What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

TNP upada?

Status
Not open for further replies.

xZet

Active User
Reaction score
2
Na powitanie, specjalnie napisa?em taki temat, aby ,,szanowna administracja'' si? zainteresowa?a. Ot?? chodzi mi o to ?e czas na, albo powa?ne zmiany i prac? nad TNP. Albo czas najwy?szy zamkn?? forum. Ale zanim zaczniecie plu? jadem itd... Doczytajcie do ko?ca.
Jestem u?ytkownikiem tnp od chyba 2009 roku( te konto mam od 2010) i raz, dwa razy na miesi?c od tego czasu ca?y czas logowa?em(i loguj? si? dalej) na forum. (jak nie z tego konta, to z innych) i na bie??co mog?em widywa? zmiany jakie przechodzi?o te forum, raz wzloty, raz upadki, ale nigdy permanentnie nie upad?o. <-- I to mnie zastanawia, dlaczego? Dlaczego marka Tibia.Net.Pl nie upada?a, przez tyle czasu? Skoro upad?o tyle popularnych i bardziej zadbanych stron. Kiedy? wszystko tutaj by?o inne, moderatorzy dbali o swoje dzia?y, administracja wprowadza?a ca?y czas jakie? zmiany, forum by?o kiedy? naprawd? bardzo super, i nie przychodzi?o si? tutaj tylko gdy szuka?o pomocy, a r?wnie? aby porozmawia? z innymi u?ytkownikami. A teraz?
Moderatorzy s?, chocia? tak jakby ich nie by?o, wi?kszo?? dzia??w, zw?aszcza z ,, Pobieralni " jest ZANIEDBANA! ponad po?owa link?w i screen?w powygasa?a. Dzia?y w wi?kszo?ci nie nadaj? si? do ?adnego u?ytku i niczym nie r??ni? si? od typowego ,, Kosza ". Jest to na tyle irytuj?ce ?e bez odreagowania czyt. Spalenia papierosa przed wej?ciem na stron?, podczas przegl?dania strony, i po przegl?dni?ciu strony, mo?na odruchowo ?e tak si? wyra?? przypier**li? w monitor z nerw?w. Ale wiadomo, co idzie za niedzia?aj?cymi linkami, to BARDZO potrzebne spisy ( i to nie jest sarkazm, spisy np. Map, Edytor?w s? potrzebne) nadaj? si? tylko do wydrukowania ich, i podtarcia sobie ty?ka. ( i to nie jest ?adna bajka, bo tylko do tego si? nadaj? ).
Jako ?e nie jestem z regu?y tutaj sta?ym u?ytkownikiem, loguje si? raz na jaki? czas tylko przelotnie posprawdzam co si? dzieje, i spadam. ( teraz my?lisz ?e skoro tutaj nie jestem sta?ym obywatelem to si? nie powinienem wypowiada? i spada? gdzie indziej). Napisa?em wy?ej ?e administracja wprowadza?a kiedy? wiele zmian na forum. I rzeczywi?cie, tak by?o. Chocia? teraz nie jestem w stanie powiedzie? czy administratorzy co? robi? czy nie, chocia? ostatnio powsta?y nowe dzia?y, moderatorzy awansuj?... itp. Do administracji jako tako nie mo?na mie? zastrze?e?, chocia? i tak, ,,stara'' administracja by?a bardziej aktywna.

I teraz... To nie jest tak ?e ja was hejtuje, i mszcz? si? za co?kolwiek. NIE wr?cz przeciwnie, daje wam moje sugestie zmian, kt?re wed?ug zwyk?ego u?ytkownika powinni?cie zmieni?. Daje wam znak ?e co? powinni?cie zrobi?, aby tak nie by?o. Bo przecie? nie jeste?cie totalnymi leniami. Pracujecie nad porz?dnym ots Demetri, na kt?ry oczekuje wiele os?b, i na pewno znajdzie si? wi?cej rzeczy, kt?re s? plusem tnp. A teraz moja propozycja zmian na forum.

Og?lnie najwi?kszy mam ?al do was za t? pobieralnie, za to ?e nie dzia?aj? linki itd. Mo?e pomy?lcie o stworzeniu ,, pobieralni '' ( ale nie dzialu ) a osobnej strony, takie jak kiedy? by? otsoft. Na kt?rej nigdy linki nie wygasn?, b?dzie to ?adnie pouk?adane itp. Oczywi?cie takiej kt?ra by by?a w sta?ym kontakcie z TNP. U?ytkownicy mogliby dodawa? biblioteki dll, silniki czyste, w?asne silniki, mapy, narz?dzie, wszystko czego dusza zapragnie. Tylko w?a?nie ?eby pliki by?y wysy?ane na serwer i nie wygas?y, bo m?czarnia jest gdy ponad 90% temat?w nie dzia?a bo linki s? dodawane na speedyshare'a. kt?ry przechowuje je chyba tylko do 30 dni.

Chyba r?wnie? czas najwi?kszy dotrze? do wi?kszej liczby os?b, mo?e by zwi?kszy? liczb? redakcji na FanPage'u? Nie ok?amujmy si?, FACEBOOK to najlepszy spos?b na dotarcie do najwi?kszej liczby os?b w bardzo szybki czas.

Pozdrawiam.

DawToreq

Deus est.
Reaction score
43
Odp: TNP upada?

Chyba r?wnie? czas najwi?kszy dotrze? do wi?kszej liczby os?b, mo?e by zwi?kszy? liczb? redakcji na FanPage'u? Nie ok?amujmy si?, FACEBOOK to najlepszy spos?b na dotarcie do najwi?kszej liczby os?b w bardzo szybki czas.
Mo?e i tak, ale kto w dzisiejszych czasach b?dzie si? chwali? ?wiatu ze gra w tibie?
Co do pobieralni to by mo?na by?o zrobi?, tylko jak teraz odzyska? te wszystkie pliki, kt?rych linki wygas?y? :D
Og?lnie ja tez mam takie jakie? 2 ma?e pomys?y odno?cie powi?kszenia popularno?ci forum ;d
1. Zrobi? TNP Otliste :D A co! Gdyby zrobi? taka otliste i p??niej odno?niki do forum to co? ludzie by nie wchodzili? I mo?na by by?o zrobi? na niej miejsce na reklamy ots, to przynajmniej tez by si? zarobi?o na utrzymanie.
2. Zebra? specjaln? grup? os?b kt?ra gra?aby na ro?nych otsach, kt?re stoj? d?u?ej ni? miesi?c i ocenialiby jak si? gra, co na + co na -, a p??niej dawali by og?lna ocen? w skali np od 0 do 5 i ta skala by mia?a pewne kryteria, kt?re w?a?nie ta grupa os?b by sprawdza?a :p
Skoro ludzie i tak graja na otsach to dlaczego nie mo?na zrobi? po??czy? przyjemnego z po?ytecznym? :p I przynajmniej ludzie w ko?cu braliby tez wi?kszy odzia? w dzia?aniu forum.

Eturl

We shall know no fear!
Reaction score
438

Pobieralnia jest do zrobienia, ale w tym musieliby pom?c u?ytkownicy, bo nie ma co si? oszukiwa?, ?e sami kadrowicze podo?aj? temu zadaniu. Wywalenie temat?w z nieaktywnymi linkami to prostsza cz??? zadania. Du?o gorzej b?dzie w kwestii za?atania pustki po owym czyszczeniu. Kto jak kto, ale to w?a?nie u?ytkownicy skacz? po r??nych portalach w poszukiwaniu silnik?w/skrypt?w itp. i to oni w g?wnej mierze wiedz? co jest na topie i co mo?e przyda? si? innym. Kwesti? robienia reupload?w na hostingach, na kt?rych linki nie wygasaj? po miesi?cu tak?e da rad? jako? ogarn??.

Kluczow? rol? jednak jak ju? wspomnia?em odegra?oby tutaj zaanga?owanie samych u?ytkownik?w(przy wsparciu administracji) w powi?kszanie zasob?w pobieralni.

xZet

Active User
Reaction score
2

Mo?e i tak, ale kto w dzisiejszych czasach b?dzie si? chwali? ?wiatu ze gra w tibie?
A czemu tu si? chwali?? I czy uwa?asz ?e to wstyd? Ja na przyk?ad nie wyobra?am siebie, graj?c w jakie? nowe gry, jestem oldskulowcem :D I dla mnie to jednak pow?d do dumy, chwali? si? tym ?e mia?em 213 lvl par? lat temu w tibi, gdy to si?ga?o z niemo?liwo?ci?, gdy nie by?o tylu expowisk a o auto expach mo?na by?o pomarzy?. Mo?na si? chwali? ?e gra si? w tibie, czemu nie? :) A to tylko s?u?y?oby i wy??cznie do informowania nas o forum, r?wnie? o tych wa?niejszych nowo?ciach zwiazanych z tibi?.

Co do pobieralni to by mo?na by?o zrobi?, tylko jak teraz odzyska? te wszystkie pliki, kt?rych linki wygas?y? :D
Odpowied? jest prosta. Nie wszystko mo?na odzyska?, tego co ju? nie mo?na usuna?, a to co mo?na, to wstawi? na t? stron?. A mo?e z czasem kto? po prostu doda te linki kt?rych my nie odzyskamy, bo mo?e akuratnie ma na pendrive,p?ycie starej czy mo?e na przeno?nym dysku :)

Og?lnie ja tez mam takie jakie? 2 ma?e pomys?y odno?cie powi?kszenia popularno?ci forum ;d
1. Zrobi? TNP Otliste :D A co! Gdyby zrobi? taka otliste i p??niej odno?niki do forum to co? ludzie by nie wchodzili? I mo?na by by?o zrobi? na niej miejsce na reklamy ots, to przynajmniej tez by si? zarobi?o na utrzymanie.
Uwa?am ze by?by to dobry pomys?, tnp nigdy nie mia?a tego w planach, a by?oby to dobre do reklamy serwera. Wiadomo, ka?da dodatkowa OTSLista na kt?rej jest tw?j ots ma wi?ksze szans? na wybicie, popieram jak najbardziej

2. Zebra? specjaln? grup? os?b kt?ra gra?aby na ro?nych otsach, kt?re stoj? d?u?ej ni? miesi?c i ocenialiby jak si? gra, co na + co na -, a p??niej dawali by og?lna ocen? w skali np od 0 do 5 i ta skala by mia?a pewne kryteria, kt?re w?a?nie ta grupa os?b by sprawdza?a :p
Skoro ludzie i tak graja na otsach to dlaczego nie mo?na zrobi? po??czy? przyjemnego z po?ytecznym? :p I przynajmniej ludzie w ko?cu braliby tez wi?kszy odzia? w dzia?aniu forum.
Wed?ug mnie wygl?da?oby to tak:
1.Zrobi? w?asny serwer TEAM SPEAK.(do komunikacji g?osowej mi?dzy tymi osobami)
2.Zebra? te osoby ( to najtrudniejszy krok, bo nie wiem kto by si? chcia? tym zaj??)
3.Da? im czas na ocenienie serwera pod wzgl?dem : Mapa, expowiska, atmosfera, administracja.
4.Zrobi? odpowiedni dzia? na forum, w kt?rym osoby by prosi?y o ocene swoich serwer?w
5.Zrobi? drugi dzia? odpowiedni na forum, w kt?rym ,,Jury'' by ocenia?y serwer.

Eturl said:
Pobieralnia jest do zrobienia, ale w tym musieliby pom?c u?ytkownicy, bo nie ma co si? oszukiwa?, ?e sami kadrowicze podo?aj? temu zadaniu. Wywalenie temat?w z nieaktywnymi linkami to prostsza cz??? zadania. Du?o gorzej b?dzie w kwestii za?atania pustki po owym czyszczeniu. Kto jak kto, ale to w?a?nie u?ytkownicy skacz? po r??nych portalach w poszukiwaniu silnik?w/skrypt?w itp. i to oni w g?wnej mierze wiedz? co jest na topie i co mo?e przyda? si? innym. Kwesti? robienia reupload?w na hostingach, na kt?rych linki nie wygasaj? po miesi?cu tak?e da rad? jako? ogarn??.

Kluczow? rol? jednak jak ju? wspomnia?em odegra?oby tutaj zaanga?owanie samych u?ytkownik?w(przy wsparciu administracji) w powi?kszanie zasob?w pobieralni.
Tak, to u?ytkownicy dbaj? o wype?nienie luk, ale tak jak napisa?em, one z czasem same si? wype?ni?. Mo?e u?ytkownicy boj? si? warn?w i ban?w za umieszczanie powtarzaj?cych si? link?w do serwer?w. Za???my ?e:
Jest sobie temat : Tfs 0.23 Edit by JacekOwn
I jaki? tam sobie u?ytkownik,pobra? ten serwer z 2-3 miesiace temu, a do tej pory linki ju? wygas?y, ale nie mysli nawet o dodaniu go na stron?, bo wed?ug Kowalskiego ( kt?ry ma te pliki ) linki dalej dzia?aj? i nie chce robi? podw?jnego tematu aby nie dosta? tego warna. Sam si? kiedy? ba?em o double posty u was... Serio xD

A w?a?nie taka strona, jak dawniej OTSoft. sprawowa?aby si? tutaj WSPANIALE!. Bo na pobieralni linki powygasaj? wcze?niej czy p??niej, a dodane na sw?j serwer, nigdy.

Last edited:

Awesome Asimov

Forum friend
Reaction score
106

Ale czemu moderatorzy maj? dba? oto ?eby linki nie wygas?y? Je?li wrzuca co? u?ytkownik to on ma oto dba?. Jak ju? tak narzekasz ?e moderatorzy nie dbaj? o swoje dzia?y to uwierz ?e dbaj? a? za dobrze, ale nie moja wina ?e jaki? typek ?apie spine bo wykasowa?em jego post, kt?ry praktycznie nic nie wnosi? do tematu lub kto? dosta? warna. Forum nie upada tylko tibia, zauwa? ?e liczba graczy si? zmniejsza, teraz na tym Forum ludzie reklamuj? swoje serwery ot, rzadko kiedy kto? porusza temat globalnej tibii. Teraz jest o wiele wi?cej innych gier do wyboru, tibia to przesz?o?? a tym bardziej global. Tak?e nie narzekaj, korzystaj cz??ciej z forum i staraj si? udziela? w tematach :)

xZet

Active User
Reaction score
2

Ale czemu moderatorzy maj? dba? oto ?eby linki nie wygas?y? Je?li wrzuca co? u?ytkownik to on ma oto dba?. Jak ju? tak narzekasz ?e moderatorzy nie dbaj? o swoje dzia?y to uwierz ?e dbaj? a? za dobrze, ale nie moja wina ?e jaki? typek ?apie spine bo wykasowa?em jego post, kt?ry praktycznie nic nie wnosi? do tematu lub kto? dosta? warna. Forum nie upada tylko tibia, zauwa? ?e liczba graczy si? zmniejsza, teraz na tym Forum ludzie reklamuj? swoje serwery ot, rzadko kiedy kto? porusza temat globalnej tibii. Teraz jest o wiele wi?cej innych gier do wyboru, tibia to przesz?o?? a tym bardziej global. Tak?e nie narzekaj, korzystaj cz??ciej z forum i staraj si? udziela? w tematach :)

Nigdzie nie napisa?em tego ?e moderatorzy maj? dba? oto ?eby linki nie wygas?y, nigdzie... Napisa?em ?e powinni usuwa? tematy kt?re nie dzia?aj?, aby nie robi? u?ytkownikom nadziei ?e jednak mog? pobra? wybrany przez siebie silnik. Mo?e faktycznie wed?ug mass tibia to przesz?o??. I to prawda, za du?o bajer?w kt?ra sprawa ?e ona przenosi nas bardziej w dzieje kosmicznych walk, ni? ?redniowiecznego Fantasy.

Kazia

REDRUM
Reaction score
262

I m?wi to kto?, kto TU, TU, TU i TU najg?o?niej szczeka? i albo przekonywa? wszystkich o tym, ?e kadra nic nie robi, albo sam by? ?wi?cie przekonany, ze takie pierdo?y jak dbanie o forum nie s? w obowi?zkach u?ytkownika. Hipokryzja pe?n? g?b?, naprawd?.

Od?wie?enie pobieralni jak najbardziej, ocena serwer?w niekoniecznie, z do?wiadczenia wiem, ?e takie rzeczy rzadko kiedy znajduj? szersze grono odbiorc?w; chocia? tym razem mo?e by? inaczej, bo nie chodzi o pisanie recenzji a zwyk?? ocen?, o ile dobrze zrozumia?am. Tak na marginesie: gdybym jeszcze piastowa?a urz?d administratora, ?yczy?abym sobie samych takich post?w w tym dziale - konstruktywna krytyka bez hejterstwa.

@down;
pierdolisz trzy po trzy, ja o kozie - ty o powozie, z?oty ch?opcze.

Last edited:

Awesome Asimov

Forum friend
Reaction score
106

Kazia mo?e za Twoich czas?w lepiej by?o ? :). xZet sam napisa? ?e nie jest sta?ym u?ytkownikiem, tylko wbija od czasu do czasu. Ja nawet kiedy nie mia?em moda, to prowadzi?em temat ze zdj?ciami z global tibi, ots?w itd,+ galerie mapperskie. Moda mam ju? troch? d?ugo, ci?gle co? robi?, ale skoro robi? to ?le to dlaczego nadal mam zielony kolor? No chyba ?e dobrze wykonuj? swoj? prac?? Bo sam ju? nie wiem. Ale chwilami Dziki robi? konkurs "co to za miejsce" teraz konkursu brak i Dzikiego, wi?c pytam si? gdzie On jest? !! xd. No i nadal uwa?am ?e wrzucanie ponownie wygas?ych link?w nie nale?y do obowi?zku moderatora lecz u?ytkownika. Ja wrzucam link, ja dbam oto ?eby po wyga?ni?ciu ponownie si? pojawi?.

Up- idz spa?.

Last edited:

Zheyr

Naczelny programista tibia.net.pl
Reaction score
113

Co do fanpage... jestem na tym forum od 2008 i jeszcze like nie da?em, bo a? wstyd:D

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Pobieralnia oraz fanpage na Facebooku to akurat najmniejsze z problem?w. Forum ledwo ju? stoi na obecnym hostingu co zauwa?yli ju? inni (http://tibia.net.pl/threads/576583-Forum) i trzeba co? z tym zrobi?. OTSLista by?a w planach, ale sko?czy?o si? tylko na dyskusjach i kilku wst?pnych projektach po czym temat umar?.

Zheyr

Naczelny programista tibia.net.pl
Reaction score
113

Zamkn?? to w choler?, postawi? tylko jaki? kana? IRC jako SB.

Tayan

Advanced User
Reaction score
12

Szczerze, ?rednio mi si? ten temat widzi, nooo ale pr?bowa? zawsze warto. Nie a? tak wcale dawno by?a wielka g?wno burza userzy vs administracja, z tego co pami?tam to i g?wno z tego wysz?o bo tnp, dalej leci w d??. Ch?tnych do pracy tyle, a przyjdzie co do czego to zostanie kilku. Niemniej jednak, sam bym pom?g?, ale tylko wtedy, jakby?cie mieli ju? ca?kowicie ogarni?ty plan.

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Ja to bym zjad? kebsa i jak?? herbatk? popi?, ale wracaj?c do tematu to tak na prawd? nawet gdyby?my mieli plan i ludzi do dzia?ania to g?wno zrobimy, bo Eturl nawet nie ma w?adzy co do serwera. ;<

Michukng

WPIERDOTRUSKUL
Reaction score
279

Nie czyta?em wy?ej ludzi i do ko?ca Twojego postu XDD Ale Tibia upada, bo coraz mniej ludzi w to gra, co wi??e si? z tym, ?e coraz mniej ludzi by tutaj wchodzi, nadal uwa?am, ?e ?eby to forum jako? przetrwa?o to powinni zmieni? nazw? strony i doda? gry takie jak LoL i CSGO i tyle. Ale zaraz hejty b?d? "ALE TO TIBIA.NET.PL!!! JEBA? LOLA!!! JEBA? CIEBIE!!! JEBA? DZIAMA, BO MA 20 W BICU!!!". A co? tam fanpage jeszcze. Co Ci da rozreklamowanie fanpage na fejsie? G?wno, bo je?li kto? co? chce o Tibii, jakiej? info to na pewno w google znajdzie tak? stron? jak tibia.net.pl ;)

Last edited:

Old Sessam

Hello
Reaction score
56

TNP upada bo w administracji nie ma tak zajebistych go?ci jak ja :D Ale jak upadnie to TNP dostanie takiego kopa w dupe odemnie, ?e doleci na sam szczyt Open Tibia ;)
Dzi?kuje, dobranoc :D

Xinum

Never Give Up!
Reaction score
64

Kazia dobrze m?wi, nie tylko w interesie u?ytkownik?w jest to, aby pilnowa? link?w czy wygas?y czy nie. Nale?y to te? do obowi?zk?w moderatora i tak by?o ju? dawno, ?e musieli?my robi? reupload plik?w, sam kiedy? porobi?em troch?, ale jest to d?uga robota i czasem nie wszystko ju? si? da znale??.
Kolega wy?ej wspomnia? o TeamSpeaku, ju? by? kiedy? i ma?o os?b z niego korzysta?o. "Sam" ogarn??em ten temat, niestety p??niej TS pad? z powodu problem?w firmy hostingowej. Nie oszukujmy si?, aby forum zyska?o aktywno?? musia?oby by? tutaj co? co by przyci?gn??o potencjalnych u?ytkownik?w, konkursy, etc. Nowe pliki, skrypty, poradniki. G?upim pomys?em by?a by kolejna OTS Lista, przy obecnych listach wybi? si? by?oby zbyt ci??ko. By?o ju? masa takich temat?w i naszych pomys??w za moich czas?w i pewnie i tych wcze?niej, niestety du?o roboty przy tym jest.

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

Ot?? chodzi mi o to ?e czas na, albo powa?ne zmiany i prac? nad TNP. Albo czas najwy?szy zamkn?? forum.
O zamkni?ciu forum decyduje firma, kt?ra je posiada.

Kiedy? wszystko tutaj by?o inne, moderatorzy dbali o swoje dzia?y, administracja wprowadza?a ca?y czas jakie? zmiany, forum by?o kiedy? naprawd? bardzo super, i nie przychodzi?o si? tutaj tylko gdy szuka?o pomocy, a r?wnie? aby porozmawia? z innymi u?ytkownikami.
Forum kiedy? by?o fajne bo znaczna cz??? u?ytkownik?w wsp?lnie poznawa?a wszystkie zagadnienia OTS?w czy RL, dzisiaj wi?kszo?? wszystko wie i siedzi nieaktywna tylko by popisa? ze znajomymi.

Moderatorzy s?, chocia? tak jakby ich nie by?o, wi?kszo?? dzia??w, zw?aszcza z ,, Pobieralni " jest ZANIEDBANA! ponad po?owa link?w i screen?w powygasa?a. Dzia?y w wi?kszo?ci nie nadaj? si? do ?adnego u?ytku i niczym nie r??ni? si? od typowego ,, Kosza ".
To stw?rz w?asne linki. My?lisz, ?e moderatorzy tutaj siedz? tylko przed kompem z plikami i czekaj? a? pliki wygasn??

------------

@Eturl
A co do Macro_g?wno_Games to bym na Twoim miejscu zrobi? to co ekipa z mycrafta, po prostu zdegradowali sie i sobie poszli. Ta firma nie robi nic w kierunku rozwoju jakiejkolwiek swojej strony...

SanninStory

https://www.twitch.tv/sdrn
Reaction score
116

Moim zdaniem, forum mog?oby si? przeobrazi? w og?lnotematyczne z g??wnym naciskiem na Tibie i OTS.
Ju? dzi?ki takim dzia?om jak League of Legends czy Counter Strike GO, strona by?a by cz??ciej wyszukiwana w sieci, co oczywi?cie wi??e si? z wi?ksz? ilo?ci? ods?on i u?ytkownik?w.
OTSLista nie potrzebna, s? ju? inne, wi?ksze, funkcjonalne.
Pobieralnia, w cale nie trzeba wrzuca? plik?w na w?asny hosting, wystarczy znale?? taki, kt?ry jest szybki i d?ugo trzymaj?cy pliki (hostuje.net).
Ju? ostatnio gdy zn?w awansowa?em zauwa?y?em, ?e aktywno?? okropnie spad?a, nie ma takiej ilo?ci temat?w oraz post?w no i u?ytkownik?w jak kiedy?.

Przywo?uje Pico, pos?a?ca TRO do tego tematu!

Pozdrawiam!

Arkam

Forum friend
Reaction score
180

Ogarnijcie si?, je?eli wam si? nie podoba forum to tutaj nie wbijajcie, nikt was tu nie trzyma. Tro kupi?o tnp i ma prawo do tego aby na nim zarabia? i nawet rozjebywa? je?eli im si? tak spodoba, nie wasza sprawa bo nie wasza w?asno?? je?eli chodzi o zamykanie, wam nikt do kieszeni nie zagl?da.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
667

Forum to nie tylko forum samo w sobie i jakas tam kadra ktora ma tym zarzadzac i utrzymywac porzadek. Nawet bym powiedzial, ze forum to w zasadzie sa ludzie ktorzy tutaj siedza. I to oni maja wiekszy wplyw na to jak wszystko tutaj wyglada, a nie jakis tam wlasciciel czy inny admin.
Ok. Administracja moze cos tam organizowac i ogarniac forum od strony technicznej. Ale uzytkownicy tez moga postarac sie "zachowywac". Moga miec lepsze nastawienie. Moga cos sami organizowac(kadra na pewno pomoze). Moga sami sie zajac forum i do tej kadry wstapic.
Nie wiem wiec czego oczekujecie i od kogo tego oczekujecie.
Okej, moze od strony technicznej nie jest cudnie, bo forum zamula. Tym by sie mogli zajac, ale juz i tak kazdy wie, ze nic sie z tym nie zrobi, wiec trzeba z tym zyc. Ale to nie jest az tak tragiczne, zeby calkiem spisywac forum na straty, bo mimo, ze jest jeszcze gorzej niz tylko to, to dalej tu jestescie.
Tacy ludzie tworza ta spolecznosc tutaj jacy tworza. Tak tu jest. To sie nie zmieni tak latwo i szybko. A w zasadzie, z racji tego, ze sie tego nie da magicznie naprawic, jest coraz gorzej. Bo czas mija a wszyscy coraz bardziej jada po kadrze, chociaz to nie jest wina kadry, ze jest jak jest.
I kolejna sprawa, to nie jest jedyne forum w necie. Jak wam sie tu nie podoba to won. Jak sie podoba to zamknac sie i siedziec, bo to forum nigdy juz nie bedzie lepsze, a na pewno nie bedzie idealnym przyczolkiem mlekiem i miodem plynacym.
Podsumowujac, wezcie sie za siebie, pomozcie kadrze dzialac, wtedy ma sie szanse to wszystko jakos rozwijac.
Wiem, ze bedzie w chuj ciezko, bo teraz takie czasy, ze nawet po kazdym nowym modzie sie jedzie, ze jeszcze sie stara cos tu zdzialac. No ale... Tyle czasu tu wszyscy placza, ze forum umiera, ze dziwne by bylo jak by tak nie bylo. Jesli sie poprawi cos to bedzie wam lepiej i nie bedzie trzeba plakac. Wtedy nam zostanie plakac tylko po tym, ze forum sie wczytuje czasem pol minuty... Ale to dobrze, bo nie bedziemy musieli szukac nowych problemow xD
Jak ktos sobie nie zdaje z tego sprawy jeszcze, to niech sobie zda ta sprawe. Ale takie tematy w zasadzie nie maja sensu. Bo serio. Nie ma magicznego srodka dzieki ktoremu osoba lub kilka osob z administracji moze sprawic, ze forum bedzie pachniec i blyszczec jak nowe.

@edit
A... Co do nowych uzytkownikow... Nowi uzytkownicy sa, wiec nie trzeba ich przyciagac. Trzeba ich zatrzymac na dluzej niz 5 minut az cos sciagna albo godzina az uzyskaja pomoc.
Raz, ze tej pomocy w sumie ostatnio zbyt duzo nie uzyskuja. Pare tematow sledzilem, w paru sie wypowiedzialem, ale nikt nigdzie nie pociagnal tematu dalej zeby rozwiazac wszystkie problemy. Ta, moja wina, ze nie rozwiazalem problemow mimo, ze czasem moglem. Ale to wy tu placzecie, nie ja.
Dwa, ze w bibliotekach kodow i pobieralniach mogly by sie pojawiac najnowsze rzeczy, rzeczy takie ktorych nie ma nigdzie indziej i te rzeczy ktore byc powinny od dawna a dalej ich nie ma. Mozna by zachecic ludzi w ten sposob do zagladania co jakis czas do takiego dzialu, bo beda mieli czego szukac.
Trzy, no te wygasniete linki i cala reszta ostatnio to tez masakra. Kadra jest mala i nie zajmuje sie za specjalnie tematem. I to o czym pisalem, uzytkownicy tez nie specjalnie pomagaja w podniesieniu poziomu forum.
Cztery, konkursy? Konkurszy to nie magiczny sposob ktory przyciagnie rzesze stalych uzytkownikow... Wiekszosc sobie i tak odpusci jak zobaczy wymagania typu 50 czy 30 postow albo 2 tygodnie konto zalozone. Pojedyncze konkursy sa slabe z tego powody. Konkursy na dluzsza mete moze by byly lepsze. Ale skad tu brac nagrody na takie cos? Ciezko... Bo przeciez 50 repa nie przyciagnie kogos kto jest tu nowy i nie ma czago szukac wlasciwie na dluzej. Ogolnie w sumie jakis czas temu jak byl 'rebuild' forum, to tych konkursow troche bylo. Nie wiem czy cos pomogly czy nie, ale mozna wyciagnac wnioski z tego co sie wtedy dzialo i stwierdzic, czy oplaca sie inwestowac czas i zasoby w konkursy czy lepiej zrobic cos innego.
Piec, wszyscy musza zrozumiec, ze skladowe czesci tych wszystkich i innych elementow tworza forum. Gowniane forum z 10 konkursami to nie jest dobre forum. Lepsze bedzie ogarniete forum bez konkursow.

Last edited:
Status
Not open for further replies.