- Liczba reakcji
- 129
Witajcie czytelnicy, co miesi?c na naszym forum b?dzie si? pojawia?a recenzja wybranego przez nas OTSa. Mi?dzy innymi znajdziecie u nas :
- wywiad z adminem serwera.
- informacje na temat wa?nych quest?w i mapy
- zobaczycie tak?e opinie naszych specjalist?w na temat poziomu skrypt?w wyst?puj?cych na serwerze.
- i wiele, wiele innych ciekawostek.
Portal internetowy serwera nie zachwyca. Nie posiada ?adnych b??d?w, ale layout jest raczej przeci?tny.
W grze mo?emy spotka? taki system jak powszechnie znany Bounty Hunters, nazwany tutaj mianem Hitlist, jednak nikt z tego nie korzysta. Jedyne nagrody za zabicie s? na support.
Do dyspozycji mamy do?? rzadko spotykany Chat. Chat jest gotowym skryptem IRC.
Po przebiciu si? przez jak zwykle nie czytelne captcha pokazuje nam si? g??wna strona chatu, niestety jednak jest zbyt "zaawansowany" w por?wnaniu do bardzo ubogiej szaty graficznej, co skutkuje podobnym zainteresowaniem jak system wymieniony wy?ej.
Kolejn? zak?adk?, tym razem godn? uwagi, jest Lordaeron Live. Przybli?y wam ona u?ywanie systemu live p??niej wymieniony system live stream.
Na koniec podpowiem jeszcze ?e za wybranie rooka na start, zamiast noramlnego grania otrzymamy jednorazowo 30punktow kt?re dadz? nam 3 dni darmowego pacc
Mapa Wypasa (dzisiaj Lordearonu) jest kopi? Vanili, znanej mapy z Devlanda. Na mapie znajduj? si? wiele ciekawych przer?bek autorstwa trzech mapper?w - Andriusa (znanego tak?e jako Hone...), Rey'a i Hipertrofii. Po wczorajszym przegl?dzie mog? stwierdzic jednoznacznie, ?e na mapie mo?na znalezc wiele b??d?w i bug?w spowodowanych na mapie. Pr?cz tego mapa posiada wiele teren?w zrobionych przez mappera - amatora.

Jedn? z ciekawych lokacji jest Agros. Architektura tego miasta jest na wysokim poziomie, lecz niekt?re budynki nie posiadaj? detali. Mo?na tutaj wspomniec np. o depozycie, kt?re jest puste. Podziemia miasta s? podobne do tych z rlowskich przejsc na respawn Meduz na Banucie.

Sinsville jest kolejn? ciekaw? lokacj? na mapie. Ruiny tego miasta zachwycaj? ciekaw? natur? i architektur?. Lokacj? t? wykona? wspomniany przeze mnie ju? Andrius. Kluczowym elementem w tej lokacji jest forteca infernalist?w. Wystarczy spojrzec na screeny.

Estetyka - 5/10
[*]Detalka - 7/10
[*]Og?lnie - 6/10
Poziom quest?w na Lordaeronie.
Na Lordaeronie spotkamy wiele quest?w typu "zabij moba i we? ze skrzynki". Przyk?adem takiego questa jest Azerus Treasure na Vaargdon. W tym que?cie gracz musi zabic Azerusa, po czym po jego zabiciu musi wej?c w teleport. Je?li tego nie zrobimy b?dziemy musieli odczekac 1-2 godziny, a? Azerus si? pojawi.

Na Lordaeronie s? te? zagadki. Jedn? z takich ciekawych zagadek jest np. Zolarurk Quest. Wiele informacji na jego temat znajdziemy w ksi??kach. Zolarurk jest najbardziej tajemniczym questem - zagadk? na serwerze.

O i tutaj tak?e, tym razem jest to historia Vaargdonu.

Na Rookgaardzie tak?e s? takie questy, kt?re wymagaj? my?lenia.

Najbardziej ciekawszym questem na tym serwerze jest Sinsville - Demon Oak. Ca?? rozmow? rozpoczynamy w Capitlif, w tzw. Paradox Tower. Na pocz?tek musimy si? uporac z d?wigniami, kt?re przesuwaj? si? w r??ne strony. A potem zagadujemy do NPC. Ca?ego spoilera nie b?d? omawia?.

Quest ten wykonujemy u r??nych NPC. Po wykonaniu tych zada? b?dziemy mieli z Oakiem, nieopodal fortecy.

Pr?cz takich quest?w, mamy tak?e misje z taskami.
Jak si? mo?na spodziewa? po serwerze wykonanym przez jednego z tw?rc?w Open Tibii, mapa i skrypty b?d? w idealnej symbiozie. Co do mapy ci??ko mie? jakiekolwiek zastrze?enia, gdy? naprawd? robi wra?enie. Jest bardzo szczeg??owa, a zarazem grywalna. B??dy w kodzie serwera wida? jednak ju? na rooku.
Niekt?re przedmioty s? nie ponazywane lub ponazywane s? b??dnie:
Ciekawym cho? nie do ko?ca innowacyjnym rozwi?zaniem jest wprowadzenie systemu deszczu. Jest on jednak moim zdaniem zbyt cz?sto i ma te? w sobie wiele bug?w z animacjami deszczu:
Niecodziennym rozwi?zaniem jest spos?b dawania przedmiot?w dla pocz?tkuj?cych graczy. Po wyj?ciu z rooka otrzymujemy je... przesy?k?, kt?rej nadawc? jest Wyrocznia. Niestety do uzbrojenia nie dodano tarczy ani broni, wi?c nadal musimy chodzi? z tym co znajdziemy sami.
Jak mog?o by si? wydawa? hit jakim jest przerobiony TV system znany z pokemon BR nie robi wi?kszego wra?enia na graczach. Ma?o kto z tego korzysta i nie ma zbyt du?ego praktycznego zastosowania w grze. Mo?emy z niego skorzysta? loguj?c si? poprzez pasy 10/10.
System rang za zab?jstwa na Open Battle te? nie jest nowo?ci?. Udost?pniony jest za darmo na jednym z for?w o Open Tibii. Jest to nic innego jak dodatkowy napisik przy "Look'ni?ciu" informuj?cy o aktualnej randze. Na LRDonie wygl?da mniej wi?cej tak:
Aby nie skillowa?o si? zbyt ?atwo wprowadzono trainy na czas. Za ka?de 14 minut trenowania p?acimy 20 sztuk z?ota. Po 13 minucie skillowania pojawia si? has?o. Je?li go nie przepiszemy zostajemy teleportowani do ?wi?tyni.
Atakuj?cy PK i potwory stra?nik to jeszcze jedno stare rozwi?zanie udost?pnione za darmo w internecie. Stoi takowych kilku w miastach przy depo i utrudnia ludziom ?ycie na OB.
Mo?na by wymienia? wiele tego typu ciekawostek, ale ci??ko znale?? cokolwiek unikalnego, czego nie ma gdzie indziej. Praktycznie wszystko to przer?bki ju? istniej?cych system?w, lub nawet skrypty zer?ni?te chamsko z internetu. Na serwerze nie wielu jest kulturalnych graczy. Wi?kszo?? siedzi tu tylko dla war?w, a na ka?de pytanie odpyskuje wulgarnie (co z reszt? jest jednym z urok?w Tibii
). Administracji na serwerze przez tydzie? grania nie widzia?em ani razu, bot?w jednak nie ma z powodu zmodyfikowanego klienta. Skille id? do?? wolno, jak przysta?o na OTS RPG, co jest kolejnym powodem ?eby si? zatrzyma? na chwil? d?u?ej przy tym serwerze.
Vxr: Witaj Elfie!
Elf: Witaj, Vxr
Vxr: Jak dobrze wiesz piszemy recenzje o twoim serwerze mianowicie Lordaeron.eu, czy jeste? w stanie udzieli? mi kr?tkiego wywiadu?
Elf: Oczywi?cie, ?e jestem i zrobi? to ch?tnie!

Vxr: No to zaczynamy! Jak to bywa w wi?kszo?ci wywiad?w na pocz?tku mo?e przedstawisz nam swoj? osob??
Elf: Na imi? nadano mi Dawid, lat 20. Pochodz? z P?ocka, cho? aktualnie mieszkam w Krakowie. Chcesz wiedzie? wi?cej? Je?eli jeste? napalon? 18-20 latk? zamieszka?? gdzie? niedaleko i nie przeszkadza Ci moja dziewczyna, napisz!

Interesuje si? g??wnie programowaniem i jak szerokie to poj?cie, tak moje zainteresowania oraz za tym stoj?ca codzienna praca. Doszukuj? si? nowych sposob?w projektowania i wdra?ania, gdy? szybko si? nudz? tym, co ju? umiem. Ponadto moj? ciekawo?? przyci?ga r?wnie? nowoczesna technologia i nie tylko z zakresu informatyki, ale ca?ej elektroniki. Lubi? dobr? muzyk?, niebanalne kino i szpinak
. Interesuje si? g??wnie programowaniem i jak szerokie to poj?cie, tak moje zainteresowania. Stoi za tym r?wnie? moja praca, kt?r?, jak niewielu ludziom na tym ?wiecie, uda?o si? po??czy? z moimi zainteresowaniami.Vxr: Przejd?my do Lordaeron. Wi?kszo?? wie, ?e jest to stary wypas, ale jednak mo?e przybli?ysz nam pocz?tki tego serwera, jak d?ug? drog? przeszed?, aby by? w stanie jakim jest?
Elf: Lordaeron, wypas... Pocz?tki wypasu si?gaj? grudnia 2007, kiedy to za namow? kolegi maj?c do dyspozycji serwer dedykowany, postanowi?em postawi? ?OTEESA, gdy? ju? 2 lata wcze?niej, jeszcze w podstaw?wce pr?bowa?em si? bawi? w 7.1 i gra?o na nim ca?e 20 os?b

Pojawi?a si? kwestia mapy- rzekomo by? "znajomy", kt?ry mia? "w?asn?" map?, kt?ra p??niej okaza?a si? by? po prostu zwyk?? Vanill? z DevLandu, aka. SadTeam. Z biegiem czasu mapa si? rozwija nie przypominaj?c ju? swojego orygina?u.
Min??o p?? roku, a ja ju? jako jeden z developer?w TheForgottenServer przebi?em si? na sam szczyt uzyskuj?c niemo?liw? wtedy liczb? 700 graczy- co prawda roz?o?on? na 3 ?wiaty, za co p??niej dosta?em bana od xinna z czystej z?o?ci mimo, i? ten 2 dni wcze?niej si? zgodzi? w rozmowie na IRCu na to (ach, ?a?uj?, ?e nigdy nie zapisa?em tej rozmowy, by wszystkim pokaza?, jaki z niego oszust).
C??, serwer si? rozwija? dalej, a ja ci?gle wprowadza?em swoje pomys?y. Do pewnego czasu, kiedy zacz??y mnie nudzi? reakcje alergiczne pewnej grupy ludzi na ka?d? wprowadzon? nowo??, nie wa?ne jak dobra by by?a.
Rok temu wyjecha?em do Norwegii, w kt?rej by?em 10 miesi?cy. Po powrocie serwer dalej istnia? mimo, i? si? nim nie zajmowa?em. Niestety gra?o na nim raptem max. 20 os?b. Z czystego sentymentu postanowi?em "co? zrobi?", poniewa? przypomnia?em sobie, jak wiele przyjemno?ci sprawia?o mi zajmowanie si? tym i ile pozna?em fajnych ludzi, gdzie niekt?rzy stali si? moimi przyjaci??mi, a jedna z takich przyja?ni przetrwa?a do dzi?.
Czasu by?o niewiele, ci??ko do tego zabra?, kompletne zacofanie mojej osoby w tym, co jest teraz na czasie oraz spory burdel w r?wnie? cz???iowo olanym TFSie. Brak narz?dzi, niekompatybilno?? mapy 8.54 ze wzgl?du na pewne problemy, kt?re wi?kszo?? pewnie pami?ta (niekompatybilne OTB mi?dzy otserv a TFS) uniemo?liwia?o mi prac?. Pr?bowa?em si? skontaktowa? z odpowiednimi lud?mi, d?ugo to trwa?o i ostatecznie nic nie da?o. Wtedy postanowi?em napisa? 2 potrzebne mi narz?dzia samemu, a map? naprawi? r?cznie. Ca?o?? trwa?a 30 dni ci??kiej pracy.
Potem zosta?y poprawki, uaktualnienia. No i tak 14 pa?dziernika, mimo wielu b??d?w i niedoci?gni??, ale z now? ekip? i pomys?em serwer wystartowa? pod now? nazw? Lordaeron.
Vxr: Zapewne przy serwerze nie pracujesz sam, mo?e przedstawisz nam reszt? tw?rc?w ots'a i ich zadania przy nim?
Elf: Oczywi?cie nie pracuje, poniewa? nie da?bym rady, gdy? praca przy custom serwerze jest wymagaj?ca. Przede wszystkim na Lordaeronie postanowili?my odej?? od standardowego modelu administracji, jakim by?a drabinka: GM CM God.
Aby unikn?? rywalizacji w administracji, wprowadzili?my 3 grupy: community management, customer support oraz content development + admin, czyli ja. Tutaj za??czam ma?y schemacik powsta?y na pocz?tku wrze?nia, kt?ry wyja?nia zadania poszczeg?lnych grup: http://imageshack.us/photo/my-images/684/beztytuulzj.png/
Wyja?niaj?c: community management mia?o si? zaj?? konkursami i promocj?, natomiast customer support problemami graczy.
Carth, znany jako Sir Scorp jest moj? praw? r?k? (nie, nie masturbuje mnie) i szefem Customer Support.
Magik, znany jako Wilku b?d? Royal Caspariev jest tym lewusem i szefem Community Management.
Do Content Developmentu nale??: Andrius (honeyone, mapper), Kotetsu (Hermes, skrypty) oraz Scarface (Don Daniello, obs?uga forum oraz pomoc przy naszej maszynie).
Planowali?my wi?ksz? ilo?? community manager?w oraz customer supporter?w, niestety nie uda?o si? jeszcze trafic na odpowiednio wykwalifikowanych ludzi godnych zaufania.
Vxr: Dlaczego taka nie inna mapa? Wszyscy dobrze wiedz?, ?e rl mapy jednak daj? wi?cej korzy?ci.
Elf: Dlatego, ?e na RL mapie mo?na pogra? wsz?dzie indziej, w??czaj?c w to Tibi?. Nie da si? stworzy? serwera RPG, a taki chcemy, na RL mapie. RPG gra si? w Tibie w takim po??czeniu.
Vxr: Jak wszyscy wiedz? jeste? koderem i to dosy? dobrym, a przynajmniej jednym z lepszych w ?wiecie tibijskim, dlatego te? wnioskuje, ?e lord ma jakie? bardzo ciekawe systemy. Mo?e przedstawisz nam dwa najciekawsze systemy na waszym serwerze?
Elf: Czy dobrym, to nie wiem, poniewa? moja teoria kulej?. Jednak do tego ?wiata, o kt?rym mowa uwa?am, ?e wnios?em wiele dobrego. Wi?kszo?? moich system?w jest dzisiaj dost?pna publicznie, a mo?liwo?ci skryptowe, kt?re udost?pnili?my w TFSie 0.4 sprawiaj?, ?e praktycznie wszystko mo?na zrobi? w Lua. Jednak?e nie wszystko. Aktualnie dysponujemy dwoma systemami dost?pnymi dla graczy, oraz jednym wy??czonym ze wzgl?du na brak zapotrzebowania na niego. Mowa tutaj o w?asnych czarach, takich jak zmiana szybko?ci atak?w, czy ich sile.
Przechodz?c do istniej?cych system?w, jest to z pewno?ci? niedawno wprowadzony system Live Streamingu, kt?rego zadaniem jest mo?liwo?? dla graczy udost?pniania swoich poczyna? na serwerze w czasie rzeczywistym, niczym robi to TibiaCast.
System jest dzisiaj bardzo rozbudowany i jestem w stanie zagwarantowa?, ?e drugiego takiego nie znajdziecie nigdzie.
http://img191.imageshack.us/img191/3537/wykonajzrzutekranu13230.jpg
Ujmuj?c w skr?cie funkcje:
- mo?liwo?? czatu ogl?danego z ogl?daj?cymi u?ytkownikami poprzez prywatny kana? ogl?danego (tylko posiadaj?c premium)
- mo?liwo?? has?owania swojego streamu
- mo?liwo?? wyg?uszania poszczeg?lnych nick?w
- mo?liwo?? banowania adres?w IP przed ponownym do??czeniem do streamu
- mo?liwo?? ustawienia wymogu zalogowania aby m?c czatowa? (ogl?daj?cy musi zalogowa? si? na swoje konto na Lordaeronie i z jego konta pobrany zostanie nick)
Istnieje jeszcze system integracji z kana?ami na konkretnym serwerze IRC, kt?ry umo?liwia administracji czatowania i rozwi?zywanie problem?w graczy bez konieczno?ci wchodzenia do gry. Jest te? dobr? rzecz? dla samych graczy, je?li chce si? porozmawia? ze znajomymi r?wnie? bez logowania.
Vxr: Serwer stoi ju? dosy? d?ugo zauwa?y?em, ?e s? cz?ste i szybkie poprawy serwera znajdziemy te? cz?ste uptade. Nawi?zuj?c do uptade mam nadzieje, ?e wyci?gn? jak?? informacje o nich od Ciebie, czy planujesz co? aktualnie?
Elf: Uch, cz?ste i szybkie s? wy??cznie dlatego, i? to na nim powstaje znaczna ilo?? zmian nim zostan? one wys?ane do repozytorium TFSa, lub s? na nim testowane tu? po opublikowaniu. Mo?e to si? wydawa? g?upie, ale tak jest. I tak na Lordaeronie postanowili?my wyeliminowa? ilo?? problem?w poprzez testowanie zmian na serwerze testowym i eliminacje b??d?w przed wprowadzeniem, jednak nie wszystko jest do wy?apania przez 1-5 os?b. Trafi?e? idealnie czasowo z tym pytaniem. C??, aktualnie zamykamy serwer, a raczej faz? testow?, bo tak mo?na nazwa? ostatnie dwa miesi?ca przez ilo?? b??d?w i poprawek (g??wnie ze wzgl?du na niedoskona?o?ci TFSa powsta?e przez ostatnie p??tora roku, kt?re de facto s? ju? przesz?o?ci?) i ruszamy w najbli?szy pi?tek 9 grudnia o 17:00 na nowej Tibii 9.4, kt?r? CipSoft wprowadzi? do testowania 5 dni temu. Na obecn? chwil? mam w po?owie uko?czony nowy system aukcji rodem z 9.4 i mam nadziej? do 9 grudnia udost?pni? go graczom.
Vxr: Serdecznie dzi?kuj? Ci za wywiad, jesli chcesz mo?esz napisa? jakie? pozdrowienia.
Elf: Ch?tnie pozdrowi? mojego kota oraz Cartha, niez?omnego towarzysza, kt?ry przy mnie trwa w tym wszystkim od kilku lat.
Serwer Lordaeron z pewno?ci? zas?uguje na wyr??nienie gdy? jest to prawdziwy serwer RPG, jakich ma?o w dzisiejszych czasach. S?yszy si? g?o?no o kilku wielkich projektach ale data ich startu nie jest znana, pomimo ?e na pierwszy rzut oka s? ju? gotowe. Mapa jest do?? szczeg??owa i grywalna, lecz wida? miejscami autoborder kt?ry mo?na by zawsze poprawi?. Wbrew s?owom Elfa, wida? stanowczo ?e jest to stary, dla jednych dobry, dla innych z?y, devland z wieloma przer?bkami. Systemy widywane na LRdonie nie s? niczym nowym, cho? ich kompozycja po??czona w ca?okszta?t stwarza kawa?ek ca?kiem grywalnego i urozmaicaj?cego przygod? kodu. Uwa?am ?e OTS jest zdecydowanie godny uwagi i osi?gn?? by du?y sukces, gdyby nie brak jakiejkolwiek reklamy.
nigdy nie lubilem polskiego.