Syndrom pierwszych 3 miesi?cy...

komor3123

User
Marzec 7, 2010
Liczba reakcji
0
UWAGA! ?ciana tekstu, je?eli nie chce ci si? tego czyta? na samym dole napisa?em streszczenie #tldr.

Witajcie, dzisiaj chcia?bym poruszy? bardzo wa?n? kwesti?, od pewnego czasu po prostu nie mog? spa? po nocach my?l?c nad pewnym mechanizmem,
w istocie chodzi mi o pocz?tek startu oraz ko?ca oboj?tnie jakiego serwera nastawionego na low exp typowego RPG-a gdzie w miar? ci??ko
zdobywa si? nast?pne poziomy do?wiadczenia.
Na przestrzeni lat sp?dzonych w tibii zauwa?y?em i? na starcie tego typu serwer?w niemal zawsze s? t?umy, za? po miesi?cu,dw?ch no g?ra 3
zostaje garstka graczy kt?ra zaczyna?a gr? na samym pocz?tku wraz z nowymi kt?rym ju? brakuje tego entuzjazmu kt?ry panowa? na starcie. Nie
nie nurtuje mnie pytanie dlaczego tak si? dzieje, bo mechanizm rywalizacji o nast?pne cyferki, a w p??niejszej konsekwencji gdzie topka ma
poziom kt?ry jest nie osi?galny przez przeci?tnego gracza powoduje zniech?cenie w dalszym ci?gu do gry wie i rozumie ka?dy na tym forum.
My?l? tylko jak zapobiec takiej sytuacji, ?eby nie tylko gracze zostawali, ale robi?o si? ich coraz wi?cej i wi?cej, obserwowa?em ci??kie,
wr?cz tytaniczne prace kt?re mia?y chocia? w minimalnym stopniu zahamowa? emigracje graczy z ots-?w lub z innych podobnych gier,
administracja cz?sto pos?ugiwa?a si? argumentem update kt?ry owszem zawsze dzia?a, by?em wielokrotnie ?wiadkiem tego jak gracze sprzed
kilku lat wracali na par? dni tylko po to aby zobaczy? jak aktualnie wygl?da rozgrywka na konkretnym serwerze i czy warto zn?w si? w niej
zatraci?, lecz prawie nigdy nie zostawali d?u?ej ni? na par? dni...

Doszed?em do wniosku i? ka?dy projekt potrzebuje nie tylko dobrze przygotowanego update serwera (m?wi? o dobrze rozbudowanej fabule z
questami,terenami do zdobywania do?wiadczenia, nowymi nieskomplikowanymi mechanizmami itd.), ale te? potrzebuje mechanizmu rozwoju postaci,
wraz z rozwojem serwera powinien rozwija? si? gracz. Najprostszy przepis na to aby gracz rozwija? si? wraz z nast?pnymi aktualizacjami, jest
wprowadzenie maksymalnego poziomu do?wiadczenia kt?ry mo?na na dzie? dzisiejszy zdoby? w pve i misjach. Za???my ?e maksymalny poziom kt?ry
mo?na zdoby? wynosi [100], po 2 miesi?cach zostaje wprowadzony update kt?ry uchyla r?bek fabu?y gry co pozwala na dalsze zdobywanie coraz
wi?kszych poziom?w kt?re wymagane s? do przemierzania krainy dodanej w aktualizacji, eliminuje to te? patologie zwi?zane ze zniech?caniem nowych graczy do gry przez to
?e topka graczy wbi?a nieosi?galne poziomy, oraz sama topka nie rezygnuje z dalszej gry przez zwyk?? nud? bo dotarli zbyt szybko do end-
game.

Zapewne ten spos?b tylko odwlecze post?puj?c? stagnacje serwera, ale chyba lepszy rydz ni? nic.

#tldr

W skr?cie, aby zatrzyma? graczy na serwerach (?eby za szybko im si? nie nudzi?y ;P) typowo RPG low exp proponuje uzale?nienie rozwoju
postaci od update czyli wprowadzenie np maksymalnego poziomu do?wiadczenia jaki mo?esz uzyska? do nast?pnego update dzi?ki czemu wyeliminuje
patologie zwi?zane ze zbyt szybkim oddaleniem topki od pozosta?ych graczy.

Pisz? to tutaj poniewa? chcia?bym si? dowiedzie? czy moja teoria ma sens i mo?e si? sprawdzi?, czy mo?e jestem w b??dzie, a mo?e mo?na by co? do tego wszystkiego doda??

Odp: Syndrom pierwszych 3 miesi?cy...

wszystko spoko tylko fabula w tibii? serio? tibia to nie gra z lvl capem..
poza tym jak niski exp rate musialbys dac zeby ktos w 2 miesiace 100 lvl wbijal? 0,5?
jak dla mnie to nie ma sensu, ludzie wchodza, bija sie i leca dalej

ameryk? odkry?e? XD
dlaczego kazde sensowne mmo ma ograniczenie lvl?
dlaczego w kazdym sensownym mmo sila postaci zalezy w 90% od itemow a nie od levela tylko i wylacznie?
dlaczego w kazdym sensownym mmo sa aktualizacje, pacze, dodatki, poprawki, eventy i inne pierdoly?

dlatego, ze to jest niezbedne zeby gra funkcjonowala dluzej niz kilka miesiecy. chociaz to tez nie zawsze pomaga, to bez tego sie po prostu nie da.
a 99% otsow po prostu olewa to wszystko, bo jest na podstawie tibii. sama tibia jeszcze daje rade, bo powstala w dobrych czasach i leci na tej fali popularnosci dalej
tutaj pomaga to, ze te aktualizacje faktycznie sa, mimo, ze pozostale warunki sa niespelnione wcale lub jedynie w malym stopniu.
ale w praktyce otsy same w sobie nie maja szans na nic, jesli beda za malo rozwojowe.

w sumie rozwojowe tez sie trafiaja, czy to jakies mocno zmienione klienty typu db / poke. czy to jakies totalnie customowe zezenie...
i nic innego sie nie utrzyma, bo to tylko marna kopia na szybko postawiona bez pomyslu i planu na rozwoj
albo ludzie sie nudza expieniem, a questy zrobia wwszystkie - albo beda expic w nieskonczonosc, ale tylko jednostkin a serwerze, bo nikt ich gonic z poziomem nie bedzie.
albo wchodza i exp tak na prawde jest malo waznym elementem rozgrywki, bo wchodza na wary. ktore w sumie ostatecznie tez szybko przestaja miec sens wlasnie przez same levele (bo co to za przyjemnosc jak wyjdzie 300 ek i go nie zabijesz w 50 osob)

a tak na prawde to mam pytanie
piszesz bo masz rozkminy i nic lepszego do roboty, mimo, ze ta gra to trup?
czy moze rozkminiasz jakis projekt i chcesz go zrobic tak zeby sie utrzymal?
czy moze jeszcze robisz cos nie zwiazanego z tibia, ale chcesz to zrobic dobrze, wiec doswiadczenia z otsow wyciagasz zeby to ogarnac jakos?

Hmm ciekawe ale to nie jest jedyny problem r?wnie? boryka?em si? z tym nurtuj?cym pytaniem :D dlaczego tibia upad?a do takiego stopnia i? nie da si? jej przywr?ci?? jedyny serwer kt?ry utrzymuje r?wnowag? to hexera-telania czyli jednak otsy nie s? skazane na zag?ad?. Du?o nad tym my?la?em i doszed?em do wniosku, ?e problemem jest czas poniewa? nic nie mo?e wiecznie trwa?, tak jest ze wszystkim z ka?d? gr? na to nie ma regu?y, drugim powodem s? ludzie, kt?rzy z czasem r?wnie? si? zmieniaj?. Du?o by m?wi? mia?em ochot? si? rozpisa? na ten temat ale nie ma sensu ;D dla mnie to temat rzeka.

?eby zatrzyma? graczy trzeba mie? plan i wiedze lecz to nie wszystko ale postawienie serwera i mie? go w dupie to pierwszy krok do jego upadku, samo dbanie te? mo?e nie wystarczy? gdy nie ma pomys??w nie mam na my?li jaki? zjebanych fire storm event itd. jedyny w tym plus, ?e gracz ma nadzieje zdobycia itemka z sms shop a mo?na przecie? wymy?li? fajne misje w grze z kt?rych mo?na je zdoby?.

To wszystko zale?y od w?a?ciciela serwera trzeba wiedzie? co przyci?ga graczy np. Vestia dla mnie to by? zjebany ots a gra?o na nim 1k ludzi i co ich tam zatrzymywa?o? drugi przy?ad Axera co 3 miesi?ce s? restarty a ludzie nadal tam wracaj? i dlaczego? to jest w?a?nie pytanie sama odpowied?, ?e s? "zjebani" nie wystarczy, a np. Orion ots tam gra?o po 100-300 os?b lecz byli to stali gracze i to by? jeden z najlepszych ots?w jakie pami?tam gra?em tam od 8.11 i ten ots potrafi? sta? 2-3 lata bez restartu i tak gra?o 100+ graczy. Wiesz co? teraz przypomnia?em sobie, ?e w tym okresie oko?o 4 lata temu powsta?a moda na real otsy na wary i z gildia wchodzi?o si? tylko by zdominowa? reszt? to te? przyczyni?o si? do upadku gospodarki ots?w. Tak jak m?wi? to jest temat rzeka powod?w jest du?o, nie ma co rozpami?tywa? i rozmy?la?. Sam chc? zrobi? otsa pod 7.6+ chocia?by dla 50 sta?ych graczy mam mas? fajnych pomys??w pod typ RPG chocia?by dla przywr?cenia sobie dawnych wspomnie? :P

Ostatnia edycja:

[MENTION=42316]Placek[/MENTION]

Badam grunty, chcia?bym wyobrazi? sobie jak by wygl?da? idealny serwer low-exp rpg. Mam wra?enie ?e nadci?ga moda na takie serwery i b?d? pyta? o pewne nieszablonowe rozwi?zania.

Wiem ?e tibia jest ju? na r?wni pochy?ej ku upadkowi, ale nadal jest masa ludzi kt?rzy chc? wr?ci?, ale brakuje im tego "czego?"

@Placek

Badam grunty, chcia?bym wyobrazi? sobie jak by wygl?da? idealny serwer low-exp rpg. Mam wra?enie ?e nadci?ga moda na takie serwery i b?d? pyta? o pewne nieszablonowe rozwi?zania.

Wiem ?e tibia jest ju? na r?wni pochy?ej ku upadkowi, ale nadal jest masa ludzi kt?rzy chc? wr?ci?, ale brakuje im tego "czego?"
a co takiego moglbys dac do tej gry czego inni nie wymyslili?

Nawet je?li to nie wypal? jakie? pomys?y z metina czy czego? z max lvl to jest tibia :P ewentualnie co? w stylu metin stone ale to ju? jest, mo?na inne pomys?y wzi??, a high level to nie jest problem, problemem jest to, ?e gracze nie mog? ca?y czas expi? a to jest tylko do roboty na wi?kszo?ci ots?w exp, pvp, banalne questy i nic wi?cej ale mo?na nada? temu sens jak np. na realu ka?dy expi na shared w grupie i to jest fajne, pvp wiadomo s? wary itd. questy wiadomo trzeba wykonywa? misje itd. do tego mo?na da? wiele ciekawych pomys??w ja mam sporo pomys??w lecz zostaj? one tylko w wyobra?ni ale zastanawiam si? dlaczego nikt dot?d tego nie wykorzysta? chocia? to takie banalne i proste, m?wi? o pomys?ach realistycznych z mo?liwo?ciami w tibi lecz sam nigdy nie stworzy?em otsa i mam o tym blade poj?cie lecz jako gracz mam spore do?wiadczenie i do tego dochodzi kreatywno?? dlatego b?d? pr?bowa? stworzy? otsa najlepiej pod 7.6 :P

Ja sobie dlubie mojego RPGa i powiem Ci po prostu, ze nie mam zamiaru robic lvl cap. Bo pozniej moze sie okazac, ze przygotowanie rozszerzenia zajmuje zbyt duzo czasu i ludzie znudza sie czekaniem.

Osobiscie obralem sobie inna droga. Staram sie po prostu przygotowac o wiele wiecej terenow niz na typowych serwerach. RL mapy z pewnoscia nie przebije, ale tam mnostwo expowisk jest bezuzytecznych przez zbyt wysoki exp rate.

Poza wieksza mapa jest tez oczywiscie dluzsza faza projektowania. Gdzie, jakie i w jakich ilosciach beda przedmioty itp. Na OTSach dawno juz regularnie nie gralem, ale kiedys byl problem z inflacja. Szybko wszyscy zdobywali przedmioty i odpadal ten element rozgrywki jako cos ciekawego i wartego poswiecania swojego czasu.

Gracze moga wyznaczac sobie rozne cele: lvl, skille, aczki, outifty, mounty, full sety, rary, guild wary itp i glowna kwestia jest zrobienie serwera tak, aby kazdy mogl w kazdej z tych grup znalezc sobie cel.

Back
Do góry