What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Community Manager- my, a Wy!

Status
Not open for further replies.

Beoska

Przeorysza Zakonu Noob?w
Reaction score
224
Odp: Community Manager- my, a Wy!

No ja tak jak ju? zreszt? wcze?niej napisa?am popieram pomys? stworzenia rangi CMa, Managera czy jak to tam sobie nazwiecie.
Manager to nie stopie? przej?ciowy pomi?dzy modem a globalem, czy globalem a adminem, a ranga "pozakadrowa", d???ca do zaspokojenia potrzeb wszystkich stron.
True dat.
Przede wszystkim bycie ??cznikiem nie wystarczy. Manager zawsze by? kim? w rodzaju arbitra, s?dzi? wy?szej instancji. Jego rola sprowadza?a si? wi?c cz?sto w linii prostej do opierdalania ca?ej kadry - od moderator?w po administracj?.
True dat!

Osoba Managera musia?aby by? totalnie, totalnie odci?ta od obowi?zk?w typowego kadrowicza, ale jednocze?nie mie? na tyle przywilej?w technicznych, ?eby mie? wgl?d w ka?da sytuacj?, od log?w wszelkiego rodzaju poprzez cho?by ogl?danie dzia?u z Odwo?aniami. Taka osoba nie mog?aby polega? wy??cznie na cytatach post?w czy wiadomo?ci przesy?anych przez poszkodowane strony, ale m?c indywidualnie sprawdzi?, jak si? rzecz mia?a i co naprawd? zasz?o. Trzeba by wybra? kogo? kto pomimo bycia cz?owiekiem i umiej?tno?ci odczuwania licznych, cz?sto skrajnych emocji potrafi nad nimi zapanowa? i wyra?a? ca?kowicie bezstronne, obiektywne opinie. To musia?aby by? ranga s?u??ca tylko do rozwi?zywania konflikt?w, otwierania oczu zar?wno kadrze jak i u?ytkownikom, wydawania os?d?w. Nie tam ?adne banowanie czy przydzielanie ostrze?e? - TYLKO G?O? ROZS?DKU.

Znajdziemy kogo? takiego? ; )

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Jestem r?wnie? na tak co do owej rangi. My?l?, ?e wko?cu zosta?by rozwi?zany w jakim? stopniu problem uzytkownicy-kadra-uzytkownicy.

Dubler

Lua Factory =)
Reaction score
111

s? tylko Twoje s?owa niczym nieuzasadnione. Je?eli znajdziesz na to dowody - prosz?, wypowiedz si? jeszcze raz. I nie interesuj? mnie dowody typu "Vxr jest z?y, bo straszy? mnie DDoSem". Zrobi? co? ?le na forum, przez co u?ytkownicy cierpi?? To napisz co, a wtedy wsp?lnie zastanowimy si? co dalej. Nie potrafimy zaradzi? problemom? Wed?ug Ciebie rygorem jest to, ?e od teraz staramy si? egzekwowa? wszystkie przejawy jawnego na?miewania si? z administracji i u?ytkownik?w? Rygorem wed?ug Ciebie jest to, ?e nie pozwalamy na tematy z milionem wyzwisk, przekle?stw i g?upich obrazk?w, kt?rych wstawienie na celu ma dobitne zaatakowanie danej grupy spo?ecznej forum? Niczego sobie nie ceni? tak jak w?asnego, subiektywnego zdania na ka?dy temat - ale r?wnie? niczego nie toleruje tak bardzo jak g?upoty i bezsensownie ofensywnej postawy, kt?ra ma wyrazi? niezadowolenie i wr?cz oburzenie. Niekt?rzy maj? zbyt wyro?ni?te ego? Kto? Dlaczego?
Poka? mi prosz? gdzie ja wyzywa?em kogokolwiek z administracji przez ostatnie p?? roku. Moja postawa nie jest bezsensownie ofensywna. Gdybym nie mia? jasnego powodu to wierz mi ?e bym si? tak nie produkowa?. Moim najwa?niejszym dowodem jest nie trzymanie si? regulaminu kt?ry sami ustalili?cie nawet przez "bezstronn? administracj?" w twojej postaci.
Dowody? Cho?by moja exsygnatura za kt?r? najpierw dosta?em 2 warny a dopiero po kilku dniach si? dowiedzia?em dlaczego, lub
tkvr.jpg

asdf.png

2lt652.png
,
rozpatrywanie odwo?ania ostrze?enia przez t? sam? pomara?czow? osob?* kt?ra to ostrze?enie wlepi?a:

mam dalej wymienia??

Regulaminu to nie ?ami? a punkciki s? zazwyczaj nawet nie wyt?umaczone dlaczego.

Last edited:

Kurtis

narvia.eu
Reaction score
40

Wyja?ni?em Ci za co dosta?e? ostrze?enia - za swoj? g?upot? i arogancj?. Nie mniej jednak wiem, ?e niekt?re ostrze?enia rozdane przez Vxr by?y nie do ko?ca s?uszne - te cofna?em. Je?eli chodzi o ostrze?enia, kt?re otrzymali?cie Zbizu i Ty, to akurat s? w 100% s?uszne - nikt nie b?dzie sobie pozwala? na takie szczeniackie zagrania jakimi pr?bowali?cie wyprowadzi? nas z r?wnowagi. Polecam Ci jeszcze na przysz?o?? troszk? mocniej wczytywa? si? w moje s?owa, bo nigdzie nie wspomnia?em, ?e kogokolwiek wyzwa?e?. Nie trzymam si? regulaminu? W kt?rym miejscu?

Hakeq

Banned
Reaction score
6

Jestem r?wnie? na tak co do owej rangi. My?l?, ?e wko?cu zosta?by rozwi?zany w jakim? stopniu problem uzytkownicy-kadra-uzytkownicy.

Mo?e dlatego, ?e jeste? kandydatem Pico na ow? rang??
"problem uzytkownicy-kadra-uzytkownicy", powinien zosta? rozwi?zany nawet na tych posadach co jeste?cie, a nie tylko przez managera :).

Debski

Senior User
Reaction score
257

Jestem za wprowadzeniem rangi Manager, ale powiedzcie mi jeszcze co z Pr?bnym Modem kt?ry mia? powr?ci? jaki? czas temu.

Kto skasuje spidermana to ma pecha przez nast?pny tydzie?

Kt?ry? z Was ma zajebistego pecha, nie zazdroszcze :<

Last edited:

Dubler

Lua Factory =)
Reaction score
111

Wyja?ni?em Ci za co dosta?e? ostrze?enia - za swoj? g?upot? i arogancj?. Nie mniej jednak wiem, ?e niekt?re ostrze?enia rozdane przez Vxr by?y nie do ko?ca s?uszne - te cofna?em. Je?eli chodzi o ostrze?enia, kt?re otrzymali?cie Zbizu i Ty, to akurat s? w 100% s?uszne - nikt nie b?dzie sobie pozwala? na takie szczeniackie zagrania jakimi pr?bowali?cie wyprowadzi? nas z r?wnowagi. Polecam Ci jeszcze na przysz?o?? troszk? mocniej wczytywa? si? w moje s?owa, bo nigdzie nie wspomnia?em, ?e kogokolwiek wyzwa?e?. Nie trzymam si? regulaminu? W kt?rym miejscu?

No w?a?nie. W kt?rym miejscu? W kt?rym miejscu regulaminu za sygnatur? wyra?aj?c? zdanie o nowym "ustroju" (czytaj ustrojstwie) na forum dostaje si? warny? W kt?rym miejscu regulaminu za wyrywanie CA?EGO ZDANIA (nie kawa?ka), z kontekstu dostaje si? a? 5 pkt? Nasze szczeniackie zagrania? I do tego teraz to ty nas zaczynasz obra?a?. Nie wiem jak Zbizo ale moja sygnatura nie by?a wymierzona w wyprowadzenie Ciebie z r?wnowagi a w ustr?j jaki CA?A ADMINISTRACJA wprowadzi?a za zgod? Tro. Mo?e j? przytocz? bo Ci si? pami?? powoli zaciera.
1485338.jpeg

Co widzisz na naszywce? Rebuild? Bo mi si? zdaje ?e napisa?em tam: ADMIN (nawi?zywanie do konkretnych os?b w sygnaturach jest karane - czyta?em regulamin kilka razy ?eby w?a?nie warn?w unikn??). Co wi?cej pisz?: w zgodzie z postanowieniami TroMedia.
Gdzie ty tu widzisz ironie? Gdzie ty tu widzisz niepowag? czy szczeniack? pr?b? wyprowadzenia was z r?wnowagi? Ja tu widz? bolesn? prawd? w czystej postaci i nadal uwa?am ?e to jest naruszenie wolno?ci s?owa.

PS: mog? kontynuowa? tu t? dyskusj?? nie chce dosta? kolejnych warn?w za offtop.

@topic
Pico by?by genialnym kandydatem bo to jedyny 100% bezstronny kadrowicz jakiego widzia?em od pocz?tku odwiedzin tego forum. Pytaniem jest tylko czy on ma marnowa? czas na bzdury pijawki z 10 postami kt?ra pyta si? dlaczego jej zapowied? zosta?a usuni?ta z powodu braku zdj?? skoro jedno wstawi?... Powinien zosta? jako ArcyAdmin i to do niego CM powinien si? kierowa? kiedy jest s? zbyt cz?ste i uzasadnione skargi na kogo? "z wy?szej p??ki".

Last edited:

Kazia

REDRUM
Reaction score
262

aramiszon said:
Niestety, s? ludzie i parapety
...ale ?eby klamk? si? urodzi??

Je?li faktycznie wprowadza? tak? rang?, to w zmienionej formie. Przychylam si? do opinii Kurtisa z ma?? zmian?: niech ta osoba nie tylko zajmuje si? odwo?aniami i nies?usznie nadanymi warnami. Niech b?dzie postronnym obserwatorem, kt?ry w spos?b kulturalny, a czasem i ?opatologiczny, b?dzie m?g? wy?o?y? i kadrze, i userom, co jest nie tak i co nale?y zmieni?, aby oczekiwa? poprawy sytuacji.
rebuild said:
Nie b?dziemy tworzyli nowej rangi dla "cma", ale b?dziecie mogli wybra? osob?
To te? bym zmieni?a i nie pozostawia?a wyboru tylko i wy??cznie userom. Przecie? z t? osob? b?d? mieli kontakt tam samo u?ytkownicy, jak i wy. Zatem niech ten manager b?dzie odpowiada? zar?wno wam - kadrze i nam - u?ytkownikom. Z tych wszystkich zda?, kt?re tutaj pad?y, zgadzam si? r?wnie? z tym stwierdzeniem:
beoska said:
Osoba Managera musia?aby by? totalnie, totalnie odci?ta od obowi?zk?w typowego kadrowicza
Zaoszcz?dzi to nam wym?wek rodzaju "ja te? mam inne obowi?zki".

#edit;
Dajcie ju? sobie spok?j, za?miecacie niepotrzebnie temat.

Last edited:

Kurtis

narvia.eu
Reaction score
40

2. Kadra forum ma mo?liwo?? wlepienia indywidualnego ostrze?enia lub ostrze?enia sta?ego, w zale?no?ci od przewinienia.

Dla mnie wycinanie kawa?ka wypowiedzi ?eby zadrwi? z drugiej osoby zas?uguje na 5 punkt?w. A w sygnaturze dalej widz? szczeniackie zagranie.

Dubler

Lua Factory =)
Reaction score
111

A ja widz? obra?anie mnie, atak na wolno?? s?owa i poni?anie ze wzgl?du na wiek (z reszt? b??dnie bo nied?ugo ko?cz? 18 lat). Ani ty ani ja punktu widzenia nie zmienimy. S?k w tym ?e to administracja powinna by? dla u?ytkownik?w a nie u?ytkownicy dla administracji. Dzi?kuje, sko?czy?em temat bo i tak Ci? nie przekonam do zmiany pogl?d?w.

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Mo?e dlatego, ?e jeste? kandydatem Pico na ow? rang??
"problem uzytkownicy-kadra-uzytkownicy", powinien zosta? rozwi?zany nawet na tych posadach co jeste?cie, a nie tylko przez managera :).

Przykro mi, ale nie. Jakby? nie zauwa?y? nie tylko ja jestem za:) Dlatego nie odnosilem si? nawet do tego co pisa? Pico.

Reaction score
2

Zmiany powinny by? radykalne, nawet nie w przypadku powo?ania do ?ycia Community Manager. Wiele os?b si? ze mn? zgodzi w tej chwili, czy? nie? Niestety nikogo broni? nie b?d?, bo to te? by mi zaszkodzi?o, ale pod wieloma wzgl?dami zgadzam si? z wieloma osobami tutaj przedstawionymi. Rebulid, czy?by wprowadzamy totalny socjalizm, kt?ry panowa? w czasach ?elaznego muru lub obecnego w Korei P??nocnej panuj?cego od 1953 do dzi?? Z pocz?tku by?em zadowolony, ale odk?d gdy odszed?em + wdra?anie moich pomys??w sp?z?y na niczym, chocia? powiem ?e nie do ko?ca. Ale wida?, ?e zaczyna si? co? dzia?. Kurtis, jako tw?j dobry kumpel powiem Ci, ?e takie zmiany zaszkodz? nie tylko Tobie, ale tak?e innym u?ytkownikom i jeszcze dojdzie do tego, ?e odejd? z forum i p?jd? na inne. Jak dobrze pami?tasz by?a taka sytuacja? Pami?tasz dobrze co Ivelios i Uncleos zrobili? Nie chcemy chyba tego samego scenariusza? Zmiany trzeba poma?u wprowadza?, ale to z dobrym skutkiem.

Anyway, czekam na dalsze dzia?ania.

Last edited:

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Moim skromnym zdaniem powinni?my wyci?gn?? z tego sporu jakie? wnioski i wprowadzi? co? co b?dzie korzystne dla obu stron :) Flame'm nic si? tu nie za?atwi.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

Joj, my tu mamy wybiera? managera a tu znowu jakie? screenshoty i has?a o Korei. "Total paranoia" jak ?piewa? Serj Tankian ; )

Jak dla mnie to najlepiej by?oby przydzieli? managerowi uprawnienia moderatorskie tylko w technicznym, wtedy nawet jakby chcia? to nie b?dzie mia? opcji zb?dnego rozpraszania swojej uwagi. Pomys? zyskuje aprobat? du?ej cz??ci spo?eczno?ci Forum co jak najbardziej mnie cieszy, czekamy teraz na jakie? wymierne efekty.

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Zg?aszam kandydatur? Napstera oraz Vraela na stanowisko CM'?w.

Przykro mi, ale nie. Jakby? nie zauwa?y? nie tylko ja jestem za:) Dlatego nie odnosilem si? nawet do tego co pisa? Pico.

Powiedz czy to cokolwiek zmieni?

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Rol? menagera ju? kiedy? przysun??em na my?l, ale niestety temat "znik?". Jak na razie, ja, sam mam sw?j pewien plan i pomys?, kt?rym w ko?cu opisz? i Wam(u?ytkownikom) i kadrze.

Vrael

Porzuci? wszystko to wszystko odzyska?
Reaction score
82

Wildhells said:
Zg?aszam kandydatur? Napstera oraz Vraela na stanowisko CM'?w.
Uchowaj panie : P Rezygnuj?c z rangi jakie? 2 lata temu powiedzia?em, ?e wr?ci? mog? tylko w pewnych konkretnych warunkach i jak na razie te warunki nie zosta?y spe?nione.

Mo?e dopisz? jeszcze drobne uzupe?nienie do swojego poprzedniego posta. Rang? Managera mo?na potraktowa? dwojako: albo robimy co? porz?dnie i oddajemy w r?ce jednej osoby w?adz? r?wn? administracji (zdecydowanie typ autorytarny, osoba powo?ana przez administracj? bez mo?liwo?ci odwo?ania jej przez administracj?, sporo na ten temat rozja?ni? post Beoski) albo robimy rang? dla samej rangi, kolejnego szczebla na tnetowej drabinie i wpychamy tam marionetk? kadry (wtedy wzi?? mo?na pierwsz? lepsz? w miar? kumat? osob?, ale tym samym zostawiamy w tyle ca?y sens istnienia tej rangi - stuprocentow? bezstronno??). Zadaniem kadry jest pilnowanie porz?dku na forum i karanie wykrocze? - s? s?dziami u?ytkownik?w. Manager m?g?by by? s?dzi? kadry i administracji. Kto jednak b?dzie s?dzi? managera? W?a?ciciele forum? A z drugiej strony jaki jest sens powo?ywania kogo?, kto w ka?dej chwili mo?e zosta? wykopany za nadepni?cie na odcisk adminowi? Dop?ki atmosfera jest wzgl?dnie lu?na to w porz?dku, tu kto? zg?osi jak?? uwag?, tu kto? wzgl?dnie ogarni?ty pokornie j? przyjmie do wiadomo?ci. Wystarczy jednak jedna powa?niejsza spina, jedna nieodpowiednia osoba i ca?y utopijny system niezale?no?ci le?y w gruzach. Mo?e to tylko moja idea, mo?e istnieje jakie? dobre rozwi?zanie, kt?re przeoczy?em, ale jak na razie przemawia za mn? zdrowy rozs?dek i przede wszystkim par? lat do?wiadczenia w relacjach na forum. Je?eli jednak chcecie "managera", kt?ry ogranicza si? do rozpatrywania odwo?a? i nie wolno mu postawi? si? nikomu wy?ej, ni? zwyk?emu moderatorowi, to droga wolna. Wiele si? nie zmieni.

Miki

HardcorowyKoksu
Reaction score
219

Hmmmmm... Przyszed?szy, zobaczywszy, przeczytawszy, wi?c... Moim skromny zdaniem, kt?rego ostatnim czasem nie macie raczej przyjemno?ci, b?d? te? katorgi, ogl?da?, to ranga managera by?aby przydatna. Nie b?d? si? dok?adnie rozwodzi?, bo ju? to uczyni? Vreal i Beo, nad sensem i dok?adnymi kompetencjami managera(bo nie ukrywajmy, ?atwiej, szybciej i lepiej jej doda?, par? praw managerowi, ni? tworzy? now? rang?), ale porusz? fakt osoby potrzebnej na to stanowisko. Osoba piastuj?ca pozycj? Managera, musi by? bezstronna, ale musi tak?e zna? realia forum, co z kolei odrzuca osob? spoza forum. Czyli zostaj? osoby z forum, tak? Tutaj z kolei konfliktuje punkt o bezstronno?ci, ale czy na pewno? Ot?? nie, gdy? mo?na powo?a? kogo? ze starych wyjadaczy na to stanowisko, ale zn?w rodzi si? k?opot czy kto? by chcia? na to stanowisko przyst?pi? i czy s? odpowiednie osoby ze starej kadry... No w?a?nie, 90% zas?u?onych jest nieaktywna, pozosta?e 10%, to ludzie tacy jak ja, czyli obserwuj?cy, wypowiadaj?cy si? raczej rzadko, a je?eli ju?, to tre?ciwie. Inna sprawa, to szczero?? i prostolinijno??, to akurat cecha chyba wszystkich fioletowych. Inn? spraw? jest, ?e wi?kszo?? fioletowych, w tym ja, miewa?o cz?sto zatargi z kim? z kadry, b?d? user?w(chocia? szczerze si? przyznam, ?e dzisiejszej kadry, to ja kojarz? tylko Eturla, Kurtisa i Beo) i to ich dyskwalifikuje z grona potencjalnych kandydat?w... Dlatego chyba sama idea managera nie jest z?a,(BA, sam by na niego kandydowa?, gdyby by? w takiej formie, jak opisany wcze?niej przez Vraela) tylko czy znajd? si? odpowiedni ludzie na to stanowisko, wybrani po prostu OD TAK? Hmm, nie s?dz?, wi?c trzeba og?osi? nab?r na managera? To mog?oby by? dobre, gdyby organizator naprawd? dobrze przesia? ludzi w pierwszej turze(czyli po prostu zwyk?ych, szarych user?w... Tak, b?d?my szczerzy, szarzyzny nie mo?na wpu?ci? na to stanowisko, chyba, ?e jest to kto? wybitnie aktywny, lecz do tej pory nie by? w kadrze, gdy? nie czu? takiej potrzeby), a w drugiej turze prowadzi? dialog z kandydatami, stara? si? wypyta? o przesz?o??, powyja?nia? stare sprawy, bo te niekoniecznie musz? by? zamkni?te, a mog? by? tylko od?o?one w k?t. My?l?, ?e dopiero tak wybrany manager m?g?by cho? troch? dzia?a? w spos?b zbli?ony do idea?u. Aha, no i jeszcze jedno, dla mnie manager ten powinien by? rozliczany przynajmniej raz na kwarta? przez wszystkich, kadr?, u?ytkownik?w i administracj?, wtedy by?oby wida?, czy jest to kto? odpowiedni na dane stanowisko.(ofc, rozliczanie mia?oby polega? na warto?ciowej opinii, a nie na "jest beznadziejny, wrzu?cie tam mnie!"), a dodatkowo by? podleg?ym tylko pod root admina, a b?d?cym na r?wni z administratorami szeregowymi, aby nie m?g? by? przypadkiem w jakikolwiek spos?b zastraszony.

Pozdrawiam.

Kazia

REDRUM
Reaction score
262

nasunela mi sie taka rozkmina, ze musialby byc to ktos, kto nie ma wyjatkowo bliskich stosunkow z zadnym kadrowiczem. z doswiadczenia wiem, ze trudno spojrzec na cokolwiek obiektywnie, kiedy w gre wchodzi opierdolenie kumpla, no... albo musi to byc osoba, ktora kij wbija w to, co mowia i mysla o niej inni

Status
Not open for further replies.