Recenzje OTS II - Lordaeron.eu

Vxr

Ty r?b swoje brat!
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
129
recenzje_hsxhnen.png

Witajcie czytelnicy, co miesi?c na naszym forum b?dzie si? pojawia?a recenzja wybranego przez nas OTSa. Mi?dzy innymi znajdziecie u nas :
  • wywiad z adminem serwera.
  • informacje na temat wa?nych quest?w i mapy
  • zobaczycie tak?e opinie naszych specjalist?w na temat poziomu skrypt?w wyst?puj?cych na serwerze.
  • i wiele, wiele innych ciekawostek.

aac.png

Portal internetowy serwera nie zachwyca. Nie posiada ?adnych b??d?w, ale layout jest raczej przeci?tny.
1134068.jpeg

W grze mo?emy spotka? taki system jak powszechnie znany Bounty Hunters, nazwany tutaj mianem Hitlist, jednak nikt z tego nie korzysta. Jedyne nagrody za zabicie s? na support.
1134069.jpeg

Do dyspozycji mamy do?? rzadko spotykany Chat. Chat jest gotowym skryptem IRC.
1134070.jpeg

Po przebiciu si? przez jak zwykle nie czytelne captcha pokazuje nam si? g??wna strona chatu, niestety jednak jest zbyt "zaawansowany" w por?wnaniu do bardzo ubogiej szaty graficznej, co skutkuje podobnym zainteresowaniem jak system wymieniony wy?ej.
1134071.jpeg

Kolejn? zak?adk?, tym razem godn? uwagi, jest Lordaeron Live. Przybli?y wam ona u?ywanie systemu live p??niej wymieniony system live stream.
1134072.jpeg

Na koniec podpowiem jeszcze ?e za wybranie rooka na start, zamiast noramlnego grania otrzymamy jednorazowo 30punktow kt?re dadz? nam 3 dni darmowego pacc

mapafs.png

Mapa Wypasa (dzisiaj Lordearonu) jest kopi? Vanili, znanej mapy z Devlanda. Na mapie znajduj? si? wiele ciekawych przer?bek autorstwa trzech mapper?w - Andriusa (znanego tak?e jako Hone...), Rey'a i Hipertrofii. Po wczorajszym przegl?dzie mog? stwierdzic jednoznacznie, ?e na mapie mo?na znalezc wiele b??d?w i bug?w spowodowanych na mapie. Pr?cz tego mapa posiada wiele teren?w zrobionych przez mappera - amatora.

Jedn? z ciekawych lokacji jest Agros. Architektura tego miasta jest na wysokim poziomie, lecz niekt?re budynki nie posiadaj? detali. Mo?na tutaj wspomniec np. o depozycie, kt?re jest puste. Podziemia miasta s? podobne do tych z rlowskich przejsc na respawn Meduz na Banucie.

Sinsville jest kolejn? ciekaw? lokacj? na mapie. Ruiny tego miasta zachwycaj? ciekaw? natur? i architektur?. Lokacj? t? wykona? wspomniany przeze mnie ju? Andrius. Kluczowym elementem w tej lokacji jest forteca infernalist?w. Wystarczy spojrzec na screeny.

• Estetyka - 5/10
    [*]Detalka - 7/10
    [*]Og?lnie - 6/10

questyq.png

Poziom quest?w na Lordaeronie.

Na Lordaeronie spotkamy wiele quest?w typu "zabij moba i we? ze skrzynki". Przyk?adem takiego questa jest Azerus Treasure na Vaargdon. W tym que?cie gracz musi zabic Azerusa, po czym po jego zabiciu musi wej?c w teleport. Je?li tego nie zrobimy b?dziemy musieli odczekac 1-2 godziny, a? Azerus si? pojawi.

Na Lordaeronie s? te? zagadki. Jedn? z takich ciekawych zagadek jest np. Zolarurk Quest. Wiele informacji na jego temat znajdziemy w ksi??kach. Zolarurk jest najbardziej tajemniczym questem - zagadk? na serwerze.

O i tutaj tak?e, tym razem jest to historia Vaargdonu.

Na Rookgaardzie tak?e s? takie questy, kt?re wymagaj? my?lenia.

Najbardziej ciekawszym questem na tym serwerze jest Sinsville - Demon Oak. Ca?? rozmow? rozpoczynamy w Capitlif, w tzw. Paradox Tower. Na pocz?tek musimy si? uporac z d?wigniami, kt?re przesuwaj? si? w r??ne strony. A potem zagadujemy do NPC. Ca?ego spoilera nie b?d? omawia?.

Quest ten wykonujemy u r??nych NPC. Po wykonaniu tych zada? b?dziemy mieli z Oakiem, nieopodal fortecy.

Pr?cz takich quest?w, mamy tak?e misje z taskami.

task4x.png

systemyj.png

Jak si? mo?na spodziewa? po serwerze wykonanym przez jednego z tw?rc?w Open Tibii, mapa i skrypty b?d? w idealnej symbiozie. Co do mapy ci??ko mie? jakiekolwiek zastrze?enia, gdy? naprawd? robi wra?enie. Jest bardzo szczeg??owa, a zarazem grywalna. B??dy w kodzie serwera wida? jednak ju? na rooku.

Niekt?re przedmioty s? nie ponazywane lub ponazywane s? b??dnie:
1130347.jpeg

Ciekawym cho? nie do ko?ca innowacyjnym rozwi?zaniem jest wprowadzenie systemu deszczu. Jest on jednak moim zdaniem zbyt cz?sto i ma te? w sobie wiele bug?w z animacjami deszczu:
1130355.jpeg

Niecodziennym rozwi?zaniem jest spos?b dawania przedmiot?w dla pocz?tkuj?cych graczy. Po wyj?ciu z rooka otrzymujemy je... przesy?k?, kt?rej nadawc? jest Wyrocznia. Niestety do uzbrojenia nie dodano tarczy ani broni, wi?c nadal musimy chodzi? z tym co znajdziemy sami.
1130364.jpeg

Jak mog?o by si? wydawa? hit jakim jest przerobiony TV system znany z pokemon BR nie robi wi?kszego wra?enia na graczach. Ma?o kto z tego korzysta i nie ma zbyt du?ego praktycznego zastosowania w grze. Mo?emy z niego skorzysta? loguj?c si? poprzez pasy 10/10.
1132668.jpeg

System rang za zab?jstwa na Open Battle te? nie jest nowo?ci?. Udost?pniony jest za darmo na jednym z for?w o Open Tibii. Jest to nic innego jak dodatkowy napisik przy "Look'ni?ciu" informuj?cy o aktualnej randze. Na LRDonie wygl?da mniej wi?cej tak:
1132692.jpeg

Aby nie skillowa?o si? zbyt ?atwo wprowadzono trainy na czas. Za ka?de 14 minut trenowania p?acimy 20 sztuk z?ota. Po 13 minucie skillowania pojawia si? has?o. Je?li go nie przepiszemy zostajemy teleportowani do ?wi?tyni.
1132707.jpeg

Atakuj?cy PK i potwory stra?nik to jeszcze jedno stare rozwi?zanie udost?pnione za darmo w internecie. Stoi takowych kilku w miastach przy depo i utrudnia ludziom ?ycie na OB.
1132695.jpeg

Mo?na by wymienia? wiele tego typu ciekawostek, ale ci??ko znale?? cokolwiek unikalnego, czego nie ma gdzie indziej. Praktycznie wszystko to przer?bki ju? istniej?cych system?w, lub nawet skrypty zer?ni?te chamsko z internetu. Na serwerze nie wielu jest kulturalnych graczy. Wi?kszo?? siedzi tu tylko dla war?w, a na ka?de pytanie odpyskuje wulgarnie (co z reszt? jest jednym z urok?w Tibii :) ). Administracji na serwerze przez tydzie? grania nie widzia?em ani razu, bot?w jednak nie ma z powodu zmodyfikowanego klienta. Skille id? do?? wolno, jak przysta?o na OTS RPG, co jest kolejnym powodem ?eby si? zatrzyma? na chwil? d?u?ej przy tym serwerze.

wywiado.png

Vxr: Witaj Elfie!

Elf: Witaj, Vxr

Vxr: Jak dobrze wiesz piszemy recenzje o twoim serwerze mianowicie Lordaeron.eu, czy jeste? w stanie udzieli? mi kr?tkiego wywiadu?

Elf: Oczywi?cie, ?e jestem i zrobi? to ch?tnie! ;)

Vxr: No to zaczynamy! Jak to bywa w wi?kszo?ci wywiad?w na pocz?tku mo?e przedstawisz nam swoj? osob??

Elf: Na imi? nadano mi Dawid, lat 20. Pochodz? z P?ocka, cho? aktualnie mieszkam w Krakowie. Chcesz wiedzie? wi?cej? Je?eli jeste? napalon? 18-20 latk? zamieszka?? gdzie? niedaleko i nie przeszkadza Ci moja dziewczyna, napisz! :D
Interesuje si? g??wnie programowaniem i jak szerokie to poj?cie, tak moje zainteresowania oraz za tym stoj?ca codzienna praca. Doszukuj? si? nowych sposob?w projektowania i wdra?ania, gdy? szybko si? nudz? tym, co ju? umiem. Ponadto moj? ciekawo?? przyci?ga r?wnie? nowoczesna technologia i nie tylko z zakresu informatyki, ale ca?ej elektroniki. Lubi? dobr? muzyk?, niebanalne kino i szpinak :D. Interesuje si? g??wnie programowaniem i jak szerokie to poj?cie, tak moje zainteresowania. Stoi za tym r?wnie? moja praca, kt?r?, jak niewielu ludziom na tym ?wiecie, uda?o si? po??czy? z moimi zainteresowaniami.

Vxr: Przejd?my do Lordaeron. Wi?kszo?? wie, ?e jest to stary wypas, ale jednak mo?e przybli?ysz nam pocz?tki tego serwera, jak d?ug? drog? przeszed?, aby by? w stanie jakim jest?

Elf: Lordaeron, wypas... Pocz?tki wypasu si?gaj? grudnia 2007, kiedy to za namow? kolegi maj?c do dyspozycji serwer dedykowany, postanowi?em postawi? ?OTEESA, gdy? ju? 2 lata wcze?niej, jeszcze w podstaw?wce pr?bowa?em si? bawi? w 7.1 i gra?o na nim ca?e 20 os?b :D
Pojawi?a si? kwestia mapy- rzekomo by? "znajomy", kt?ry mia? "w?asn?" map?, kt?ra p??niej okaza?a si? by? po prostu zwyk?? Vanill? z DevLandu, aka. SadTeam. Z biegiem czasu mapa si? rozwija nie przypominaj?c ju? swojego orygina?u.
Min??o p?? roku, a ja ju? jako jeden z developer?w TheForgottenServer przebi?em si? na sam szczyt uzyskuj?c niemo?liw? wtedy liczb? 700 graczy- co prawda roz?o?on? na 3 ?wiaty, za co p??niej dosta?em bana od xinna z czystej z?o?ci mimo, i? ten 2 dni wcze?niej si? zgodzi? w rozmowie na IRCu na to (ach, ?a?uj?, ?e nigdy nie zapisa?em tej rozmowy, by wszystkim pokaza?, jaki z niego oszust).
C??, serwer si? rozwija? dalej, a ja ci?gle wprowadza?em swoje pomys?y. Do pewnego czasu, kiedy zacz??y mnie nudzi? reakcje alergiczne pewnej grupy ludzi na ka?d? wprowadzon? nowo??, nie wa?ne jak dobra by by?a.
Rok temu wyjecha?em do Norwegii, w kt?rej by?em 10 miesi?cy. Po powrocie serwer dalej istnia? mimo, i? si? nim nie zajmowa?em. Niestety gra?o na nim raptem max. 20 os?b. Z czystego sentymentu postanowi?em "co? zrobi?", poniewa? przypomnia?em sobie, jak wiele przyjemno?ci sprawia?o mi zajmowanie si? tym i ile pozna?em fajnych ludzi, gdzie niekt?rzy stali si? moimi przyjaci??mi, a jedna z takich przyja?ni przetrwa?a do dzi?.
Czasu by?o niewiele, ci??ko do tego zabra?, kompletne zacofanie mojej osoby w tym, co jest teraz na czasie oraz spory burdel w r?wnie? cz???iowo olanym TFSie. Brak narz?dzi, niekompatybilno?? mapy 8.54 ze wzgl?du na pewne problemy, kt?re wi?kszo?? pewnie pami?ta (niekompatybilne OTB mi?dzy otserv a TFS) uniemo?liwia?o mi prac?. Pr?bowa?em si? skontaktowa? z odpowiednimi lud?mi, d?ugo to trwa?o i ostatecznie nic nie da?o. Wtedy postanowi?em napisa? 2 potrzebne mi narz?dzia samemu, a map? naprawi? r?cznie. Ca?o?? trwa?a 30 dni ci??kiej pracy.
Potem zosta?y poprawki, uaktualnienia. No i tak 14 pa?dziernika, mimo wielu b??d?w i niedoci?gni??, ale z now? ekip? i pomys?em serwer wystartowa? pod now? nazw? Lordaeron.

Vxr: Zapewne przy serwerze nie pracujesz sam, mo?e przedstawisz nam reszt? tw?rc?w ots'a i ich zadania przy nim?

Elf: Oczywi?cie nie pracuje, poniewa? nie da?bym rady, gdy? praca przy custom serwerze jest wymagaj?ca. Przede wszystkim na Lordaeronie postanowili?my odej?? od standardowego modelu administracji, jakim by?a drabinka: GM CM God.
Aby unikn?? rywalizacji w administracji, wprowadzili?my 3 grupy: community management, customer support oraz content development + admin, czyli ja. Tutaj za??czam ma?y schemacik powsta?y na pocz?tku wrze?nia, kt?ry wyja?nia zadania poszczeg?lnych grup: http://imageshack.us/photo/my-images/684/beztytuulzj.png/
Wyja?niaj?c: community management mia?o si? zaj?? konkursami i promocj?, natomiast customer support problemami graczy.
Carth, znany jako Sir Scorp jest moj? praw? r?k? (nie, nie masturbuje mnie) i szefem Customer Support.
Magik, znany jako Wilku b?d? Royal Caspariev jest tym lewusem i szefem Community Management.
Do Content Developmentu nale??: Andrius (honeyone, mapper), Kotetsu (Hermes, skrypty) oraz Scarface (Don Daniello, obs?uga forum oraz pomoc przy naszej maszynie).
Planowali?my wi?ksz? ilo?? community manager?w oraz customer supporter?w, niestety nie uda?o si? jeszcze trafic na odpowiednio wykwalifikowanych ludzi godnych zaufania.

Vxr: Dlaczego taka nie inna mapa? Wszyscy dobrze wiedz?, ?e rl mapy jednak daj? wi?cej korzy?ci.

Elf: Dlatego, ?e na RL mapie mo?na pogra? wsz?dzie indziej, w??czaj?c w to Tibi?. Nie da si? stworzy? serwera RPG, a taki chcemy, na RL mapie. RPG gra si? w Tibie w takim po??czeniu.

Vxr: Jak wszyscy wiedz? jeste? koderem i to dosy? dobrym, a przynajmniej jednym z lepszych w ?wiecie tibijskim, dlatego te? wnioskuje, ?e lord ma jakie? bardzo ciekawe systemy. Mo?e przedstawisz nam dwa najciekawsze systemy na waszym serwerze?

Elf: Czy dobrym, to nie wiem, poniewa? moja teoria kulej?. Jednak do tego ?wiata, o kt?rym mowa uwa?am, ?e wnios?em wiele dobrego. Wi?kszo?? moich system?w jest dzisiaj dost?pna publicznie, a mo?liwo?ci skryptowe, kt?re udost?pnili?my w TFSie 0.4 sprawiaj?, ?e praktycznie wszystko mo?na zrobi? w Lua. Jednak?e nie wszystko. Aktualnie dysponujemy dwoma systemami dost?pnymi dla graczy, oraz jednym wy??czonym ze wzgl?du na brak zapotrzebowania na niego. Mowa tutaj o w?asnych czarach, takich jak zmiana szybko?ci atak?w, czy ich sile.
Przechodz?c do istniej?cych system?w, jest to z pewno?ci? niedawno wprowadzony system Live Streamingu, kt?rego zadaniem jest mo?liwo?? dla graczy udost?pniania swoich poczyna? na serwerze w czasie rzeczywistym, niczym robi to TibiaCast.
System jest dzisiaj bardzo rozbudowany i jestem w stanie zagwarantowa?, ?e drugiego takiego nie znajdziecie nigdzie.
http://img191.imageshack.us/img191/3537/wykonajzrzutekranu13230.jpg
Ujmuj?c w skr?cie funkcje:
- mo?liwo?? czatu ogl?danego z ogl?daj?cymi u?ytkownikami poprzez prywatny kana? ogl?danego (tylko posiadaj?c premium)
- mo?liwo?? has?owania swojego streamu
- mo?liwo?? wyg?uszania poszczeg?lnych nick?w
- mo?liwo?? banowania adres?w IP przed ponownym do??czeniem do streamu
- mo?liwo?? ustawienia wymogu zalogowania aby m?c czatowa? (ogl?daj?cy musi zalogowa? si? na swoje konto na Lordaeronie i z jego konta pobrany zostanie nick)

Istnieje jeszcze system integracji z kana?ami na konkretnym serwerze IRC, kt?ry umo?liwia administracji czatowania i rozwi?zywanie problem?w graczy bez konieczno?ci wchodzenia do gry. Jest te? dobr? rzecz? dla samych graczy, je?li chce si? porozmawia? ze znajomymi r?wnie? bez logowania.

Vxr: Serwer stoi ju? dosy? d?ugo zauwa?y?em, ?e s? cz?ste i szybkie poprawy serwera znajdziemy te? cz?ste uptade. Nawi?zuj?c do uptade mam nadzieje, ?e wyci?gn? jak?? informacje o nich od Ciebie, czy planujesz co? aktualnie?

Elf: Uch, cz?ste i szybkie s? wy??cznie dlatego, i? to na nim powstaje znaczna ilo?? zmian nim zostan? one wys?ane do repozytorium TFSa, lub s? na nim testowane tu? po opublikowaniu. Mo?e to si? wydawa? g?upie, ale tak jest. I tak na Lordaeronie postanowili?my wyeliminowa? ilo?? problem?w poprzez testowanie zmian na serwerze testowym i eliminacje b??d?w przed wprowadzeniem, jednak nie wszystko jest do wy?apania przez 1-5 os?b. Trafi?e? idealnie czasowo z tym pytaniem. C??, aktualnie zamykamy serwer, a raczej faz? testow?, bo tak mo?na nazwa? ostatnie dwa miesi?ca przez ilo?? b??d?w i poprawek (g??wnie ze wzgl?du na niedoskona?o?ci TFSa powsta?e przez ostatnie p??tora roku, kt?re de facto s? ju? przesz?o?ci?) i ruszamy w najbli?szy pi?tek 9 grudnia o 17:00 na nowej Tibii 9.4, kt?r? CipSoft wprowadzi? do testowania 5 dni temu. Na obecn? chwil? mam w po?owie uko?czony nowy system aukcji rodem z 9.4 i mam nadziej? do 9 grudnia udost?pni? go graczom.

Vxr: Serdecznie dzi?kuj? Ci za wywiad, jesli chcesz mo?esz napisa? jakie? pozdrowienia.

Elf: Ch?tnie pozdrowi? mojego kota oraz Cartha, niez?omnego towarzysza, kt?ry przy mnie trwa w tym wszystkim od kilku lat.

pod_hqrsapn.png

Serwer Lordaeron z pewno?ci? zas?uguje na wyr??nienie gdy? jest to prawdziwy serwer RPG, jakich ma?o w dzisiejszych czasach. S?yszy si? g?o?no o kilku wielkich projektach ale data ich startu nie jest znana, pomimo ?e na pierwszy rzut oka s? ju? gotowe. Mapa jest do?? szczeg??owa i grywalna, lecz wida? miejscami autoborder kt?ry mo?na by zawsze poprawi?. Wbrew s?owom Elfa, wida? stanowczo ?e jest to stary, dla jednych dobry, dla innych z?y, devland z wieloma przer?bkami. Systemy widywane na LRdonie nie s? niczym nowym, cho? ich kompozycja po??czona w ca?okszta?t stwarza kawa?ek ca?kiem grywalnego i urozmaicaj?cego przygod? kodu. Uwa?am ?e OTS jest zdecydowanie godny uwagi i osi?gn?? by du?y sukces, gdyby nie brak jakiejkolwiek reklamy.

konchqrsapw.png

ocenaapng_rhppqqx.png

Odp: Recenzje OTS II - Lordaeron.eu

Zapraszam do czytania oraz oddania waszej oceny!

Ostatnia edycja:

Mo?na by wymienia? wiele tego typu ciekawostek, ale ci??ko znale?? cokolwiek unikalnego, czego nie ma gdzie indziej. Praktycznie wszystko to przer?bki ju? istniej?cych system?w, lub nawet skrypty zer?ni?te chamsko z internetu. Na serwerze nie wielu jest kulturalnych graczy. Wi?kszo?? siedzi tu tylko dla war?w, a na ka?de pytanie odpyskuje wulgarnie (co z reszt? jest jednym z urok?w Tibii :) ). Administracji na serwerze przez tydzie? grania nie widzia?em ani razu, bot?w jednak nie ma z powodu zmodyfikowanego klienta. Skille id? do?? wolno, jak przysta?o na OTS RPG, co jest kolejnym powodem ?eby si? zatrzyma? na chwil? d?u?ej przy tym serwerze.

Czyli od dzisiaj Pan Dubler b?dzie wydawa? za mnie TFSa, gdy? cz?owiek pracuj?cy za darmo dla tych 40tys ?wok?w dostaje zjebki nawet za serwer, kt?rego w znacznym stopniu jest autorem w formie "chamska kopia z internetu", gdzie to on jest autorem tych "nieunikalnych banalnych system?w" i z?yna sam swoje (w wi?kszo?ci) skrypty z internetu (pozdrawiam Guardy, kt?re pisa?em razem z Sim0ne, 2 lata temu?).

Brawo r?wnie? za poj?cie nt. Chat, urzek?a mnie historia o "Shoutboxie", kt?ry nie ma nic wsp?lnego z Shoutboxem. Chyba czas poszerzy? horyzonty, Dublerze, ni? tylko siedzie? na TNP?

Aby nie jecha? tylko jednego biedaka, powiem te? zdanie o pracy Arts18. C??, w moim wypadku nie mog?o by? lepszej osoby, kt?ra mia?aby ocenia? map? Lordaeronu. Jednak?e jak wida?, Arts jest kiepskim pisarzem i jego artyku?, cho? trafny, to jest napisany tak kiepsko, ?e r?ce opadaj? i 90% czytelnik?w nie b?dzie w stanie zrozumie? tej sklejki nie trzymaj?cych si? kupy zda?.

Z ca?ym poszanowaniem dla Vxr, fajny wywiad i rozmowy ze mn? w tle podczas przeprowadzania, ale powinien on sobie dobra? bardziej do?wiadczon? grup? ?mia?k?w, kt?ra te? przy?o?y si? do pracy, a nie b?dzie zwleka? z robot? na ostatni? chwil?.

Krytyk? przyjmuj? otwarcie i ciesz? si? z wielu uwag, gdy? s? one cenne i podpowiadaj? na co powinni?my zwr?ci? uwag? wraz z ekip?, jednak do oceniania nas i mnie powinien si? wzi?? kto?, kto ma wi?ksze poj?cie o historii OT, TFS, jak i samego WypasOTS. Poniewa? serwer Lordaeron jest rzeczywi?cie kontynuacj? serwera WypasOTS, kt?ry wni?s? wiele "skopiowanych" rzeczy do ?wiata OT.

Suma summarum, po przeczytaniu recenzji przeze mnie i przez ekip? Lordaeronu jednog?o?nie stwierdzamy: nie zagraliby?my na w?asnym serwerze. Ze smutkiem stwierdzam, ?e niestety, ale zadanie przeros?o obecnych recenzent?w.

Pozdrawiam i dzi?kuj? za ?wietn? recenzj?,
Elf ;-)

W?a?nie, ?eby nie by?o, ?e ja to tylko pisa?em m?j jest tylko wywiad! //Vxr

Stary, artyku? zosta? napisany na szybko. Nast?pne artyku?y b?d? dopracowane i staranne//Arts

1. Ja sie nie pcha?em, zmusili mnie. Nie ja tak?e wybiera?em sobie tematy. 2. Nie dosta?em nawet ?adnych item?w na start jak Arts wi?c moje ogl?danie mo?liwych system?w ograniczy?o si? do tego co wida? na pierwszy rzut oka. (Nie moja to wina ze na napisanie recenzji bylo zaldwie kilka dni i akorat w trakcie zapierdolu z poprawianiem ocen) 3. Prawda pozostanie prawd?. Twojego autorstwa system to chyba tylko live stream. 4. Nie znam sie na webmasterce wcale. Przyznaje sie, nie rozr??niam jak pewnie 99% czytaj?cych ten temat shouta od chatu, fakt jest taki ?e jest on zbyt prosty i zaawansowany jednocze?nie. //Dubler

PS: Jestem dysgrafem, dyslektykiem, dysortografem i uczniem mat-fiz-gegry wiec sie o bledy mnie sie nie czepiajcie :( nigdy nie lubilem polskiego.

Prosi?bym Ci?, Dublerze, aby? nie edytowa? mojego posta, gdy? nie jest on Twoj? piaskownic?. To, ?e jeste? moderatorem nie uprawnia Ci? do wpierdalania si? w moje wiadomo?ci. Prosi?bym r?wnie? o przestrzeganie podstaw uczestniczenia w forach dyskusyjnych- gdy dyskutujemy, to si? identyfikujemy, a nie prowadzimy biern? dyskusj? w czyim? po?cie. Dlatego zabieraj w pizdu swoje wypociny z mojej wiadomo?ci i napisz w?asn?, bo oszpecasz moj? starann? wypowied?.
Nie trzeba by? webmasterem, by rozr??ni? "box" od nie-"boxa". Co do reszty Twojej bzdurnej wiadomo?ci- omin? j?, poniewa? nie masz poj?cia o czym m?wisz. Wszystkie skrypty na Lordaeronie s? autorskie, pr?cz element?w questu Pits of Inferno i tego, co jest domy?lnie do??czane do TFSa (i tu podpowiem, ?e i to r?wnie? ja pisz? w znacznej mierze).
Osobi?cie jestem w stanie za?o?y? si? o sw?j serwer, ?e nawet nie klikn??e? w guzik "Quests". Ponadto, nawet nie masz poj?cia o tym, ?e ten Tw?j ?a?osny Shoutbox z beznadziejn? Captch? (powiniene? to napisa? do reCAPTCHy, czyli Google i po?owy ?wiata, kt?ra u?ywa tego na swoich stronach w celu pomocy przy t?umaczeniach ksi??ek na cyfrowe) jest zintegrowany z serwerem i mo?na dzi?ki temu rozmawia? z graczami w grze.
A dyslektykiem mo?e by? ka?dy, wystarczy odpowiednio du?o zap?aci? za za?wiadczenie, by si? opierdala?, zamiast uczy? ojczystego j?zyka. Tfu, gardz? Tob?, jak i ka?dym leniem t?umacz?cym si? dysleksj?. M?j znajomy sko?czy? 2 w ma?opolsce liceum ze ?redni? 5.8 b?d?c dyslektykiem i nie t?umaczy? si? dysleksj?, tylko mia? 6 z polskiego i pisa? matur? w podstawowym czasie b?d?c na profilu medycznym. Jak si? chce, to si? potrafi, panie mat-fiz-geo. Dobrze, ?e potem b?dzie mia? kto uczy? moje dzieci z szkole.

Ostatnia edycja:

Piszac ta recenzje przeczysz sam sobie. Piszesz, ze mapa nie jest szczegolowa, ale jest dopracowana - 'mapa jest dopracowana, pr?cz szczeg???w' jezeli nie ma szczegolow to nie moze byc dopracowana...

Pozniej piszesz, ze 'Open Tibii, mapa i skrypty b?d? w idealnej symbiozie. Co do mapy ci??ko mie? jakiekolwiek zastrze?enia, gdy? naprawd? robi wra?enie. Jest bardzo szczeg??owa, a zarazem grywalna. B??dy w kodzie serwera wida? jednak ju? na rooku.'

A pozniej 'Systemy widywane na LRdonie nie s? niczym nowym, cho? ich kompozycja po??czona w ca?okszta?t stwarza kawa?ek ca?kiem grywalnego i urozmaicaj?cego przygod? kodu.'

Poza tym jest kilka literowek i zdan, ktore sa nielogiczne. (Najbardziej ciekawszym, walili?my a? po padnie, Przybli?y wam ona u?ywanie systemu live p??niej wymieniony system live stream)

Ogolnie recenzja nie jest zla, sa fajne zdjecia i nawet w miare ciekawe opisy + wywiad, wiec w jakims stopniu mozna sie na niej opierac, chociaz nie rozumiem tak wysokiej oceny. Widocznie nalezy sie, moze za cos co nie zostalo tutaj opisane, bo po przeczytaniu tego nie wyglada mi on na 4,5 gwiazdki.

Obja?nienie!

Recenzje tworzy 3 ludzi takich jak: Arts, Dubler i Ja(ja zajmuj? si? tylko wywiadem i grafikami!) Wi?c nie zarzucajcie mi wszystkiego, recenzja by?a robiona na szybko mo?na powiedzie?, powodem by? brak ludzi pisz?cych j?. Dopiero kiedy ogarn??em ludzi zacz?li?my szybk? prac?.

w tym te?, ?e mam problem z c na klawie i dlatego tak wysz?o//~Arts

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Piszac ta recenzje przeczysz sam sobie. Piszesz, ze mapa nie jest szczegolowa, ale jest dopracowana - 'mapa jest dopracowana, pr?cz szczeg???w' jezeli nie ma szczegolow to nie moze byc dopracowana...
Pozniej piszesz, ze 'Open Tibii, mapa i skrypty b?d? w idealnej symbiozie. Co do mapy ci??ko mie? jakiekolwiek zastrze?enia, gdy? naprawd? robi wra?enie. Jest bardzo szczeg??owa, a zarazem grywalna. B??dy w kodzie serwera wida? jednak ju? na rooku.'
A pozniej 'Systemy widywane na LRdonie nie s? niczym nowym, cho? ich kompozycja po??czona w ca?okszta?t stwarza kawa?ek ca?kiem grywalnego i urozmaicaj?cego przygod? kodu.'
Poza tym jest kilka literowek i zdan, ktore sa nielogiczne. (Najbardziej ciekawszym, walili?my a? po padnie, Przybli?y wam ona u?ywanie systemu live p??niej wymieniony system live stream)
Ogolnie recenzja nie jest zla, sa fajne zdjecia i nawet w miare ciekawe opisy + wywiad, wiec w jakims stopniu mozna sie na niej opierac, chociaz nie rozumiem tak wysokiej oceny. Widocznie nalezy sie, moze za cos co nie zostalo tutaj opisane, bo po przeczytaniu tego nie wyglada mi on na 4,5 gwiazdki.
Ja pisa?em ten punkt na szybko za Jureckiego kt?ry ola? sprawe. Nie by?o tak?e redaktora kt?ry by sprawdzi? w?a?nie logicznie tre?? recenzji i poprawi? b??dy Reszte mojej wypowiedzi mozna przeczyta? w po?cie elfa.

Poza tym, ja tez bym dal 3,5-4 gwiazdki max.

Ciekawi mnie natomiast drogi Elfie, dlaczego tylko moj nick porgrubiles? :(

Winny ca?ego zaj?cia tutaj by? Jurecki. Nast?pne recenzje b?d? przejrzyste i dopracowane. Macie moje s?owo//Arts

@edit:
Takimi bulwersami prezentujesz tylko swoj? niedojrza?o??. Nie b?d? ju? dalej komentowa? twoich wypowiedzi bo tylko si? pogr??asz wkurwiony na ca?y ?wiat ?e zjechano tw?j zajebisty projekt. Je?li masz mi co? jeszcze do powiedzenia to zapraszam Cie na dyskusje drog? prywatnych wiadomo?ci albo komunikator?w wszelakich.

A... i jeszcze jedno: W dupsku mam twoich znajomych... Kolega z klasy z gimnazjum by? matematykiem roku i co z tego?

@edit2:
Btw. Ja opisa?em tw?j serwer takim jakim ja go widze. Nie moja wina ?e postrzegam go tak a nie inaczej. Proponuje ?eby? sam wybra? kadr? pisarzy kt?rzy Ci napisz? wymarzon? recenzje i wstawi? na forum.

Ostatnia edycja:

Witajcie czytelnicy!! Co miesi?c na naszym forum b?dzie si? pojawia?a recenzja wybranego przez nas OTSa. Mi?dzy innymi znajdziecie u nas :
wywiad z adminem serwera.
informacje na temat wa?nych quest?w i mapy
zobaczycie tak?e opinie naszych specjalist?w na temat poziomu skrypt?w wyst?puj?cych na serwerze.
i wiele wiele innych ciekawostek.
po 1wsze, po wypunktowaniach stawia si? przecinek "," albo kropk? ".", ale tylko wtedy gdy nast?pne zdanie rozpoczniemy z du?ej litery;
po "wiele" powinien by? przecinek; ponawiaj?c s?owo oddzielamy je przecinkiem; (nie uczyli ?)
Po przebiciu si? przez jak zwykle nie czytelne captcha pokazuje nam si? g??wna strona chatu, niestety jednak jest zbyt "zaawansowany" w por?wnaniu do bardzo ubogiej szaty graficznej, co skutkuje podobnym zainteresowaniem jak system wymieniony wy?ej.
to ca?e przebijanie si? ukazuje raczej ca?y content IRCa; zainteresowanie ? ile wa?? gra?e?, ?e raczysz to opiniowa? ? IRC channel cz?sto u?ywany jest przez kadr? by rozmawia? z graczami; sam Elf cz?sto ??czy si? z serwerem poprzez IRC ( ale co ty mo?esz wiedzie? )
pod nazw? Lordearon. Nazwa nie jest trudna do zapami?tania.
Matur? si? zdawa?o ? Nie wie si?, ?e powtarzanie to b??d ? Aff...
Mog? si? tutaj pochwalic Vaargdonem, kt?rego zrobi?.
Gdzie si? wa?? chwalisz ? Nie ma screena...
do wzg?rz z Amazonami i Valkriami
Portal o Tibii, a nie znaj? nazw mob?w. -,-
robione troch? r?czcie i autoborderem. To uznaj? t? lokacj?
0 logiki z t? kropk?. Psuje stylistyk? tekstu.
Kolejnym atutem tej mapy jest wielko?c i obszerno?c. Posiada sporo miast, co jest kolejnym plusem. Ca?? map? oceniam pozytywnie, bez ?adnych zastrze?e?.
Mas?o ma?lane + logika bliska 0... ( 0 i logika odnosi si? do ca?ego akapitu. Jak mo?na negowa? i potem pisa?, ?e nie ma zastrze?e? ??? )

Na Lordearonie mo?emy spotkac wiele quest?w typu zabij i we? ze skrzynki.
Po 1wsze - SPOTKA?, po 2gie typu: XXXX

Przyk?adem takich quest?w jest Zolarurk Quest
Przyk?adem takiego QUESTU jest... Stylistyka i kompozycja zdania.

Ca?ego spoilera nie b?d? tutaj m?wi?
Opisywa? chyba...
mieli mo?liwo?c si? zmierzyc z Oakiem,
Stylistyka... Si? zmierzy? ? W sensie, ?e oni si? mierz? linijk?, ta ?

lub nawet skrypty zer?ni?te chamsko z internetu.
Wyja?ni? ju? Elf.

Ja pisa?em ten punkt na szybko za Jureckiego kt?ry ola? sprawe. Nie by?o tak?e redaktora kt?ry by sprawdzi? w?a?nie logicznie tre?? recenzji i poprawi? b??dy Reszte mojej wypowiedzi mozna przeczyta? w po?cie elfa.
Jak si? nie ma kadry i wiedzy to si? nie robi czego? co oka?e si? klap?... Nie ma redaktora = nie ma publikacji chyba, ?e jeste?cie alogiczni - my?l? tu o logice wydawania tekst?w autorskich.

Dorzuc? od siebie:
- masa liter?wek,
- stylistyka,
- kompozycja,
- subiektywizm,
- b??dne ocenianie ( to z kadr?, ?e NAS nie by?o - nie wiesz, nie pisz - proste ),
- nieznajomo?? komendy /ghost ( co za ironia, portal o OTS, a nie znaj?; czas sp?dzony przez kadre mamy w zak?adce Staff na stronie WWW; za leniwi by sprawdzi? ),
P.s Wisi mi Tw?j kolorek, mo?esz mnie zwarnowa?, usun?? post itd, etc. To jest moja opinia na temat Waszej recenzji i zgodnie z POLSKIM PRAWEM mam opcje wyrazi? sw?j pogl?d. Danke

Ostatnia edycja:

@edit:
Takimi bulwersami prezentujesz tylko swoj? niedojrza?o??. Nie b?d? ju? dalej komentowa? twoich wypowiedzi bo tylko si? pogr??asz wkurwiony na ca?y ?wiat ?e zjechano tw?j zajebisty projekt. Je?li masz mi co? jeszcze do powiedzenia to zapraszam Cie na dyskusje drog? prywatnych wiadomo?ci albo komunikator?w wszelakich.
A... i jeszcze jedno: W dupsku mam twoich znajomych... Kolega z klasy z gimnazjum by? matematykiem roku i co z tego?
@edit2:
Btw. Ja opisa?em tw?j serwer takim jakim ja go widze. Nie moja wina ?e postrzegam go tak a nie inaczej. Proponuje ?eby? sam wybra? kadr? pisarzy kt?rzy Ci napisz? wymarzon? recenzje i wstawi? na forum.
Ko?czy si? zas?b argument?w, zaczyna si? temat dojrza?o?ci. Pathetic, as usual.
Zatem, jak widzisz jedynym celem mojej niedojrza?o?ci jeste? Ty, a nie ?wiat, co nieudolnie, jak wiele rzeczy postrzegasz. Cz?owieczek, kt?rego wiedza ko?czy si? przy zagadnieniu table.sort.
Ciesze si?, ?e tak postrzegasz m?j serwer- jednak?e radzi?bym najpierw zapozna? si? ze wzorami recenzji przed wzi?ciem si? do pisania czegokolwiek. Uwaga: to te? potrafi? dyslektycy!
Krytykujesz, wi?c ja krytykuj? Tw?j tekst, gdy? dostrzegam w nim niesp?jno?ci, tak jak Ty na serwerze- tak to dzia?a w cywilizowanym ?wiecie, Ty podpowiadasz mi co ja mam poprawi?, a ja Tobie :)
Wcale nie potrzeba mi w?asnej kadry do recenzji- wr?cz odwrotnie, przyda?aby si? taka, kt?ra nie tylko doceni, ale i zjebie solidnie. W waszym wypadku nie potrafili?cie konstruktywnie osi?gn?? ani jednego, ani drugiego. W sumie nie zobaczyli?cie na serwerze praktycznie niczego, wi?c wnioskuj?, ?e jeste?cie ?lepi albo leniwi i si? do tego nie nadajecie.
Dlatego podtrzymuje swoje s?owa o ludziach bardziej do?wiadczonych, a Ty dalej tkwij w ciemnocie.

C??, w tek?cie brak wy??cznie oksymoron?w... Post numer 400, ja przepadam st?d.

Zatem masz wielkie dupsko. Nie obchodzi mnie Tw?j kolega z przedszkola jakim jest gimnazjon, kt?ry by? kim?tam. De facto, Tw?j komentarz ma si? do mojej sugestii o Twoim nier?bstwie jak piernik do wiatraka. Puenta: jak si? chce, to si? potrafi. Niestety nawet tego nie potrafisz doczyta?.

Wnosz? o nie usuwanie tego posta, gdy? jest on jak najbardziej na temat. Jedyna niesp?jno?? z regulaminem w mojej wiadomo?ci, w przeciwie?stwie do wypowiedzi pana moderatora Dublera, znajduje si? w ostatnim, pomniejszonym akapicie. Pozosta?a cz??? jest poprawnym tekstem kontynuuj?cym moj? krytyk? cz??ci tekstu zamieszczonego w po?cie #1 i jej autora.

Ostatnia edycja:

Recenzja jest spoko. Wydaje mi sie ze to Elf nie umie przyj?? krytyki ale nie bede sie wtraca? do waszego konfliktu. Czegos mi tu brakuje ale nie jest zle.

Recenzja jest spoko. Wydaje mi sie ze to Elf nie umie przyj?? krytyki ale nie bede sie wtraca? do waszego konfliktu. Czegos mi tu brakuje ale nie jest zle.
Krytyka, krytyk? ale gdyby nie elf i reszta developer?w Tfsa to 95% serwer?w na naszej kochanej li?cie tak naprawd? by nie istnia?a.

@topic
Recenzja og?lnie fajna, par? rzeczy mnie rozbawi?o np:
Lubi? dobr? muzyk?, niebanalne kino i szpinak
itp.
Jedyna uwaga to s?aba przejrzysto?? ale jak widzia?em wy?ej zosta?o to poruszone.

Pozdrawiam i czekam na wi?cej.

Chyba ka?dy negatywny aspekt tej recenzji zosta? przedstawiony powy?ej, tak wi?c nie pozostaje mi nic innego jak podzi?kowa? za to, ?e akurat ten serwer oceniono, poniewa? nie mia?em poj?cia, i? Elf jakikolwiek prowadzi.
Z przyjemno?ci? poznam ten projekt bli?ej.

Nie dopatrzy?em si? takiej rady na przysz?o?? wi?c:

Nie r?bcie tego na szybko za kogo?, op??nijcie wydanie ale niech b?dzie porz?dne. Bo takie t?umaczenie si? "ten ola? to ja to zrobi?em na szybko" nie usprawiedliwia was.

Og??em ?rednio to wysz?o (opracowanie).

Nie wie si?, ?e powtarzanie to b??d ?
Powtarzanie si? nie jest ?adnym b??dem, ale racja - wygl?da to co najmniej nieestetycznie.

@recenzja
Wszystko fajnie, ma?y fail z t? krytyk? serwera. Du?o b??d?w interpunkcyjnych. Mog?oby by? lepiej, ba, o wiele lepiej.

@elf
Przejmujesz si? t? krytyk?, tak jakby? ca?? noc nie spa? przez zatwardzenie... Skrypter (bo raczej nie programista) kt?ry m?wi, o czym? czego sam nie pojmuje, si? najzwyczajniej w ?wiece pogr??a - a mowa tu o dublerze. Za bardzo prze?ywasz - niepoprawn? - krytyk?. Na przysz?o?? powiedz "okej, tutaj si? myli?e?" i koniec tematu. Nie trzeba robi? flamewara na ca?y w?tek.
Pozdrawiam.

Powtarzanie si? nie jest ?adnym b??dem, ale racja - wygl?da to co najmniej nieestetycznie.
Ot?? mylisz si?. Powtarzanie wyraz?w, zwrot?w jest najbardziej b??dne. Dok?adnie dzieli si? to w ten spos?b:
  • b??dy j?zykowe > b??dy gramatyczne > b??dy sk?adniowe.
Oczywi?cie s? wyj?tki, takie jak:
  • definiowanie,
  • plan wydarze? (w szczeg?lnych przypadkach),
  • rozkazy/nakazy i innego tego typu formy wypowiedzi pisemnej, i ustnej.

Polonist? nie jestem, mog? si? myli? co do wyj?tk?w, jednak to, i? b??d sob? pozostaje nie podlega dyskusji. Przecie? za co? mi obni?ali punkty jeszcze trzy lata temu?

@topic

Nie dziwi? si? Elfowi. Broni swojego, przecie? w taki spos?b ukazano jego prace. Te? bym si? co najmniej uni?s?.

Ostatnia edycja:

Arts ocenia mapk?? To ten sam cz?owiek, kt?rego mapki wygl?da?y jak jedno wielko g?wno z milionami nieoptrzebnych szczeg???w? Niech si? ch?opak najpierw sam nauczy co? robi?, a p??niej niech ocenia ; >

Jedyna fajna rzecz w tej recenzji to chyba wywiad ;]

pozdro Haaru

Zgodz? si? z panem Mern Dakor, ?e Arts nie powinien ocienia? mapy, gdy? nie jest na tyle dobry. Moim zdaniem powinni?cie znale?? osob?, kt?ra si? na tym powa?nie zna (przyk?ad: Fluos).

Co do recenzji: Sama w sobie nie jest z?a, chocia? niekt?re b??dy przera?aj?. Najbardziej spodoba? mi si? wywiad (brawa dla autora), kt?ry zosta? ?adnie i przejrzy?cie napisany. Natomiast je?eli chodzi o dupk?w, kt?rzy pisz?, ?e Elf nie mo?e si? pogodzi? z krytyk?: panowie ogarnijcie troch?... Gdyby nie ten cz?owiek to wi?kszo?? OTS'?w, kt?re s? na topie nawet by nie powsta?y. Zreszt? oceniono projekt na 4,5 gwiazdek, wi?c z czym tu si? nie godzi??? W?tpi?, ?eby jakikolwiek OTS zosta? oceniony na 5 gwiazdek, gdy? wed?ug mnie tak dobrego servera nie ma i nie zapowiada si? by powsta?.

Pozdrawiam!

Panowie spokojnie, Arts nie jest mo?e wybitnym mapperem(ja te?), ale jego umiej?tno?ci s? na tyle wystarczaj?ce, aby poziom mapy oceni? szczeg??owo. I tu nie m?wi?, ?e lord jest s?aby tylko m?wi? o tym, ?e co jak co, ale potrafi on dojrze? ab, bugi, znajome mu mapy itp.

Zdajemy sobie r?wnie? spraw? z tego, ?e jednak ta recenzja nam nie wysz?a, ale nic wi?cej w tym temacie.
Sk?ad redaktorski uleg? ma?ej zmianie, a dok?adnie takiej, ?e obowi?zki Dublera przej?? Sourbi.

Ots bardzo mi si? spodoba?, ca?o?? jest unikalna.
Jednak?e nie zagram na nim, bo stanie si? z nim to samo co z wypasem - reset, poniewa? nie b?dzie wp?yw?w na serwer.

Recenzja bardzo dobrze napisana, estetycznie i zrozumiale napisana.

?e ja tak to ?adnie powiem, kto w og?le robi? cze?? od AAC, bo tekst jest totaln? ?enad? w og?le zero informacji na temat jak dzia?a IRC i jakie s? jego mo?liwo?? i jak to Elf powiedzia? reCaptcha ma to do siebie takiego ?eby boty nie da?y rady go rozczyta?. To by?a pierwsza sprawa, druga sprawa w og?le zero zdj?? z poprzednich layout dlagraczy.pl, wypas.pl, pami?tam czasy jak to si? gra?o w tedy wyglad strony by? siwo srebrny, potem nie pami?tam dok?adnie czemu zosta?a zmieniona ca?kowicie zmieniona domena. Og?lnie moja nauka programowania zacze?a si? przez ujrzenie skryptu kt?ry przez teleportowanie si? do train monk?w zapami?tywa? z kt?rego miasta zosta?o si? prze teleportowanym, ale to na tyle mojej historii w tym po?cie. Mapa fakt jest Vanilli, ale nie jest kopia, tylko mapa by?a tworzona ju? na mapie i tak powsta?a ta s?ynna mapka wypasa, bo od czasu nowej nazwy nie gra?em jeszcze. Pami?tam taki moment ?e wypas by? szybciej wydany ni? rl tibia, m?wi? tutaj o protokole gry. A na powa?nie recenzja jest chora najpierw piszecie ?e mapa jest do chrzanu,
Po wczorajszym przegl?dzie mog? stwierdzic jednoznacznie, ?e na mapie mo?na znalezc wiele b??d?w i bug?w spowodowanych na mapie. Pr?cz tego mapa posiada wiele teren?w zrobionych przez mappera - amatora. Architektura tego miasta jest na wysokim poziomie, lecz niekt?re budynki nie posiadaj? detali. Mo?na tutaj wspomniec np. o depozycie, kt?re jest puste.
a potem jest nagle ?e mapa jest
Mapa jest do?? szczeg??owa i grywalna, lecz wida? miejscami autoborder kt?ry mo?na by zawsze poprawi?.
zdecydujcie si? w ko?cu na dobre pisanie, albo mapa jest dobra albo do chrzanu. Na temat Quest przemilcz? bo ich akurat najmniej znam. System ju? wcze?niej wspomniana prze zemnie historyjka, jest udowodnieniem ludziom ?e serwer ma dobre system np:
  • Train system - slaweksana (naprawiony i rozbudowany przynajmniej do tego mo?na by?o go przyr?wnywa?)
  • Obro?ca miast (Gourd) - chyba pierwsze wydanie jego napisa? G?sior potem Elf przepisa? go pod TFS kt?ry do dzi? urz?duje w silniku
  • HitList - albo jak kto woli zab?jstwo na zlecenie nie pami?tam dok?adnie autora (otsli***.eu)(nie b?d? tu wprowadza? komu? reklamy), ale te? Elf przerobi? tak system, aby wy?wietla?o wszystkich graczy kt?rzy przyczynili si? do zabicia gracza
I m?g? bym jeszcze par? system?w wymieni? takich, osobi?cie mnie interesuje co b?dzie z system banowania kt?ry zosta? zmieniony w tibi bodaj?e 8.7. Do wywiadu nie ma co si? przyczepi?, chocia? jak dla mnie za kr?tki, chocia? dialogi d?ugie, ale ja tam jestem rz?dny ciekawostek zw?aszcza jak si? mi?o czyta. To na tyle mojej wypowiedzi na ten temat.

Serwer wyglada super :)
Musze cie jednak zasmuci? gdy? czasy RPG sa na wyginieciu.

Wola? bym gdyby? zrobi? ots'a Evolution z teleportami oraz ukrytymi expami.
Evo ma wielu fanow i naprawde nie ma ots'ow "Evo-Rpg" tzn
Evo z itemami z questow a nie sms shopa.

Teraz po prostu sa czasy ze ludzia sie niechce "zwiedzac mapy" wola wejsc w teleport zrobic co maja robic a potem wyjsc pobic sie w miescie lub isc na jakis quest na lepsza bron ;)

Back
Do góry