego pierwsza lekcja, dlatego bijmy mu ogromne brawa. Je?li b?d? jakie? niejasno?ci lub chcecie aby co? Wam wyt?umaczy? piszcie na pw lub pod nasz adres e-mail - kpkdp@gmail.com
2n04mme.png
W dzisiejszej lekcji zajmiemy si? tworzeniem natury trawiastej. Nie nale?y to do naj?atwiejszych temat?w w mappingu. Jest wiele sposob?w przedstawienia natury trawiastej, a ka?dy tworzy j? inaczej. Nigdy w naturze trawiastej nie znajdziemy dw?ch takich samych prac. Dlatego ka?dy z Was musi odnale?? w?asny styl. My tutaj przedstawimy Wam szczeg??owo jak wygl?da tworzenie takiej natury (bujnej) i r??ne prace z tej tematyki.
27ycr5s.png
1. Na pocz?tku tworzymy traw? o ID 9043-9058. Nie polecam tworzenia trawy w Terrain Palette, gdy? czasem nie dobrze randomizuje* ground!
2wea2cz.png
2. Teraz, gdy ju? mamy stworzony teren mo?emy bra? si? za stworzenie natury. Zaczynamy przewa?nie od drzewek. Starajcie si? ich nie dawa? nie wiadomo ile, tylko po jednym maksymalnie trzy w kupce. U?ywajcie tylko zielonych drzew ID 2700-2703, 2705, 2707, 2708, 2711, 2712, 7024, 8313, gdy? czerwone i ???te wed?ug mnie kompletnie nie pasuj? do tego rodzaju natury.
dvhtz9.png
3. Nast?pnie tworzymy krzaki trzech rodzaj?w. Najwi?cej dajemy ma?ych iglastych drzewek i krzaczk?w. Najmniej za? dajemy tych, kt?re nazywam paprotkami. Starajcie si? ich ustawia? troch? wi?cej ni? drzew, ale nie za du?o, gdy? dodamy tego jeszcze wi?cej. ID tych krzczk?w s? nast?puj?ce 2767-2769, 2785.
331kavc.png
4. Teraz dodajemy tak zwane ro?liny bagienne. Dla mnie prezentuj? si? one wspaniale w centrum natury. Niekt?re z nich po??czone z ID 2783 daj? ciekawy efekt. Ro?liny bagienne, kt?rych u?ywamy w tym etapie maj? ID 2771-2773, 2775, 2777-2780, 2783. Nie dawajcie ich zbyt du?o, gdy? dodamy jeszcze jeden rodzaj ro?lin.
Przyk?adowe ??czenia ro?linek bagiennych:
dodawanie.png

o8iicg.png
5. W tym kroku ko?czymy tworzenie drzew i krzak?w. Tego rodzaju drzewek dodajemy bardzo ma?o, maksymalnie po 3 w kupce (kupki w du?ych odst?pach). Mieszajcie ma?e z du?ymi daj?c wi?cej ma?ych (taka sama zasada jak w krzakach i drzewach). Maj? one ID 5397, 5393.
A wi?c drzewa i krzaki mamy ju? zrobione to ju? po?owa naszego celu. W tym momencie wi?kszo?? dodaje k?pki trawy i ko?czy swoj? prac?, ale my wam poka?emy co mo?na zrobi? jeszcze.
2mot8xc.png
6. Tak wi?c w tym momencie aby doda? uroku mapie mo?na doda? mrowisko. Mrowisko mo?e mie? taki sam pocz?tek jak i koniec, ale po co si? z tym m?czy?. Wystarczy poprowadzi? mr?wki za drzewo, za kamie? itd., tak ?eby nie by?o wida? ich ko?ca. Jest to ID 3312-3323.
Narysowa?em wam taki schemacik:
poczatekmrowek.png
Oczywi?cie to na pewno nie wszystkie mo?liwo?ci zakrycia mr?wek.
fbx2cp.png
7. Nast?pnie mo?emy doda? tak? "martw? stref?", czyli uschni?te drzewka, ga??zka, z?amane drzewko itd. W takiej naturze nie dawajcie tego zbyt du?o, gdy? jak jest powiedziane w wprowadzeniu, ma to by? bujna natura. Tak wi?c ich ID 2709, 2710, 2713-2720, 8785-8791, 2770, 2784.
Zastanawiacie si? pewnie jak zrobi? to wi?ksze martwe drzewo wychodz?ce z takiej dziury. Jest to bardzo ciekawy efekt wymy?lony przeze mnie, dlatego wam go udost?pniam:
1j5lpy.png

25smwxt.png
8. Teraz stworzymy takie wkl?s?e co? w trawie. Ja za tym urozmaiceniem nie za bardzo przepadam, lecz jest to jaka? cz??? natury. Nie dawajcie tego zbyt du?o gdy? ko?cowy efekt b?dzie ?a?osny. ID 8140-8159, 8166, 8167.
2rnhqte.png
9. Zbli?amy si? ju? do celu. Wszystko zaczyna nabiera? ?ycia. Teraz dodajemy kilka kwiatk?w. Nie dawajcie ich zbyt du?o, ale te? nie za ma?o. To one najbardziej o?ywiaj? bujn? natur?. Kwiatki, kt?rych powinni?cie u?ywa? maj? ID 2740-2743, 2747, 4152-4158.
14udw84.png
10. W tym etapie dodajemy grzybki. Nie maj? to by? te wielkie grzyby z d?ungli, lecz malutkie grzybki. ID grzybk?w, kt?rych b?dziemy u?ywa? 2789-2797.
al2p39.png
11. Teraz dodamy takie rzeczy jak listki i jakie? ga??zki. Tego nie dajemy, du?o ale kilka takich element?w urozmaici nasz? natur?. S? to ID 2244, 2245, 4223-4238, 6222-6225.
30dbk1y.png
12. To ju? prawie ko?cowy efekt, ale mo?emy doda? jeszcze kilka dodatk?w. ID 2799-2805.
negepu.png
13. Tak wi?c dochodzimy do ostatnich dodatk?w. Kamyczki, kt?rych nie powinno sie dawa? zbyt wielu. Nie mog? si? zbytnio rzuca? w oczy i psu? klimatu. ID 3610-3614, 3648-3656, 1293, 1295, 3621-3623 .
opwfn6.png
14. Wreszcie dotarli?my do ko?ca. Ostatnim elementem jaki zawsze dodajemy to k?pki trawy. Ma by? ich du?o prawie na ka?dej wolnej kratce. Najwi?cej dajemy tych najmniejszych ID 6219, a najmniej tych najwi?kszych ID 6216. ID wszystkich k?pek to 6216-6219, 8257.
Tak wi?c tak wygl?da nasza bujna natura trawiasta. Jak ju? wspomina?em nie jest to ?atwe! Wymaga to d?ugiego treningu jak i cierpliwo?ci. Od razu si? tego nie nauczycie! Teraz przedstawiam Wam ko?cowy efekt naszych poczyna? :
i6gvwm.png

przyklady.png

2w24qjb.png

30bijw0.png

Tu? to ju? koniec, uff jak czas szybko leci przy dobrej zabawie. Tymczasem chcia?bym, aby?cie PRZEDSTAWIALI w?asne skrawki z natur?, b?dzie to dla nas ogromny zaszczyt.
Kolejna lekcja to : "Tworzenie i urozmaicanie dach?w.".
Pozdrawiam,
Fluos.
8xvoyo.png

Odp: "Krok po kroku do perfekcji" - Tworzenie natury trawiastej (Lekcja 5)

Poradnik bardzo przej?ysty i pomocny. my?l? ?e pomo?e to niedo?wiadczonemu u?ytkownikowi do opanowania tworzenia "Natury".(tak?e mi) 10/10

Oczywi?cie dostajesz +

Pozdrawiam

Poradnik pi?kny, wszystko wspaniale opisane, krok po kroku, jak m?wi sam tytu?.
Nie mam si? czego przyczepic, jest idealnie.
Powiem Ci, ?e to mnie zmotywowa?o do dalszego mapperstwa + leci!

@edit.
Korwa mac, nie moge Ci jeszcze dac +, ale pami?taj, ?e Ci go wisz?!

Dzi?ki za komentarze.
Ale r?bcie jakie? prace na podstawie tego poradnika i wystawiajcie je tutaj '-' Zajmie wam to max 15min, a przynajmniej dowiecie si? jakie robicie b??dy, a nie tak. Za aktywno?? na lekcji dostaje si? + xD

Noo dla mnie bomba poradnik, mapowa?em ju? kiedy?, ale zupe?nie mi to nie sz?o, no i postanowi?em powr?ci?.

Szkoda, ?e pewnie nikt z was nie czyta w og?le wst?pu:

Dzisiejsz? lekcje przygotowa? Alanov return, wszystkie materia?y zrobi? w?a?nie on - to jego pierwsza lekcja, dlatego bijmy mu ogromne brawa.

Wi?c, nie wiem czemu pochwa?y lec? tylko dla Fluosa... Oczywi?cie jemu te? nale?? si? gratki, ale w szczeg?lno?ci dla Alanov, no bo to on zrobi? w rzeczywisto?ci ten poradnik

Wr??my do tematu...

Po przeczytaniu tego poradniku, postanowi?em zrobi? krok po kroku to co napisa? Alanov i Fluos, no i efekty mojej pracy:

naturetnp.png

Tak jakby si? temu przyjrze?, to wygl?da to jak wielki spam, ale wybaczcie zaczynam... ;d

No nic, wielkie dzi?ki dla was ch?opaki, oby tak dalej ;d

@down
Nom, masz racje co do tych drzew ;d tak jakby si? przyjrze? to tak to wygl?da r?wnomiernie, dzi?ki i czekam na poradnik dot. architektury i dodatk?w na oko?o domku, urozmaice? itp. wiesz.. ;d

Ostatnia edycja:

A wi?c gratuluje temu panu, i? zrobi? t? mapk? na podstawie poradnika. Masz za to wielki +. Jedyna rzecz, kt?ra tu jest ?le zrobiona, to zbyt du?a ilo?? drzew rozstawionych troch? zbyt r?wnomiernie, w por?wnaniu do krzak?w. Ale og?lnie du?o lepiej ni? kiedy? SerekMonti xD No i co da si? bez ?wiru? :D

@edit Aha i jak najmniej kamyk?w!

Ostatnia edycja:

No wiec Alanov przeczytalem ten poradnik i cos namazalem na edytorze:
tutorialii.png

/i efekt koncowy z wszystkich 5 poradnikow.
tutorialiixd.png

@PogromcaBudyniu
napewno lepiej od Ciebie - wiec nie Tobie oceniac :*
I da sie normalnie chodzic -.-

Ostatnia edycja:

oO sk?d ty te r??owe drzewa wytrzasn??e? :D Powycinaj je. My?l? i? przesadzi?e? troch? z niekt?rymi dodatkami, jak kamienie. Jest kilka bug?w na co te? musisz uwa?a?. Niestety opisa?em najgorszy rodzaj natury, kt?ry ci??ko ukaza? przejrzy?cie pocz?tkuj?cemu mapperowi, bo wychodzi lekki spam ;/ Dawajcie tego na tyle aby na wasze oko wygl?da?o to do?? przejrzy?cie, a moja najlepsza rada, Hiden ?wicz, a za p?? roku b?dziesz koksi? xD Dobrze, ?e u?ywasz border?w gdy? te poradniki polegaj? na tym, ?e ka?da kolejna lekcja jest takim dope?nieniem poprzedniej, czyli, ?e to co by?o w poprzedniej wykorzystuje si? w nast?pnej :D

@down Ty nie powiniene? komentowa? -.-

Ostatnia edycja:

@up
Dlaczego nie mog?? Nie ma nic takiego w regulaminie.. ;d

Fajnie Ci to wysz?o, tylko szkoda, ?e po tej mapce si? nie da w og?le chodzi?, zw?aszcza po tej "naturze" jak dla mnie jeden wielki "spam" i tyle ;/ na tej wodzie m?g?by? doda? jakie? ma?e wysepki i b?dzi? ?adnie

napewno lepiej od Ciebie - wiec nie Tobie oceniac :*
I da sie normalnie chodzic -.-

Noo, nie zbyt mi to wygl?da, ?eby si? da?o chodzi? a z tym ca?uskiem, to do koleg?w - jak Ci pozwol?, k? ;]

Ostatnia edycja:

#Hiden
Przeczytaj jeszcze raz lekcje numer 3 i pomy?l, czy Twoje bordery s? zgodne z tamtymi. Dodatkowo przestudiuj lekcje numer 2, bo nie podoba mi si? zdj?cie, jest za daleko. Og?lnie nie jest ?le, tylko tak jak wspomnia? Alanov, wytnij to r??owe drzewo.
Pozdrawiam!

Rozowe drzewa dodalem zamiast tej "brzozy" bo robie na starej ver rme.

Brzoza tutaj na prawd? jest ma?o wa?na :D Mo?na si? obej?? bez nich.

Te lekcje:

- s? przejrzyste
- s? zrozumia?e
- mi?o si? czyta
- s? dok?adne

A? ciekawi mnie jakie b?d? wszystkie pozosta?e lekcje ^^
Ja b?d? mapowa? pod 8.42 i ew. p??niej pod 8.6 p??niej zedytuje posta i pochwale si? pracami :)

Wcze?niejsze lekcje by?y o niebo lepsze od tej. Efekt ko?cowy bardzo s?aby, ale rozumiem, ?e to ma pomaga? nowym, pocz?tkuj?cym mapperom. Jak dla mnie s?aba, mo?e kogo? innego jako? pozytywniej poruszy.

Pozdrawiam.

Swordfish uwierz mi lepsze efekty dojd? w nast?pnych lekcjach ;>

Poradnik napisany idealnie, tekst i ssy bardzo dobre. Te ala urozmaicenia te? przydadz? si? pocz?tkuj?cym. Nie ma co si? za bardzo rozpisywa?, bo to tylko nasza natura trawiasta, lecz i tak gratuluj? ch?ci prowadzenia tych lekcji na pewno przyda si? pocz?tkuj?cym. Dobra robota Alanov ;)

Te screeny map, kt?re nam pokaza?e? s? okropne. Spodziewa?em si? po Tobie czego?... lepszego? Wi?kszo?? pocz?tkuj?cych mapper?w pr?buje si? wzorowa? na czyim? stylu - sam doskonale o tym wiesz. Natomiast pokaza?e? nam tu jakie? g?wniane przyk?ady. Ca?y tekst jest dobrze napisany, zawali?e? jedynie z tymi mapkami.
;\

A tutaj m?j "efekt ko?cowy" wzoruj?c si? cz??ciowo na twoim poradniku:
naturet.png

Niestety, nadal nie umiem robi? natury na wi?kszym obszarze - co za fail ;|

#Down
Nie doczyta?em tego, ?e poradnik stworzy? Alanov stad te? ta krytyka. Ale nie zmienia to faktu, ?e przyk?ady s? s?abe.

Ostatnia edycja:

#up
Kieruj po nicku, bo nie wiem czy m?wisz do mnie czy do Alanova. Jak wiemy poradnik stworzy? w?a?nie on, moim zdaniem jest zrobiony bardzo dobrze.

Refresh!
Pozdrawiam!

Jak pewnie nie zauwa?yli?cie, stara?em si? ukaza? w jednym miejscu wszystkie mo?liwe dodatki, ja wiem, ?e takie co? nie jest jako? zaskakuj?co super, hiper, pro. Nie ka?? dodawa? komu? tego wszystkiego tam, kilka rzeczy mo?na opu?ci? i te? b?dzie dobrze. Zapewne sam nie mia?e? poj?cia o pewnych rzeczach xD

@down To chyba wiadome, ?e nie. Lecz jak na moje oko efekt a? taki okropny nie jest ;P Jak ju? Fluos wspomnia? to moja pierwsza lekcja, wi?c si? poprawi? przy t?umaczeniu tworzenia 'G?r'. Pogadam z fluosem o poprawieniu tej lekcji i napisania jej od nowa. Tym razem nie b?d? robi? na szybkiego.

Ostatnia edycja:

Mo?e i tak, ale pokazuj?c wszystko na jednej ma?ej mapie uzyskujesz okropny efekt - tego chcesz nauczy? pocz?tkuj?cych mapper?w?

#down
Skoro to poradnik to powinien uczy? robi? mapy i na pokaz i do gry...

Ostatnia edycja:
Back
Do góry