Odp: Community Manager- my, a Wy!
B?d?c moderatorem harowa?em za 5 os?b, by?y to czasy, kiedy wszyscy si? obijali i nie wykonywali powierzonych im obowi?zk?w. Organizowa?em konkursy, mia?em pod swoj? opiek? kilka dzia??w, a w tym "Serwery" i "Zapowiedzi", a przy tych dzia?ach jest najwi?cej roboty. Opr?cz tego by?em supportem i pomaga?em w pisaniu news?w, raportowaniu i pracy przy portalu. Udost?pni?em na forum 2 warto?ciowe datapacki, a jeden z nich ma ju? 50k pobra? (udost?pni?em te? na otlandzie, ale znacznie p??niej, pierwszym forum, na kt?re wstawia?em wyniki mojej kilkumiesi?cznej pracy by?o forum Tibia.net.pl). Wielokrotnie udziela?em si? w debatach na temat kadry, przysz?o?ci forum, czy struktury dzia??w, nie tworz?c przy tym flejma. Krytykowa?em kadr?, ale zachowywa?em obiektywizm i gdy widzia?em irracjonalne docinki w stron? kadry, bardzo szybko reagowa?em (g??wnie b?d?c userem). Po kilku miesi?cach bezinteresownej pracy postanowi?em odej?? z kadry ze wzgl?du na brak czasu. Teraz jednak mam go znacznie wi?cej, zwa?ywszy na fakt i? w?a?nie sko?czy?em pisa? matury.
Nie chc? by? moderatorem, bo zbyt du?o czasu po?wi?ca?bym warnowaniu/usuwaniu temat?w, a zbyt ma?o na piel?gnowanie kontaktu u?ytkownik->kadra. Opr?cz tego z mi?? ch?ci? pom?g?bym w zmianie struktury dzia??w oraz wdra?a?bym wi?cej ciekawych pomys??w, na kt?re albo nie mia?em zgody b?d?c moderatorem albo brakowa?o mi czasu. No bo jak mo?na 5h dziennie warnowa?/usuwa? tematy i jednocze?nie prowadzi? 2-3 konkursy? Chcia?bym organizowa? eventy, konkursy, wp?yn?? na obecny wygl?d forum, tak aby w przysz?o?ci wszystko by?o bardziej przyjazne szaremu userowi. No i oczywi?cie stara?bym si?, aby kadra i u?ytkownicy cz??ciej nawi?zywali wsp?lny j?zyk.
Nie interesuje mnie kolor mojego name'a, jak nie chcecie to nie musicie mi dawa? ?adnego kolorku. Chc? jedynie mie? wi?kszy wp?yw na to co si? dzieje - mo?liwo?? przenoszenia temat?w, edycji regulamin?w, warnowania u?ytkownik?w, otwierania/zamykania temat?w oraz organizowania konkurs?w/event?w ca?kowicie na W?ASN? R?K? (edycja temat?w etc. pasuje do moderatora, ale nie chc? mie? OBOWI?ZKU codziennego ogarniania konkretnego dzia?u, tylko mo?liwo?? wp?ywu na WSZYSTKIE dzia?y wedle w?asnego uznania, de facto jednak ostateczne decyzje podejmowaliby administratorzy). Nie wiem dok?adnie jak sprawy maj? si? teraz, bo min??o ju? sporo czasu odk?d zrezygnowa?em z rangi moderatora, ale z tego co pami?tam, to moja praca polega?a g??wnie na ogarnianiu 3-5 dzia??w, nie maj?c wielkiego wp?ywu na ?ycie spo?eczne forum oraz "wymar??" tematyk? jak? jest TNET OTS.
Mam do?? du?e do?wiadczenie w tworzeniu serwer?w OT. Mia?em 3 OTS-y na serwerach dedykowanych, wielokrotnie udziela?em si? na zwi?zanych z t? tematyk? dzia?ach, mam dobry kontakt z innymi tw?rcami serwer?w i my?l?, ?e bym si? wam przyda?. Ka?dy chcia?bym zagra? na oficjalnym Tibia.net.pl OTS i mie? jaki? w?asny wk?ad w tworzenie serwera. Obecnie sami wiecie jak to wygl?da. Wsp?lne tworzenie OTS-a przez ca?e forum, dawanie pomys??w - to z pewno?ci? poprawi kontakt users->kadra.
@"m?g?bym pomaga? z rangi usera"
Nie mog? edytowa? temat?w, warnowa?, otwiera?/zamyka? w?tk?w, a gdy pisa?em do administrator?w, gdy chcia?em bezinteresownie pom?c przy tworzeniu OTS-a, tworzeniu portalu, czy pisaniu gazetki, to nie otrzymywa?em ?adnej odpowiedzi. Nie chc? by? te? globalem, bo global ma obowi?zek ogarniania wszystkich dzia??w, a ja chc? zmienia? konkretne rzeczy, aby wp?yn?? na ca?o?? forum. Wystarczy punkt przy?o?enia i d?wignia
~~~~~~~~~~~~
Je?eli ranga Community Manager b?dzie mia?a inne mo?liwo?ci ni? moderator i faktycznie wi?kszy wp?yw na ?ycie spo?eczne forum to i'm in. Nie wiem jak chcecie to zrobi?, chc? mie? jedynie znaczny wp?yw. Je?eli opiszecie mo?liwo?ci tej rangi i niewiele b?dzie si? r??ni? od moderatora czy zwyk?ego usera, to nie ma sensu nawet kandydowa?, bo niewiele si? zmieni. Z?o?y?em swoj? kandydatur?, bo chc? pom?c i domy?lnie przyj??em i? b?d? mie? wi?kszy wp?yw na to co si? dzieje ni? user, czy moderator. B?d?c userem stara?em si? pomaga? non stop, ale nie b?d? wysy?a? 20x tygodniowo PM do globala, aby przeni?s? jaki? temat, bo prawda jest taka, ?e rzadko reagowali. Nie raz pisa?em, dawa?em propozycje, pomys?y, ale forum si? nie zmienia?o, woleli zosta? przy starym porz?dku.