-Inne Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa!

Status
Zamknięty.
Odp: Eternal Kingdoms - Legenda kt?ra wiecznie trwa!

Mapki jak zawsze s? na wysokim poziomie, ale przeci?ganie startu d?u?ej nie ma sensu. Wystartujecie jak nikt w Tibi? nie b?dzie gra?.

Tak?e s?ysza?em opowie?ci i historie o tym?e serwerze, poniewa? jego legenda i wszystko w nim zawarte wygl?da wr?cz wy?mienicie.
Ekipa pracuj?ca na pewno musia?a w?o?y? mn?stwo pracy, aby takie co? powsta?o, ale w?a?nie chodzi o to, ?e kiedy macie zamiar z tym wszystkim wystartowa?? Dlatego tak?e popar?em odpowied? u?ytkownika wy?ej.

Oni ju? to chyba robi? dla siebie, chc? sko?czy? to co zacz?li. Przecie? wiadomo, ?e gracze wejd? na chwil? i wyjd? po tygodniu. Co z tego, ?e fajna mapa jak na przyk?ad pvp b?dzie zjebane, przecie? nikt nie wchodzi na serwa ?eby map? zwiedza?...

Jakim trzeba byc debilem, zeby po raz setny pisac tekst w stylu 'po co to robicie i tak nie wystartuje'? Jesli takie teksty by nas zrazaly, to uwierzcie mi, ze juz dawno bysmy tego nie robili. W sumie zaden projekt prawidziwy rpg, by nie zaistnial nawet, bo na start by mozna im bylo powiedziec, ze i tak nie wystartuje.

Ja wam zapewniam, ze oprocz mapy, bedzie tu co robic, nawet samemu grajac na calej mapie. Fabula to spowoduje. Questow bedzie naprawde duzo i nie sa to questy typu 'zabij 10 tygrysow i wroc'.

Zaczynam wlasnie zajmowac sie nasza wersja helmet of the ancient questu. Mam juz wyciete tomby z rl mapy, bede je zmniejszal i zmienial ich uklad, a nastepnie remake'owal. Oczywiscie rozsadnie, zeby nie robic tego przez rok. Wiadomo final roomy, ujrza calkowicie nowa, swoja wersje :)
Fabularnie wszystko w sprawie faraonow i tombow jest objasnione, brakuje jednak mi pomyslow na utrudnienie i przedluzenie tego questa. Jesli ktos ma pomysl na jakies zagadki czy jakies ukladanki np. tego typu:
Hota5.jpg

to zapraszam do pisania na pw. Oczywiscie, ja tez cos od siebie juz mam zaplanowane :)

Ostatnia edycja:

@up
W zasadzie to problem jest taki, ze reklamujecie jako serwer ktory ruszy a nie ruszy. Przeciez nie jedna osoba robi jakies mapy czy inne rzeczy i nawet ich nie udostepnia ani nie uzywa na zadnym serwerze. Po prostu robi. Tylko, ze takie tematy trafiaja do innego dzialu i nikt nie mowi, ze z tego bedzie super ots mega rozbudowany.

Proponuje przeniesc ten temat do tego dzialu: http://tibia.net.pl/forums/439-Galerie-Mapperskie
A jesli w ogole bedzie cos na temat serwera, jego startu czy czegokolwiek to mozna by go zwrocic. Na razie to jest tylko galeria i pare pierdolek na temat tego, ze na pewno ruszy i bedzie fajny i wszyscy pracuja i nikt go nie porzucil...

Abcq
Je?eli b?dzie si? fajnie samemu gra?o, to zr?bcie single playera, bo w?tpi?, ?e za kolejne 4 lata pracy nad serwerem kto? b?dzie mia? ochot? gra? w tibie na ots'ie rpg, kt?ry tak d?ugo powstawa?. Ponadto ka?dy dzie? dzia?a na wasz? nie korzy??. Chcecie, robi? tak dobry projekt? Przenie?cie si? na w?asny client [najlepiej robiony od 0], przenie?cie serwer z wewn?trznego na in-game, zr?bcie singleplayera, zr?bcie reklam? w tvn'ie i innych zagranicznych telewizjach, wykupcie prawa, wydajcie we?cie pieni?dze, ewentualnie wydajcie ?atk? i po zawodach.

--
Jak nie sta? was na reklam? w telewizji mo?na po??czy? si? ze steamem

Ostatnia edycja:

@Kikimora

Zauwa?, ?e Bece nie jest ju? w liceum. Ma w?asne ?ycie i odpowiednio ustawia priorytety. Server nie jest robiony 5 lat. Cz?sto zdycha? na kilka tygodni/miesi?cy.
Najwa?niejsze - Abc to tworzy KOMPLETNIE za darmo.

Je?eli kto? zacz??by mi p?aci? ?redni? krajow? za godzin? pracy przy projekcie to od razu ?ci?gn??bym na powr?t ME i zacz?? nauk? skryptowania ?eby pom?c AbC przy EK.
Uwierz mi, projekt by?by gotowy w miesi?c. Przesiadywaliby?my po nocach, zamiast na piwo wszyscy siedzieliby nad projektem. Dlaczego? Poniewa? by?oby to co? wi?cej ni? hobby, kt?re opr?cz zadowolenia nic nie daje.
Kto normalny siedzi nad EK kiedy mo?e si? spotka? z kobiet?, wyj?? na piwo ze znajomymi, ma robot?, sesj? na karku. No kto? I to jeszcze kompletnie za darmo...

Sam nie raz chcia?em pisa? do AbC, ?e pomog?, bo jednak kocham takie projekty, bawienie si? w RPG itd. Jednak chyba musia?bym nie mie? m?zgu gdybym stawia? to zamiast ci?gni?cia ?redniej i chodzenia po kancelariach ?eby do?wiadczenie zawodowe z?apa? jeszcze podczas studi?w.

Zreszt? i tak s?dz?, ?e Bece to ba?wan, ?e to ci?gnie, ale oddaj?c cesarzowi co cesarskie - z niesamowitym, do pozazdroszczenia samozaparciem.
Nie piszcie, ?e "nie wystartuje", popatrzcie jak d?ugo to jeden cz?owiek ci?gnie. Ja spokojnie mog? postawi? praw? r?k?, ?e to pr?dzej czy p??niej odpali, je?eli b?dzie czuwa? nad tym AbC i wcale nie b?d? p?aka? po nocach, ?e nie mam r?ki.

Ostatnia edycja:

Ja tam jakie? zagadki mog? wykmini?, tylko przyda?yby si? wskaz?wki odno?nie w jakim klimacie etc ; d

bo w?tpi?, ?e za kolejne 4 lata pracy nad serwerem kto? b?dzie mia? ochot? gra? w tibie na ots'ie rpg, kt?ry tak d?ugo powstawa?.
Od ilu lat ju? s?ysz? t? sam? gadk?, ?e za X lat nikt w Tibi? gra? nie b?dzie(OTS).
Raz ostatni przedstawi? Wam pewne fakty i statystyki dotycz?ce rynku OpenTibia i serwera Eternal Kingdoms, bo widz?, ?e co niekt?rzy si? strasznie zagubili, a ich intelekt pozosta? gdzie? g??boko w podstaw?wce.

Na podstawie znanej zapewne nam wszystkim listy serwer?w oraz r??nych mniej lub bardziej znanych baz czy for OpenTibia prezentuj? nast?puj?ce dane:
  • Aktualnie wg. pewnej OTServlisty w bazie znajduje si? oko?o 1,5 tysi?ca serwer?w OpenTibia z czego A? oko?o 25 tysi?cy potencjalnych graczy przesiaduje na mniej wi?cej 650 dzia?aj?cych serwerach.
  • Najstarsze serwery, kt?re dzia?aj? do dzi?, a ciesz? si? wci?? nieskromn? ilo?ci? graczy to serwery RPG(custom kto jak woli[w tym kilka polskich]). Ca?a reszta to "gotowce" pobrane z forum i niczym si? nie r??ni?ce RL MAP serwery, kt?rych ?ywotno?? si?ga max jednego miesi?ca.
  • Obserwuj?c r??ne tematy, czy zapowiedzi serwer?w - ludzie domagaj? si? czego? nowego.
  • W chwili obecnej, na Polskiej scenie OT istnieje tylko niewielka liczba serwer?w RPG, kt?re mimo to maj? swoj? sta?? liczb? graczy.
    [*]Rynek OT bo tak mog? to okre?li? istnieje od wielu lat. Nie s?dz?, by przez najbli?sze lata mia?o si? to drastycznie zmieni?.
  • Istnieje wiele dobrych projekt?w, kt?rych kreatorzy nie uko?czyli w 100%. Wielu tworzy swoje dzie?a do dzi?, zapewne wielu zacznie je tworzy?, cho? popyt ju? nie jest tak ogromny jak kiedy?, to kto wie czy si? to nie zmieni.
  • Najwi?cej ogl?dalno?ci danego dzia?u na r??nych forach s? dzia?y: Reklama OTS i Pomoc w OTS
    [*]Serwer Eternal Kingdoms tworzony jest od ko?ca 2009 roku.
  • Nie licz?c innych temat?w, EK ma spor? popularno?? - dobr? i z??, liczba wy?wietle? ??cznie mo?e si?ga? 100 tysi?cy wy?wietle? i a? 1000 post?w.
  • Prawdopodobnie podkre?lam, w pracy nad EKiem bra?y udzia? niegdy? najwi?ksze g?owy sceny OT, a przewin??o si? przez niego najwi?cej "pracownik?w" w historii jakiegokolwiek serwera.
Prawda jest taka, ?e serwery z Real Map?, owocuj? i b?d? owocowa? w najwy?sz? ilo?? dost?pnych graczy. Ale czy to jest cel jaki chcemy osi?gn?? my? Ostatnie dwa podpunkty, s? bardziej moimi domys?ami ni? faktami, ale tu nie ma znaczenia je?li chodzi o liczby, a o renom?.

Prosi?bym wi?c o zaprzestaniu pier**lenia g?upot o tym, ?e w Tibi? nikt nie b?dzie gra?. Do tego ?wiata wkracza ci?gle pewna ilo?? nowych os?b, a starzy bywalcy zapewne ch?tnie powracaj? na owe tereny, co wida? zreszt? po naszym projekcie, kt?ry odwiedzany jest wci?? przez niegdy? jednych z najlepszych tw?rc?w map/skrypt?w/itp.
Nie mo?na wrzuca? wszystkich, kt?rzy tworz? taki serwer do jednego wora. To, ?e wi?kszo?? takich serwer?w nie wypali?a jak twierdzi nasza Kakazmorka, to nie znaczy, ?e my tworzymy projekt tylko po to by go robi?, a w trakcie zach?caj?c ludzi na forum.(gdzie tu w og?le logika i sens OLABOGA).

Pozdrawiam

Powy?sze statystyki, przeanalizowa?em sam. Nie gwarantuj? 100% rzetelnych danych. Nie ponosz? odpowiedzialno?ci za wszelk? reklam? umieszczon? w tym po?cie. Stara?em si? unika? wykorzystywania nazw, czy link?w stosuj?c si? do regulaminu forum TNET.

@up
Co do pkt pierwszego. Zerknij na flagi przy serwerach. Top 50, polskich serwerow ile? Na palcach jednej reki mozna zliczyc. Kiedys w top 10 na listach bylo 5-9 polskich serwerow.
Open tibia i tibia sie jakos trzyma. Ale polakow gra coraz mniej. Za to br tyle samo o ile nie wiecej bo u nich ta gra caly czas jest popularna.
W kazdym razie, trzymajac sie tego punku wypadalo by zapytac, czy serwer bedzie po polsku czy nie? Bo jesli tak, to moze byc i milion serwerow ot i nic to nie da a projekt upadnie po starcie. Bo graczy nie bedzie.

Jesli chodzi o punkt 1000 postow i 100k odslon - polowa postow to posty typu "serwer nie wypali". Polowa albo wiecej ludzi zagladajacych do tematu nie zajzy na serwer nawet jak by mial ruszyc w przyszlym tygodniu. Kolejna sprawa to to, ze zapowiedz trwa tak dlugo, ze jesli w koncu dojdzie do startu to i tak nie wszyscy beda poinformowani o tym. Nie wszyscy przegladaja tematy serwera na forach caly czas. Wszedl 2 lata temu, rok temu, teraz nie wchodzi bo szkoda czasu. Bedzie start a nikt sie o nim nie dowie. Chyba, ze przypadkiem trafi znow do tematu za pol roku. Ale wtedy tez sie okaze, ze serwer stal np 4 miesiace i juz jest wylaczony ;P Jaki to ma sens w takim razie?
Tak serio to w takim wypadku jednym slowem reklama jest chujowa. A juz gdzies chyba w tym temacie o tym pisalem. Trzeba bylo go tworzyc i dopiero z przyblizona data startu np "za rok" wypuscic zapowiedz i reklamowac, podsycac ogien, zwiekszac zainteresowanie i bum - ruszyc. A nie, reklamowac 4 lata serwer i tylko wkurzac potencjalnch graczy, ze to tylko zapowiedz a nie serwer na ktory mozna czekac.

w pracy nad EKiem bra?y udzia? niegdy? najwi?ksze g?owy sceny OT
Kto np?
Elf? Gesior? Ktos z twifysoftu? Ale serio, to jest pytanie, bo nie wiem, moze wszyscy?
A jesli mi mowisz o jakichs marnych tnetowych maperkach i skrypterkach to chyba nie ;P

ludzie domagaj? si? czego? nowego.
Czegos nowego mowisz? A wiesz jak wygladaja nowe rzeczy jesli sa dodane na serwerach? Probowalem sam pare nowych rzeczy dodac ktore mialy byc fajne, ciekawe i zajmujace czas w grze, zeby cos robic a nie tylko stawiac bota. Troche sie nawymyslalem, troche napisalem. Pare systemow polaczylem w jednosc zeby to jakos dzialalo. I co? 3/4 graczy olala, wchodza spamowac ue i sd a nie robic misje, rozwiazywac zagatki czy cokolwiek innego... A jak caly serwer jest tak zrobiony to po prostu caly serwer traci popularnosc i ma malo graczy... Tak to juz jest. Chyba, ze na serwerze sam aspekt grywalnosci bedzie dopracowany. Ale czytajac troche w tym temacie to mozna sie domyslic, ze to bedzie bardziej gra rpg niz serwer tibii. Wiec robic misje czy inne questy beda ludzie robic z przymusu. A to tez kolejny minus a nie plus. Chyba, ze kompletnie bedzie sie mozna odciac od fabuly i po prostu grac, tak jak wiekszosc ludzi to robi bo sie do tego juz przyzwyczaila. No i w tym momencie wszystko musi byc dopracowane. A czy bedzie? Nie wiadomo. A i pewnie nigdy sie nie dowiemy bo serwer nie ruszy ;P

Czytaj?c Tw?j post zastanawia?em si? czy przej?? na form? prywatnych wiadomo?ci, czy jednak odpisa? tutaj. Zdecydowa?em si? tutaj, gdy? problemy o kt?rych wspomnia?e? wymagaj? pewnego uargumentowania.

Je?eli chodzi o Polskie serwery to wspomnia?em nawet dwukrotnie, ?e jest ich niewiele, a serwer?w RPG mo?emy policzy? na palcach jednej d?oni.

Tak, jaki? procent post?w w TYM temacie to s? posty tego typu, ale jak r?wnie? wspomnia?em nasza popularno?? dzieli si? na dobr? i z??, wi?c nie rozumiem tego odniesienia. Ponad to uwzgl?dni?em r?wnie? posty z innych temat?w EK'a na r??nych forach, nie ograniczajmy si? do jednego forum. Niegdy? EK szczyci?o si? bardzo wysok? popularno?ci?.

Wiesz jak chcesz o czym? zacz?? polemizowa?, to powiniene? na dany temat mie? jaki? zakres wiedzy i szczeg??owo si? tym interesowa?, gdy? niejednokrotnie w tym temacie by?a poruszana kwestia reklamy. PRZYPOMINAM wi?c, ?e temat ten nie odgrywa roli reklamy, a polega on na informowaniu fan?w(lub nie), o tym co si? aktualnie dzieje. Nie martw si?, jak nadejdzie czas, odpowiednio rozreklamujemy serwer.

Ehh i znowu k?ania si? Twoja wiedza o polskiej scenie OT. Mo?esz wierzy? lub nie, ale liczba kt?ra widnieje przy ilo?ci post?w wcale nie ?wiadczy o wiedzy i do?wiadczeniu na owym forum. W tym "biznesie" siedz? troch? d?u?ej, mia?em r?wnie? swoje fora OT/mapperskie, a ludzie kt?rzy przewin?li si? przez projekt to nie byle siusiumajtki kt?rych nazywasz marnymi tnetowymi skrypterami/mapperami. Po raz kolejny ograniczasz si? do jednego(dw?ch) for, z kt?rych wyci?gasz swoj? wiedz? i pr?bujesz zainsynuowa?, ?e Elf czy G?sior czy szwedzka ekipa Twifysoftu(a przypominam, ?e m?wimy o Polskim projekcie, o Polskiej scenie) s? jedynymi, kt?rzy zas?uguj? na miano "najlepszych". W tamtych czasach, dru?yn? EKa wspiera?y takie osoby, kt?re mog?y uczy? Elfa/G?siora jak si? stawia serwer na Yourku(jak nie wyczu?e? ironii to w og?le nie komentuj).

Jeszcze raz... Wspominali?my wiele razy, ?e fabu?a na naszym serwerze NIGDY nie b?dzie zmusza? potencjalnego gracza do kierowania si? wed?ug jej zasadom.
Czy b?dzie dopracowane pytasz? Tego si? dowiesz :)

Je?eli masz jeszcze jakie? pytania, kieruj wprost na PW, chyba ?e s? one w jaki? spos?b oryginalniejsze ni? te, kt?re okre?lam krety?skimi. Wi?c prosz? bez pyta? o dacie startu no i tym podobnych.

Probowalem sam pare nowych rzeczy dodac ktore mialy byc fajne, ciekawe i zajmujace czas w grze, zeby cos robic a nie tylko stawiac bota. Troche sie nawymyslalem, troche napisalem. Pare systemow polaczylem w jednosc zeby to jakos dzialalo. I co? 3/4 graczy olala, wchodza spamowac ue i sd a nie robic misje, rozwiazywac zagatki czy cokolwiek innego... A jak caly serwer jest tak zrobiony to po prostu caly serwer traci popularnosc i ma malo graczy... Tak to juz jest"

Tu full agree - scena OT to w 95% gimnazjalne imbecyle.

Jednak, dajmy na to, ?e miesi?c po starcie gra 30-40 os?b. B?dzie to du?o wi?ksza jako??.
Zreszt?, 30 os?b to ma?o ? W Pen&Paper RPG gra si? dobrze w 3 osoby+Mistrz Gry. Wolisz gania? dwie godziny Ork?w ?eby pokaza?o Ci si?, ?e nabi?e? level, czy i?? z lud?mi rozwi?za? jaki? quest/zagadk?? Kt?ry to rok b?dziemy to znowu bi? "demce"? Ja dziewi?ty, tak?e podzi?kuje.

Gdy EK wystartowa?o zrobi?em gildi? i wymusi?em na graczach zachowanie "role play". A? si? z?apa?em za g?ow? ilu by?o ch?tnych (ko?o 20). Po?owa wylecia?a, poniewa? nie wiedzia?a z czym to si? je, jednak po kilku tygodniach zrobi?oby si? co? z nich.
Sam sprowadz? z r??nych MUD?w, for RPG, Ultim itd. z 20 graczy. Obecnie uznaj? Tibi? za g?wno (i maj? racj?), ale gdy poka??, ?e to tylko platforma i to ca?kiem przyjazna. Mo?e wpadnie z 2-3, a gdy ju? potoczy si? lawina... ;) Du?o milej gra? na platformie ni? ci?gle gapi? si? w literki.

Gdy tylko przyjd? betatesty wy?ydz? od AbC GM'a i zapraszam do przej?cia ze mn? 100-200sqm. S?dz?, ?e naprawd? ?wietnie b?dziesz si? bawi?. Swojego czasu postawi?em Congeri? (0 skrypt?w, npc itd.) I w 5 znajomych bawili?my si? ?wietnie, poniewa? jeden z nas ca?y czas miesza? i dawa? nam zadania, chyba nigdy nie bawi?em si? tak dobrze graj?c w Tibi?.

AbC nic rozkr?ci na tym interesu. Pewnie niejeden raz do?o?y do dedyka, tak?e nie wiem sk?d my?l, ?eby graczy by?o jak najwi?cej. Ja si? tego wr?cz boj?, ?e zaczn? wpada? Gimbusy szukaj?ce demc?w i expa. Wola?bym pogra? w doborowym towarzystwie. Wol? gra? z 20 fajnymi, ogarni?tymi lud?mi ni? z hord? 200 przeci?tnych tibijczyk?w.
Mam swoje lata, nie mog? po?wi?ci? na gr? nie wiadomo ile czasu i zrobi? z wbicia 100levela cel w ?yciu, kt?rym b?d? ?y?. Wol? wej?? wieczorem na 2godziny i rozwi?za? z lud?mi kt?rych pozna?em jaki? quest.
Nie napawa mnie rado?ci? to, ?e gdy p?jd? ubi? par? potwork?w, to jaki? dzieciak z 100 levelem rzuci kr?tkie "wypierdalaj", poniewa? jego jedynym obowi?zkiem jest szko?a, a ?yciem Tibia. Naprawd? boj? si?, ?e b?d? musia? gra? z ma?oletnimi furiatami, kt?rzy rekompensuj? sobie w grze nieudolno?? ?yciow?, a ich ca?a gra opiera si? na ubiciu pierdyliardowego Behemoth'a ?eby pokaza?o im si?, ?e wbili level i spad?y im wirtualne steel boots'y, No sorry.

Ja m?g?bym zrobi? OTS'a na kt?rym b?dzie 200/300 ludzi, ale jedyne co by?oby w nim ambitne to opr??nianie portfela rodzic?w tych dzieciak?w, kt?re s? w stanie wys?a? 20z? sms'a za wirtualne mpa.

Ostatnia edycja:

EK? Jak d?ugo ta legenda b?dzie jeszcze trwa?? My?l?, ?e ju? dawno z tego projektu nic nie wyjdzie, jednak nie chc? podcina? skrzyde? tej ekipie. Po prostu w?tpi?, ?eby uda?o si? odgrza? tego kotleta, a do tego osi?gn?? sukces z serwerem FULL RPG w dzisiejszych czasach. A m?wi? to, jako cz?onek "pierwszej" ekipy.

Z drugiej strony nie mam w?tpliwo?ci, ?e je?liby?cie wystartowali, to by?by wysokiej jako?ci serwer. Tylko czy jest w og?le sens na to po?wi?ca? tyle lat pracy?

Mo?ecie si? pobawi?. Potrzeba nam ko?o 400 takich zda?. Mo?na czerpa? z ksi??ek, historii, obecnych wydarze?. Wa?ne by mia?y klimat.

Ca?kiem mi?o b?dzie us?ysze? w grze sw?j w?asny komentarz tej ?redniowiecznej, fantastycznej rzeczywisto?ci.
Tutaj moje przyk?ady. AbC goni mnie do Elf?w, ale stwierdzi?em, ?e wymy?lanie tego to tak ?wietna zabawa, ?e forumowicze te? popuszcz? wodz? wyobra?ni.

-Psia dola.

- Co z Ciebie za rycerz, je?eli go?? dup? je?a nie zabijesz?

- Powiem wam tyle, lepiej z dziwk? ni? politykierem przystawa?. Kurwy przynajmniej maj? jaki? honor i zasady.

- I znowu te Elfy, wybi? do nogi ch?do?onych skurwysyn?w i wywrotowc?w!

- Mo?e bym tak wst?pi? do stra?y... Podobno p?aca ca?kiem niez?a, ?ap?wki i te sprawy.

- Bogowie, co tak ?mierdzi... Aaa... poszukiwacz przyg?d. Najpierw go czujesz, potem widzisz.

- W Estimarze jest takie m?dre powiedzenie... "Kurwa kurwie ?ba nie urwie"

- No?esz kurwa ma?, znowu wped?em w g?wno.

- Po kiego czarnoksi?nicy czaruj? i sprowadzaj? jakies demony zamiast ?adnych dzi?ch. G?wna na tym ?wiecie wystarczaj?co, a kobity to ja bym si? martwi?.

- Co za parszywa pogoda. Gdybym chcia? si? usma?y? ?ywycem to przeprowadzi?bym si? do Mystrii.

- Dawno nie by?o ciekawej egzekucji. W?adza powinna zapewni? ludowi rozrywk?, a ?wiatu ul?y? z kilku Elf?w.

- ?e co? Gdybym chcia? us?ysze? Twoj? opini? poci?gn??bym za smycz.

- Polityka i seks sprowadza si? z grubsza do jednego - do pieprzenia.

- Skurwysyny...

- Za jakie cholerny grzechy...

- ?e co? gwa?t? Jak do kurwy n?dzy mo?na zgwa?ci? dziwk?.

- Sra? mi si? chce.

- Ze?ar?bym co?.

- Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.

- Ruiny Osgiliath wygl?daj? lepiej ni? Ty.

- Zejd? mi z drogi.

- Co to do cholery jest "dekapitancja"... Stra? chcia?a mnie obrazi? czy co?

- Podatek, podatek od zyski, podatek od cha?py, kurwa, niech za deszcz jeszcze wprowadz?.

- Napi?bym si? w?dki, na trze?wo si? nie da.

- Kiedy? widzia?em jak pewnego poszukiwacza przyg?d zagryz?y szczury. Kolczuga i p??torak nie zrobi? z cipy woja.

- Wiecie jak pozna? kogo? kto zapu?ci? si? do puszczy ko?o Aendris? Popatrz na je?a, a si? dowiesz.

- Kurwa ma?

- Ja pierdole

- Cholera

- Za co Bogowie pokarali nas Elfami i kacem?

- Nigdy kurwa wi?cej, nie pij? z Krasnoludami.

- Znasz zakl?cie teleportacji? W jednej chwili pijesz z Krasnoludami, a potem budzisz si? mord? w ?ajnie obok ?wi?.

- Inteligencj? to wi?kszo?? mieszka?c?w mo?e dor?wnuje Orkowi... Kt?ry nie raz dosta? obuchem w ?eb.

- C?? za za rze?ki poranek. Zapach szczyn, ?ajna, potu i g?upoty - miasto.

- Kiedy? spotka?em cz?owieka, kt?ry m?wi? o wielkim kontynencie. Tiwia, Tikwa, Tybia... Jako? tak. Podobno mieszka?cy s? g?upsi od Ork?w.

- Co za kretyn. Ja mu m?wie, ?e nie da rady, ?e kilka lat b?dzie to robi? i g?wno z tego b?dzie, a on dalej swoje...

- ?onka zaczyna mi si? dobiera? do siedzenia.

- Jak si? nie obr?cisz, tak rzy? z ty?u.

- Ka?dy rycerz dupa, kiedy wrog?w kupa.

- ?e Ty wiesz co to eknonomia? Ty by? nie rozpozna? ek?onomi nawet jakby z krzak?w wyskoczy?a i Ci? w dup? kopn??a.

- Widzieli?cie go? Rycerz ch?do?ony! Trzy lwy w tarczy! Dwa sraj?, a trzeci warczy!

- Wy?ej rzyci nie podskoczysz.

- Co Ty wiesz o ?yciu.

Ostatnia edycja:

Pomijaj?c cytaty ?ywcem wzi?te z Wied?mina, ca?a reszta to s?aby pastisz.

Ch?op nie powinien popisa? si? b?yskotliwym sarkazmem na miar? Sapkowskiego, a je?eli ju? to raczej kompletnie nie?wiadomie. Sam my?l?, czy tych cytat?w z Wied?mina nie wywali?, a je?eli ju? to przypisa? do NPC, kt?rych mo?na pos?dza? o edukacj?. W?a?nie wbrew temu co odebra?em z Twojej lakonicznej wypowiedzi, chodzi o to by nie by?o to nic specjalnie b?yskotliwego, tak?e dzi?kuj?. ;)

Z ch?ci? zobaczy?bym jakie? propozycje Kaziu, widz?, ?e masz jakie? forumowe nagrody pisarskie wi?c pewnie nie jeste? w ciemi? bity. Tyle, ?e musia?oby to by? co? prostego. Tylko b?agam nie na przyk?adzie Forgotten Relams czy innego ?r?dziemia bo mo?emy do tego zaszczytnego grona wrzuci? te? 'My Little Pony'.
Sapkowski idealnie wykreowa? ch?opa/mieszczanina w Wied?minie czy Husytach - prostego, zabobonnego, narzekaj?cego bardziej ni? statystyczny Kowalski na scen? polityczn? - i tego chcia?bym si? trzyma?.
Pomijaj?c jeszcze to, ?e tych "odzywek" musi by? ko?o 400. Gdzie? tam nawet liczy?em procentow? szans? na powt?rzenie si?, niezb?dne minimum to 300. Tak?e je?eli m?g?by? wymy?li? kilka przyk?ad?w i opisa? kierunek dobrego, zamiast s?abego na?ladownictwa by?bym wdzi?czny.

Ps: Na pewno m?g?by? napisa? co? bardzo zabawnego, ale zwr?? na to, ?e m?wimy o ch?opach. Je?eli co? b?yskotliwego to kompletnie przez przypadek ;)

I tak opr?cz tego. Zna kto? jaki? "edytor dialog?w"? W EK mamy system jak z Icewind'a, Baldura, Tormenta czy Fallouta. Zrobienie grafik w paintcie, kt?re wysy?am BeCe cz?sto zajmuj? mi wi?cej jak sam dialog.
Albo jaki? pomys?? Na najsprytniejsze na co wpad?em to tworzenie "hiper??cz" z okre?lonego zdania do reakcji NPC.

Tak by?bym NIEZMIERNIE wdzi?czny za wrzucenie tu czegokolwiek do czwartkowego popo?udnia, lecz wiadomo - im szybciej tym lepiej, bo chyba bym na g?ow? upad? gdyby na imprezie wydzia?owej zastanawia? si? nad rozwi?zaniem, a pijanemu g?upie pomys?y do g?owy przychodz?.

Ostatnia edycja:

Pisz?c "pastisz" nie mia?am na my?li braku, jak ?adnie zd??y?e? to uj??, b?yskotliwo?ci owych wypowiedzi, odnosi?am si? do tego, co sam w?a?nie przyzna?e? (i co m?wi sama definicja tego s?owa), czyli na?ladowania czyjego? stylu - tutaj w kiepskiej formie. Wygl?da to ?miesznie i nie?adnie, taki pstryczek w nos dla tych, kt?rzy zapoznali si? z tw?rczo?ci? Sapkowskiego.

Z ch?ci? zobaczy?bym jakie? propozycje Kaziu, widz?, ?e masz jakie? forumowe nagrody pisarskie wi?c pewnie nie jeste? w ciemi? bity. Tyle, ?e musia?oby to by? co? prostego. Tylko b?agam nie na przyk?adzie Forgotten Relams czy innego ?r?dziemia bo mo?emy do tego zaszczytnego grona wrzuci? te? 'My Little Pony'.
Sapkowski idealnie wykreowa? ch?opa/mieszczanina w Wied?minie czy Husytach - prostego, zabobonnego, narzekaj?cego bardziej ni? statystyczny Kowalski na scen? polityczn? - i tego chcia?bym si? trzyma?.
Pomijaj?c jeszcze to, ?e tych "odzywek" musi by? ko?o 400. Gdzie? tam nawet liczy?em procentow? szans? na powt?rzenie si?, niezb?dne minimum to 300. Tak?e je?eli m?g?by? wymy?li? kilka przyk?ad?w i opisa? kierunek dobrego, zamiast s?abego na?ladownictwa by?bym wdzi?czny.
W pewnym momencie zap?dzi?e? si? do tego stopnia, ?e mog?abym przypuszcza?, i? za?o?y?e?, ?e napisz? co? dla EK. My?l? jednak, ?e potraktuj? to z przymru?eniem oka i uznam, ?e by?y to instrukcje dla os?b, kt?re maja w planach tworzenie takich... dialog?w na potrzeby projektu. Dla serwera zrobi?am co? tylko raz - sprawdza?am dla Batisa jaki? tekst, bodaj?e o genezie ?wiata wykreowanego na potrzeby OTS'a, ale wynika?o to z szacunku dla jego osoby i naszej znajomo?ci, z Tob? nie znam si? wcale, a "za darmo" dawno umar?o.

Je?li ju? przy tekstach jeste?my, to kiedy powstawa?o ma?e uniwersum dla TOG'a z moim udzia?em, mo?e Marfi je jeszcze ma; je?li tak, to mo?ecie je w jaki? spos?b wykorzysta?.

Powiem tak, dobra nazwa tematu, LEGENDA, kt?ra wiecznie trwa, i za pewno zawsze b?dzie tylko legend?.

Czekamy na nowe odkrywcze komentarze, kt?re widz? zwi?zek mi?dzy nazw? tematu a rzeczywisto?ci?.

Wiecie co? Wpad?em na to, ?e to jest legenda, kt?ra, jak macie racj?, trwa wiecznie, bo nigdy nie wystartuje. Dobrze, ?e nikt na to wcze?niej nie wpad?...
... Poza trzydziestoma wcze?niejszymi komentarzami.

Dajcie ju? spok?j z tym hejceniem RPG, powinni?cie rozumie?, ?e taki rodzaj gry wymaga du?o wi?cej w?o?onej pracy.

W sumie Shikate ma racj?.
R?bcie start, materia? planowany od???cie na nast?pne updaty i jazda.
A jak nie to prosz? o odklejenie tematu albo przeniesienie do galerii mapperskich bo ile? mo?na.

Tylko b?agam nie na przyk?adzie Forgotten Relams czy innego ?r?dziemia bo mo?emy do tego zaszczytnego grona wrzuci? te? 'My Little Pony'.
Nie ?eby co? ale ci od kucyk?w akurat lepsze scenariusze pisz? ni? jakikolwiek materia?, kt?ry do tej pory widzia?em we wszystkich zapowiedziach EK.

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry