• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Trudny Instrukcja obs?ugi TheForgottenServer i Gesior Account Maker

@UP
Nie wiem o co ci chodzi. Za ?aden program, kt?rego obs?ug? opisa?em nie trzeba p?aci?.

Witam na forum
otoz od czasu kiedy w configu zmienilem sqlite na mysql w ogole nie moge otworzyc acc makera, zamiast niego wyskakuje mi blad:
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42S02]: Base table or view not found: 1146 Table 'xdd.z_news_tickers' doesn't exist' in C:\xampp\htdocs\latestnews.php:6 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\latestnews.php(6): PDO->query('SELECT * FROM z...') #1 C:\xampp\htdocs\index.php(74): include('C:\xampp\htdocs...') #2 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\latestnews.php on line 6

pozdrawiam i prosze o pomoc

edit/////
po zainstalowaniu otsa na nowo stronka odpala, ale przy probie zrobienia konto wyskakuje takie cos :

Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 'created' in 'field list'' in C:\xampp\htdocs\pot\OTS_Account.php:460 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\pot\OTS_Account.php(460): PDO->query('UPDATE `account...') #1 C:\xampp\htdocs\createaccount.php(205): OTS_Account->setCustomField('created', 1214043541) #2 C:\xampp\htdocs\index.php(140): include('C:\xampp\htdocs...') #3 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\pot\OTS_Account.php on line 460

Ostatnia edycja:
ehhh siedze juz 5 H robie tego acc z 5 raz i dalej ten vocations nie wiem o co chodzi -.- :(

@UP, @UP2
My?l?, ?e te b??dy s? spowodowane tym, ?e albo macie co? ?le ustawione w silniku (proponuj? ?ci?gn?? jeszcze raz) lub z?ym importem bazy danych. Jedynie co mog? powiedzie? to aby?cie dok?adnie przestudiowali poradnik, poszukali b??du i spr?bowali jeszcze raz.

@addikiller
Mapa w tym silniku jest nie do u?ytku. Do TFSa trzeba mie? jak napisa?em na pocz?tku poradnika w?asn? map? i skrypty do niej.

Witam. Mam problem. Ot?? gdy ?ci?gam XAMPPA, to w po?owie/?wiartce/gdziekolwiek po prostu instalacja ko?czy si? i Mozilla zachowywuje si?, jakby plik by? dobrze pobrany. Kiedy jednak pr?buj? uruchomi? instalator, wyskakuje mi b??d, ?e instalator jest b??dny lub NIEPE?NY. Mo?e Rehost za?atwi?by problem??

E:/Dedyk/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - file isn't valid SQLite database.
E:/Dedyk/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - doesn't exist.

Taki b?ad ja mam w Acc maker...Nie wiem co z tym zrobic...Prosz? pom??

@Santox:
Tak?e spotka?em si? w tym poradniku z tym problemem, ale jest to wina nie doczytania. Jak masz na samym pocz?tku edycj? configu.lua, to aby Ci ten b??d nie wyskakiwa? KONIECZNIE musisz z edytowa? 2 rzeczy:

Kod:
-- The Forgotten Server Config

-- Account Manager
	accountManager = "yes"   <- czy ma u?ywa? acc menagera w tibii?
	newPlayerChooseVoc = "no"
	newPlayerSpawnPosX = 95
	newPlayerSpawnPosY = 117
	newPlayerSpawnPosZ = 7
	newPlayerTownId = 1
	newPlayerLevel = 1
	newPlayerMagicLevel = 0
	generateAccountNumber = "yes"

-- Banishments  
	broadcastBanishments = "yes"
	killsToBan = 5  <- ilo?? frag?w do bana

-- Battle
	worldType = "pvp"  <- typ pvp (pvp, no-pvp, pvp-enforced)
	hotkeyAimbotEnabled = "yes"  <- czy maj? by? hotkey
	protectionLevel = 1  <- do kt?rego levela nie ma pvp
	killsToRedSkull = 3  <- ilo?? frag?w do Red Skull
	pzLocked = 60000
	deathLosePercent = 10
	criticalHitChance = 7
	removeAmmoWhenUsingDistanceWeapon = "yes"  <- czy amunicja ma si? ko?czy?
	removeChargesFromRunes = "yes"  <- czy runy maj? si? ko?czy?
	timeToDecreaseFrags = 43200000

-- Commands
	displayGamemastersWithOnlineCommand = "no"

-- Connection Config
	ip = "127.0.0.1"  <-wpisujemy IP cyfrowe
	port = 7171  <- wpisujemy port, najlepiej zostawi?
	loginTries = 500
	retryTimeout = 30 * 1000
	loginTimeout = 60 * 1000
	maxPlayers = "1000"  <- maksymalna liczba graczy na servie
	motd = "Welcome to the Forgotten Server!"  <- wiadomo?? przy wybieraniu postaci
	onePlayerOnlinePerAccount = "yes"  <- czy mo?e by? zalogowany jeden gracz na jednym koncie
	allowClones = 0
	serverName = "Forgotten"  <- nazwa OTS’a
	loginMessage = "Welcome to the Forgotten Server!"  <- wiadomo?? po zalogowaniu
	adminLogsEnabled = "no"
	statusTimeout = 5 * 60 * 1000

-- Deathlist
	deathListEnabled = "yes"
	maxDeathRecords = 5

-- Highscores
	highscoreDisplayPlayers = 15
	updateHighscoresAfterMinutes = 60

-- Houses
	housePriceEachSQM = 1000  <- cena w GP za kratke domku
	houseRentPeriod = "never"  <- co jaki czas trzeba p?aci? czynsz (never, daily, weekly, monthly)

-- Idle
	kickIdlePlayerAfterMinutes = 15  <- gdy gracz nie b?dzie si? rusza? po ilu miutach ma kickowa?

-- Item Usage
	timeBetweenActions = 200
	timeBetweenExActions = 1000

-- Map
	mapName = "forgotten"  -nazwa mapy
	mapAuthor = "Komic"  <- autor mapy
	randomizeTiles = "yes"  <-zostawi?

-- Messaging
	maxMessageBuffer = 4

-- MySQL
	mysqlHost = "localhost"  <-zostawi?
	mysqlUser = "root"  <-nazwa u?ytkownika do bazy danych, najlepiej zostawi? ‘root’
	mysqlPass = ""  <-[COLOR="Blue"][SIZE="4"]has?o do bazy danych[/SIZE][/COLOR]
	mysqlDatabase = "theforgottenserver"  <-nazwa bazy, lepiej zostawi?
	mysqlPort = 3306  <-port bazy, zostawi?

-- Premium Account
	freePremium = "no"  <- czy PACC ma by? za darmo

-- PVP Server
	displayOnOrOffAtCharlist = "no"
	allowChangeOutfit = "yes"
	noDamageToSameLookfeet = "no"
	experienceByKillingPlayers = "no"

-- Rates
	rateExp = 5  <-ile razy exp ma lecie? szybciej w stosunku do RL tibii
	rateSkill = 3  <-ile razy skille maj? lecie? szybciej w stosunku do RL tibii
	rateLoot = 2  <-ile razy szybciej itemy maj? wypada? z potwor?w w stosunku do RL tibii
	rateMagic = 3  <-ile razy magic level ma lecie? szybciej w stosunku do RL tibii
	rateSpawn = 1  <- ile razy szybiej maj? si? respi? potwory w stasunku do zapisanego spawnu w map edytorze

-- Server Save
	serverSaveEnabled = "yes"  <- czy OTS ma si? sam zapisywa?
	serverSaveHour = 3  <- co ile godzin OTS ma si? sam zapisywa?
	shutdownAtServerSave = "yes"
	cleanMapAtServerSave = "yes"  <- czy ma by? clean przy zapisie OTS’a

-- Spawns
	deSpawnRange = 2
	deSpawnRadius = 50

-- SqLite
	sqliteDatabase = "forgottenserver.s3db"

-- SQL
	sqlType = "sqlite"  <-[COLOR="Red"][SIZE="4"]zmieni? na “mysql“[/SIZE][/COLOR]
	passwordType = "plain"  <-zostawi?

-- Startup
	defaultPriority = "high"

-- Status
	ownerName = "  <- pomi?dzy cudzys?owami nazwa w?a?ciciela OTS’a
	ownerEmail = "@otland.net  <-email do w?a?ciciela OTS’a
	url = http://otland.net/  <- strona internetow OTS’a. Je?eli masz zmienne IP to tu wpisujesz swoje IP z no-ip albo dyn.pl, poni?ej linki do temat?w jak to zrobi?
	location = "Europe"  <-lokalizacja OTS’a

Tutaj - tutaj trzeba zmieni? na has?o jakie si? poda?o na pocz?tku (ja w?a?nie o tym zapomnia?em), nie mo?e zosta? puste bo jakie? has?o trzeba by?o poda?!
Tutaj - tak jak napisane, zmieni? na "mysql".

Teraz musi dzia?a? ;)

@maro324:
Nie doczyta?e? poradnika dok?adnie, chodzi tu o folder "htdosc" w Xamppie. Url to twoje IP.

@Hoxaver:
Ogromne gratulacje za napisanie tak dobrego poradnika. Ka?dy chyba widzi ile pracy w to wsadzi?e?, screeny etc. Dobrze ?e istniej? jeszcze tacy ludzie jak ty, kt?rym chce si? robi? takie rzeczy ;) Trzymaj tak dalej.

witam mam problem , zaznaczylem w Xamppie ze ma sie zainstalowac apache to wyskoczylo mi to (przy instalacji) : Ports 80 or 443 (SSL) arleady in use! Installing Apache2.2 service failed!:confused::confused::mad::mad: PROSZ? O POmOC BARDZO CHCiALBYM ZALOZYC OTS'A TFS A TO Mi PRZESZKAdZA.

@Hoxaver
Mam ten sam problem co kt?rys tam kolega wyzej
Z tym account ja takiego czegos nie mam oto ss
Zeedtuj mojego ss i daj go tutaj:| za pomoc reput

Attachments

• problem z tfsem.JPG
    problem z tfsem.JPG
    85,4 KB · Wyś: 0
Problem z pkt.7

Problem z pkt.7

Step 1 dziala, step 2 nieiwiem czy jest poprawny, a gdy przechodze dalej do step 3 to wyskakuje b??d:
Step 2
"Check database connection
If you don't see any errors press link to STEP 3 - Add tables and columns to DB. If you see some errors it mean server has wrong configuration. Check FAQ or ask author of acc. maker.Database error - can't open SQLite database. Possible reasons:
D:/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - file isn't valid SQLite database.
D:/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - doesn't exist."

Step 3
"Database error - can't open SQLite database. Possible reasons:
D:/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - file isn't valid SQLite database.
D:/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - doesn't exist."

A drugi problem to ?e niemam NPC na TFS i nieiwiem z czym to jest zwiazane, i dlatego nieda sie wyjsc z rokgardu.

A jak by ktos mial RME 8.11 to prosze o podanie linka.

Z g?ry dziekuje

Ostatnia edycja:
@sebeeq652
Musisz wej?? do Managera zada? Windows (alt+ctrl+delete) i wybra? tam 'Procesy'. Teraz szukasz pliku procesu 'Apache' (mo?e by? co? dodane n ko?cu). Naciskasz na to prawym i zako?cz proces.

@Sibuna
Cz?owieku, ty nie wybra?e? 'accounts' tylko 'players'. Po lewej stronie php MyAdmin s? opcje do wyboru.

@tasior92
Cz?owieku, czemu nie poszukasz odpowiedzi w postach, ten temat by? poruszany ju? kilka razy. Nie zedytowa?e? config.lua w tym miejscu:
Kod:
	-- SQL
	sqlType = "sqlite"  [COLOR="Red"]<-zmieni? na “mysql“[/COLOR]
	passwordType = "plain"  <-zostawi?

Zrobilem wszystko jak trzeba ALL dzia?a...Ale jak padne postacia to "temple postion is wrong" ;/ patrze w bazie danych ustawia sie na 0-0-0.
ale postac robie normalnie w temple.

Zrobilem jak napisales i dziala
Ale niewiem jak robie Account wpisuje acc, przyciskam "check" i pisze

Account status:
Transfer error

i nieiwm co mam zrobic :mad:

Musicie wej?? do bazy danych i wybra? z players dan? posta?, rook sample i tak dalej. I tam masz miejsce na wpisanie wsp??rz?dnych (jest to na screenie), wpisujecie tam wsp??rz?dne templa i naciskacie wykonaj.

Je?eli chodzi o z?y import bazy danych to upewnijcie si?, ?e nic tam nie zmieniali?cie i czy wybrali?cie dobry plik, bo s? trzy pliki SQL, ale musi by? ten: forgottenserver.sql . Pozdrawiam.

Nie dzia?a mi to co mowiles "Musisz wej?? do Managera zada? Windows (alt+ctrl+delete) i wybra? tam 'Procesy'. Teraz szukasz pliku procesu 'Apache' (mo?e by? co? dodane n ko?cu). Naciskasz na to prawym i zako?cz proces.
" nie mam takiego procesu a mam to samo co zrobic ?

Ostatnia edycja:
Zrobilem konto, teraz chce wejsc na ten link {http//:localhost} niestety musze podac password, niedzialaja dlaczego, jezeli zrobilem konto i wprowadzilem je i wczesniej dzialaly a teraz juz nie..? wiem ze inni mieli tez ten problem wypowiadali sie i ty im pomagales postem, ale ja niezabardzo ten post zrozumialem

DOKLADNIE NA PHP MyAdmin

uzywam TFS 0.2.13 REV. 906 i gdy ktos zrobi postac i wybierze profesje ona mu sie zmienia przy wylogowaniu na non vocation,tak samo z rookgardem,wbije sie 8 idzie sie na mian wylogouje sie :/ myslalem ze to problem z baza danych,lecz nie,bo u innych ta baza danych sql dziala,w czym blad?jak go naprawic?bardzo prosze o pomoc

Prosze o pomoc.

Laduje ale w 3 pkt takie co? jest
1. MySQL server is not running on host.
2. MySQL user, password, database or host isn't configured in: C:/Documents and Settings/mama/Pulpit/Mystic Spirit/config.lua .
3. MySQL user, password, database or host is wrong.

Niby nie wykrywa. Ale mam pliki. W config ustawi?em mysql i takie co?(jak wy?ej) a jak sqlite to :
Check database connection
If you don't see any errors press link to STEP 3 - Add tables and columns to DB. If you see some errors it mean server has wrong configuration. Check FAQ or ask author of acc. maker.Database error - can't open SQLite database. Possible reasons:
C:/Documents and Settings/mama/Pulpit/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - file isn't valid SQLite database.
C:/Documents and Settings/mama/Pulpit/Mystic Spirit/forgottenserver.s3db - doesn't exist.

Witam. Zainstalowalem/zrobilem wszystko ladnie ok, natomiast mam jeden uciazliwy problem w configu tam gdzie trzeba podac adres IP, jaki potwor ma byc wyswietlany na stronie itp. Gdy wpisuje tam moje IP usuwa mi sie opcja logowania i utworzenia konta Co jest przyczyna?

I jeszcze jedna bardzo mala sprawa dlaczego gdy loguje sie na postac wyskakuje debug?

Pozdrawiam
Miczek.

Do góry