• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Sie 2025:
    Escura (Retro Open PvP) Mystera (Retro Open PvP) us_logo Penumbra (Retro Open PvP)

Support - pomoc przy pisaniu skrypt?w

Status
Zamknięty.
Odp: Support - pomoc przy pisaniu skrypt?w

Cze??. Mam ma?? pro?b? czy m?g?by? Ldrozd wykombinowa? dla mnie ma?y skrypt : >
Postani?ciu na X kratke o X ActionID nie b?d? mog? stan?? na niej drugi raz.

For example:

X>>>>>[]>>>>>>Y

X>>>><[] Y
Chodzi mi o to, ?e potw?rzenie tej samej czynno?ci na tej kratce nie b?dzie dzia?a?, Kratka mo?e cofn?? nas do ty?u.

Prosz? bardzo, doda?em do skryptu panel CONFIG oraz wszystko opisa?em. Mia?em tyko rozmys? co ma robi? kiedy 1 raz wchodzisz ale mo?e z tym sobie poradzisz, jak co? to pisz :)

PHP:
 -- Skrypt by Matee (tibia.net.pl)
 -- Config
local config = {
	storage = 1000, -- Storage na ktorego zapisze czy byles
	level = 0, -- Wymagany poziom (0 jesli ma byc wylaczony)
    teleport = 0, -- Czy ma teleportowac po wejsciu (0 - NIE, 1 - TAK)
    tp = {x=123, y=123, z=1}, -- Gdzie ma teleportowac
    wyswietl = 0, -- Czy ma wyswietlac napisy np "Musisz posiadac ... poziom"
    noenter = "You can enter", -- Napis kiedy nie mozemy wejsc
    nolevel = "You can enter" -- Napis kiedy nie mamy wymaganego poziomu
}
 -- End Config

function onStepIn(cid, pos)
   if getPlayerStorageValue(cid, config.storage) == -1 then
         if config.teleport == 1 then
            doTeleportThing(cid, config.tp)
            doSendMagicEffect(config.tp, 10)
            doSendMagicEffect(pos, 10)
         end
         if config.wyswietl == 1 then   
            doPlayerSay(cid, config.noenter, TALKTYPE_MONSTER)
         end
         if getPlayerLevel(cid) < config.level then
               doPlayerSay(cid, config.nolevel, TALKTYPE_MONSTER)
            end
         end
   else
         if getPlayerLevel(cid) >= config.level then
            doPlayerSetStorageValue(cid, config.storage, 1)

-- Co ma robic gdy wejdzie sie

else
            doTeleportThing(cid, config.tp)
            doSendMagicEffect(config.tp, 10)
            doSendMagicEffect(pos, 10)
                doPlayerSay(cid, config.nolevel, TALKTYPE_MONSTER)
              end
         end
    end
end

Skrypt tylko napisa?em, nie testowa?em wi?c jak b?d? jakie? b??dy to pisz lub jak nie b?dziesz wiedzia? co dalej masz tam wpisa? (tzn. jak? akcje ma wykona? skrypt) to pisz, zrobi? go dla ciebie.

Pozdrawiam Matee

PS: Dla ciekawskich, u?ywam PHP bo lubi? kolorki :)

Edit: Aaaa, teraz przeczyta?em tw?j przyk?ad, skrypt ju? tak dzia?a :PP

Wyrzu? linijke
PHP:
                    -- Co ma robic gdy wejdzie sie
Bo i tak nie jest potrzebna ju?, skrypt powinien chodzi? tak jak napisa?e?, wi?c tylko musisz zrobi? config tak jak to pasuje dla Ciebie :)

Ostatnia edycja:

noenter = "You can enter", -- Napis kiedy nie mozemy wejsc
nolevel = "You can enter" -- Napis kiedy nie mamy wymaganego poziomu

"You can enter" ,gdy nie mo?emy wej?? ? Powinno by? "You can't enter" ,bo "You can enter" znaczy Ty potrafisz wej?? czy co? takiego... Chyba :cool:

/\ UP

Pisa?em to rano i nie my?la?em nad pisowni? angielskich tekst?w, zreszt? znaj?c ?ycie to b?dzie wygl?da?o ca?kiem inaczej ;p

Sprawdza? kto? mo?e tego skrypta czy dzia?a ??

Kod:
function onStepIn(cid, item, position, fromPosition)
	if getPlayerStorageValue(cid, 6645) == -1 then
		setPlayerStorageValue(cid, 6645, 1)
	else
	doTeleportThing(cid, fromPosition)

end
	return TRUE
end

Storage mo?esz sobie zmieni? jak tam chcesz.

A ja zawsze by?em ciekaw jak zabra? graczowi wszyskie itemy (te co ma nasobie oraz te co ma w plecaku) jedn? komend? a nast?pnie jedn? komend? odda? te wszyskie przedmioty.
Mam pytanie czy pomogliby?cie zrobi? taki kawa?ek skryptu?
Pr?bowa?em zapisywa? wszyskie itemy kt?re gracz ma na sobie jednak przedmiot?w z plecaka nie rusza.

Od?wie?am pro?b? z 1 strony o pomoc z tym mieczem poniewa? nadal nie wiem czemu skrypt nie dzia?a

Mam pytanie czy jest skrypt na to ?eby tibiaauto pod 8.54 u?ywa?a manaruny?

Mam pytanie czy jest skrypt na to ?eby tibiaauto pod 8.54 u?ywa?a manaruny?
To nie jest temat o Tibii Auto, ona dzia?a na innych skryptach jednak?e chc?c pom?c odsy?am do plik?w w niej zawartych, powinna tam by? lista item?w razem z id, wystarczy zmieni? id potiona na id manaruny i powinno dzia?a? (tak my?l?)

A ja zawsze by?em ciekaw jak zabra? graczowi wszyskie itemy (te co ma nasobie oraz te co ma w plecaku) jedn? komend? a nast?pnie jedn? komend? odda? te wszyskie przedmioty.
Mam pytanie czy pomogliby?cie zrobi? taki kawa?ek skryptu?
Pr?bowa?em zapisywa? wszyskie itemy kt?re gracz ma na sobie jednak przedmiot?w z plecaka nie rusza.
Od?wie?am pro?b? z 1 strony o pomoc z tym mieczem poniewa? nadal nie wiem czemu skrypt nie dzia?a
Zastanawiam si? jak to zrobi? bo item?w w bp mo?e by? np 20 i musz? by? gdzie? zapisane wi?c w storage raczej nie da rady. Mo?na jedynie spr?bowa? w nowej tabeli aby przesy?a?a z tabeli gracza itemy do innej tabeli np. "wait_eq", i po nastepnej komendzie z "wait_eq" do tabeli gracza, ale gracz musi by? logni?ty.

Te? o tym pomy?la?em, gracz b?dzie wylogowany bo bez problemu u?yje doremovecreature.
Jedyny problem jest z plecakiem. Poniewa? w tym plecaku mog? by? inne plecaki itd.
Z reszt? item?w nie jest trudno. Nale?y pobra? id przedmiot?w na danych slotach, zapisa? w bazie danych, usun??.
Jak b?dziesz mia? pomys? jak zaradzi? z plecakiem to pisz

No to odrazu m?wi? ?e storage nie wchodzi w gr?.

Mo?e to ci si? przyda "doCopyItem(item, false)" <<-- w nowych wersjach chyba odk?d pojawi?o si? wy?wietlanie item?w jakie spad?y z potwora. Ta funkcja CHYBA wykrywa to co znajduje si? w backpacku nawet jak jest ich kilkana?cie. A jak wiemy itemy postaci (na SQL) s? zapisywane w tabelach items czy co? podobnego, wi?c mo?esz zrobi? tabele items2, ustawi? ?eby wykrywa?o tylko wpisy id = id gracza, oraz ?eby itemy wykryte kasowa?o i wpisywa?o do 2 tabeli.

Jeszcze co? zobacz? bo mo?e da si? to skr?ci? :P

Edit:
A jak, jest inny spos?b :D
Pobierz id gracza i wysortuj w tabeli player_items aby id = id gracza, wtedy wszystkie itemy skasuj i zapisz w innej tabeli np items_wait. W tej tabeli player_items znajduj? si? itemy kt?re gracz nosi wi?c oczy?ci ca?kowicie posta? :D

Ostatnia edycja:

Dzi?ki w tym samym momencie na to wpad?em.
Na zainteresowanych
Wystarczy tylko utworzy? nowe pole w bazie danych i przenie?? wszyskie itemy (wywalaj?c gracza ) na nowe pole.

#Matee
Rep++ leci ale mam pytanie jeszcze jedno do?? skoplikowane.
Jak mog? zadeklarowa? cid(gracza) w nowej funkcji w skrycie typu
Kod:
function sql_communication(parameters)
cid = ??????????????????
end

Cid musi pobiera? z funkcji wcze?niejszej i zapisywa?, podejrzewam ?e to co? typu event, tak wi?c musisz w addevent doda? parametry i potem jak dajesz function sql_communication(parameters) pobierzesz je :P

Dzi?ki jeste? wielki :d
Wystarczy?o zmieni? wcze?niej z {} na cid
Jeszcze raz dzi?ki i narazie nie b?de ci zawraca? g?owy

Moja wpadka xD
My?la?em ?e w addEvent trzeba doda? parametry kt?re prze?le dalej :PP

Ale jakby nie by?o na dobre wysz?o :D Ciesz? si? ?e mog?em pom?c :D

Ja mam takie pytanie jak poradzi? sobie z napisaniem takich skrypt?w pod tibie 8.42

1.po wpisaniu slowa gracza teleportuje o 3 kratki przed siebie ( w strone gdzie sie patrzy)
2.jak zrobic np ze jakas funkcja pojawia sie co 2 sekundy i konczy sie po 6 ?
3.jak zrobic czar w ktorym zamiast efektu jest item ? czyli uzywam czaru exevo flam hur:
i zamaist efektow pojawiaja sie itemy w tym miejscu
1
1
1
1
1
i oczywiscie czar odbiera atakowanemu hp

Jeszcze chcia?bym zrobi? ze po uzyciu czaru gracz niemoze sie ruszac przez iles sekund i w tym czasie jest na nim jakis wyglad itemu
Jakich uzyc do tego funkcji ?

Witam, jestem dosy? zielony je?eli chodzi o pisanie skrypt?w (ogarniam, ale nie umiem nic swojego sklei?!:P) I tutaj przybywam z pro?b? o skrypt, mianowicie chodzi mi o ring/scroll, kt?ry daje podw?jny exp przez 60 minut. Pozdro:):)

Witam wszystkich :)

D?ugo mnie nie by?o poniewa? mia?em sporo pracy w moim projekcie (dodatkowe wyspy i nowy ACC Maker), ju? prawi? sko?czy?em wi?c zajm? si? dalej pomoc? w tym po?cie :)

Narazie aby nie by?o ?e nabijam sobie posty postaram si? pom?c w jednej rzeczy, odno?nie exp ringa, chyba trzeba si? bawi? w source ale mo?e jest mo?liwo?? w movements. Skrypt obliczaj?cy exp po zabiciu potwora - exp przed zabiciem potwora i doda? playerowi to co wyjdzie, lecz to jest troch? "dupny" spos?b ;PP

Nie wa?ne jaki spos?b kolego, wa?ne ?e b?dzie dzia?a? :D

Chc? napisa? kilka zasad tego tematu, zaczn? si? ju? powoli rozpisywa?
  1. My tu nie piszemy na zam?wienie skrypt?w.
  2. Naszym g??wnym cele jest wam pom?c i was na uczy? pisania skrypt?w, ?e by nasze rodowity kraj nie by? tak pusty w ludzi potrafi?cych pisanie skrypt?w, dlatego powsta? ten temat ?e by naszych koleg?w zaskoczy? ?e co? jednak umiem wi?cej ni? tylko kopiuj wklej.
  3. B?dziemy wam t?umaczy? jak? funkcje najlepiej jest u?y? w swoim skrypcie, aby go nie zepsu? i by? optymalny jak najd?u?ej co raz to nowszymi silnikami.
  4. Prosz? o podawanie swojego skryptu w razie wypadku je?li skrypty by posiada? b??dy i chcia? by? si? go pozby?, b?dzie nam o wiele ?atwiej pom?c, je?li nie chcesz podawa? ca?ego skryptu, to prosz? o podanie linii w kt?rych prawdopodobnie mo?e wyst?powa? b??d, to te? mo?e nam u?atwi? w pomocy wam.
Regulamin b?d? si? stara? cz?sto aktualizowa?.

Ostatnia edycja:

Chcia?bym prosic o skrypt na drzwi Wysoko lvl +1000 pod tibie 8.5
I jesli ktos by mial czasu i umiejetnosci to o skypt kasyna pod tibie 8.5

Status
Zamknięty.
Do góry