Krzy?e w szko?ach?

Status
Zamknięty.

Fragles

JOKER
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
64
Czy krzy?e powinny by? w ka?dej ze szkolnych pracowni? A mo?e tylko w sali katechetycznej? Anonimowa ankieta - chyba, ?e chcesz co? dopowiedzie?. ;-)

Odp: Krzy?e w szko?ach?

Niech zostanie tak jak jest aktualnie. Nie widz? powod?w, aby krzy?e te mia?y wisie? tylko w sali katechetycznej. Rozumiem, ?e s? osoby nie wierz?ce w Boga, ale nie spotka?em si? jeszcze z osob?, kt?rej by przeszkadza? niewielki krzy? w sali lekcyjnej.

Dziwi mnie fakt, ?e w Waszych szko?ach w ka?dej sali jest krzy?. U nas s? to tylko dwie sale, obie do lekcji religii. W szkole podstawowej by?o podobnie.

Ostatnia edycja:

Chcieli?my demokracji, to mamy demokracj?. Wi?kszo?? os?b w Polsce deklaruje wiar? w Boga, wi?c krzy?e nadal wisz?. Mi to osobi?cie nie przeszkadza, przez te 12 lat, kiedy chodz? do szko?y, zd??y?am si? przyzwyczai?.

"Niech sie dzieje wola Bo?a - mam to gdzie?."
Nie wierz?, mam to g??boko w powa?aniu. Wg. mnie jest to bezsens, poniewa? nikt (pr?cz katechetki) nie zwraca na to uwagi. Taka jest odpowied? moja :rolleyes:

Dowiesi? wi?cej - nie czuje si? przybity.

Killer Queen ma racj? - to jest w?a?nie demokracja, wi?kszo?? decyduje. Jednak teraz ateizm i podwa?anie wiary jest do?? modne wi?c r??ne pomys?y pos?om lewicy do g?owy przychodz?. W krajach muzu?ma?skich czy islamskich nigdy nawet nie by?oby mo?liwo?ci pomy?lenia o tym, ale ?yjemy w Polsce...

?mieszne s? argumenty przeciwnik?w kt?rzy twierdz?, ?e "krzy? w sali podwa?a moje uczucia religijne", moje uczucia religijne podwa?a jego brak.

Jestem ateist?, ale krzy?e w niczym mi nie przeszkadzaj?. Wiem, ?e to dla wielu katolik?w symbol wiary (chocia? nie czarujmy si?, kto na lekcji fizyki my?li o Bogu - no chyba, ?e "Bo?e uchro? od kartk?wki"). Osobi?cie traktuj? krzy? bardziej jago wystr?j klasy, sta?y element tak samo jak tablica. Wisi? Niech wisi dalej. Dop?ki nie spadnie mi na g?ow?, nie mam nic przeciwko.

Powiesi? do g?ry nogami. Mam to g??boko [...] Wi?kszo?? to katolicy tylko wi?kszo?? chodzi z przymusu, albo wierz? i te? tak jak szko?a przyzwyczajenie.

Niech sie dzieje wola Bo?a - mam to gdzie?.

Jeden kit czy wisz?, czy nie, mi to oboj?tne.

Wszystkie usn?? to by?by dobry pomys? bo to osaczanie ateist?w i innych ludzi nie wie?acych.

Czemu?
Krzy?e nie zwracaj? niczym uwagi, wi?kszo?? polski jest katolikami wi?c s? krzy?e w szkole.Ja akurat nawet nie patrze na nie a w tej chwili zapomnia?em czy w ka?dej sali mamy krzy? :S.

Nie. Nie z tego wzgl?du, ?e komu? przeszkadzaj?, czy cu? takiego. Polska ma zapisane w konstytucji, ?e jest krajem: "?wieckim". A konstytucja najwa?niejszym papierem jest ; ) (tylko Kaczy?ski mo?e j? ?ama?, podpisuj?c Traktat Lizbo?ski).

Sam nie wiem, po co w ka?dej klasie krzy? ... Mo?e dlatego aby symbolizowa?, ?e B?g jest z nami w ka?dej chwili w szkole. Tylko kto podczas lekcji (normalnej) my?li o Bogu ? Nikt!

Wi?c krzy? powinien by? w sali z religii i starcza.

Moje zdanie na ten temat: Czy b?dzie wsz?dzie, czy nie. Mam to gdzie?.

"Niech sie dzieje wola Bo?a - mam to gdzie?."

I tak zbytnio nie zwracam na nie uwagi, wi?c mnie to nie obchodzi czy b?d? wisia?y czy te? nie.

Nie przeszkadzaj? mi one w ?adnym stopniu. Wedle mnie to mog? sobie one w tych klasach wisie?, lata?, skaka? i co im si? tam tylko podoba. Mam je g??boko gdzie?.

Nie. Nie z tego wzgl?du, ?e komu? przeszkadzaj?, czy cu? takiego. Polska ma zapisane w konstytucji, ?e jest krajem: "?wieckim". A konstytucja najwa?niejszym papierem jest ; ) (tylko Kaczy?ski mo?e j? ?ama?, podpisuj?c Traktat Lizbo?ski).

Dodam, ?e w preambule naszej konstytucji jest tak?e odwo?anie do Boga i chrze?cija?stwa...

No i mo?e troch? nie na temat, ale w Traktacie Lizbo?skim odrzucono wszelkie odniesienia do chrze?cija?stwa, wiary, co wed?ug mnie nie by?o konieczne, wr?cz powinni je zostawi?...

Zostawi? - nie przeszkadzaj? mi.

Zaznaczy?em t? odpowied?, poniewa? jest mi to tak naprawd? oboj?tne, mi to szkody ?adnej nie robi, no mo?e innym, kt?rzy wierz? w co innego, cho? moim zdaniem, mo?na na krzy? nie zwraca? uwagi, bo tablica jest g??wnym elementem lekcji, cho? w moim przypadku, rozmowa z kolegami.

Zostawi? - nie przeszkadzaj? mi.

Krzy?e w szko?ach nie przeszkadzaj? mi, jak dla mnie mog? by? w ka?dej sali, nie przywi?zuj? do tego wi?kszej wagi, lecz z tego co wiem u nas w szkole maj? ju? by? tylko w salach od Religi.

Niech si? dzieje wola Bo?a - mam to gdzie?!

U mnie w szkole nie ma ani jednego krzy?a, dlatego poniewa? wi?kszo?? Anglik?w nie wierzy w Boga. Nawet gdyby krzy?e zawita?y u nas na ?cianie, nie przeszkadza?o by mi to w ?adnym stopniu.

Wg. mnie powinno zosta? tak jak jest. Nikomu nigdy to nie przeszkadza?o, nagle zacz?li mie? z tym jakie? problemy. Wi?kszo?? os?b w Polsce uwa?a si? za katolik?w, wi?c nie widz? w tym problem?w. Sam jestem osob? wierz?c? i z mojego punktu widzenia nie powinny zosta? usuni?te. Nie ma tak?e potrzeby dodawania ich w wi?kszej ilo?ci.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry