What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Community Manager- my, a Wy!

Status
Not open for further replies.

Ellero

Forum friend
Reaction score
30
Odp: Community Manager- my, a Wy!

Mi r?wnie? spodoba?a si? taka propozycja. Powinna istnie? osoba, kt?ra by?aby "??cznikiem" mi?dzy u?ytkownikami, a tymi z g?ry. Powinien to by? kto? z "neutralnego" ?rodowiska, kto? potrafi?cy umie? rozmawia? z lud?mi, kto? kto b?dzie mia? na to czas i cierpliwo?? (w sumie to przede wszystkim cierpliwo??).

Uzzio

Advanced User
Reaction score
11

#Kuzirashi
Je?li s?dzisz ?e kadra olewa swoich u?ytkownik?w, to wed?ug mnie b?dzie mia?a te? w dupie Wasze ?ale i problemy nawet je?li ten CM im to wy?le dlatego te? ranga niepotrzebna.

Kazia

REDRUM
Reaction score
262

Jejku jej, na stanowiskach moderator?w s? ludzie jak najbardziej kompetentni i odpowiedni, wiecie jak to si? m?wi: ci, kt?rzy potrafi? - dzia?aj?, ci kt?rzy nie potrafi?, kwestionuj? dzia?ania tych, kt?rzy potrafi?. Troch? obiektywizmu.

Je?li chodzi o sam? propozycj? - mam do niej raczej ambiwalentny stosunek, jednak?e bardziej sk?aniam si? ku opinii, ?e ranga jest zbyteczna. Swego czasu by?am negatywnie nastawiona do tak drastycznego uszczuplenia forumowych rang, ale dosz?am do wniosku, ?e zmiany rzetelnie oceni? mo?na po czasie i skutkach, jakie wywo?a?y, postanowi?am troch? odczeka?. Okaza?o si?, ?e wysz?o to forum na dobre, po co zatem zapycha? je ponownie takimi rangami? Przecie? obowi?zki "spermoluda" mo?na sprawowa? z pozycji globala, moderatora i administratora. I imho wyznaczanie do tego jednej osoby to b??d i uchybienie idei wedle kt?rej mia?y polepszy? si? relacje na linii kadra - u?ytkownik, bo przecie? chodzi o to, aby to ca?a ekipa zarz?dzaj?ca pracowa?a na sw?j wizerunek, by?a gotowa na to, aby wyj?? do u?ytkownika i rozmawia? z nim kulturalnie i na poziomie. To wsp?lne "dogadanie si?" nie powinno by? zale?ne od jednej osoby. Komasuj?c wnioski - ani z tego wielkiego po?ytku, ani wielkiej szkody, ot - kolejna ranga do kolekcji i kolejny mo?liwy szczebel awansu.

Miki

HardcorowyKoksu
Reaction score
219

Gdyby?cie wiedzieli, jak Beo o was i za was walczy, niegodni u?ytkownicy, to by?cie szybciutko zdanie zmienili. :>

Vrael

Porzuci? wszystko to wszystko odzyska?
Reaction score
82

Po?ow? swojej kariery w kadrze sp?dzi?em jako manager - wcze?niej jako pomara?czowy, p??niej jako bia?y. Ta druga ranga zosta?a praktycznie stworzona przeze mnie wraz ze wszystkimi jej prawami, obowi?zkami i mo?liwo?ciami. Nie sk?ami? je?li powiem, ?e chyba nie ma na tym forum osoby, kt?ra zna?aby t? funkcj? lepiej ode mnie. I z przykro?ci? musz? stwierdzi?, ?e - aktualnie - dobrze funkcjonuj?cy manager to utopijna mrzonka, a - co za tym idzie - pomys? nie jest wart realizacji.

Przede wszystkim bycie ??cznikiem nie wystarczy. Manager zawsze by? kim? w rodzaju arbitra, s?dzi? wy?szej instancji. Jego rola sprowadza?a si? wi?c cz?sto w linii prostej do opierdalania ca?ej kadry - od moderator?w po administracj?. Tu pojawia si? problem pierwszy: taka osoba potrzebowa?aby w?adzy na forum r?wnej administratorom, ale jednocze?nie musia?aby by? formalnie spoza kadry, ?eby zachowa? bezstronno??. Kiedy? takie osoby by?y, chocia? przyznam, ?e prawie ka?dy bia?y manager po moim odej?ciu by? pomy?k?, bo ma?o kto tak naprawd? zrozumia? o czym pisa?em w za?o?eniach istnienia i funkcjonowania tej rangi. W obecnej sytuacji oczywi?cie stworzy? rang? mo?na, ale w praktyce robota kogo? takiego sko?czy si? na rozpatrywaniu odwo?a?, czym z powodzeniem mo?e zaj?? si? ka?dy moderator globalny. Idea jest dobra, ale na chwil? obecn? nic z tego nie b?dzie.

Nieruchomy Poruszyciel

Advanced User
Reaction score
14

Wisi mi to szczerze czy co? takiego wejdzie czy nie, ale po co wam to? "Kadra" mia?a, ma i b?dzie mia?a wyjebane na u?ytkownik?w, ?aden CM nic nie pomo?e (Enjoy Ban)
Ale je?eli ju? co? takiego ma wej?? to jedyn? odpowiedni? osob? (IMO) jest Pico, kt?ry chyba jako jedyny, p?ki co, podkre?lam, P?KI CO nie ma ?adnych zatarg?w z u?ytkownikami.

@Down
Stworzy?e? kiedy? tak? okazj??
Wszystkich traktujecie z g?ry tylko dlatego, ?e macie kolorowy nick, ?mieszne.
Taki Vxr czy Eturl zachowuj? si? jakby byli bogami, a s? tylko Adminami na podrz?dnym forum o OTS, so sad..
Tylko tak si? sk?ada, ?e to nie wy, a my, u?ytkownicy tworzymy to forum, radz? to wzi?? pod uwag? raz na jaki? czas.

//Lepsze to ni? bycie sko?czonym frajerem, kt?ry wrzuca na forum cudze zdj?cia opatrzone komentarzem "Dlaczego Aborcja powinna by? dozwolona w niekt?rych przypadkach". Banik zabola? i teraz trzeba si? odgry?? jak widz?. Jakie to smutne.

Uuuu kogo? prawda zabola?a?
Uwa?aj bo z?by zjesz ze z?o?ci, frajerze :*
Jednak pragn? ci przypomnie?, ?e to tw?j cwel Sannin Story zacz?? t? wymian? o aborcji, za co zosta? nagrodzony warnem o warto?ci 0 pkt, a ja o warto?ci 3pkt :) i tak wygl?da, uczciwa, bezstronna, wspieraj?ca u?ytkownik?w "Kadra"

Last edited:

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Anastazjusz widz?, ?e mo?esz ?mia?o stwierdzi?, ?e ca?a kadra ma wszystko w dupie, u?ytkownik?w, forum itd. Ale przykro mi nie ca?a. Dlatego nie rozumiem wi?kszo?ci z Was, ?e m?wicie, ?e wszyscy s? jednakowi, skoro z po?owa nie zamieniliscie zdania.

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Wed?ug mnie Xinum nadawa?by si? na tak? rang?. Jest raczej sumienn? osob? i ma dobry kontakt z u?ytkownikami.

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Najch?tniej bym us?ysza? od ka?dej osoby, kt?ra wypowiada?a si? w postach wy?ej konkretne argumenty na ka?da z os?b, kt?re b?d? ?wiadczy? o tym, ?e ma Was w dupie. Jestem pewnien, ?e na nie kt?re osoby nie znalaz?by si? ?aden argument na Wasze wypowiedzi na nasz temat.

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

To nie by? sarkazm, pisa?em szczerze.

Zbizu

Luakami
Reaction score
104

Taki Vxr czy Eturl zachowuj? si? jakby byli bogami, a s? tylko Adminami na podrz?dnym forum o OTS, so sad..
Tylko tak si? sk?ada, ?e to nie wy, a my, u?ytkownicy tworzymy to forum, radz? to wzi?? pod uwag? raz na jaki? czas.

Co do Vxra to si? zgodz?, jednak zak?adam ?e z Eturlem nigdy nie zamieni?e? nawet s?owa poza granicami tego forum

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

@Down
Stworzy?e? kiedy? tak? okazj??

Siedz? ca?y czas na TeamSpeaku, nic nie zaszkodzi je?eli kt?ra? z os?b wpadnie i porozmawia. Jako? inne osoby potrafi? do mnie napisac i porozmawia?, nie wychodz?c na tym ?le.

Last edited:

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Vxr'a i Shitake to na miejscu bym wyjeba? z kadry, ale to nie o tym temat. Nadal podtrzymuje swoje zdanie i ranga jest ca?kowicie zmienna. Za czas?w Vraela by?o zupe?nie inaczej by? dobrym CM'em i wiedzia? co i jak i to on powinien j? otrzyma? lecz mam mieszane uczucia co do tego, aby si? zgodzi?. Drugim i ostatnim kandydatem jest Pico.

PS: Vxr jest ?mieszny.
PS2: Szkoda marnowa? czasu na forum o Tibii, kt?re i tak upadnie jak i sama Tibia.

Tayan

Advanced User
Reaction score
12

Na pochybel administracj? ! A tak naprawd?, to je?eli znalaz?aby si? do tego gotowa, i dobra osoba by?oby git. Niestety jest tylko 1, czy tam 2. Pomy?lmy, je?eli tej 1 osoby zabraknie, to co wtedy stanie si? z rang?? Zapewne administracja szybko b?dzie szuka? nowej osoby, kt?ra nie b?dzie si? do tego nadawa?a.

Kurtis

narvia.eu
Reaction score
40

Stanowisko "CMa" pe?ni? wszyscy z rang? moderator globalny+. To globale odpowiadaj? na odwo?ania, staramy si? r?wnie? nie odpowiada? w tematach, gdzie sami dali?my ostrze?enie. Nawet je?eli ju? napiszemy post w odwo?aniu, kt?re dotyczy naszego ostrze?enia to i tak decyzja o jego s?uszno?ci podejmowana jest wsp?lnie. Nie widz? sensu tworzenia takiej rangi, bo dla was wszyscy s? ?li.

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Wildhells said:
PS2: Szkoda marnowa? czasu na forum o Tibii, kt?re i tak upadnie jak i sama Tibia.
Nie ma sensu ?y?, przecie? i tak kiedy? umrzemy =/.
Wildhells said:
Za czas?w Vraela by?o zupe?nie inaczej by? dobrym CM'em i wiedzia? co i jak
Sk?d wiesz? Nie by?o Ci? za czas?w Vraela.
Tak naprawd? to m?g?bym zacytowa? ca?y post i Ci tu naskroba?, ?eby? si? nauczy? argumentowa? to co piszesz (ucz? tego w 2 (?) klasie gimnazjum), bo na razie to s? tylko marne s?owa kt?re nikogo nie obchodz?.

Arkam

Forum friend
Reaction score
180

a ja bym proponowa? kupi? od arab?w 2kg C4, zakra?? si? pod serwerownie Tro i rozpierdzieli? te ca?? farse nazywan? tibia.net.pl raz na zawsze xDDDDDDDD

B?dziesz mia? oskara za post roku xD

Last edited by a moderator:

Maniucza

Advanced User
Reaction score
57

Smieje si?, kiedy to czytam - czytam to kiedy si? smieje.

Piszecie tu o bezstronno?ci os?b wp?ywowych b?dz mniej, ka?dy z nas user?w ma teraz mo?liwo?c napisania - wywiad srodowiskowy - co s?dzi o kadrowiczach, wi?c swoje ?ale kierujcie tam.

Z kolei bezstronno?? to brak stronniczo?ci, a co za tym idzie brak faworyzowania jednej ze stron z przyczyn nie maj?cych merytorycznego zwi?zku z danymi sprawami na forum oraz brak jakichkolwiek uprzedze?. Innymi s?owy, post?powanie w spos?b bezstronny oznacza niekierowanie si? przy podejmowaniu decyzji wp?ywaj?cej na sytuacj? innych u?ytkownik?w. Wi?c nasuwa si? pytanie czy jest sens dodawaniem nowej rangi do ca?ego tego bajzelu? Najpierw niech emocje zejd? na lini user-kadra, kadra-user, a wszystko p?jdzie w dobrym kierunku. W obecnej chwili s? zbyt du?e spi?cia mi?dzy tymi grupami, dlatego tworz? si? podgrupy, ka?dy na tym forum powinien miec takie same prawa, a nie jeden jest bardziej szanowany bo zna tego, drugi mniej.

Pico

Tak
Reaction score
19

a ja bym proponowa? kupi? od arab?w 2kg C4, zakra?? si? pod serwerownie Tro i rozpierdzieli? te ca?? farse nazywan? tibia.net.pl raz na zawsze xDDDDDDDD

Ee kolego! Chcesz mnie wysadzi??!

A co do rangi CMa, zg?osi?bym kandydatur? Xinuma. Jest to osoba, kt?ra z tego co mi wiadomo nie ma ?adnych zatarg?w z u?ytkownikami, dodatkowo zawsze przejawia ch?ci pomocy innym. Z drugiej strony nie wiem czy warto tworzy? nowe rangi skoro jako Global pe?ni te? te same funkcje.

Xervin

Boxxy <3
Reaction score
76

Ja osobi?cie uwa?am, ?e ta ranga jest zbyteczna. Je?li administracja nie potrafi zrozumie? potrzeb u?ytkownik?w, a u?ytkownicy nie potrafi? zrozumie? decyzji administracji, to tutaj kurwa ?aden ??cznik nie pomo?e ^,^

Status
Not open for further replies.