What's new

Muzyka metalowa - jedyny s?uszny temat!

Status
Not open for further replies.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14
Odp: Muzyka metalowa - jedyny s?uszny temat!

Jeden z tych wy?mienitych bit?w, kt?re pokocha?em po pierwszym us?yszeniu.

Grumpy

Advanced User
Reaction score
46

BLS, BS, Dio, Ozzy - sporadycznie Iron i Mettalica.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Reaktywacja Black Sabbath - album + ?wiatowa trasa.

Wydarzenie roku, wreszcie sztuczny metal pozna prawdziwy smak muzyki.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

Wydarzenie roku, wreszcie sztuczny metal pozna prawdziwy smak muzyki.

Dziadki musz? dorobi? do emerytury, niestety, ale nie jestem w stanie znale?? innych pobudek gry w wieku 60+ takich zespo??w jak Stonesi, Metallica czy BS, bo lepsi ju? nie b?d?, a powroty nie wychodz? na dobre w tym biznesie.
Powinni zostawi? pole do dzia?ania m?odszym, chocia? z ch?ci? obejrza?bym ich na ?ywo w naszym kraju, ?eby mie? skal? por?wnawcz? do formy sprzed lat.

Bounty Hunter

Active User
Reaction score
22

Dziadki musz? dorobi? do emerytury, niestety, ale nie jestem w stanie znale?? innych pobudek gry w wieku 60+ takich zespo??w jak Stonesi, Metallica czy BS, bo lepsi ju? nie b?d?, a powroty nie wychodz? na dobre w tym biznesie.
Powinni zostawi? pole do dzia?ania m?odszym, chocia? z ch?ci? obejrza?bym ich na ?ywo w naszym kraju, ?eby mie? skal? por?wnawcz? do formy sprzed lat.
Tak, tak, s?uchaj dalej SOADU, 30STM albo innego g?wna.
Metal to metal, a nie cipowate cwele typu Manson, Jared Leto, ten pojeb z Soadu (Nie wokalista tylko gitarzysta). Nic nie przebije starego metalu z lat 60/80. A co do Metalliki, s?ucha?e? ka?dego albumu i ka?dej ich piosenki? Nie wydaje mi si?, ja jednak s?ucha?em i mog? ci ?mia?o powiedzie?, ?e po St. Anger, Death Magnetic to cudo.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Powroty nie wychodz? na dobre? Nie masz poj?cia o czym m?wisz.

Serj_Tankian

Reaction score
68

Metal to metal, a nie cipowate cwele typu Manson, Jared Leto, ten pojeb z Soadu (Nie wokalista tylko gitarzysta). Nic nie przebije starego metalu z lat 60/80. A co do Metalliki, s?ucha?e? ka?dego albumu i ka?dej ich piosenki? Nie wydaje mi si?, ja jednak s?ucha?em i mog? ci ?mia?o powiedzie?, ?e po St. Anger, Death Magnetic to cudo.
Nie jestem entuzjast? powrotu przykurzonych gwiazd po?owy XX wieku = jestem zamkni?ty na tego typu zespo?y i s?ucham 30STM ? C?? za idealna logika, godna pochwa?y doprawdy.
To, ?e moim ulubionym zespo?em jest SOAD to nie znaczy, ?e nie doceniam wk?adu w ten gatunek BS, b?d?cego ?r?d?em inspiracji dla wszystkich p??niejszych zespo??w metalowych.Po prostu, je?li od rozpadu zespo?u min??o kilka lat, to mo?na jeszcze zrozumie? ch?? powrotu, zaproponowania czego? nowego, ?wie?ego, odnowienie ?wietno?ci zespo?u.
Ale obje?d?anie wszystkich mo?liwych festiwali w wieku lat 65+ jak to robi? Floydzi, Metallica czy teraz BS jest ju? czystym trzepaniem kasy na spokojn? staro??.Tu to co jest najlepsze jest ju? okre?lone i Metallica nie stworzy ju? utwor?w na miar? Sad but true, Stone cold crazy czy Enter Sandman, a BS nie zaproponuje ju? innowacji w postaci Paranoid, bo jest to ju? inna energia, inny czas.To tak jak z Gunsami, kt?rzy te? pr?bowali wr?ci? na si??.Wysz?o na to, ?e siedzieli 10 lat nad jedn? p?yt?( "Chinese democracy" bodaj?e), kt?ra sprzeda?a si? w kilku egzemplarzach i zosta?a zjechana nawet przez najwi?kszych fan?w zespo?u.
btw.Nie wiem co masz do Darona, ja akurat uwa?am, ?e jest on g??wn? si?? SOAD.
@down

"?y? z licencji", a zarobi? 550mln $ jak to by?o w przypadku The Rolling Stones za tras? w latach 2005-2007 to "lekka" r??nica.Powr?t w tym wieku nie ma ju? nic wsp?lnego z artyzmem w jakiejkolwiek formie, to czysty biznes.

@edit2

Tak, ale jest to ich najlepsza pod wzgl?dem finansowym trasa.We wcze?niejszych nie wychodzili ponad poziom kilkudziesi?ciu mln $, wi?c powr?t z pewno?ci? si? op?aci?.

Last edited:

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Ale objeżdżanie wszystkich możliwych festiwali w wieku lat 65+ jak to robią Floydzi, Metallica czy teraz BS jest już czystym trzepaniem kasy na spokojną starość.
Lekcja przemysłu muzycznego.

Przykład pierwszy: Norman Greenbaum - Spirit In The Sky

Wydany w 1969 singiel sprzedał się w 2 milionach egzemplarzy w latach 69/70. Najwyższe zanotowane miejsce to #3 w US i #1 w UK i Kanadzie. Przer?bka z roku 1986 też trafiła na pierwsze miejsce brytyjskich list przeboj?w, co sprawia, że Norman na tym zarobił. Teraz jest na emeryturze i żyje z licencji na utw?r Spirit In The Sky. Jak?

Pomimo, że prawa autorskie w Europie i Stanach są r?żne, każdy wykonawca, kt?ry publicznie wykonuje cover, wiąże się z tym nagrany na albumie, zagrany na koncercie itd. (każda forma, kt?ra przynosi profit) musi (musi) zapłacić tym osobom, kt?rzy ten utw?r napisali (credits). Dodatkową opłatę muszą uiścić stacje telewizyjne i radiowe za to, że utw?r xx zespołu yy był puszczony w eter. I na dodatek dodatkową opłatę wnoszą filmy - końc?wki, soundtrack i tralier.

Biorąc pod uwagę skalę popularności Pink Floyd, Black Sabbath czy The Rolling Stones oni nie potrzebują trasy koncertowej, żeby zarobić. W każdej chwili mogą iść na emeryturę żyjąc tylko i wyłącznie z licencji.

@edit up

Gdybyś znał historię Stones?w to byś wiedział, że to nie pierwsza i jedyna taka trasa, gdzie zarobili grube miliony.

Last edited:

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Brytyjski thrash.

Kamus

User
Reaction score
2

Taak... Racer x to dawka porzadnego muzyki i metalu. Szkoda ze juz nie istnieja.

Arts18

Signed...
Reaction score
227

Metallica ju? od dawno jest przereklamowana. Go?c ju? dawno si? wyczerpa?, tylko z jednego powodu - za du?o u?ywa? overdrive i creakingu w g?rach, tak jak Chester z Linkin Park. Mo?e z jednej strony to jest zajebista sprawa, a patrz?c na to z drugiej strony ma?o kto po 40-stce da rad? wyci?gnac g?ry z dobr? technik? - mowa tu o screamie.

Last edited:

Bounty Hunter

Active User
Reaction score
22

Metallica ju? od dawno jest przereklamowana. Go?c ju? dawno si? wyczerpa?, tylko z jednego powodu - za du?o u?ywa? overdrive i creakingu w g?rach, tak jak Chester z Linkin Park. Mo?e z jednej strony to jest zajebista sprawa, a patrz?c na to z drugiej strony ma?o kto po 40-stce da rad? wyci?gnac g?ry z dobr? technik? - mowa tu o screamie.
Nie por?wnuj Linkin Parku (tak, tego ?cierwa) do Metalliki :). Jedyny nieudany album Metalliki to LULU (Lou Reed&Metallica), teraz Metallica zrehabilitowa?a si? wydaj?c mini-album BEYOND MAGNETIC. Fakt, g?os James'a ju? dawno pad? (ST.Anger/Death Magnetic), ale dobrze wp?yn??o to na album z 13 grudnia :). Twoja znajomo?? Metalliki opiera si? na jednym utworze, Nothing Else Matters, pewnie nie wiesz, ?e 70% utwor?w z Kill'em all skomponowa? Dave Mustaine i ?e pierwsz? nazw? Metalliki by? "Megaforce".
Pozdro, je?eli masz si? wypowiada? o metallice, to przes?uchaj ka?d? piosenk?, ka?dy album.

[/URL]

Troche KAT'a

i wersja live :D!

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

^^ Nie ka?dy jest die-hard fanem Metallici, ja osobi?cie nie mog? ich znie?? opr?cz jednego utworu.

kremator65

User
Reaction score
2

SOAD no z czym do ludzi, b?agam ! Jak mo?na wspomina? o tym no jak ? Tak jak o linkin park ? :(

Serj_Tankian

Reaction score
68

SOAD no z czym do ludzi, b?agam ! Jak mo?na wspomina? o tym no jak ? Tak jak o linkin park ? :(

Sorry amigo, nie ka?dy ma tak wyrafinowany gust jak Ty i niekt?rzy musz? si? zni?a? do poziomu SOAD, wybaczysz ?

Bounty Hunter

Active User
Reaction score
22

Dobra, aramiszon, wypierdalaj z Soadem.

@edit
Eldryzif, tak jestem die-hard fanem Metalliki, ale jest ona w 100% lepsza od tera?niejszego g?wna typu Nightwish, koRn, Linkin Park, SOAD, 30 Second to Mars itp.
Ja np lubie tylko jedn? piosenk? Saxona a poza tym nie mog? ich znie??.

Last edited:
Status
Not open for further replies.