Odp: Test gimnazjalny
No to napisz? wam, co ja o tym my?l?. Te? jestem w trzeciej i w ?rod? czeka na mnie ten sam problem, co na was xF.
Cz??? humanistyczna - generalnie to nie b?dzie to jaka? super trudno??. Jak pisa? Vrael, g??wnie jest to tekst ?r?d?owy. Wystarczy ruszy? m?zgiem i wszystko b?dzie okej. Praca ostatnia te? nie jest wielkim problemem - rozprawka, charakterystyka, list. Ka?dy chyba umie napisa? cu? takiego. Jedyny problem jaki mo?emy spotka? to taka sucha wiedza, np. z historii. Uporz?dkuj epoki, i zadania tego typu. Gdzie? czyta?em, ?e kiedy? by?o pytanie "podaj najwa?niejsze wydarzenie ze ?wiata na prze?omie XIII-XIV wieku" czy co? w ten dese?. No spad?em z krzes?a. Jak mo?na pami?ta? co?, co si? mia?o dwa lata temu xD. Czego radz? si? nauczy?/przypomnie?? Tak jak pisa?e? Deaven, lektury. ?ci?lej m?wi?c, bohaterowie lektur. Jak macie napisa? rozprawk?, i b?dzie "podeprzyj si? dwoma argumentami z literatury" no to nie ma innego wyj?cia, jak przytoczy? jak?? posta? z ksi??ki i opisa?, co ona zrobi?a. Jak kto? nie uwa?a? i ca?e ?ycie jecha? na streszczeniach, to jak to m?wi?, "pogrone ma". Ju? jeba? tam tematy, te wszystkie cz??ci zdania, mowy, i tak dalej. Tego przewa?nie na egzaminie nie ma.
Cz??? matematyczno-przyrodnicza - tzw. schody. Tutaj nie wystarczy by? inteligentnym, trzeba mie? wiedz?. I to sporo tej wiedzy. Jak jest zadanie na obliczenie promienia kuli znaj?c jej obj?to??, to nie widz?c jaki jest wz?r na V, jak to obliczysz? Cztery punkty w dup? i jedziemy dalej. A co jak dalej b?dzie to samo, tylko ze sto?kiem xd? No w?a?nie. Czego si? uczy?? Wzory z matmy, wzory z fizyki. Te podstawowe. W sumie tylko tyle. Chemii i biologii nie nauczysz si? w 3 dni przed egzaminami, bo si? po prostu nie da. Poza tym nie wierz?, ?eby z chemii by?y jakie? trudne zagadnienia - same podstawowe rzeczy. Mo?e by? reakcja fotosyntezy, i inne rzeczy tego pokroju. Jakie? reakcje spalania, etc. Jak teraz tego nie umiesz, to nie ma co przejmowa? - nie napiszesz.
Cz??? j?zykowa - bez paniki. Test jest uk?adany na poziomie typowego ciemniaka, wi?c jak kto? obcuje z j. angielskim i umie si? nim pos?ugiwa?, nie ma co si? ba?. Jedyne co mnie martwi to listening, bo nie wiadomo, co tam us?yszymy. Z gramatyki pewnie nic nie b?dzie, mo?e tam kilka najprostszych rzeczy. Jakie? okresy warunkowe, strona bierna, czy co? takiego. B?dzie pewnie jaki? banalnie prosty tekst po Angielsku, i na jego podstawie odpowiedzie? na jakie? pytanka. Jak wiecie mamy tylko "ABCD", wi?c w og?le take it easy ;s.
Vrael napisał:
(z regu?y nauczyciele odpuszczaj? zadawanie prac domowych przed nim).
G?wno prawda vraq, g?wno prawda ; D.
Za moich czas?w odpu?cili zadawanie - czy?by przez rok nauczyciele a? tak si? zmienili? ; D //VraQ
Deaven napisał:
No i fajnie wyszed?em na jakiego? kujona i ofiar?
Czujesz si? lepiej po moim po?cie xD? Patrz si? na siebie, nie na innych.
Rahim napisał:
wynik pr?bnego egzaminu - 104/150 - szczerze m?wi?c mnie nie zadowoli?.
U mnie 116/150 x). Generalnie jestem w miar? zadowolony, cho? z humana i mat-przy chcia?bym mie? powy?ej 75%. Czy si? uda - zobaczymy. Angielskim si? nie martwi?, trudno b?dzie go spieprzy?.
Vrael napisał:
G?owa do g?ry i zamiast m?czy? umys? nad ksi??kami w nocy, sugeruj? cieszy? si? pi?kn? pogod? i wolnym czasem przed testem
Nie denerwuj mnie. Jakbym nie przepierdoli? trzech lat w gimnazjum to zapewne bym tak robi?. Teraz pozostaje mi nauka. No chyba, ?e si? wylosuje miejsce za jakim? brainem xd.