Odp: Prace by Oskar
Na start wielki plus za zdjecia z map edytora i moze na poczatek odbiegne tak troche od tematu. Maper na pewnym poziomie nie moze juz sobie pozwalac na pokazywanie czegos ponizej jego poziomu, bo po prostu to nie ma sensu. U ciebie mozna spotkac wiekszosc wysmienitych map, ale takze czesc nie specjalnych, a nawet brzydkich. Wiadomo, ze ciagle sie nie robi na 100% umiejetnosci, ale te brzydkie prace zanizaja tutaj twoj poziom. Jest bardzo duzo prac, wiec sprobuje sie odniesc do ogolu i tylko czasem jakas prace konkretnie skomentuje.
Postaram sie ocenic i pomoc w dazeniu do perfekcji, kilkoma radami.
Ewidentnie sie prosi o bordery z gory(4456), przy krawedziach. A czasami na zmiane polecam stosowac 3342-3347.
http://tibia.net.pl/galerie-mapperskie/176752-prace-oskar-11.html#post1382027 Zauwazylem, ze starasz sie ewidentnie uzywac nowych itemow, mapowac nowoczesnie. Jednak nie bierzesz pod uwage tego, ze niektore z nich po prostu sa brzydkie, nie pasujace do reszty tibii. Przyklad jest np. na tym ssach z linku powyzej. Najebanie zywoplotow na sciany nie bylo moim zdaniem dobrym pomyslem, reszta very good.
Ksztalt tej komnaty u gory jest koslawy, po co robic cos takiego jesli mozna zrobic cos bardziej realnego, symetrycznego? Efekt bylby lepszy.
http://tibia.net.pl/galerie-mapperskie/176752-prace-oskar-11.html#post1426897
Druga praca w tym poscie - przyklad wlasnie mieszania prac na wysokim poziomie z tymi o niskim. No ale 1ss; taka ekstrawagancja sie bardzo chwali, jednak na pracy wciaz brakuje czegos co nadawalo by pracy sens. Ssy powinny sie na czyms skupiac.
#138 Tak jak we wszystkich pracach starasz sie dbac o kazdym szczegol, to tutaj jakbys kompletnie o tym zapomnial. Rozumiem, ze pierwszy raz, ale i tak mogles zrobic to o niebo lepiej.
Prace ze #140 posta, to jakas kompletna porazka, ktora tu nie powinna byc pokazana(zapraszam na poczatek postu zeby odp. czemu)
#151 Nie skomentuje tych prac bo sie kompletnie nie orientuje na tych 'nowych' zaonskich grafikach. Zatrzymalem sie z 2 lata temu na rozwoju tibii.
Na pierwszy rzut oka jednak bardzo ciekawie.
Ten temat pieknie prezentuje jak sie rozwijasz. Wystarczy sobie zrobic przeskok po miedzy 6-8/9 strona i juz widac jak umiejetnosci sie powiekszyly.
Chcialbym jeszcze zauwazyc, ze twoje prace przypominaja mi plansze. Nie wiem skad sie to bierze i czy mnie dobrze zrozumiesz, ale po prostu mam wrazenie jakby sie zamykaly w przestrzeni zdjecia z map edytora.
Sa poupychane i 'zawarte' w ssie, nie wystaja poza niego i jesli by mialby byc w RA to sa stanowczo za ciasne i zle przemyslane. Sa ok jesli wpusci sie na te 'plansze' jednego malego ludka, ale nie jak wejdzie juz czterech jego kolegow.
No qniec, nie chce mi sie konkretnie odnosic do kazdej z prac wiec polecialem tak z grubsza.
Kunsztu ci nie brakuje, kwestia tylko dobrego przemyslenia mapy i mozesz robic prace, ktore beda na dlugooo zapamietane.
Pomijajac niektore te kijowe, moge ci dac sprawiedliwe 9/10 i nie wiele brakuje do perfekcji.