-Inne [RPG]Ranger's Apprentice - W?asny klient, mapa, nowe systemy i przedmioty!

Status
Zamknięty.
Odp: [RPG]Ranger's Apprentice - W?asny klient, mapa, nowe systemy i przedmioty!

Wraz z dniem dzisiejszym skill 'fist fighting' zosta? zast?piony g?rnictwem. Innymi s?owy - b?dziemy mogli wydobywa? rud? (ca?kiem nowe grafiki rud, kilof?w, kamieni, sztabek metali, surowc?w), wytapia? j? w piecu, a nast?pnie co? z niej wyku?. Jest to o tyle ciekawe urozmaicenie, ?e b?dziemy mogli, po wielu godzinach mozolnej pracy, wyku? nawet s?awny Helmet of the Stars (golden helmet) czy innego rodzaju rzadkie rarytasy. Obie te nowo?ci (g?rnictwo i kowalstwo) zostan? dok?adnie przetestowane w czerwcowych testach przez was samych.

Mo?e opowiem o najnowszym moim dziele. System g?rnictwa. Na czym ono polega? Ka?dy z was chyba wie, mianowicie mo?emy, za pomoc? kilofa, wydobywa? przer??ne surowce z rud, kt?re znajduj? si? w wielu zakamarkach naszego ?wiata.
Opowiem pokr?tce co was czeka w tym '?wiecie'. Na zdj?ciu poni?ej mamy wyr??nione 5 rodzaj?w rud.
168zkg8.png

Poczynaj?c od g?ry:
Ruda ?elaza - wydoby? mo?na iron ore, a to przetopi? na iron bar (iron ore tylko przyk?adem, mo?e ulec zmianie)
Ruda stali - wydoby? mo?na piece of steel ore, a to przetopi? na iron bar.
Kryszta? g?rski - najrzadsza w ?wiecie Ranger's Apprentice. Widywana jedynie w kilku miejscach, jednak?e warta czasu sp?dzonego na jej poszukiwanie. Wydoby? mo?na piece of crystal, a to po wyszlifowaniu mo?na otrzyma? piece of flawless crystal, co do tanich przedmiot?w si? zalicza? nie b?dzie (by? mo?e kowale podziel? si? z Tob? ciekawymi recepturami za takowe kryszta?y)
Ruda miedzi - znana wszystkim mied?, stosunkowo cz?sto znajdywana. Wydoby? mo?na (?). W fazie tworzenia.
Ruda z?ota - z?oto nieco cz?stsze ni? kryszta?, jednak?e wci?? bardzo rzadki minera?. Po przetopieniu kruszca otrzymujemy gold bar.
To by? tylko zarys opisu tych rud, zdobycie pe?nych informacji dotycz?cych tych?e kamieni zostawiam wam.

Chcia?bym jeszcze nadmieni? s??wko na temat niebezpiecze?stw czyhaj?cych na was podczas wykopalisk. Istniej? trzy rodzaje tych?e trudno?ci:
1. Podczas uderzania kilofem o rud? mog? odprysn?? od?amki, we wszystkie strony, zadaj?ce ca?kiem spore obra?enia, nale?y si? mie? na baczno?ci.
2. Gdy ujrzymy k??by pary nad rud? to czas przerwa? wykopaliska, gdy? po zbyt wielu kolejnych uderzeniach ruda mo?e eksplodowa?, co wyrz?dzi niema?e spustoszenie wok?? nas. Najlepiej przeczeka? a? para zniknie i dopiero potem zabra? si? do dalszego pozyskiwania surowca.
3. Trzecie zagro?enie ??czy si? z drugim. Gdy k??by pary s? widoczne nad rud? to po ka?dym nast?pnym uderzeniu kilofem o kamie? otrzymujemy obra?enia od gor?cej pary, co nie jest mi?ym uczuciem.
Miejcie si? na baczno?ci, nigdy nie wiadomo czy gdzie? w rudzie nie mieszka paj?k czy jaki? inny robal.

Chcia?bym r?wnie? doda?, i? skill fist fighting zosta? zast?piony g?rnictwem specjalnie na potrzeby tego systemu, mam nadziej?, ?e nikomu nie b?dzie go brakowa?.

Ju? nied?ugo wi?cej informacji na temat kolejnych dw?ch rud, kt?re s? na etapie wykonywania, oraz ca?kiem nowych kilof?w (??cznie zostanie ich dodanych 6), ka?dy z innego tworzywa, ka?dy posiada? b?dzie inn? twardo?? (podczas wydobywania kilof mo?e nam si? z?ama?) oraz parametry.

#down
Racja, ju? zmieniam Rud? Kryszta?u na Kryszta? G?rski.
Co do skali, nie b?dzie takowych.

Ostatnia edycja:

O ile w teorii wygl?da ca?kiem nie?le to obawiam si?, ?e w praktyce ju? takie nie b?dzie;/ Trzymam za was kciuki, jednak b?d?c realisty wydaje mi sie, ?e nie dopracujecie tego na tyle dobrze, aby ustrzec si? bug?w i z?ej balansacji...
PS. Pierwszy raz s?ysz?, ?eby by?y rudy kryszta??w... Bo o ile wiem kryszta? g?rski, bo zapewne o takim jest mowa nie posiada w swej strukturze zwi?zk?w metali.
Czy dla poszczeg?lnych materia??w b?dzie co? na styl HRC? Jaka? skala Rockwella, Brinella HB b?d? te? Vickersa:P:D?

Jak s?dz? bug?w obawia? si? nie trzeba , jak widzia?e? jego skrypty , to s?dz? ?e zas?u?y? na skryptera roku .
A z?a balansacja , to zale?y od podej?cia , wi?c po testach b?dzie wybalansowana odpowiednio dla normalnych graczy , po napewno b?d? noobki co chc? waln?? w ska?e i mie? 999 rud kryszta?u .

W?a?nie, testy i jeszcze raz testy. Nic nie wejdzie w ?ycie je?li b?d? jakie? w?tpliwo?ci.

@Refresh

Mararoko:
2b4n41.png

rcj78g.png

Od dzisiaj ka?dy NPC kupuj?cy/sprzedaj?cy, ma ograniczon? ilo?? przedmiot?w na sprzeda? (co jaki? czas NPC dostaje 'towar' na swoje p??ki, np. NPC ma 76 mana potion?w na sprzeda?, gracz kupuje 56, NPCtowi zostaje 26 sztuk, kto? zechce sprzeda? zakupione mana potiony, sprzedaje je wi?c, np. 20, NPC ma w magazynie 46 sztuk, je?li liczba dojdzie do 0 to wtedy z powodu braku interesuj?cych nas przedmiot?w NPC nam ich nie sprzeda), ograniczon? ilo?? na przedmioty sprzedawane przez gracza (magazyn NPCta nie jest niesko?czenie wielki, ka?dego przedmiotu <nie licz?c przedmiot?w stackable> NPC mo?e utrzyma? 100 sztuk +- 50 sztuk, w zale?no?ci od czynniku losowego), dodatkowo podczas ka?dego uzupe?nienia asortymentu ceny w sklepie ulegaj? zmianom (zar?wno przedmiot?w kt?re mo?emy kupi? jak i tych kt?re chcemy sprzeda?, np. DSM mo?emy sprzeda? za 37548gp, jak i za 42645gp, w zale?no?ci od tego na jak? ofert? trafimy w sklepie), dodatkowo na niekt?re przedmioty w sklepach b?dzie ograniczenie poziomowe (przedmioty te nie b?d? widoczne w okienku trade).
Kolejn? ciekawostk? jest ilo?? zdobywanego do?wiadczenia. Jak wiadomo smok daje 700 do?wiadczenia, u nas mo?na dosta? za niego 657 jak i 965. Czyli oznacza to tyle, ?e za ka?dym razem dostawa? b?dziemy inn? ilo?? do?wiadczenia. Nie dziwcie si? wi?c je?li podczas zabijania demona (6000expa) dostaniemy ponad 9000 expa czy poni?ej 4000.

Stronka? Forum? mo?esz poda??

#up
Szczyt lenistwa. ;) Kliknij w jego sygnaturk? w podpisie.

#2up

Je?li chodzi o do?wiadczenie za potwory, ?e mo?e si? ono r??ni? to tutaj jestem za. Ale co do tego systemu NPC mam zastrze?enia. Powiedzmy, ?e pewna gildia ma wara, idzie do sklepu kupi? poty i okazuje si?, ?e jedna osoba wykupi?a 100MP, a reszta mo?e si? cmokn?? w dup?. Przesadzi?e? z tym, ?e NPC ma tylko 100. Ja bym da? minimum 2000. Mo?e i ciekawszym rozmaiceniem by by?o, jakby liczba sprowadzanego towaru przez NPC by?a zale?na od ilo?ci graczy. Np. je?eli na serverze jest 80 graczy to NPC sprowadza 1000 MP, a jak jest 160 graczy online to 2000. Poda?em przyk?adowe liczby. Mo?na jeszcze zrobi? co? takiego, ?e gracz mo?e sobie zam?wi? dan? ilo?? potk?w. Ale zanim je otrzyma NPC b?dzie musia? je sprowadzi?. Przemy?l to.

#up
Limit 100 tyczy si? tylko przedmiot?w no stackable. Mana potiony czy inne przydatne przedmioty b?d? mia?y wi?ksze limity.
Co do ilo?ci w zale?no?ci od ilo?ci graczy, jestem za. Powiedzcie mi tylko co ile ma pojawia? si? dostawa przedmiot?w? Ile manas?w na gracza?

tydzie? mo?e 2 razy w tygodniu ;)

#up
Co do ilo?ci w zale?no?ci od ilo?ci graczy, jestem za. Powiedzcie mi tylko co ile ma pojawia? si? dostawa przedmiot?w? Ile manas?w na gracza?

Dostawa mo?e by? raz na dwa dni. Zapotrzebowanie manas?w na ED/MS jest du?e. My?l?, ?e na 2 dni dla magicznej postaci wystarczy?o by 500-700 (250-350 na dzie?). A gdy dana gildia ma wojn? to nawet wi?cej. Alternatyw? dla graczy b?dzie pewnie te? to, ?e pop?yn? statkiem do innego miasta i tak dokupi? reszt?.
Hmmm.. Mo?na wzi?? pod uwag? te? profesje graczy online. Bo wiadomo EK nie kupi GMP, tak samo ED/MS nie kupi GHP czy UHP. Np. jak jest 10 graczy online,a w tym 2MS, 3ED, 2EK, 3RP. To NPC zamawia te 2500-3500 SMP, GMP tylko dla ED/MS i 5000-7000 MP dla wszystkich profesji. ^ ^
Mo?esz rozwin?? ten system tak ?e, je?eli jest jeden gracz online (podaje przyk?adowo bo nie chce mi si? liczy? na wi?kszych liczbach) i ten gracz ma 49 poziom to NPC zamawia 500-700MP, ale za 2 dni gdy ten gracz wbije 50lvl to NPC nie zamawia ju? dla tego gracza MP tylko SMP.

Wszystko ?adnie pi?knie, ale... Co to za nazwa miecznik? Kto to wam da? tak? nazw?... Nie r?bcie takiego apetytu, bo pewnie i tak 40% skrypt?w nie b?d? dzia?a?y, znam to z w?asnej autopsji. Mapa przepi?kna, ale(kolejne ale) jak patrze na niekt?re miejsca to tam jest tak nawalone obiekt?w, ?e nie b?dzie mo?na swobodnie chodzi?. Mapa jest chyba robiona na pokaz i ?eby gracze zobaczyli jakich zajebistych mapper?w macie.

To jest moja opinia, wi?c i tak pewnie w chuj ludzi mnie zjedzie ;<

mi sie zdaje ze ten pomysl nie jest najlepszy z tym towarem , poniewaz ludzie zlosliwi lub ludzie z gildii wykupia caly asortyment tylko po to aby nikt inny nie mogl kupic, na przyklad cala gildia wykupuje wszedzie gmp i co wtedy ? . Limit powinien byc postanowiony dla 1 gracza, tak mi sie zdaje powinno byc dobrym rozwiazaniem jesli juz ten system mialby istniec.

#3 up
Pomys? ?wietny i jestem za wprowadzeniem go, mowa tutaj o profesjach i poziomach do?wiadczenia. Ale jeszcze rozwinie si? ten pomys? tak by nikt nie ucierpia?.

#2 up
Miecznik? Co Ci nie pasuje w tej nazwie bo niespecjalnie rozumiem? Jest to profesja pos?uguj?ca si? mieczami, tylko i wy??cznie nimi, wi?c w czym problem?
Skrypty s? pisane przeze mnie, testowane przeze mnie, wi?c eliminuj? wi?kszo?? b??d?w, a testy s? po to by wykry? pozosta?? ilo??, kt?rych ja nie znalaz?em.
Wszystkie zdj?cie, kt?re tutaj wstawiam s? mojego autorstwa i przej?cia s? robione tak, by sz?o swobodnie nimi przechodzi?, nadmiar detali jest, przyznaj?, ale takich, po kt?rych mo?na chodzi? (nie blokuj? przej?cia).

#up
Mo?na wprowadzi? limit, ale nie wiadomo jak ludzie by to przyj?li.
Mimo wszystko za???my, ?e przysz?a nowa dostawa (b?d? co b?d? raz na dwa dni to za rzadko, zrobi? ?e do trzech razy dziennie NPC uzupe?ni sw?j magazyn) kto? wykupi 200 GMP za 112gp sztuk?, podczas nowej dostawy cena wzro?nie do 154gp, wi?c ten kto? b?dzie m?g? sobie zarobi? i sprzedawa? innym graczom, w ten spos?b powstanie handel mi?dzy graczami.

Wszystko ?adnie pi?knie, ale... Co to za nazwa miecznik? Kto to wam da? tak? nazw?... Nie r?bcie takiego apetytu, bo pewnie i tak 40% skrypt?w nie b?d? dzia?a?y, znam to z w?asnej autopsji. Mapa przepi?kna, ale(kolejne ale) jak patrze na niekt?re miejsca to tam jest tak nawalone obiekt?w, ?e nie b?dzie mo?na swobodnie chodzi?. Mapa jest chyba robiona na pokaz i ?eby gracze zobaczyli jakich zajebistych mapper?w macie.
To jest moja opinia, wi?c i tak pewnie w chuj ludzi mnie zjedzie ;<
Skrypty je?li nie b?d? dzia?a?y nie wejd? do gry ale takiej opcji nie ma. Co do mapy, je?li b?dzie mocno utrudnia?a gre, co za problem j? poprawi??

bardzo ?wietne pomys?y startujcie szybciej bo ja niemoge si? doczeka? mapa bardzo fajny tylko szybciej ...SZYBCIEJ

zycze szczescia;d

walsnie czytam 8serie zwiadowcow;d

Dawac Dawac panowie, bo nie mozemy sie doczekac!

Napisz? co nieco o NPCtach i ich magazynach.
Gdy chcemy zobaczy? jakie ilo?ci, ceny, wagi oraz nazwy ma do zaoferowania nasz NPC, wystarczy napisa? 'oferta', wy?wietli si? nam okienko, w kt?rym znajdziemy wszystkie potrzebne informacje, w tym i ilo?? dost?pnych sztuk interesuj?cego nas przedmiotu. Dodatkowo na samym dole listy pokazany jest czas do nast?pnej dostawy, w minutach.
Nie ka?dy b?dzie m?g? kupowa? i sprzedawa? wszystko co NPC ma w ofercie. I na przyk?ad Rhenna, osoba sprzedaj?ca mikstury nie sprzeda miecznikowi GMP, ale te? tylko oni dostan? mo?liwo?? kupna GHP. Lub kolega od broni dystansowych, nie sprzeda ?ucznikom kusz czy bolt?w, a kusznikom ?uk?w czy strza? do nich.
Istniej? r?wnie? ograniczenia poziomowe, taki 67 poziom nie kupi mikstury od poziomu 80, tudzie? amunicji od danego poziomu.
NPC otrzymywa? b?dzie dostawy w zale?no?ci od rodzaju prowadzonego sklepu i, dla mikstur b?dzie to odpowiednio - od 2 do 4 godzin, bronie 3 do 6 godzin, pozosta?e w zale?no?ci od stopnia dost?pno?ci.
Kolejn? wa?n? kwesti? jest r??nica cen. Im wi?cej graczy online tym przedmioty w sklepach ta?sze w zakupie oraz dro?sze w sprzeda?y, ceny aktualizuj? si? z ka?dym nowym graczem. Ale cena takiego GMP (manas) zale?na jest od ilo?ci zalogowanych postaci mog?cych u?ywa? tego rodzaju mikstury.
I, co ucieszy wiele os?b, w niekt?rych sklepach mo?liwe s? rzadkie bonusy, czyli co jaki? czas (pe?na losowo??) NPC dostanie jaki? przedmiot ekstra, pokroju lepszej kuszy/?uku czy broni, kt?r? wstawi do oferty sprzeda?y po atrakcyjnej cenie (normalnie nie b?dzie mie? ?adnej sztuki tego przedmiotu i mo?liwa b?dzie tylko sprzeda?, nie kupno), ale po te i inne nowo?ci zapraszam was na testy, kt?re ju? wkr?tce (do zwiedzania otwarta b?dzie tylko Arydia, czyli pustynna wyspa, gdy? tylko ona b?dzie gotowa, a i to nie jest pewne).

Status
Zamknięty.
Back
Do góry