What's new

Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

Status
Not open for further replies.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

Jest w tym troch? racji ale ka?da religia ma g??wnego kap?ana i to on manipuluje lud?mi wciska im kit ?e to ich wiara jest prawdziwa ?e trzeba walczy? i wymordowa? wszystkie zak?amane religie a za ?mier? za wiar? od razu p?jd? do nieba, raju. I wiara w?a?nie du?o ma do tego ca?ego mordobicia.

Nom. MANIPULACJA przez ludzi op?tanych rz?dz? w?adzy.

Nie zapomnij o ciep?ych darmowych obiadkach, porannej jajecznicy i kolacyjce pod nos.

No, to te?. I winko co msz?. Poza tym taki ksi?dz ma "?ycie jak w Madrycie" a tak nie powinno by?, ale niestety "duchowie?stwo" ju? od ?redniowiecza (pisz? tu o tych wy?szych nieco "rang?") mia?o wiele przywilej?w i ogromne pieni?dze. Wtedy przynajmniej tylko ci wy?si tak mieli, a teraz.. ka?dy w?a?ciwie. Ju? w owym ?redniowieczu przedstawiciele ko?cio?a i wielu kap?an?w sta?o zaraz za w hierarchii lub niekt?rzy nawet na r?wni z arystokracj?, szlacht?, dworem kr?lewskim, tak wi?c... Religia od zawsze wykorzystywana jest do manipulacji, nie przez wszystkich, ale przez du?y procent.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

refresh

Yallahari

Active User
Reaction score
7

Ja postanowi?em zosta? protestantem :) Mia?em do?? nudnych kaza? katolickich,i na ka?dym kazaniu s?uchania "Wybierz PIS , G?osuj na mniejsze z?o !" . Mia?em do?? przek?amanej Biblii , i zmienionego dekalogu z powodu ?eby ko?ci?? m?g? na tym zarabia?. Jedynie prawdziw? biblie mo?ecie znale?? w ko?cio?ach protestanckich, na prawd? a? chce si? s?ucha? tam kaza? , bo s? prawdziwe i pi?kne.

@PS
Nie my?lcie sobie ?e jestem jakim? fanatykiem. Po prostu ka?dy musi znale?? sobie jak?? drog? w ?yciu. Ja wiem ?e to jest moja :)

Mephisto

?asic
Reaction score
99

Swoj? drog?, kiedy? ogl?da?em jaki? reporta? na temat wyznania protestanckiego, gdzie by?a masa wywiad?w z lud?mi (nierzadko m?odymi), kt?rzy postanowili przepisa? si? z tradycyjnego ko?cio?a katolickiego na t? w?a?nie religi?. Chwalili oni sobie protestantyzm, a jako najwi?kszy plus wymieniali w?a?nie ciekawe i z ?ycia wzi?te kazania. Postanowi?em sobie, ?e kiedy? przejd? si? na msz? do takiego ko?cio?a i sam zobacz?, czy to na serio takie ciekawe.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Ja postanowi?em zosta? protestantem :) Mia?em do?? nudnych kaza? katolickich,i na ka?dym kazaniu s?uchania "Wybierz PIS , G?osuj na mniejsze z?o !" . Mia?em do?? przek?amanej Biblii , i zmienionego dekalogu z powodu ?eby ko?ci?? m?g? na tym zarabia?. Jedynie prawdziw? biblie mo?ecie znale?? w ko?cio?ach protestanckich, na prawd? a? chce si? s?ucha? tam kaza? , bo s? prawdziwe i pi?kne.
@PS
Nie my?lcie sobie ?e jestem jakim? fanatykiem. Po prostu ka?dy musi znale?? sobie jak?? drog? w ?yciu. Ja wiem ?e to jest moja :)
A jakim nurtem sie poslugujesz, ewangelicyzm czy ewangelikalizm? Tak z ciekawosci pytam.

Yallahari

Active User
Reaction score
7

A jakim nurtem sie poslugujesz, ewangelicyzm czy ewangelikalizm? Tak z ciekawosci pytam.
Pos?uguje si? nurtem Ewangelickim (nie wiem czy mo?na odmieni? ale nie wa?ne) po prostu ewangelicyzmem :)

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Przegl?daj?c filmiki o satani?mie natkn??em si? na bardzo ciekawy wywiad z wokalist? zespo?u KAT.

Wydaje mi si?, ?e zar?wno kiedy?, jak i dzisiaj satanizm jest ?le postrzegany. Media grzmi?, ?e to palenie ko?cio??w, zabijanie niewinnych istot i tak dalej. Ogl?da?em r?wnie? o problematyce satanizmu, ameryka?ski film nakr?cony przez konserwatyst?w pokazuje LaVeya, tw?rcy Bibli i Ko?cio?a Szatana jako praktykuj?cego okultyst?, gdzie w rzeczywisto?ci satanizm tzw. laveya?ski jest bazowany nurtem filozoficznym, nie teologicznym. W tym wywiadzie nawet prowadz?ca nie do??, ?e nie interesuje j? co Roman m?wi to jeszcze nie zna si? na rzeczy, m?wi, jakby to ona mia?a ?wi?t? racj?.

Kuzirashi

ASP.NET MVC, JS-SPA, PHP, NODE
Reaction score
155

Na podstawie s??w tego go?cia chyba ka?dy m?g? zauwa?y?, ?e satanizm mo?na podzieli? ze wzgl?du na osobowo?? i pobudki z jakich si? w niego wierzy. Moim zdaniem Roman i bardzo ma?y procent wszystkich satanist?w s? tacy yy.. nie wiem jak to okre?li?. ?agodni? Natomiast reszta czyli pewnie co? ponad 90% to go?cie, kt?rzy cz?sto mog? by? chorzy psychicznie i maj? sk?onno?ci do zabijania czy te? innych Z?YCH rzeczy - okre?lanych przez katolik?w, czyli: Czarna Msza, Ofiary, Przywo?ywanie Duch?w, Zbrodnie etc. etc. Ja jestem chrze?cijaninem. Dlaczego? Bo taka jest tradycja. Gdybym mieszka? w Iraku to pewnie by?bym Muzu?maninem i te? bym broni? swojej religii. Przyda?aby si? w TV jaka? debata na temat Religii :]

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

@up
Satanizm dzieli si? na 2 kategorie - ateistyczny i teistyczny. Ten pierwszy to jest jak w tych filmikach. Natomiast ten drugi to ju? inna sprawa, kt?r? sam osobi?cie odrzucam, bo nie t?dy droga.

Spojler

User
Reaction score
0

Nie wierz? w Boga, jest to dla mnie zbyt absurdalne.

Notka moderatorska:
Rozwi? troch? swoj? wypowied?

Last edited by a moderator:

Slyad

Active User
Reaction score
0

Ja Wierze w Pastafaranizm ;) (bo lubie spagetti;D) looknijcie w google na czym polega ta religia;D

Lukas151

Active User
Reaction score
0

^ podoba mi sie :), ale nadal jestem ateista.

ErMex

Egzekucja
Reaction score
177

Do wszystkich:

Piszcie sensownie i na temat. W?tek ma na celu poznania waszej opinii, dowiedzenia si? czego? nowego. A wy chyba zaczynacie robi? sobie jaki? ?art z tematu.

Brony Derp

User
Reaction score
1

Tak na wst?pie napisze ,?e wed?ug mnie przez Religie rodzi si? tylko wojna . :l
Napisz? wi?cej ..
Religia to kwesta wiadomo wiary ,nie nale?y zmusza? kogo? do wierzenia w to w co on sam nie wierzy ,przyk?ad zmuszanie do chodzenia do ko?cio?a czy nawet na lekcj? religii w szkole . Co do religii w szkole to wiadomo ,?e o puki nie jest si? pe?noletnim rodzice musz? swoje dziecko utrzyma? w wierze takiej jakiej oni s? <-- Z tego co mi wiadomo .

Tak wi?c og??em m?wi?c ka?dy wierzy w to co chce . :)
W tym nie ma nic strasznego .. :l

Pozdrawiam ! ^^

Budzik

Senior User
Reaction score
165

Tak na wst?pie napisze ,?e wed?ug mnie przez Religie rodzi si? tylko wojna . :l
Komunizm, Nazizm to wszystko opiera?o si? na ateizmie, wi?c i ten system filozoficzno-moralny nie jest bez historycznej skazy. Fakt, wyznanie kszta?tuje zasady moralne, ale nigdy nie by?y przyczyn? wojen. Motywem zawsze jest chciwo??, wiara by?a/jest tylko zas?on?. Chyba, ?e m?wisz o wojnie jako ostrzejszej wymianie pogl?d?w w?r?d internaut?w, to spoko : )

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Komunizm, Nazizm to wszystko opiera?o si? na ateizmie, wi?c i ten system filozoficzno-moralny nie jest bez historycznej skazy. Fakt, wyznanie kszta?tuje zasady moralne, ale nigdy nie by?y przyczyn? wojen. Motywem zawsze jest chciwo??, wiara by?a/jest tylko zas?on?. Chyba, ?e m?wisz o wojnie jako ostrzejszej wymianie pogl?d?w w?r?d internaut?w, to spoko : )

Nie zapominajmy o ?redniowiecznej wyprawie krzy?owej.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

My?l?, ?e kwestia wojen wyznaniowych to bardziej inny ni? nasz kr?g kulturowy, bardziej tu wchodz? do gry Szyici i Sunnici, je?li szukamy ju? kwestii wojen o pod?o?u religii chrze?cija?skiej, to ostatnie mamy a? w XVI-XVII wieku, kiedy to Polska by?a nazywana "przedmurzem chrze?cija?stwa", p??niej raczej wiara katolicka by?a kojarzona z jednocz?c? nar?d. Z reszt? - ?adna religia nie g?osi potrzeby zabijania innych ludzi, nie ma tego ani w judaizmie, ani islamie, ani w wierze w Jedi ;) Konflikty, je?li ju?, bior? si? z fa?szywego pojmowania wiary jako czego? wi?cej ni? ?wiatopogl?du, jako wezwanie do si?owego udowodnienia jej wy?szo?ci nad innymi.
Niemniej jednak nie mo?emy zapomina?, ?e w ka?dej wierze s? sytuacje, kt?re mog? sta? si? ?r?d?em pewnych dyskusji, a nawet konflikt?w, niekoniecznie od razu zbrojnych. Tak jest chocia?by z kwesti? apostazji w Polsce, bo mamy coraz wi?cej ludzi ?wiadomych, niechc?cych na si?? poprawia? statystyk ko?cio?a katolickiego, co pozwala uderzy? w bram? wyst?pienia z tej organizacji. Tutaj napotyka si? zazwyczaj na mur, odmow? i potrzeb? udowodnienia, ?e nie jest si? wielb??dem. Skutek jest taki, ?e zamiast za?atwi? t? kwesti? jak cywilizowane kraje europejskie, jak Niemcy, gdzie apostazji dokona? mo?e ju? 14-latek, mamy ciemnogr?d, setki za?wiadcze? i chodzenie do ko?cio?a ze ?wiadkami, kt?rzy musz? przekonywa?, ?e faktycznie jest jak jest. Wiadomo dlaczego tak jest, pazerno?? polskiego ko?cio?a nie zna granic, ale jest to doskona?y przyk?ad dzia?ania maj?cego na celu por??nienie os?b tej "wsp?lnoty", co nie musi oczywi?cie od razu prowadzi? do wojny.

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

jak najbardziej popieram pana z gory :)
w kwesti Islamu moge dosc duzo powiedziec, otoz:
jak wiadomo, jest masa fanatykow, ktorzy morduja w imie Allaha, krotkie wyjasnienie- gdyby dokopac sie do genezy slowa Allah- z jezyka arabskiego znaczy "B?g"-niegdys (a poganskiej Arabii) Allah byl najwyzszym poganskim bostwem, ale nei chodzilo o osobe, slowo "Allah" oznacza wysoko postawionego boga, wiec gdy rozpoczela sie religia islamska, wtedy Allah przeszedl (dosc neitypowy zwrot) jako najwyzszy B?g- obecnie jako Jahwe, Adonai
aby czytac Koran, nalezy znac ogromnie duzo historii, wiem, bo regularnie sie tym zjamuje- tam (statystycznie) co 3 aja (werset) jest zle tluamczona- Koran nalezy czytac z bardzo dokladnym przekladem historycznym, dzisiejsi Arabowie ida na latwosc i ucza tego, co jest doslownie napisane- wtedy wychodzi: "Islam- kult smierci", faktycznie- czytajac niektore wersety naprawde mozna sie przearzic, bo pewien procent tej ksiegi jest wylacnzie o smierci, natomiast jest wspomnienie: "nie Wam kara? niewiernych", w Koranie, uzywajac roznych zwrotow, jak np "niech uwierza", nawoluje sie do pomagania/nawracania niewiernym (niewierzacym, przypominam, iz Islam oznacza wiernosc i poddanie sie Bogu), jednak dzisiejsza (ze tak powiem) propaganda wojny zmusza do nienawisci do innych religi i osob niewierzacych
w Islamie za duzy wplyw na religie mieli ludzie- to oni sami mowili, co ma w tej religi byc, a co nie- nawet sam Muhammad nie byl w 100% posluszny Bogu

aby zabrac sie do interpretacji ?wi?tej Ksi?gi Islamu, najpierw nalezy opanowac Tor?, Pismo ?wi?te, i 3/4 historii polwsypu arabskiego- akurat to sie bardzo przydaje, mam Koran z cala historia polwyspu i wplywami innych religi, praktycznie od lat przed Chrystusem, az do wybudowania pierwszego miasta Muhammada i wojen Muzulmanow- Koran bardzo, ale to bardzo czesto nawiazuje do historii, a nastepnie do Ksi?gi ?ydowskiej (Tory) i chrzescijanskiej

gdyby ktos mial jakies pytania o religie, czy wiary, to bardoz chetnie porozmawiam/pomoge- samym Islamem nie zyje, jestem Chrzescijaninem, ale o religiach wiem naprawde duzo i staram sie jak najwiecej czytac- nie jestem bardoz religijny, ale bardoz wierzacy- nie licza sie dla mnie osoby, ktore mowia "chrzescijanie sa lepsi od muzulmanow" "muzulmanie to terrorysci"- tacy ludzie w mocih oczach sa zerem i staram sie jak najpredzej ich uswiadomic, ze zle mowia i staram sie tez takim osoba pomoc :)

moje gg- 5705391

Amy Rose

Active User
Reaction score
14

We mnie Szatan ma Konkurencj? i tyle.

Wierz? w Boga , ale nie w Ko?ci??.

Windy Asta

Advanced User
Reaction score
3

bog nie istnieje ... smieje sie z takich co mysla ze bog stworzyl swiat ^^

Status
Not open for further replies.