What's new

Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

Status
Not open for further replies.

Raa

Senior User
Reaction score
50
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

W moim przypadku od pocz?tku ?ycia nie mia?em ?adnych powod?w do wiary w Boga, czy te? do ucz?szczania do ko?cio?a.
Dlatego "odrzucenia wiary" nie do?wiadczy?em.

Po prostu ca?a ta szopka jest mi oboj?tna. Tylko troszeczk? ?al ludzi wierz?cych w takie "cosie". [Np. bibli?.]

#ps.
Moje "Haha." tylko uwizualnia moj? reakcj?.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14
Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat

@Zabanygownodamy

Wycisn??bym z ciebie jak sok z cytryny fakt, ?e jeste? wielkim hipokryt? jak ka?dy inny prawicowiec, kt?ry tylko s?ucha kler?w. Ale no w?a?nie, z takimi prawicowcami nie warto dyskutowa?.

A tak z innej beczki, p?ki co jedyn? doktryn? z jak? si? spotka?em, kt?ra nie miesza si? w ?ycie prywatne ludzi, to Satanizm (ten filozoficzny). Zna kto? mo?e jeszcze jak?? inn? doktryn?, kt?ra si? (?e tak powiem) nie wpierdala z czyje? sprawy?

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

Wycisn??bym z ciebie jak sok z cytryny fakt, ?e jeste? wielkim hipokryt? jak ka?dy inny prawicowiec, kt?ry tylko s?ucha kler?w. Ale no w?a?nie, z takimi prawicowcami nie warto dyskutowa?.

Prawicowiec = hipokryta?
icon_lol.gif
Takich bzdur, jakie pojawi?y si? na ostatnich dw?ch stronach to w ?yciu nie czyta?em.

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

W morde ludzie, jestescie smieszni :D wrocilem dzis z Turcji, tam Islam jest taki sam jak u nas Chrzescijanstwo- nie kazdy sie stosuje, nazywaja sie "Muzulmanami", ale sa tacy sami, jak dzisiejsi "Katolicy" :)

@up
popieram :)

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Ka?dy musi dojrze? do wiary, ja na przyk?ad kilka lat temu te? by?em buntowniczym nastolatkiem, kt?ry ma wszystko w i nie potrzebuje nikogo, nawet Boga. Ka?dy wiar? dojrzewa w swoim tempie.

B??dne stwierdzenie, ka?dy musi dojrze? do opinii nt. wiary, a nie do w?asnych przekona? o egzystencji Boga. Poza tym jeste? raczej dziwnym przypadkiem, bo ja widzia?em zdecydowanie wi?cej ludzi kt?rzy po okresie dojrzewania przestawili si? na ateizm, pozostawiaj?c za sob? ocen? rodzic?w i formuj?c w?asn? opini?. Chocia? z drugiej strony, ostatnie lata przejawia?y jak?? dziwn? mod? na ateizm i bunt przeciw Papie?owi - pewnie dlatego powsta?y te? te teori? o illuminati, ale to temat ju? nie na dzisiaj.

Grumpy

Advanced User
Reaction score
46

Ja bym IMO ten topic w chuj zamknal. Ludzie na tym forum nie sa mentalnie dojrzali na taka dyskusje, to po pierwsze. Po drugie, zaden z nas nie ma dostatecznej wiedzy na ten temat i bardziej to przypomina pierdolenie dwoch bab, przed spozywczakiem. Ale to tylko moje prywatne wrazenie, bo wiem, ze dla wielu, zdanie kazdego sie liczy. Po prostu nowy uzytkownik czytajac ten temat, bedzie mial beke i sie zmyje szybko. Pozdro.

Szynka95

Advanced User
Reaction score
19

Chrze?cija?stwo upad?o po "wydarzeniach z Biblii", je?eli takie w og?le si? wydarzy?y....
?redniowiecze, mordowanie biednych niewinnych ludzi, palenie ?ywcem, taaaaak to wasz papie?ak robi?, u?wi?canie morderc?w, psychopat?w(?w. jerzy).
Troszeczk? dalej teraz, wymordowanie prawie ca?ej populacji Rdzennych Amerykan?w, jeszcze dalej, nasze czasy, uuuuuu tu si? dzieje, ?wi?cenie broni, namaszczanie ?o?nierzy.
A teraz kilka obrazk?w

"Nie gromad?cie sobie skarb?w na ziemi, gdzie m?l i rdza niszcz? i gdzie z?odzieje w?amuj? si?, i kradn?."
v24wq9.jpg

AAAAAaaaa w sumie, co ja b?d? wam opisywa?, wystarczy si? przyjrze?

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

no coz- nie zaprzecze, nie neguje Twoje zdania, powiem inaczej nawet- masz racje :)
Kosciol i Chrzescijanstwo ma wiele (i to bardzo) za uszami, ale.. czy prawdziwemu wierzacemu przeszkadza to, co robia inni wierni? ja mam np w dupie to, co ma kosciol w histori, ja poprostu wierze i sie tym ciesze :) ze (niestety) swiadomoscia tego, ze Kosciol robi wiele zlego- ale jakos ku temu blizej nie patrze, nie obchodzi mnie az tak bardzo
wiara, a religia, to 2 rozne rzeczy- wg mnie nie powinno byc instytucji religijnej (Kosciola)- ostatnio bylem w Turcji, tam meczety sa budowane przez ludzi- to oni sami zbieraja pieniadze i sami je buduja- i to jest w porzadku, natomiast kosciol wydaje kase wiernych na budowanie kosciolow, lepsze autka i miejsce zamieszkania ksiezy (chodzi o tych wyzszych, bo normalnie ksiadz i proboszcz moze byc w kazdej chwili przeniesiony do innej diecezji)

Budzik

Senior User
Reaction score
165

Ja bym IMO ten topic w chuj zamknal. Ludzie na tym forum nie sa mentalnie dojrzali na taka dyskusje, to po pierwsze. Po drugie, zaden z nas nie ma dostatecznej wiedzy na ten temat i bardziej to przypomina pierdolenie dwoch bab, przed spozywczakiem. Ale to tylko moje prywatne wrazenie, bo wiem, ze dla wielu, zdanie kazdego sie liczy. Po prostu nowy uzytkownik czytajac ten temat, bedzie mial beke i sie zmyje szybko. Pozdro.

Przecie? na tym idea for internetowych polega. Ludzie maj? tu mo?liwo?? wyra?enia w?asnej opinii i tak jest na ka?dym forum. Znajd? mi inteligentn? rozmow? na temat religii w internecie, a b?dziesz zajebisty. Atei?ci wyzywaj? katolik?w i vice versa. Na tle tych, kt?re widzia?em, ta dyskusja wcale nie wypada ?le, przynajmniej nikt nikogo nie obra?a ; p

Last edited:
  • Like
Reactions: Sco

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

i to jest plus :)
a, nie Katolicy, a "Katolicy" wyzywaja... prawdziwy wierzacy raczej nie atakuje, jesli juz, to powinien inteligentnie walcyzc na argumenty :)

Achaye

Active User
Reaction score
1

Ja tam wierz? w Jezusa i w D?edaj ;P

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

bardzo wartosciowy post...
moze troche popraw ortografi? :)

@topic
cos nt. religi- 3 religie, 1 B?g

Reaction score
1

Ja wam powiem, ?e nie wierz? w ?adne b?stwa/bog?w czy inne takie wymys?y. Nie z okazji tego, ?e taka moda ale po prostu nie mam ?adnych fakt?w, dowod?w, kt?re by mnie przekona?y aby w cokolwiek wierzy?.
Dla mnie religia jest tylko narz?dziem, przynajmniej ta w obecnym 'stanie'. Wi?cej warte by?y wierzenia S?owian czy innych pogan w si?? wiatru czy natury bo one przynajmniej maj? jakie? podstawy, bo istniej?.

Dobry obrazek ostatnio w?drowa? po necie, dow?d na istnienie Boga - biblia, dow?d na istnienie Spidermana - komiks.

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

@up
dowody na istnienie Boga? coz... gdybym mial Twoje miejsce posadzic na osi madrosci ludzkiej, umiescilbym Cie na srodku- pomiedzy debilami, a medrcami, zauwaz, ze tacy ludzie jak Einstein, Sokrates, inni filozofowie, a takze geniusze- oni blyi cholernie madrzy, i gdy doszli juz do pewnej granicy, oni nie wybierali religi, wiedzieli, ze cos stworzylo ten swiat, cos, co jest potezne- i to byla ich definicja Boga, dla mnie bardoz sluszna, jesli mialbym przelozyc Boga na nauke :)
biblia a komiks- troche glupie- Biblia ma fakty historyczne, komiks? ...
czy (zalozmy) Chrzescijanstwo nie ma posdtaw? to jakby dobro moralne, czlowiek moralnie rodiz sie dobry, ale swiat/zycie na Niego wplywa w przeciwnym kierunku, Chrzescijanstwo jest jakby kontynuacja narodzin- chodzi mi o to, iz bedac Chrzescijaninem (ale naprawde wierzacym, i nie patrzacym z tej strony: "religia ponad wszystko, inni sa zli, a ksiadz napewno potrzebuje pieniedzy na wazne wydatki") czlowiek jest dobry dla innych (przynajmniej powinien taki byc)
to samo tyczy sie innych religi, ale jest masa bledow w interpretowaniu Ksi?g przez ludzi (czego nie powinno byc, kazda religia powinna nauczac pokoju, takt ez jest w duzym stopniu, ale pozostaja rejony, gdzie widzimy wylacznie wojny)

coz... szanuje Twoje zdanie, poniewaz nie skaczesz od razu jak niektorzy: "religia to pierdola, pieprzenie i klamstwo"- fakt, Twoje argumenty sa niezbyt mocne, ale... lepsze niz niektorych tutaj :)
pozdro :)

Szynka95

Advanced User
Reaction score
19

Twierdzisz ?e ci twoi filozofowie byli przeinteligentni? Zapomnia?e? doda? do tego tego paralityka, jak on mia? Hawkins chyba, wszyscy sobie nawymy?lali co?, znasz teorie wzgl?dno?ci Einsteina, i inne teorie jego? Co s?dzisz o patrzeniu w przysz?o??/przesz?o?? poprzez patrzenie przed siebie przez jaki? czas? To tak samo z lud?mi kt?rzy pisali biblie, mieli jak?? wiedze, i dlatego s? zapiski historii w niej..

Reaction score
1

@toudi96

'kazda religia powinna nauczac pokoju'

A niby to czemu? Nie ma ?adnych praw, kt?re reguluj? to co powinna ka?da religia naucza?.

Reaction score
8

Od wiek?w ludziom towarzysz? religie, kiedy? podczas wojen pomaga?o to przetrwa? trudne czasy wojownik?w, ?w wojownik modli? si? do swojego boga/bog?w i to pomaga?o mu przetrwa? na polu bitwy. Obecnie na przyk?ad w szko?ach jest przedmiot "Religia" nie wiem dlaczego ten przedmiot akurat tak si? nazywa skoro religii jest mn?stwo a nie tylko ta jedna, ja osobi?cie zmieni?bym t? nazw? na "chrze?cija?stwo". Sprawy krzy??w w szko?ach nie ma ju? co omawia? gdy? zapewne by? ten w?tek poruszany na poprzednich stronach, kt?rych ja nie raczy?em przeczyta?, ale z mi?? ch?ci? pozna?bym Wasze opinie, co o tym my?licie?

DanJ93

ElfBot Helper
Reaction score
198

Powiem tak:
Ja nie uznaj? religii,
tego co mnie nauczyli przez wszystkie lata, uznaj? jako tradycj?, tj. komunie, wesela, pogrzeby, chrzciny.
Do ko?cio?a nie chodz? i to ju? od dawien, dawna i jako? czuj? si? normalnie, nie choruj?, nie jestem op?tany, ni nic.
Dla mnie chodzenie do ko?cio?a jest g?upot?, gdyby B?g na prawd? istnia? i jak to jest m?wione "kocha wszystkich ludzi",
to kocha? by Ci? mnie, za to ?e nie chodzisz do ko?cio?a?
Przeczyta?em bardzo ciekaw? opini? "chodzenie do ko?cio?a, czyni Ci? tak samo katolikiem, jak stanie w gara?u samochodem".
Powied?cie mi... gdyby ksi??a byli... nazwijmy to powo?aniem... gdyby byli powo?ani przez Boga, czy by brali tyle pieni?dzy od pa?stwa,
molestowali ma?ych ch?opc?w i dziewczynki? Pewnie powiecie, co Ty tam o tym wiesz... a no wiem, widzia?em co si? dzia?o u mnie na lekcji religii. Ksi?dz nie raz, nie dwa z?apa? dziewczyn? za ty?ek, nie raz si? w pewnym sensie przytula?, zaczepia? itp.

Skoro B?g istnieje, dlaczego pozwala wierzy? w inne religie, zabija? niewinnych ludzi, czyni? tyle z?a? Pewnie mi odpowiecie ?e to pr?ba... ale ja Wam powiem co innego.
B?G NIE ISTNIEJE! Pog?d?cie si? z tym! Nie istnia?, nie istnieje i NIGDY nie b?dzie istnia?!
Je?li chcecie pos?ucha? o prawdopodobnym powstaniu ?wiata, poogl?dajcie sobie r??nego rodzaju programy, kt?re maj? na celu edukacj? w tym kierunku.

Jeden g?upi wieki temu sobie ubzdura? ?e widzia? Boga, drugi g?upi mi uwierzy? i tak szli przez wiosk? rozpowiadaj?c swoje schizy,
powiem nast?pni ludzie powiedzieli innym, tak to by?o przekazywane.
A gdyby tamten sobie wymy?li? ?e jebanie si? kamieniem w g?ow? z ca?ej si?y ulecza, te? by?cie wierzyli?

Pewnie i tak nikt nie przeczyta tego co napisa?em, ale wyrazi?em to co mia?em do wyra?enia.

Last edited:
Reaction score
1

@UP
A ja przeczyta?em i masz racje.

Co do tego ubzdurania to raczej nie jeden a kilka conajmniej.

@Ancient Mariner
Co do krzyz?w to eh. ?miejemy si?, ?e Rosja to nie kraj a stan umys?u a chyba gorzej jest u nas. Niestety jeste?my krajem 'religijnym', kt?ry ?amie swoj? w?asn? konstytucje (w sumie to nawet konstytuacja sama siebie wyklucza w sprawach religii). Jak dla mnie nie powinno by? w instytucjach publicznych ?adnych znak?w religijnych. Wkurwiam sie te?, gdy na ka?dym kroku widze Ko?ci?? albo kolejne x w budowie. A p??niej b?dzie narzekanie, ?e kredyty s? i wierni musz? je sp?aci?.

Jak musia?em chodzi? na bierzmowanie i by?em na jednej mszy to mnie ksi?dz rozwali? tekstem, ?e wiadomo, i? nie wszystkim w ?yciu si? powodzi no bo taki kraj i politycy uciskaj? katolik?w bla bla no ale te 100 z?oty na kredyt to my?le, ?eby si? znalaz?o u ka?dego.
No WTF?

Quomak

Senior User
Reaction score
39

A ja osobi?cie uwa?am - Nie staram si? was w ?aden spos?b urazi? (kieruj? to bezosobowo) - Wi?kszo?? u?ytkownik?w na forum ma g?wniane poj?cie na temat religii, a wypowiada si? tylko dlatego aby pokaza? "Doros?o??"...
B?d?my ze sob? szczerzy kt?ry z was uko?czy? teologi?, albo chocia? widzia? miejsca kt?re w historii religii odegra?y wa?n? rol?...
- Zaraz pojawi si? "hejter" kt?ry podwa?y to s?owami : "A co ty mo?esz wiedzie?..."
-Akurat troszk? mog? patrz?c na to, ?e czyta?em, je?dzi?em, dowiadywa?em si? na te tematy gdy? interesuj? mnie sprawy dotycz?ce tego czego ko?ci?? nie chce ujawni?...
-Aczkolwiek my?l? te?, i? bezsensownym jest poruszanie takiego tematu w spo?ecze?stwie kt?re nie ma pola manewru w tej sferze...
No ale wracaj?c do tego co chcia?em powiedzie?... Je?eli, chce si? poruszy? jaki? temat, oczekiwa? odpowiedzi (b?d? te? udziela? jej) trzeba mie? jakiekolwiek poj?cie na dany temat...
Bo ka?dy mo?e pierdzieli? jak struty...
Nie sztuka pyta?, sztuka odpowiada? :)

Pozdrawiam :)

Status
Not open for further replies.