Odp: Restrukturyzacja kadry, odnowa moralna ?ycia spo?ecznego Forum.
Forum odwiedzam raz na kilka miesi?cy. Czasem odnosz? wra?enie, ?e przegl?daj?c ca?kowicie losowo wybrane w?tki s?ysz? ciche, ventrilowe echo g?osu Gudia czy Napstera, a oczyma duszy mojej widz? Antka chwytaj?cego pajac?w za gard?a i wymierzaj?cego im swoj? w?asn?, do b?lu subiektywn? i cz?sto budz?c? lekki niesmak, ale wci?? sprawiedliwo??. Nie udzielam si? ani w sferze Tibii, ani OT, ani przede wszystkim w ?yciu publicznym forum, z kt?rego zrezygnowa?em dawno, dawno temu. Sk?d ten post? Nazwa tematu by?a ciekawa, to se sobie klikn??em. Wnioskuj? z kontekstu, ?e niedawno zmieni?a si? kadra zarz?dzaj?ca. Ostatnio w czerwonym kubraczku widzia?em tutaj Korzona, gdzie? to go wiatr posia? i dlaczego? Zreszt? nevermind. Pisz? w celu…no w?a?nie:
czy wy jeste?cie jacy? kurw.a u?omni? Je?li tak, to usprawiedliwi? was i przebacz?. Nie wydaje mi si?, ?eby ktokolwiek z wypowiadaj?cych si? w tym temacie poprawnie zinterpretowa? warto?? merytoryczn? pierwszego posta (z adminem na czele). Nazwa w?tku okaza?a si?, jak wida?, niedostateczn? wskaz?wk?. Poczu?em si? zobligowany stan?? w obronie u?ytkownika Aramiszon24. Nie znam ci? go?ciu, ale napisa?e? co? sensownego, a ostatnimi czasy to chyba nie zdarza si? tutaj za cz?sto. Co wi?cej, ja r?wnie? nosz? fioletowy kolor i wci?? potrafi? by? z niego poniek?d dumny. Nie wykluczam mo?liwo?ci (zwracam si? tutaj bezpo?rednio do za?o?yciela tematu), ?e jeste? pajacem i bana wy?apa?e? w stu procentach s?usznie, intuicja m?wi mi jednak co innego.
Nie b?d? ju? po raz kolejny pisa? o niezrealizowanych obietnicach, bo to nie ma sensu, fakty do niekt?rych os?b nie trafiaj?.
Napisz? o stosunku kilku przedstawicieli kadry do u?ytkownik?w niezgadzaj?cych si? z jej zdaniem.
Wiemy ju?, ?e sedno tematu to stosunek kadry do u?ytkownik?w. A jaki to stosunek? Autor podpar? si? swoim w?asnym przyk?adem:
[…] poskutkowa?o to pozbawieniem mnie rangi "Zas?u?ony", kt?r? otrzyma?em za moj? 2-letni? prac? na rzecz Forum, od supporta, do globala.
Tak si? sk?ada, m?j drogi Kurtisie, ?e by?em obecny przy ustalaniu nowych regu? dotycz?cych rangi „Legenda” i posi?kuj?c si? moj? dziuraw? pami?ci? zaryzykowa?bym stwierdzenie, ?e ranga „Zas?u?ony” by?a moj? propozycj? (ale r?ki rzecz jasna nie da?bym sobie upierdoli?). Tak czy inaczej zosta?o sformu?owane za?o?enie, ?e u?ytkownik, kt?ry w wybitny spos?b przyczyni? si? do rozwoju forum, mo?e otrzyma? od kadry zarz?dzaj?cej rang? „Zas?u?ony” (jak sama nazwa kurw.a wskazuje…). Nawet je?li komu? odjeba?o, zacz?? z jaki? powod?w nie zgadza? si? z decyzjami administracji, sta? si? konstruktywnym hejterem (a by?y takie przypadki za moich czas?w) – nawet wtedy wci?? ma prawo do posiadania rangi „Zas?u?ony”, poniewa? na to
zas?uguje. Prawo nie dzia?a wstecz.
Wiemy ju? o czym jest temat? Zajebi?cie. Odebranie mu tej rangi (chyba, ?e sam si? jej zrzek?) by?o niesprawiedliwe i jako u?ytkownik bez w?adzy, ale wci?? maj?cy swoje prawa, domagam si? odbanowania g??wnego konta tego oto go?cia i powrotnego nadania mu rangi. Chyba, ?e potrafisz jednoznacznie zanegowa? jego wk?ad w rozw?j forum, w co bardzo w?tpi?.
Skoro ju? tu jestem to wypowiem si? do tych od „dawniej by?o fajniej”. Moje „dawniej” bardzo r??ni si? od waszego „dawniej” (cho? jaka? wzmianka o punbb gdzie? mi mign??a przed oczami). Forum sko?czy?o si? wtedy, kiedy sprzedano je zewn?trznej firmie. Raz by?o lepiej, raz by?o gorzej. Nie mniej jednak zawsze mieli?my t? w?adz?, head admin mia? dost?p do serwera ftp, forum by?o kadry (cho? z Alastorem to te? bywa?o r??nie). Teraz nawet head to zwyk?y pionek. Przykre, ale nic si? na to nie poradzi (a z tego co widz? palec na czerwonym guziku dalej trzyma tro media). Kurtis, nie odbieraj tego posta jako jaki? atak, to raczej rada – bez u?ytkownik?w nic nie zdzia?asz, bo forum jest dla nich i ty r?wnie? jeste? dla nich. Nie baw si? w Antka, bo nie masz do tego talentu. Trzymam kciuki za polepszenie statystyk funkcjonowania forum, nie ka?dy user rozumie, jakie to wa?ne.
Pozdrawiam,
Sentil
@down:
Nie brzmi to g?upio, zwa?ywszy na fakt, ?e zosta?em pr?bnym 27 wrze?nia 2008 roku. Tamtejszy sk?ad kadry zarz?dzaj?cej to Alastor, Ivellios, Napster, Gudio, Demeroth, Drexav, Woristin (z wa?niejszych figur). Opr?cz mnie stanowisko moderatora tematycznego obj?li m. in. Antek czy Xemronn. To by?y czasy ^^.