What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Community Manager- my, a Wy!

Status
Not open for further replies.

mertv

meretve
Reaction score
95
Odp: Community Manager- my, a Wy!

Przyda?by si? Community Manager, od zawsze byli oni dobrymi duszkami na forum, mo?na by?o zwr?ci? si? do nich z ka?dym problemem : )

Ulfur

Senior User
Reaction score
105

@vrael
nie interesuje mnie to, chcia?bym pom?c

Reaction score
4

Na forum wchodz? sporadycznie od niedawna po p??torarocznej przerwie i - co za tym idzie - nie znam wi?kszo?ci ludzi, wi?c nie mam ?adnych podstaw, ?eby ocenia? ich kandydatur?. Mi?o mi, ?e s? tutaj jeszcze osoby, kt?re ceni? sobie moje zdanie, ale w kwestiach problem?w forumowych mog? s?u?y? wy??cznie rad? i do?wiadczeniem; nie jako decydent. A ju? na pewno nie jako kandydat ; )

Swoj? drog? to do?? ciekawe, ?e zg?aszacie swoje kandydatury, chocia? nikt jeszcze dok?adnie nie okre?li? zakresu obowi?zk?w nowego managera ani nawet nie zapewni?, ?e ta ranga w og?le powstanie~

Je?li chodzi o kandydatur? os?b to wi?kszo?? i tak na pewno nie zostanie przyj?ta z powodu braku do?wiadczenia. Co do obowi?zk?w Managera to powinien by? odpowiedzialny za kontakt pomi?dzy u?ytkownikami, a kadr?, rozwi?zywaniem k??tni i spor?w, a tak?e wgl?dem do ostrze?e?. Natomiast je?li chodzi o kandydatury potencjalnych os?b to by?bym za tym, aby powsta? oddzielny temat i u?ytkownicy opisali jak widz? siebie w roli Managera. Zero komentarzy same podania, a administracja i u?ytkownicy w ankiecie oddaliby g?osy na swoich kandydat?w. Oczywi?cie znajomo?ci nie wchodzi?yby w gr? oraz osoby z nagann? reputacj?, kt?re nie powinny by? przyj?te na to stanowisko zosta?yby ca?kowicie pomijane.

Pewnie zale?y im tylko na kolorku, skoro nic nie wiedz? o stanowisku.

W wi?kszo?ci jest to prawda, bo na og?l na forum tibijskim brakuje dojrza?ych os?b, kt?re powa?nie zaj??yby si? swoim stanowiskiem.

Dobra, mo?e i dla mnie jak i innych jest ta ranga zb?dna, to jednak je?li Administracja zadecyduje j? doda? to nie b?dzie koniec ?wiata, mo?e jednak tym razem nie przystanie na awansie i nowym kolorku, tylko na takiej pracy jak to opisa? Vrael.
Pozdro ; *.

Wi?kszo?? os?b wyrazi?o pozytywn? opini? na temat tej rangi, a tak?e by?y to by?y osoby z kadry zarz?dzaj?cej.

Ot?? to. Z mojego punktu widzenia - ranga zb?dna je?eli awans nie b?dzie r?wnoznaczny z zwi?kszeniem zakresu obowi?zk?w.

Wi?kszy zakres obowi?zk?w? Community Manager ma na celu kontakt pomi?dzy kadr?, a u?ytkownikami i rozwi?zywanie problem?w.

@vrael
nie interesuje mnie to, chcia?bym pom?c

Skoro Ci? to nie interesuje to po co w og?le pomaga?? Nie rozumiem Twojego toku my?lenia.

Last edited:

Ulfur

Senior User
Reaction score
105

@DannyDarkness
Nie interesuje mnie to jakie mo?liwo?ci posiada ranga Community Manager, chc? pom?c w jakikolwiek spos?b, a zg?osi?em kandydatur?, bo b?d?c CM z pewno?ci? b?d? m?g? wi?cej ni? b?d?c userem. Ju? rozumiesz?
Nie chc? by? moderatorem, bo ju? by?em i wiem jak to wszystko wygl?da - to nie dla mnie. ;)

Last edited:

Beoska

Przeorysza Zakonu Noob?w
Reaction score
224

Zobaczyli?cie, ?e ewentualny Manager mia?by mo?liwo?ci niemal r?wne administratorom i by?by ostatecznym s?dzi? spor?w i Wam si? nagle pomaga? zachcia?o. ;x Tak bardzo pragniecie jakiejkolwiek w?adzy... Nawet, je?li to w?adza na forum o Tibii. ?miech?am.

Last edited:

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

Zobaczyli?cie, ?e ewentualny Manager mia?by mo?liwo?ci niemal r?wne administratorom i by?by ostatecznym s?dzi? spor?w i Wam nagle pomaga? zachcia?o. ;x Tak bardzo pragniecie jakiejkolwiek w?adzy... Nawet, je?li to w?adza na forum o Tibii. ?miech?am.

Dok?adnie. Nie wiem dlaczego niekt?rzy ludzie kieruj? si? tak niskimi pobudkami, ale jak czytam, ?e komu? si? nie podoba?o na modzie, wi?c si? zg?osi? na managera, to trac? wiar? w ewolucj?. Ludzie, je?li si? ju? zg?aszacie, to naprawd? to przemy?lcie. Tu nie chodzi o robienie sobie jaj, tylko o wy?onienie powa?nego cz?owieka kt?ry dzia?a?by w interesie og??u, a p?ki co to jeden sypnie kandydatami typu Napster, drugi zg?osi si?, bo nie spodoba?o mu si? na modzie. Brakuje jeszcze ?eby kto? napisa?, ?e bierze t? robot?, bo zaczynaj? mu si? wakacje i ma 2 miesi?ce wolnego.

Reaction score
4

@DannyDarkness
Nie interesuje mnie to jakie mo?liwo?ci posiada ranga Community Manager, chc? pom?c w jakikolwiek spos?b, a zg?osi?em kandydatur?, bo b?d?c CM z pewno?ci? b?d? m?g? wi?cej ni? b?d?c userem. Ju? rozumiesz?
Nie chc? by? moderatorem, bo ju? by?em i wiem jak to wszystko wygl?da - to nie dla mnie. ;)

W takim razie Twoja kandydatura powinna by? na wst?pie odrzucona. Jakkolwiek mo?esz pomaga? nawet z zwyk?ego u?ytkownika jakby? chcia? na prawd? co? zrobi?.

Dok?adnie. Nie wiem dlaczego niekt?rzy ludzie kieruj? si? tak niskimi pobudkami, ale jak czytam, ?e komu? si? nie podoba?o na modzie, wi?c si? zg?osi? na managera, to trac? wiar? w ewolucj?. Ludzie, je?li si? ju? zg?aszacie, to naprawd? to przemy?lcie. Tu nie chodzi o robienie sobie jaj, tylko o wy?onienie powa?nego cz?owieka kt?ry dzia?a?by w interesie og??u, a p?ki co to jeden sypnie kandydatami typu Napster, drugi zg?osi si?, bo nie spodoba?o mu si? na modzie. Brakuje jeszcze ?eby kto? napisa?, ?e bierze t? robot?, bo zaczynaj? mu si? wakacje i ma 2 miesi?ce wolnego.

Liczy?bym na naszego kochanego Marcinka, ale zosta? zbanowany. Anyway, masz racj?.

Wracaj?c ju? do spraw zwi?zanych z prac? managera oraz decyzj? czy ranga zostanie wprowadzona prosi?bym, aby kto? z administrator?w wypowiedzia? si? w tej sprawie.

Ulfur

Senior User
Reaction score
105

B?d?c moderatorem harowa?em za 5 os?b, by?y to czasy, kiedy wszyscy si? obijali i nie wykonywali powierzonych im obowi?zk?w. Organizowa?em konkursy, mia?em pod swoj? opiek? kilka dzia??w, a w tym "Serwery" i "Zapowiedzi", a przy tych dzia?ach jest najwi?cej roboty. Opr?cz tego by?em supportem i pomaga?em w pisaniu news?w, raportowaniu i pracy przy portalu. Udost?pni?em na forum 2 warto?ciowe datapacki, a jeden z nich ma ju? 50k pobra? (udost?pni?em te? na otlandzie, ale znacznie p??niej, pierwszym forum, na kt?re wstawia?em wyniki mojej kilkumiesi?cznej pracy by?o forum Tibia.net.pl). Wielokrotnie udziela?em si? w debatach na temat kadry, przysz?o?ci forum, czy struktury dzia??w, nie tworz?c przy tym flejma. Krytykowa?em kadr?, ale zachowywa?em obiektywizm i gdy widzia?em irracjonalne docinki w stron? kadry, bardzo szybko reagowa?em (g??wnie b?d?c userem). Po kilku miesi?cach bezinteresownej pracy postanowi?em odej?? z kadry ze wzgl?du na brak czasu. Teraz jednak mam go znacznie wi?cej, zwa?ywszy na fakt i? w?a?nie sko?czy?em pisa? matury. ;)

Nie chc? by? moderatorem, bo zbyt du?o czasu po?wi?ca?bym warnowaniu/usuwaniu temat?w, a zbyt ma?o na piel?gnowanie kontaktu u?ytkownik->kadra. Opr?cz tego z mi?? ch?ci? pom?g?bym w zmianie struktury dzia??w oraz wdra?a?bym wi?cej ciekawych pomys??w, na kt?re albo nie mia?em zgody b?d?c moderatorem albo brakowa?o mi czasu. No bo jak mo?na 5h dziennie warnowa?/usuwa? tematy i jednocze?nie prowadzi? 2-3 konkursy? Chcia?bym organizowa? eventy, konkursy, wp?yn?? na obecny wygl?d forum, tak aby w przysz?o?ci wszystko by?o bardziej przyjazne szaremu userowi. No i oczywi?cie stara?bym si?, aby kadra i u?ytkownicy cz??ciej nawi?zywali wsp?lny j?zyk.

Nie interesuje mnie kolor mojego name'a, jak nie chcecie to nie musicie mi dawa? ?adnego kolorku. Chc? jedynie mie? wi?kszy wp?yw na to co si? dzieje - mo?liwo?? przenoszenia temat?w, edycji regulamin?w, warnowania u?ytkownik?w, otwierania/zamykania temat?w oraz organizowania konkurs?w/event?w ca?kowicie na W?ASN? R?K? (edycja temat?w etc. pasuje do moderatora, ale nie chc? mie? OBOWI?ZKU codziennego ogarniania konkretnego dzia?u, tylko mo?liwo?? wp?ywu na WSZYSTKIE dzia?y wedle w?asnego uznania, de facto jednak ostateczne decyzje podejmowaliby administratorzy). Nie wiem dok?adnie jak sprawy maj? si? teraz, bo min??o ju? sporo czasu odk?d zrezygnowa?em z rangi moderatora, ale z tego co pami?tam, to moja praca polega?a g??wnie na ogarnianiu 3-5 dzia??w, nie maj?c wielkiego wp?ywu na ?ycie spo?eczne forum oraz "wymar??" tematyk? jak? jest TNET OTS.

Mam do?? du?e do?wiadczenie w tworzeniu serwer?w OT. Mia?em 3 OTS-y na serwerach dedykowanych, wielokrotnie udziela?em si? na zwi?zanych z t? tematyk? dzia?ach, mam dobry kontakt z innymi tw?rcami serwer?w i my?l?, ?e bym si? wam przyda?. Ka?dy chcia?bym zagra? na oficjalnym Tibia.net.pl OTS i mie? jaki? w?asny wk?ad w tworzenie serwera. Obecnie sami wiecie jak to wygl?da. Wsp?lne tworzenie OTS-a przez ca?e forum, dawanie pomys??w - to z pewno?ci? poprawi kontakt users->kadra.

@"m?g?bym pomaga? z rangi usera"
Nie mog? edytowa? temat?w, warnowa?, otwiera?/zamyka? w?tk?w, a gdy pisa?em do administrator?w, gdy chcia?em bezinteresownie pom?c przy tworzeniu OTS-a, tworzeniu portalu, czy pisaniu gazetki, to nie otrzymywa?em ?adnej odpowiedzi. Nie chc? by? te? globalem, bo global ma obowi?zek ogarniania wszystkich dzia??w, a ja chc? zmienia? konkretne rzeczy, aby wp?yn?? na ca?o?? forum. Wystarczy punkt przy?o?enia i d?wignia :)

~~~~~~~~~~~~
Je?eli ranga Community Manager b?dzie mia?a inne mo?liwo?ci ni? moderator i faktycznie wi?kszy wp?yw na ?ycie spo?eczne forum to i'm in. Nie wiem jak chcecie to zrobi?, chc? mie? jedynie znaczny wp?yw. Je?eli opiszecie mo?liwo?ci tej rangi i niewiele b?dzie si? r??ni? od moderatora czy zwyk?ego usera, to nie ma sensu nawet kandydowa?, bo niewiele si? zmieni. Z?o?y?em swoj? kandydatur?, bo chc? pom?c i domy?lnie przyj??em i? b?d? mie? wi?kszy wp?yw na to co si? dzieje ni? user, czy moderator. B?d?c userem stara?em si? pomaga? non stop, ale nie b?d? wysy?a? 20x tygodniowo PM do globala, aby przeni?s? jaki? temat, bo prawda jest taka, ?e rzadko reagowali. Nie raz pisa?em, dawa?em propozycje, pomys?y, ale forum si? nie zmienia?o, woleli zosta? przy starym porz?dku.

Last edited:

Miki

HardcorowyKoksu
Reaction score
219

Okej, ale to znaczy, ?e mamy si? teraz prze?ciga? w tym, co kto zrobi? dla forum? Moim zdaniem w tym temacie raczej powinni?my debatowa? nt. managera bezosobowo, dopiero po zapadni?ciu decyzji o randze nale?a?oby cokolwiek pisa? na forum publicznym, na ten moment, to raczej pw do administracji z uwag?, ?e zg?aszasz swoje stanowisko, a dopiero gdy odezw? si? do Ciebie, to mo?esz pisa? wypracowania nt. "forum i ja". ; ) Moja osoba te? raczej sporo zrobi?a na forum, najpierw jako moderator tych tak?e ci??kich dzia??w jak zapowiedzi/showroom i co? tam jeszcze, p??niej jako global, p??niej jako manager, p??niej jako admin, a na samym pocz?tku jako support i to parokrotnie, ale po co na t? chwil? opisywa? co si? robi?o i to w temacie? ; )

@Out
No tak, jako przysz?y manager powiniene? wiedzie?, ?e lepiej najpierw za?atwi? wszystko polubownie, prywatnie, ni? rozg?asza? wszystko od razu ca?emu ?wiatu. ; ) Najlepsi managerowie gwiazd to Ci, kt?rzy potrafi? wszystko zatuszowa? bez wyciek?w do gazet ; )

Last edited:

Ulfur

Senior User
Reaction score
105

Nie prze?cigam si? tylko staram si? u?wiadomi? niekt?rym osobom, ?e nie interesuje mnie kolor rangi i z mi?? ch?ci? chc? pom?c. Niekt?re osoby jak wida? w to w?tpi? :)

@Down
W takim razie utrzymuj? moj? kandydatur?. Ciekawy jednak jestem na czym b?d? polega? te "bli?sze rozmowy" z kadr?. Szkoda, ?e b?d? tak ma?o m?g?, no ale chocia? pomog? poszkodowanym userom i mo?e b?d? mie? troch? wi?kszy wp?yw na to co si? dzieje na forum poprzez w?a?nie te "bli?sze rozmowy". :)

Last edited:

Kurtis

narvia.eu
Reaction score
40

To ja tylko dodam, ?e ranga powstanie. Mamy ju? kilku kandydat?w, wzi?li?my pod uwag? tylko ludzi, kt?rych wymienili zar?wno u?ytkownicy jak i kadra. Ranga nie b?dzie posiada?a ?adnych praw r??ni?cych si? od uprawnienia u?ytkownika, poza mo?liwo?ci? przegl?dania forum z odwo?aniami. Ranga ta nie b?dzie ?adnym decydentem je?eli chodzi o sprawy forum, nie b?dzie mia?a wp?ywu na decyzje administracji w innym temacie, ni? w/w ostrze?enia oraz og?lny kontakt u?ytkownik?w z administracj?. Zakresem jej obowi?zk?w b?dzie rozstrzyganie spraw ostrze?e? oraz nieco bli?sza rozmowa z administracj?, maj?c przez to na my?li reprezentowanie interes?w u?ytkownik?w. Nie w ka?dym jednak wypadku g?os Waszego CMa b?dzie wa??cy - w pewnych ekstremalnych przypadkach administracja zastrzega sobie prawo do zignorowania zdania CMa ( mamy jednak nadziej?, ?e nigdy nie b?dzie musia?o do tego doj?? ). Oczekujcie Waszego reprezentanta ju? wkr?tce.

Kuzirashi

ASP.NET MVC, JS-SPA, PHP, NODE
Reaction score
155

@Rebuild
Troch? to dziwne, je?eli sami wybieracie nam, jak to opisa?e?, naszego reprezentanta. Nie mo?na liczy? na jak?? ankiet? w?r?d u?ytkownik?w? Demokracja na pewno nie zaszkodzi temu forum. Mi?ego dnia.

#Pico
I to ju? jest du?o lepsza propozycja.

Regards,
lolok.png

Last edited:

Pico

Tak
Reaction score
19

W?a?nie napisa?em do Rebuilda odno?nie jakiej? demokracji. My?l?, ?e najlepszym rozwi?zaniem by?yby dwie ankiety. Najpierw kadra przeprowadzi?aby w?asn? i wybra?a paru u?ytkownik?w (odrzuciliby?my osoby, kt?re si? na to miejsce na sto procent nie nadaj?), a potem wsp?lnie wybraliby?my jednego kandydata.

Beoska

Przeorysza Zakonu Noob?w
Reaction score
224

Ja si? zgadzam. <3 Tylko niech to b?dzie g?osowanie z argumentami, a nie przez kolesiostwo. ;)

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

W takim razie je?li mamy ju? oficjalne zapewnienie, ?e ranga powstanie, to podtrzymuj? swoj? kandydatur?.

Reaction score
4

To ja tylko dodam, ?e ranga powstanie. Mamy ju? kilku kandydat?w, wzi?li?my pod uwag? tylko ludzi, kt?rych wymienili zar?wno u?ytkownicy jak i kadra. Ranga nie b?dzie posiada?a ?adnych praw r??ni?cych si? od uprawnienia u?ytkownika, poza mo?liwo?ci? przegl?dania forum z odwo?aniami. Ranga ta nie b?dzie ?adnym decydentem je?eli chodzi o sprawy forum, nie b?dzie mia?a wp?ywu na decyzje administracji w innym temacie, ni? w/w ostrze?enia oraz og?lny kontakt u?ytkownik?w z administracj?. Zakresem jej obowi?zk?w b?dzie rozstrzyganie spraw ostrze?e? oraz nieco bli?sza rozmowa z administracj?, maj?c przez to na my?li reprezentowanie interes?w u?ytkownik?w. Nie w ka?dym jednak wypadku g?os Waszego CMa b?dzie wa??cy - w pewnych ekstremalnych przypadkach administracja zastrzega sobie prawo do zignorowania zdania CMa ( mamy jednak nadziej?, ?e nigdy nie b?dzie musia?o do tego doj?? ). Oczekujcie Waszego reprezentanta ju? wkr?tce.

Dobra decyzja.

W?a?nie napisa?em do Rebuilda odno?nie jakiej? demokracji. My?l?, ?e najlepszym rozwi?zaniem by?yby dwie ankiety. Najpierw kadra przeprowadzi?aby w?asn? i wybra?a paru u?ytkownik?w (odrzuciliby?my osoby, kt?re si? na to miejsce na sto procent nie nadaj?), a potem wsp?lnie wybraliby?my jednego kandydata.

Ciesz? si?, ?e porozmawiali?cie razem i decyzja zosta?a podj?ta wsp?lnie. Na prawd? to forum mo?na wyprowadzi? na dobra drog?, ale potrzeba rozmawia?, a nie k??ci? si?.

Anyway, skoro ju? zosta?em zg?oszony przez dwie osoby niech b?dzie, ?e tak?e kandyduje.

Hakeq

Banned
Reaction score
6

To ja te? kandyduje, chod? nie licz? na nic bo szanse na wybranie s? do?? liche.
Ja bym wybra? Dublera albo Beoske :).

Luffkay

Senior User
Reaction score
31

Widzicie co potrafi zrobi? g?os ludu? Na pocz?tku Kuba wypowiada? si?, ?e nie, nie potrzebne, a ju? pisze, ?e b?dzie owa ranga. Dzi?kuj? bardzo, w sumie mo?na zamkn?? temat, aby unika? spamu, ja ch?tnie bym postawi? na Beo, lub out'a.

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Beoska podrywacze nie mo?e, bo jest ju? moderatorem :D.

Reaction score
2

Wprowadzenie CMa b?dzie dobrym rozwi?zaniem dla forum i jak dla ka?dego u?ytkownika i kadrowicza. Propozycja ta mog?a by rozwi?za? i pom?c w rozwoju forum, tym samym CM by?by po?rednikiem pomi?dzy kadra a u?ytkownik. Do niego ludzie by mogli sk?ada? swoje pro?by, wszelkie inne interesy i sprawa by?a by rozwi?zana.

@Aramiszon
Zgodz? si? z Tob?, Kosma

Status
Not open for further replies.