What's new

Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

Status
Not open for further replies.

Luas

Advanced User
Reaction score
7
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

Emm... jak myslisz dlaczego to sie nazywa "wiara", to nie jest cos co wiemy tylko w co wierzymy.
Nie potrzebne sa argumenty, a wiara :)

Xervin

Boxxy <3
Reaction score
78
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

A czym wed?ug Ciebie jest wiara? W og?le powiedz mi w co Ty wierzysz? W samego Boga czy ?ycie po ?mierci r?wnie?? I w niebo i piek?o te??

Powiedz mi, gdzie by? Tw?j B?g, kiedy Hitler mordowa? tylu ludzi, nie m?wi?c ju? o dzieciach, kt?re nie mia?y nic do powiedzenia? Je?li naprawd? istnieje, to raczej nie jest taki dobry jak si? wszystkim wydaje.
Pono? cz?owiek jest kowalem w?asnego losu, ale czy te wszystkie dzieci mia?y okazj? chocia? spr?bowa? pokierowa? swoim ?yciem? Niestety nie zd??y?y. I gdzie ta 'dobro?'? Zamiast tych 50 milion?w ludzi, B?g nie m?g? sprawi?, ?e to Hitler umrze? Bez jego, jakby nie patrze?, genialnych strategii, Niemcy z pewno?ci? tak daleko by nie zaszli.

I na koniec - skoro B?g podobno stworzy? wszystko, to stworzy? r?wnie? Szatana, czyli ca?e z?o na Ziemi.

Raa

Senior User
Reaction score
50

#up ja Ci odpowiem na te proste pytanie, tak. -.^ nie wierzysz? twoj problem :>
Yaaay.
Dzi?kuj? za t? b. wiarygodn? odpowied?.. zmienile? m?j ?wiatopogl?d. Od teraz ju? wiem, ?e B?g istnieje.

Cosades

Active User
Reaction score
15

B?g nie m?g? sprawi?, ?e to Hitler umrze? Bez jego, jakby nie patrze?, genialnych strategii, Niemcy z pewno?ci? tak daleko by nie zaszli.
Wow. Hitler i genialne strategie xD No mo?e co? tam, co? tam ledwo, ledwo. A niby 123456789 doradc?w etc. to on nie mia?, nie? Poza tym za ~200 lat ju? nikt nie b?dzie bra? II wojny tak serio. Sk?d to wiem? A czy interesuj? Ci? polegli pod... em. Grunwaldem np.?

W?a?ciwie to co mia? zrobi? B?g?! Ludzie niby maj? woln? wol?, nie wa?ne ile nagrzesz? on si? nie wpierdala, a? do ?mierci, podobno.

A kto m?wi?, ?e B?g jest dobry?! Takie przekonanie kr??y dopiero po ko?cu ?redniowiecza. A raczej B?g go nie przekaza?, nie?

A co do Szatana ;) To przecie? jest wyra?nie napisane, ?e go stworzy?. Jednak stworzy? go dobrego, podobno :D, a on wybra? sobie zuo etc. Zapraszam do przeczytania chocia? tego o czym piszesz ;(

s4fun

Advanced User
Reaction score
24

A czym wed?ug Ciebie jest wiara? W og?le powiedz mi w co Ty wierzysz? W samego Boga czy ?ycie po ?mierci r?wnie?? I w niebo i piek?o te??

Powiedz mi, gdzie by? Tw?j B?g, kiedy Hitler mordowa? tylu ludzi, nie m?wi?c ju? o dzieciach, kt?re nie mia?y nic do powiedzenia? Je?li naprawd? istnieje, to raczej nie jest taki dobry jak si? wszystkim wydaje.
Pono? cz?owiek jest kowalem w?asnego losu, ale czy te wszystkie dzieci mia?y okazj? chocia? spr?bowa? pokierowa? swoim ?yciem? Niestety nie zd??y?y. I gdzie ta 'dobro?'? Zamiast tych 50 milion?w ludzi, B?g nie m?g? sprawi?, ?e to Hitler umrze? Bez jego, jakby nie patrze?, genialnych strategii, Niemcy z pewno?ci? tak daleko by nie zaszli.

I na koniec - skoro B?g podobno stworzy? wszystko, to stworzy? r?wnie? Szatana, czyli ca?e z?o na Ziemi.
Co ty masz z tym Hitlerem? Ciebie tez nie bylo na swiecie. Chcesz logike? To ci ja dam, bog stworzyl czlowieka na swoje podobienstwo, a czlowiek od malpy pochodzi, wiec katolicy wielbia malpe?

Raa

Senior User
Reaction score
50

B?g nie istnieje, a Jezus by? cz?owiekiem z przysz?o?ci. : o
[
Leczy? chorych - lekarstwa z przysz?o?ci
Chodzi? po wodzie - technologia
Zamienia? wode w wino - j/w
etc. ;d]

Cosades

Active User
Reaction score
15

B?g nie istnieje, a Jezus by? cz?owiekiem z przysz?o?ci. : o
[
Leczy? chorych - lekarstwa z przysz?o?ci
Chodzi? po wodzie - technologia
Zamienia? wode w wino - j/w
etc. ;d]
Wniebowst?pienie - powr?t do swoich czas?w
Tak mi przysz?o do ?ba xD

Taaa, cool theory, bro.
Ale po co?

Ok, zejd?my z tego bezsensownego tematu i porozmawiajmy sceptycznie o religii.[Elitek nie jest zaproszony ;(]

Maghiczne thricki ujahwnione:
Ad 1.

Jeshzcze throche i bh?dziemy chodzhi? pho whodzie.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

A takie pytanie, kt?rego dnia? Bo jako? sobie tego nie kojarz?.

Raa

Senior User
Reaction score
50

#Cosades
A ty nie chcia?by? si? przenie?? w czasie do jakiego? prymitywnego spo?ecze?stwa ?eby namiesza? im w g?owach? ;d
Np. tak? zapalniczk?.
Ew. granatem. xDD

Odrazu by ci? za jakiego? Boga[ew. czarownic?] wzieli.

Cosades

Active User
Reaction score
15

Mnie by od razu zajebali. ONI s? wsz?dzie.

Jak dla mnie ?adna technologia... Po prostu z?udzenia optyczne etc.

@edit

Lying is a strong word. Did you think maybe this person could have been fooled? Can't you give them the benefit of doubt?

Assumming I'm not gay, and someone told you I was, if you believed it, would you be a liar if you said I was gay??? Think about it before you start calling names!

I think you'd want people to do the same for YOU!

Just like the idiots who believe scum like limprod, and o'lair, they believe the BULLSHIT they're told, they repeat it... Are they lairs, or just patsies???

Ciekawe :)

Last edited:

Xervin

Boxxy <3
Reaction score
78

A takie pytanie, kt?rego dnia? Bo jako? sobie tego nie kojarz?.

Wi?c chcesz powiedzie?, ?e Szatan stworzy? si? z niczego? Pono? tylko B?g tak potrafi. Kaboom, kolejna sprzeczno??.

Co ty masz z tym Hitlerem? Ciebie tez nie bylo na swiecie. Chcesz logike? To ci ja dam, bog stworzyl czlowieka na swoje podobienstwo, a czlowiek od malpy pochodzi, wiec katolicy wielbia malpe?

To jest akurat argument przeciwko. ; )

Wow. Hitler i genialne strategie xD No mo?e co? tam, co? tam ledwo, ledwo. A niby 123456789 doradc?w etc. to on nie mia?, nie?

A w dalszej cz??ci swojego posta napisa?e?, ?ebym najpierw przeczyta? o czym pisz?. No ludzie, b?agam.

To Hitler sta? na czele armii, nie jego doradcy. Gdyby nie on i jego niestety geniusz, doradcy mogliby najwy?ej swoje miasta podbija? - tak, wiem, to nie ma sensu i o to w tym chodzi.

W?a?ciwie to co mia? zrobi? B?g?! Ludzie niby maj? woln? wol?, nie wa?ne ile nagrzesz? on si? nie wpierdala, a? do ?mierci, podobno.

A czy te dzieci, niemowlaki, mia?y woln? wol?, kiedy spuszcza? na nie bomby?

A kto m?wi?, ?e B?g jest dobry?! Takie przekonanie kr??y dopiero po ko?cu ?redniowiecza. A raczej B?g go nie przekaza?, nie?

Czy to nie czasem pismo ?wi?te m?wi, ?e w niebie B?g przebacza, a w piekle Szatan karze? Skoro przebacza, to musi by? dobry.

A co do Szatana ;) To przecie? jest wyra?nie napisane, ?e go stworzy?. Jednak stworzy? go dobrego, podobno :D, a on wybra? sobie zuo etc.

Czyli B?g jednak nie jest wszystkowiedz?cy, wszechmocny i wszechobecny. Gdyby by?, od razu by wiedzia?, ?e Szatan stanie si? z?y, czy? nie? To samo tyczy si? przekonania, ?e 'cz?owiek jest kowalem w?asnego losu'. Je?li tak jest - B?g nie wie co wydarzy si? w przysz?o?ci = nie jest wszechwiedz?cy.

Raa

Senior User
Reaction score
50

Czy to nie czasem pismo ?wi?te m?wi, ?e w niebie B?g przebacza, a w piekle Szatan karze? Skoro przebacza, to musi by? dobry.
Niekoniecznie.
Kto? mo?e przebacza? ze wzgl?du na to, ?e ma w tym interes/jaki? zysk.

Cosades

Active User
Reaction score
15

1.To Hitler sta? na czele armii, nie jego doradcy. Gdyby nie on i jego niestety geniusz, doradcy mogliby najwy?ej swoje miasta podbija? - tak, wiem, to nie ma sensu i o to w tym chodzi.

2.A czy te dzieci, niemowlaki, mia?y woln? wol?, kiedy spuszcza? na nie bomby?

3.Czyli B?g jednak nie jest wszystkowiedz?cy, wszechmocny i wszechobecny. Gdyby by?, od razu by wiedzia?, ?e Szatan stanie si? z?y, czy? nie? To samo tyczy si? przekonania, ?e 'cz?owiek jest kowalem w?asnego losu'. Je?li tak jest - B?g nie wie co wydarzy si? w przysz?o?ci = nie jest wszechwiedz?cy.

1. Aha. Jeden cz?owiek nie jest w stanie sta? za takim czym?.

2. Cz?owieku, kurwa, o czym ty pierdolisz? Ogarnij si?. Ja tutaj m?wie, ?e Hitler mia? woln? wol?, a ty mi z takim czym? wyskakujesz.
//Aha, czyli nie ka?dy cz?owiek ma woln? wol?. /Xervin
@Xervin - tego nie powiedzia?em.

3. C?? zak?adaj?c, ?e cz?owiek (oraz te anio?y etc.) ma woln? wol? to jest w ch... olere linii historycznych. A czy si? zdarzy taka, czy taka to od cz?owieka zale?y. B?g mo?e je zna? na pami?? etc. ale nie mo?e si? miesza? do wolnej woli.

Cosades@Atheist

Last edited:

Raa

Senior User
Reaction score
50

www.youtube.com/watch?v=ptB9fijeGOw

Polecam obejrze?.
Odpowiada prawie na wszystkie pytania zadane tu ostatnio.
G??wnie przez Xervina.

Mo?e ludziom kt?rzy em. wierz? w Boga ten film pomo?e go zrozumie?.
Natomiast dla mnie by? on tylko dobr? lekcj? nt. manipulacji.
[Ten "Jezus" po mistrzowsku nimi manipulowa?. :eek:]

#edit
2. Cz?owieku, kurwa, o czym ty pierdolisz? Ogarnij si?. Ja tutaj m?wie, ?e Hitler mia? woln? wol?, a ty mi z takim czym? wyskakujesz.//Aha, czyli nie ka?dy cz?owiek ma woln? wol?. /Xervin
Cz?owiek jest istot? spo?eczn?, dlatego mimo "wolnej woli".. jest on ograniczony przez innych ludzi, wspomnienia itd.
Np. dziecku wpajane s? pewne sta?e warto?ci, kt?re zosta?y wpojone jego rodzicom, kt?re z kolei s? wymuszone przez ludzkie sumienie, kt?re.. ukszta?towa?o si? poprzez spo?eczno??.
Dlatego np. nie ustaniesz na ?rodku ulicy.. i nie zesrasz si?, bo "tak nie wypada".
Mimo, ?e mamy woln? wol?, mamy te? mas? czynnik?w, kt?re nas ograniczaj?. [Tu akurat sumienie.]

Wracaj?c do dzieci od Hitlera.. to jednych z czynnik?w ich ?ycia.. by?a spuszczona bomba na nie.

#edit2
Nie korzystaj z przywilej?w moderatora.. w taki spos?b.
[Nie edytuj czyi? post?w bez potrzeby.]

Last edited:

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Wi?c chcesz powiedzie?, ?e Szatan stworzy? si? z niczego? Pono? tylko B?g tak potrafi. Kaboom, kolejna sprzeczno??.

Rozumiem brak odpowiedzi na moje pytanie.

Sprzeczno?ci? jest stwierdzenie, ?e to B?g stworzy? wszystko. Pod??aj?c twoim rozumem, stworzy? r?wnie? czarnych, ?yd?w, homoseksualist?w, Satanist?w i libera??w, kt?rych nadgorliwi chrze?cijanie/katolicy tak bardzo nie lubi? (ba, nie cierpi?). No bo sk?d? musieli si? pojawi?, eh?

Raa

Senior User
Reaction score
50

Sprzeczno?ci? jest stwierdzenie, ?e to B?g stworzy? wszystko. Pod??aj?c twoim rozumem, stworzy? r?wnie? czarnych, ?yd?w, homoseksualist?w, Satanist?w i libera??w, kt?rych nadgorliwi chrze?cijanie/katolicy tak bardzo nie lubi? (ba, nie cierpi?). No bo sk?d? musieli si? pojawi?, eh?
Jedyn? logiczn? odpowiedz? na to jest to, ?e i biali, i czarni.. i zieloni[je?eli istniej?].. powstali bez ingerencji boga.
Boga.. kt?rego nie ma.

Cosades

Active User
Reaction score
15

Odp:
Ta cholerna opozycja wsz?dzie si? wepcha.

s4fun

Advanced User
Reaction score
24

Najczestsza przyczyna wojen: WIARA!
Najwiekszych mordow dokonali: CHRZECIJANIE!

:D

Budzik

Senior User
Reaction score
165

Najczestsza przyczyna wojen: WIARA!
Najwiekszych mordow dokonali: CHRZECIJANIE!

:D
Zsumuj sobie ludzi zabitych przez faszyst?w, nazist?w i komunist?w, wyjdzie ci kto tak na prawd? dokona? najwi?kszych mord?w. Przykre, ?e tak wielu ludzi nie potrafi si? przeciwstawi? internetowej modzie oczerniania katolik?w.

Raa

Senior User
Reaction score
50

Chrze?cijanie zabili z wiary.
[Wiara -> Nadzieja -> nonsens?]

Faszy?ci, nazi?ci, komuni?ci z nienawi?ci.
[Nienawi?? -> Z?e do?wiadczenie -> Do?wiadczenie]

Status
Not open for further replies.