• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

Test gimnazjalny

Status
Zamknięty.

Deaven

Advanced User
Marzec 25, 2009
Liczba reakcji
76
Witam jako, ?e zbli?aj? si? testy gimnazjalne postanowi?em napisa? ten temat. Chcia?bym dowiedzie? si? czy przygotowujecie si? do nich, czego si? uczycie i w jaki spos?b.
No tak jako, ?e za 3 dni pierwszy test postanowi?em si? troch? pouczy?;)
Jak? mam metod??
Cz??? humanistyczna.
-przeczyta? streszczenia lektur
-powt?rzy? najwa?niejsze tematy
-nauka pisania list?w, rozprawek itp.
Cz??? matematyczno-przyrodnicza.
-wzory z fizyki
-najwa?niejsze tematy z biologii i chemii
-z matematyki w zasadzie si? nic nie ucz?, gdy? nie mam z ni? problem?w
J?zyki nowo?ytni.
w moim przypadku jest to angielski
-testy z listeningu
-powt?rka z gramatyki
jako, ?e przez najbli?sze lata nie b?dzie on brany pod uwag? za bardzo si? nim nie przejmuj?.
Napiszcie jak wygl?da wasze przygotowanie.
Pozdrawiam
Deaven

Odp: Test gimnazjalny

Witam jako, ?e zbli?aj? si? testy gimnazjalne postanowi?em napisa? ten temat. Chcia?bym dowiedzie? si? czy przygotowujecie si? do nich, czego si? uczycie i w jaki spos?b.
No tak jako, ?e za 3 dni pierwszy test postanowi?em si? troch? pouczy?;)
Jak? mam metod??
Cz??? humanistyczna.
Cz??? matematyczno-przyrodnicza.
J?zyki nowo?ytni.
w moim przypadku jest to angielski
jako, ?e przez najbli?sze lata nie b?dzie on brany pod uwag? za bardzo si? nim nie przejmuj?.
Napiszcie jak wygl?da wasze przygotowanie.
Pozdrawiam
Deaven
Akurat je?li chodzi o mnie to g??wnie polega?o ?e si? siedzia?o a? do nocy nad ksi??kach , og?lnie z matmy czy te? geografii.Sam test gimnazjalny jest trudny.To jest tak samo jak z testem podstawowym i matur? kt?ry mnie czeka za 2 lata.G?owa do g?ry na pewno ci si? uda.
Najwa?niejszymi czynnikami s? czytanie ze zrozumieniem , pisownia oraz matematyczne my?lenie.

Jak ja pisa?em ten test to si? nie uczy?em wcale, 3 dni przed egzaminem nie ma wi?kszego sensu si? uczy? bo jest za du?o materia?u;)
No i ja mia?em 72/100 pkt z testu ;d:up:

Hmm z moich przygotowa? do humanistycznego to prawie nic opr?cz...
Kurtis napisał:
Rozprawka na temat "Czy Tibia szkodzi?" ( Podaj minimum 3 argumenty)

=d
MatuFiz etc. to tylko wzory. Og?lnie si? nie przejmuj? cho? wynik pr?bnego egzaminu - 104/150 - szczerze m?wi?c mnie nie zadowoli?. Mam nadziej?, ?e b?dzie ?atwy temat i wypracowanie z humana to b?dzie "Opowiadanie"... =d

?ycz? powodzenia wszystkim trzeciogimnazjalistom =]

Pozdrawiam

#Vrael
No ta. Te? si? jako? specjalnie nie przejmuj?, lecz gdy por?wnam poziom "Starego Ka?ciaka" z Rahimem, to mi si? g?upio robi. I chc? dobrze wypa??. Poza tym du?a ilo?? punkt?w to b?dzie przede wszystkim satysfakcja. =] I mi chodzi g??wnie o satysfakcj?.

Ostatnia edycja:

Ja mia?em 86,5/150. Debe?ciak jestem.
Specjalnie si? nieprzygotowuje. Przegl?dam tylko testy z poprzednich lat.
A i jeszcze rozprawk? musz? nauczy? si? pisa?, bo co? mi nie wychodzi.

No i fajnie wyszed?em na jakiego? kujona i ofiar?:D
Ale macie racje, przed testem kompetencji te? si? nie uczy?em a mia?em satysfakcjonuj?cy wynik. Jednak teraz jest to wa?niejszy i jakby nie patrze? trudniejszy test. Ale zawsze warto co? powt?rzy?:P
Mam nadziej?, ?e b?dzie ?atwy temat i wypracowanie z humana to b?dzie "Opowiadanie"... =d
O tak:D, to by by?o fajne, ale.... to jest raczej temat dla podstaw?wki.
No wracaj?c do testu to chcia?bym zdoby? tak ok 80 pkt z mat i humana, a anglik to mi og?lnie wisi, no ale te? tak 40 pkt i b?dzie dobrze.
Zreszt? oceany mam dobre, a do szko?y kt?rej id? pr?g nie jest nie wiadomo jak wysoki.
No i POWODZENIA i nie rysujcie po brudnopisie:D

No to napisz? wam, co ja o tym my?l?. Te? jestem w trzeciej i w ?rod? czeka na mnie ten sam problem, co na was xF.

Cz??? humanistyczna - generalnie to nie b?dzie to jaka? super trudno??. Jak pisa? Vrael, g??wnie jest to tekst ?r?d?owy. Wystarczy ruszy? m?zgiem i wszystko b?dzie okej. Praca ostatnia te? nie jest wielkim problemem - rozprawka, charakterystyka, list. Ka?dy chyba umie napisa? cu? takiego. Jedyny problem jaki mo?emy spotka? to taka sucha wiedza, np. z historii. Uporz?dkuj epoki, i zadania tego typu. Gdzie? czyta?em, ?e kiedy? by?o pytanie "podaj najwa?niejsze wydarzenie ze ?wiata na prze?omie XIII-XIV wieku" czy co? w ten dese?. No spad?em z krzes?a. Jak mo?na pami?ta? co?, co si? mia?o dwa lata temu xD. Czego radz? si? nauczy?/przypomnie?? Tak jak pisa?e? Deaven, lektury. ?ci?lej m?wi?c, bohaterowie lektur. Jak macie napisa? rozprawk?, i b?dzie "podeprzyj si? dwoma argumentami z literatury" no to nie ma innego wyj?cia, jak przytoczy? jak?? posta? z ksi??ki i opisa?, co ona zrobi?a. Jak kto? nie uwa?a? i ca?e ?ycie jecha? na streszczeniach, to jak to m?wi?, "pogrone ma". Ju? jeba? tam tematy, te wszystkie cz??ci zdania, mowy, i tak dalej. Tego przewa?nie na egzaminie nie ma.

Cz??? matematyczno-przyrodnicza - tzw. schody. Tutaj nie wystarczy by? inteligentnym, trzeba mie? wiedz?. I to sporo tej wiedzy. Jak jest zadanie na obliczenie promienia kuli znaj?c jej obj?to??, to nie widz?c jaki jest wz?r na V, jak to obliczysz? Cztery punkty w dup? i jedziemy dalej. A co jak dalej b?dzie to samo, tylko ze sto?kiem xd? No w?a?nie. Czego si? uczy?? Wzory z matmy, wzory z fizyki. Te podstawowe. W sumie tylko tyle. Chemii i biologii nie nauczysz si? w 3 dni przed egzaminami, bo si? po prostu nie da. Poza tym nie wierz?, ?eby z chemii by?y jakie? trudne zagadnienia - same podstawowe rzeczy. Mo?e by? reakcja fotosyntezy, i inne rzeczy tego pokroju. Jakie? reakcje spalania, etc. Jak teraz tego nie umiesz, to nie ma co przejmowa? - nie napiszesz.

Cz??? j?zykowa - bez paniki. Test jest uk?adany na poziomie typowego ciemniaka, wi?c jak kto? obcuje z j. angielskim i umie si? nim pos?ugiwa?, nie ma co si? ba?. Jedyne co mnie martwi to listening, bo nie wiadomo, co tam us?yszymy. Z gramatyki pewnie nic nie b?dzie, mo?e tam kilka najprostszych rzeczy. Jakie? okresy warunkowe, strona bierna, czy co? takiego. B?dzie pewnie jaki? banalnie prosty tekst po Angielsku, i na jego podstawie odpowiedzie? na jakie? pytanka. Jak wiecie mamy tylko "ABCD", wi?c w og?le take it easy ;s.

Vrael napisał:
(z regu?y nauczyciele odpuszczaj? zadawanie prac domowych przed nim).
G?wno prawda vraq, g?wno prawda ; D.
Za moich czas?w odpu?cili zadawanie - czy?by przez rok nauczyciele a? tak si? zmienili? ; D //VraQ

Deaven napisał:
No i fajnie wyszed?em na jakiego? kujona i ofiar?
Czujesz si? lepiej po moim po?cie xD? Patrz si? na siebie, nie na innych.

Rahim napisał:
wynik pr?bnego egzaminu - 104/150 - szczerze m?wi?c mnie nie zadowoli?.
U mnie 116/150 x). Generalnie jestem w miar? zadowolony, cho? z humana i mat-przy chcia?bym mie? powy?ej 75%. Czy si? uda - zobaczymy. Angielskim si? nie martwi?, trudno b?dzie go spieprzy?.

Vrael napisał:
G?owa do g?ry i zamiast m?czy? umys? nad ksi??kami w nocy, sugeruj? cieszy? si? pi?kn? pogod? i wolnym czasem przed testem
Nie denerwuj mnie. Jakbym nie przepierdoli? trzech lat w gimnazjum to zapewne bym tak robi?. Teraz pozostaje mi nauka. No chyba, ?e si? wylosuje miejsce za jakim? brainem xd.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ja napisz?, ?e nie ma sensu przygotowywa? si? do tego egzaminu, jedynie mo?na poduczy? si? z j?zyka obcego, poniewa? tego nigdy za wiele. Ten test jest po to by sprawdzi? wasz? inteligencj? i wiedz? og?ln?, wiadomo kilka wzor?w z fizyki + wzory na pola si? przydadz?. Je?li chodzi o chemie to solanki, rozwi?zywanie r?wna? chemicznych typu wod?r + tlen = (?) wiadomo zadanie b?dzie nieco trudniejsze, ale b?dzie tyczy? si? podstaw. Ja osobi?cie nie przyk?ada?em si? do tego egzaminu, poszed?em, napisa?em i jako? posz?o, posz?o lepiej ni? my?la?em co mnie zaskoczy?o ;)

Za moich czas?w by?y to jedynie zadania na logik?, a tego nie wy?wiczycie w kilka dni... Z polskiego mo?ecie powt?rzy? jedynie spos?b pisania rozprawek, list?w, opis?w.

W tym roku na pr?bnym egzaminie 35 pkt z Polskiego, 35 z Mat-fiz, oraz 44 z Angielskiego, co daje ??cznie 114/150 punkt?w. Jako ?e id? na profil politechniczny, przyda?o by si? te 40 pkt z mat-fiz. Rozmawia?em dzi? na ten temat z nasz? matematyczk?, test dla podstaw?wki, okaza? si? bardzo trudny, wi?c zapowiedzia?a ?e test gimnazjalny mo?e by? na bardzo wysokim poziomie gdy? rok temu, poszed? "za dobrze"...
Polski? Czytanie ze zrozumieniem, umiej?tno?? rozpoznawania dzie? sztuki, troch? duszy artysty oraz nauka "wzor?w" pisania rozprawek, charakterystyk itp.
Matematyczna cz??? sprawia wi?cej k?opot?w, niby podstawowe dzia?ania, wzory powinny by? podane. Lecz cz?sto podchwytliwa tre??, i g?upie zadania z geografii.. -,-.
Trzeba nauczy? si? reakcji fotosyntezy, oddychania kom?rkowego, oraz podstaw spalania.
Czeka nas ?roda, test z angielskiego, nast?pnie Mata, i human.
A mapy z vitae goni?! ha-ha!
Jak kto? ju? wspomnia? - Je?eli opierdoli? 3 lata, to teraz nie musi si? uczy?.
Czy si? boj?? Tak, jest strach ?e dojebi? pytania na kt?re nie b?d? zna? odpowiedzi, zapewne nie problem takie wymy?li?, dla czw?rkowego ucznia .
Wszystkim ?ycz? po?amania d?ugopis?w, oraz n?g!
Powodzenia? Nie dzi?kuje!

Ja co do testu si? ciesz?. Czemu? Nie musz? i?? do szko?y (nie chodz? do III klasy) :P

Ja osobi?cie obawiam si? tylko z matmy.

Polecam t? stronk?:
http://testgimnazjalny.pl/wzorcownia/index.html

Rada:
Przypomnijcie sobie twierdzenie Talesa i Pitagorasa,bo ona zawsze jest.
Zadania z biologi tak naprawd? ograniczaj? si? tylko na procesie fotosyntezy,wi?c tez radzi?bym si? jej douczy?.

Nie ma co si? martwi? :)
Te? mia?em test gimnazjalny i w og?le sie nie uczy?em no mo?e troche.. ALe co z tego napisa?em TESTY S?ABO! A i tak zda?em :P Wytarczy ze bedzie obecny na Te?cie i odpowiesz chocia? na 2 pytania I bedzie git :P nauczyciele tylko tak m?wia ze nie przejdziesz jak nie zaliczyc.. Bzdura. :)
Oni Chca sie jak najszybciej ciebie pozbyc z tej szkoly chce zebys wyszedl jak najszybciej.. I Nie ma powodu do OBAW :) Pzdr :)

Nie ma co si? martwi? :)
Te? mia?em test gimnazjalny i w og?le sie nie uczy?em no mo?e troche.. ALe co z tego napisa?em TESTY S?ABO! A i tak zda?em :P Wytarczy ze bedzie obecny na Te?cie i odpowiesz chocia? na 2 pytania I bedzie git :P nauczyciele tylko tak m?wia ze nie przejdziesz jak nie zaliczyc.. Bzdura. :)
Oni Chca sie jak najszybciej ciebie pozbyc z tej szkoly chce zebys wyszedl jak najszybciej.. I Nie ma powodu do OBAW :) Pzdr :)
Chyba pomyli?e? testy gimnazjalne z z testami w podstaw?wce.
Gdyby kto? odpowiedzia? tylko-jak ty to m?wisz na 2 pytania,to by go nawet w zawod?wce nie chcieli.

Od?wie??,bo przecie? by? dzisiaj pierwszy test.

Jak wam poszed? ?
Ja osobi?cie zgasi?em przy podaniu-nie poda?em daty i nie jestem pewien do jednego argumentu w rozprawce,a tak poszed? nawet dobrze.

Mi tam te?cik ca?kiem dobrze poszed? :-)
Temat rozprawki by? w miar? lajtowy.
Mam nadziej?, ?e matma b?dzie git.

16/20 z zamknietych, 7,8/9 z otwartych, podanie raczej slabo, wypracowanie doobrze. tyle narazie.

A ja wol? si? dowiedzie? dopiero po og?oszeniu wynik?w.:D Bez sensu jest wg mnie to, ?e trzeba z?o?y? papiery do szk?? zanim pozna si? wyniki.

Down: dzi?ki

Ostatnia edycja:

24/29
Da?em dupy, ?e dramat. Nie wiem co za idiota redagowa? pytania i odpowiedzi do tekstu o emigracji, no ale kurwa ma? 3 odpowiedzi poprawne i 'b?d? chujem i traf' -.-'

Ja mam 19 z zamkni?tych a otwartych nie sprawdza?em. Szczerze to my?la?em, ?e b?dzie gorzej. Ale jutro b?dzie masakra, wszystkie przedmioty kt?rych nie umiem :D Kuje na to ju? od ponad tygodnia. A angielski to tam luzik :up:

Je?li chodzi o to ile sp?dzi?em na nauk? do egzaminu to jakie? 8 godzin (troch? za ma?o :p). I tak id? do technikum w kt?rym dyrektorem jest m?j wuja. M?wi?, ?e miejsce mam jak w banku :p :D

Status
Zamknięty.
Back
Do góry