Ranga Zas?u?ony.

Status
Zamknięty.
Odp: Ranga Zas?u?ony.

Co Wy si? tu kurna Kazi czepiacie? By?a najlepszym i najbardziej elokwentnym administratorem jakiego mia?em szans? prze?y?, mia?a wiele do powiedzenia i nie mia?a kompleks?w na punkcie jaki? niestworzonych rzeczy. Naprawd?, nie patrzcie tylko na suche statystyki, ale te? na podej?cie ludzi do Was. Podej?cie Kazi by?o bardzo prawid?owe i nie zas?uguje ona na to, by teraz jecha? po niej w temacie maj?cym s?u?y? zupe?nie czemu? innemu. Wielcy modzi, kt?rzy nagle offtopuj? i oceniaj? dziewczyn?, bo im tak ?le, ?e rok temu nie mieli szansy na rang?, no ?miechu warte. Troch? samokrytyki, ludzie.

Jak wida?, s? trzy koncepcje: pozostawienie obecnego ?adu, podzia? zas?u?onych ze wzgl?du na sta? pracy w kadrze i podzia? ze wzgl?du na piastowan? w niej rol? (bo podzia? ze wzgl?du na jakie? inne, "uznaniowe" kryteria nie wchodzi raczej w gr?). Prosi?bym Was o skupienie si? na dyskusji, wyb?r jednej z opcji i uzasadnienie jej. Tak jak ju? pisa?em, ja bym po prostu oddzieli? by?ych mod?w i im zostawi? "Ex-moda", a pozosta?ych wpakowa? do worka "Zas?u?onych". Je?li Ex-mod istnieje, to jest to chyba jego najlepsze zastosowanie.
Nie oceniajcie tu zas?ug poszczeg?lnych by?ych kadrowicz?w, bo w to mo?emy si? bawi? godzinami. Ka?dy mia? swoich ulubie?c?w i ludzi, kt?rych wybitnie nie trawi?, ale po co teraz w??cza? to w t? dyskusj??

Mo?e zostawi? zas?u?onych w stanie takim jakim jest, lecz podzieli? im uprawnienia, bo jednak ka?dy kto by? w grupie moderator, mod +, co? robi? bo gdyby nie to zapewne by wyl?dowa? bez niczego, nie m?wi? tu o przypadkach wyj?tkowych, kt?rzy dostali ow? rang?, lecz o takich kt?rzy jednak co? wnie?li. Okej to przejd? do sedna sprawy, zas?u?eni by dzielili si? na trzy grupy: pe?noprawni, p??prawni oraz jacy? tam. Pe?noprawni byli by to zas?u?eni z najwi?kszym sta?em, osi?gni?ciami itd, dostawaliby oni wszystkie przywileje obecnego zas?u?onego, p??prawni natomiast by mieli mo?e mniej praw, typu odci?cie im mo?liwo?ci zmiany podpisu pod nickiem lub czego? innego, a Ci inni dostawali by najmniejsze prawa ograniczaj?ce ich do przegl?dania dzia?u zas?u?onych oraz noszenia rangi. Tyle ode mnie, mi?ego wieczoru.

Mo?e niech jeszcze ?wier?prawnych zrobi?. XD
@tego mo?ecie nie czyta?, bo mi posty kasuj?.
Najlepiej jakby zas?u?eni nie wyr??niali si? po?r?d zwyk?ych user?w, da? im kolorek u?yszkodnik?w i problem rozwi?zany, a nowej grupie da? nazw? 'ex kadra' i wszystkich tam wpieprzy?.

Kogo w tym momencie obchodz? zas?ugi czy te? braki zas?ug Kazi? Dziewczyna mia?a administratora bardzo d?ugo i cho? sama uwa?am, ?e dosta?a go w wyniku jakiego? szalonego nieporozumienia to najwyra?niej CO? JEDNAK ROBI?A, skoro nie wyjebali jej po tygodniu. Dajcie jej spok?j i skupcie si? na samym Zas?u?onym.

A co nas obchodzi tw?j post? U?ytkownicy pos?uguj? si? przyk?adami. A tak na marginesie, Ty r?wnie? nie wnios?a? nic ciekawego na to forum, wi?c nie ci?nij po kim? twojego poziomu, chod? w?tpi? czy owemu dor?wnujesz.

Co do tych por?wna?: "A to kiedy? by?o lepiej", a w 2015 roku, to zapewne b?dzie, ?e w 2013 by?o lepiej. Co do tematu, to dla mnie jest to oboj?tne. Ka?dy na forum ma takie same prawa, kolor nie robi z nikogo Pro Elo Kozaka. Wiem, ?e wi?kszo?? VIP'?w i Zas?u?onych to zapatrzeni w swoj? rang? ciule ( wyj?tki Aali itp. ), ale co im da ta ranga? Pochwal si? kolegom, ?e na forum tibii masz rang? VIP, wtedy b?dziesz "hartkorem". Rang? zas?u?onego powinni tak naprawd? dostawa? osoby robi?ce co? dla forum, a jak dobrze wiemy, moderatorzy co? niby robi? ( tak jak nasz rz?d), wi?c tak czy owak na t? rang? " zas?uguj? ".

A prawda jest taka, ?e okre?lanie kto zas?u?y? na rang?, a kto nie, nie powinno nale?e? do kompetencji u?ytkownik?w, bo wi?kszo?? z nas wie, jak diametralnie mo?e r??ni? si? obraz moderatora z punktu widzenia user?w, a kadry. Takie decyzje powinmy w?a?nie do niej nale?e? i by? podejmowane patrz?c na spraw? przez og?lny ca?okszta?t pracy, a nie przez pryzmat samych akcji moderatorskich.

i jak to sobie wyobra?asz? B?dziemy to robi? demokratycznie?

Tam jest "nie powinno", a to do?? istotny element wypowiedzi.

Zawsze mo?na robi? czystk? w randze raz w roku. Nieaktywne od 4 lat konta zas?u?onych, kt?rzy na samym pocz?tku forum dodali kilka skrypt?w czy zamkn?li kilka temat?w? Rly?

UncleAo napisał:
Okej to przejd? do sedna sprawy, zas?u?eni by dzielili si? na trzy grupy: pe?noprawni, p??prawni oraz jacy? tam. Pe?noprawni byli by to zas?u?eni z najwi?kszym sta?em, osi?gni?ciami itd, dostawaliby oni wszystkie przywileje obecnego zas?u?onego, p??prawni natomiast by mieli mo?e mniej praw, typu odci?cie im mo?liwo?ci zmiany podpisu pod nickiem lub czego? innego, a Ci inni dostawali by najmniejsze prawa ograniczaj?ce ich do przegl?dania dzia?u zas?u?onych oraz noszenia rangi.
Bez w?tpienia 'pomys? roku 2013'. Zak?adam, ?e masz dobre ch?ci, ale w?a?nie przez takie idee forum wygl?da tak, jak wygl?da.

Tragedia. Po prostu tragedia. Powa?nie, skupcie si? na tym, co wa?ne (np. frekwencj? na forum). W dyskutowaniu o rzeczach g?wno wartych to jeste?cie najlepsi. W celu unikni?cia offtopu, ja jestem za najprostszym rozwi?zaniem problemu - usuni?ciem rangi. Ju? nigdy wi?cej nikogo nie zaboli o to dupsko.

Ja proponuj? zmian? systemu rang - po prostu wszyscy zas?u?eni byliby zniesieni i system dzia?a? by od nowa - kto zrobi?by naprawd? du?o dla forum, wtedy otrzymywa?by rang? zas?u?onego, kt?r? przydziela?aby administracja. Nic wi?cej nie trzeba. Najlepiej zrobi? referendum w postaci ankiety: Ma zosta? czy by? zmieniona i wtedy wszystko by si? wyja?ni?o demokratycznie.

Tworz?c tak? ankiet? i temat z ni? znaj?c user?w zrobi?by si? taki sam spam bezsensowych wypowiedzi jak w tym temacie.
U?ytkownik?w, kt?rzy posiadaj? ow? rang? teraz mo?na rzeczywi?cie znie?? do rangi nowej (Stara kadra) czy jako? to nazwa? i tych co sobie naprawd? zas?u?? dodawa? do rangi zas?u?onego.
Innego pomys?u chyba nie ma i ja te? nic ju? nie wymy?l?. Tak to tylko b?dzie si? robi? ten bezsensowny spam 'on ma t? rang? a nie powinien', 'nic nie zrobi? a dosta?' itd.

My?l?, ?e administracja mo?e tak? ankiet? przeprowadzi? lecz tylko do wyboru odpowied?, bez pisania g?upich komentarzy.

Bez w?tpienia 'pomys? roku 2013'. Zak?adam, ?e masz dobre ch?ci, ale w?a?nie przez takie idee forum wygl?da tak, jak wygl?da.

Tragedia. Po prostu tragedia. Powa?nie, skupcie si? na tym, co wa?ne (np. frekwencj? na forum). W dyskutowaniu o rzeczach g?wno wartych to jeste?cie najlepsi. W celu unikni?cia offtopu, ja jestem za najprostszym rozwi?zaniem problemu - usuni?ciem rangi. Ju? nigdy wi?cej nikogo nie zaboli o to dupsko.

Serio? Poucza nas typ zagladajacy na forum co 3-6 miesiecy, z reszta powinienes juz nauczyc sie ze omawiane na forum sprawy wane zwykle koncza sie banami i flejmwarem, do tego konczy sie na zamknietym temacie i dowidzenia.

Zrobcie czystki w tej randze i tyle.

shikate napisał:
a proponuj? zmian? systemu rang - po prostu wszyscy zas?u?eni byliby zniesieni i system dzia?a? by od nowa - kto zrobi?by naprawd? du?o dla forum, wtedy otrzymywa?by rang? zas?u?onego, kt?r? przydziela?aby administracja
shikate napisał:
Poza tym jak s?usznie kto? zauwa?y?, prawo nie dzia?a wstecz
Ty popatrz, jak chor?giewka na wietrze.

Jest mi oboj?tne, co zrobicie z rang?. Sam pomys? stworzenia zas?u?onego zacny, w zasadzie to jedyna nagroda za sprawowanie pieczy nad forum, jednak?e nie jest na tyle istotna, by nad ni? debatowa? czy p?aka? po ew. usuni?ciu. Jednak chc? apelowa? o to, aby WSZYSCY zostali ocenieni r?wno. Ci, kt?rzy pracowali dla tnet'a cztery lata temu s? gorsi od tych, kt?rzy pracuj? obecnie? Co za pojmowanie, a? za?mierdzia?o trollem.

Kazia napisał:
Ty popatrz, jak chor?giewka na wietrze.
A do g?owy Ci nie przysz?o, ?e ludzkie zdanie po przeczytaniu innych opinii mo?e si? zmieni? ;p?

Ostatnia edycja:

Owszem, ale nie mog? przytacza? moich przekona? wtedy, gdy szykuje nam si? armia fioletowych. Poza tym owszem, jestem cz?owiekiem i moje zdanie nie powinno by? ca?y czas takie same. U?ytkownicy s? strasznie kapry?ni, skoro raz chc?, ?eby by?y zmiany, a jak kto? je proponuje to wtedy zmian nie chc?. Kiedy? powiedzia?em, ?e to wszystko to raczej pr?ba zrobienia show :P Co? jak moda na sukces: Ten przychodzi, ten odchodzi i tak 13 000 odcink?w a ludzi to dalej kr?ci

Owszem, ale nie mog? przytacza? moich przekona? wtedy, gdy szykuje nam si? armia fioletowych. Poza tym owszem, jestem cz?owiekiem i moje zdanie nie powinno by? ca?y czas takie same. U?ytkownicy s? strasznie kapry?ni, skoro raz chc?, ?eby by?y zmiany, a jak kto? je proponuje to wtedy zmian nie chc?. Kiedy? powiedzia?em, ?e to wszystko to raczej pr?ba zrobienia show :P Co? jak moda na sukces: Ten przychodzi, ten odchodzi i tak 13 000 odcink?w a ludzi to dalej kr?ci

"Armia fioletowych" to armia ludzi, kt?rzy w?o?yli w to Forum serce i czas. Do tej armii sam si? kiedy? zapewne zaci?gniesz, wi?c nie ma si? jej co sprzeciwia?. Najgorszym co mo?na zrobi? jest teraz wywalenie 2/3 zas?u?onych, bo rzadko bywaj? na Forum lub nam si? nie podobaj?. Rang? trzeba w jaki? spos?b zreformowa?, ale bez pomijania zas?ug kogokolwiek. Zmiany? S? dwie drogi - ewolucja i rewolucja. Wystarczy si? najpierw dogada? co do kszta?tu zmian, osi?gn?? konsensus i potem je wprowadza?, a nikt nie b?dzie mia? prawa by? niezadowolony. Niekt?rzy Polacy nie doro?li jeszcze do wyj?cia z okop?w w?asnych opinii i otworzenia si? na dialog, st?d te? czasem tak to wygl?da ; )

Status
Zamknięty.
Back
Do góry