Odp: Ko?cio?y - religie, wyznania, sekty i wszystko inne - jedyny, s?uszny temat
jak widze- macie maly blad- nie rozrozniacie wiary od religi- to sa 2 zupelnie inne rzecyz, popatrzcie- wiara jest w Boga, a religia jest sposobem wyznawania Go- i teraz tak- mozecie nei wierzyc w Kosciol, sam mam pelno minusow do niego, no ale coz poradzic, to tak samo jak ze msza swieta- kaplan moze nawet nie chciec jej odprawic, albo moze zrobic to za pieniadze- ale Chrystus i tak bedize obecny na tej mszy- nie chce Was zrazic, dlatego tez pisze z mysla, iz sa tu jacys wierzacy
@up- palenie papierosa niszczy Twoje zdrowie, a seks jest pozadaniem- opisane wszystko w Bibli- to jest grzech, natomiast gdyby patrzac na to moralnie- seks obniza wartosc czlowieka (przynajmniej dziewczyn)- jesli mysla logicznie, to jest tak :"puscilam sie kolejny raz, lubie to, ale jestem traktowana jak dziwka" (nie zakladam, ze tak jest we wszystkich przypadkach), seks prowadzi do wielu zlych rzecyz, mimo to jednak B?g nam to dal, bysmy sie tym radowali ze swoja 2 polowka
warunek jest tlyko jeden- nie chodzi o przyjemnosc, jaka czujemy podczas seksu, ale aby seks nie byl grzechem, to nasienie musi zostac w ciele kobiety
patrzac na dzisiejszy swiat- za duzo przejelismy- chodzi mi o to, ze grzechy uznajemy za mala pierdo?e, ktora nic nie znaczy-zdarzylo mi sie nie raz rozmawiac o tym z kolega, ktory ma bardzo negatywny stosunek do Boga, mowil: "stary, ale dziisiaj nawet walenie gruchy nie jest grzechem", "jest, jesli jest opisane w Bibli, a Biblia nigdy sie nie zmienila- to to wciaz jest grzech"
@Zabanygownodamy
nie kazda religia nawoluje do pokoju... no coz- powiem tlyko, ze: Judaizm- lud bozy, oni chca pokoju, ale wzgledem dzisiejszej polityki nie zawaham sie nazwac ich "politycznym Szatanem"... Islam- Koran jest zle interpretowany i z tego rodzi sie przemoc, fanatycy zostali nauczeni, ze wylacznie agresj? mozna nawrocic innych na ich "wiare smierci"... hinduizm, buddyzm (choc to raczej filozofia), konfucjonizm- tutaj sie nie wypowiem, bo klimaty dalszej azji mi zupelnie nie odpowiadaja
w sumie, bardzo Cie popieram
@Xervin
coz- to sa wyobrazenia Boga, Platon pisal, iz sa rzeczy, ktorych nigdy nasz mozg nie pojmie- i tak tez jest w przypadku Boga- ktoz powiedzial, iz jest on czlowiekiem? mamy taki doskonala rzecz, jaka jest mozg- wykorzystujemy go zaledwie w 7 %, wiec gdybysmy uzywali go w wiekszej ilosci, to watpie, zeby pjecie wszystkiego bylo latwe
co do sadu ostatecznego- nie, B?g bedzie rozliczal poprzez nasze czyny i ?al za grzechy- jesli bedziemy zalowac tych zlych rzeczy, dostapimy raju, jesli nie- trafimy do piekla
wyobrazenie Nieba- chodzi o najwspanialsza rzecz, podam przyklad- dla Arabow (Muzu?man?w w wiekszosci) rajem jest ogrod- bowiem jest on piekny- i ludzki mozg raczej nie potrafi wyobrazic sobie czegos piekniejszego (w ich przypadku)
@AmyRose
dlaczego coraz mniejsze? obstawiam- jesli zle Ci sie uklada- sa to zamiary Boga, jest on swiadom co do planow na nasze zycie (Jeremiasz, 29:11), on przyszykowal dla nas plan, i mowi tez, ze jesli bedziemy cierpiec- bedzie nam to wynagrodzone w szczesciu- ale nei chdozi tu o takie cierpienie, cierpieniem nazwalem probe, ktora trzeba przejsc- gdy jest najgorszy moment, ludzie zwykle odchodza od Boga- a tak wg mnie nie powinni robic, to wlasnie on umacnia i czyni zycie lepszym
konkurencja Samaela? hmm- jak to rozumiec? jesli nie chcesz opisywac- poprostu nie odpowiadaj na to pytanie
@Windy Asta
coz- dlaczego sie smiejesz? prosze, argumentuj wypowiedzi
@Eldryzif
Kosciol przeprosil na wyprawy krzyzowe
jesli chcecie, moge w swoich wypowiedziach podawac cytaty z Pisma, aby bardziej Wam udowodnic, ze tak jest
zastanowcie sie logicznie- czy miliony osob oddaloby zycie za klamstwo? czy ksiega pisana przez 1000 lat, bez zadnych bledow- nie ma czegos specjalnego w sobie?
dla ciekawych- poczytajcie o konstelacji sierpa (slyszlaem o tym z tekstu Cradle of Filth [jestem fanem takiej muzyki, ale nie wprowadzam wielu rzecyz w swoje zycie
(chodzi o tresci laicyzmu)])
tak tez zauwazylem, ze troche watpicie w wyobrazenie Boga- B?g to nie czlowiek, tak go sobie wyobrazaja w sztuce, ale... to nie jest czlowiek (moze bede ekskomunikowany, za to ze pisze cala prawde, ktora ukrywa polski kosciol, no ale trudno), B?g, mowiac ze zostalismy stworzeni na Jego podobienstwo- nie chodizlo mu o wyglad czlowieka, ale o rozum, mysli, uczucia- nie zapominajmy, ze Bog tez to wszystko ma, dal nam wolna wole, abysmy mogli sami wybrac, co chcemy robic- nie zmuszam Was do wierzenia, lbuie rozmawiac na temat religi i wiary, nie lubie byc tylko atakowany bezpodstawnie i nei lubie pisac z osobami, ktore nie maja wiedzy i nie chca nic sprawdzic
a, co do kilku zdan, ktore tutaj przczytalem- jesli ktos nie wieryz, to jest cos takiego, jak kodeks moralny (tak to sie chyba nazywa, ale nie pamietam gdzie to sie znajduje)- i wlasnie tam jest opisane, jak B?g bedize rozs?dzal tych, co nie wierza- wiem, bo akurat zdarzylo mi sie o tym rozmawiac z ksiedzem (przyznam, ze koles nawet madry, ale i tak go nie lubie, bo jest troche chamski), choc raczej spytalem go o wyznawcow aminizmu i szamanizmu, a on: "jest takie cos, jak kodeks dobra moralnego" (czy jakos tak
)
eem... jesli kogos urazilem, czy przekroczylem granice, czy cos- napiszcie, nastepnym razem bede uwazal na slowa bardziej