What's new

Książki, dyskusja ogólna.

Vrael

Porzuci? wszystko to wszystko odzyska?
Reaction score
85
Odp: Ksi??ki, dyskusja og?lna.

Ostatnio uda?o mi si? doczyta? "Bastion" Kinga - d?ugo zwleka?em ze wzgl?du na obj?to?? (ponad 1100 stron, a nie lubi? robi? przerw na spanie). Ksi??ka uwa?ana za najlepsz? w ca?ym dorobku Stephena Kinga, czy warta swojej opinii? Cholera, chyba tak, czyta?em z zapartym tchem od pocz?tku do ko?ca (nie, nie udusi?em si?). ?wietnie poprowadzona akcja, r??ne punkty widzenia, kilka genialnie wykreowanych postaci (Glen Bateman jako? na pocz?tku tej listy); jak ju? si? przebrnie przez pierwsze kilka rozdzia??w, kt?re pozornie nie s? ze sob? zwi?zane, to ca?a reszta idzie z g?rki. Je?eli kto? cierpi na nadmiar wolnego czasu i nie odstrasza go ksi??ka wielko?ci konia poci?gowego to POLECAM z caps-lockiem i pogrubion? czcionk?, demyt.

Przy okazji zaliczy?em 3 inne ksi??ki. Jedna, wspomniana wy?ej - "Lot nad kuku?czym gniazdem". Jestem ?ywym przyk?adem na to, ?e jednak nie wszyscy j? do tej pory czytali, ale skoro wi?kszo?? j? ju? odhaczy?a to daruj? sobie recenzj?. Druga - "Misery" Kinga i tutaj jestem odrobin? zawiedziony. Ciekawy pomys? i ciekawi bohaterowie, a jednak na prawie 200 stron obj?to?ci 180 z nich to wewn?trzne prze?ycia i przemy?lenia. I o ile lubi? filozoficzne wtr?cenia albo nawet ca?e rozdzia?y po?wi?cone temu, co dzieje si? w g?owie g??wnego bohatera, tak "Misery" uwa?am za gwa?t na jakiejkolwiek akcji. Warta przeczytania ale tylko dla tych, kt?rzy ju? wcze?niej zetkn?li si? z tw?rczo?ci? Kinga, najlepiej kilka razy. Kompletnie nie nadaje si? na pierwszy ogie?.
Trzecia ksi??ka to w zasadzie zbi?r opowiada?, "Zakl?te Miasto" Piekary. Po lekturze "Inkwizytora" spodziewa?em si? cud?w na kiju, dosta?em sam kij (?adny, bo ?adny ale bez cud?w). Mo?e ze 2 opowiadania zas?uguj? na g??bsz? uwag?, reszta to po prostu zal??ki pomys??w, kt?re przerodzi?y si? w zal??ki historii (a mo?na by je ?mia?o rozwin?? do rozmiar?w powie?ci), prawie wszystkie pisane w tym samym klimacie. Jak kto? nie zna jeszcze pana Jacka Piekary, to niech lepiej zacznie go poznawa? od inkwizytorskiej strony.

Tak naprawd? ca?y ten post to tylko pretekst, ?eby zada? pytanie.
Pytanie do os?b, kt?re czyta?y kiedykolwiek pana Lovecrafta - od kt?rej ksi??ki powinienem zacz??? Do tej pory znalaz?em tylko zbi?r "Co? na progu", ale wol? go nie rusza? dop?ki nie dostan? jednoznacznej recenzji, ?e warto.

knajtztibii

New User
Reaction score
0

Ja uwielbiam igrzyska ?mierci - czytam na bie??co i jestem zachwycony, a kocham powiesci szpiegowskie - trylogium Bourna od Ludluma moge poleci? z tego ;)
PS. witajcie na forum - pierwszy post tibijski ;)

Seya

Senior User
Reaction score
83

Wczoraj mia?em okazje kupi? "tropiciel duch?w" autorstwa William Hope od d??szego czasu szuka?em ksi??ki kt?ra wyrwie mnie z kapci i sponiewiera po pod?odze, mam nadzieje, ?e tego nie po?a?uje : D

Wcze?niej czyta?em G. Masterton i D. Koontz dzi?ki kt?rym zosta?em wprowadzony delikatnie w ?wiat horroru.
Co do igrzysk - nie czyta?em i jako? si? nie zapowiada abym zacz?? : P

Glendzior

New User
Reaction score
0

Masterton to takie troch? kiepskie horrory pisze, mo?e dobre si? wydaj? na pocz?tku, ale we? si? za Kinga to zobaczysz r??nic?. L?nienie np.

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

Ksiazki kossakowskiej - polecam wszystkim, ktorzy lubia mitologie slowianska

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Ktos czytywal ksiazki agaty christie*? Bo mi przy pomocy w przeprowadzce wpadl** entliczek petliczek w rece, przelecialem na szybko pierwszy rozdzial i zastanawiam sie czy czytac dalej***. Moze zaczac od innej jej ksiazki?
Albo jeszcze inaczej? Jakies propozycje na wejscie w swiat kryminalow? Czy jednak zostac przy tym co juz mam i dopiero szukac czegos jeszcze****? :)

* ktos na pewno, przeciez to oczywiste!
** doslownie wpadl, no normalnie na mnie spadl :D
*** czytac dalej przeczytam, ale czy teraz czy dopiero po zapoznaniu sie z kilkoma innymi tytulami?
**** jak juz zaczne to na jednej pozycji sie nie skonczy od danego autora*****
***** autorki w tym przypadku!

Last edited:

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

probowalam, ale jedyny sensowny tom, ktory wpadl mi w lapy to 10 murzynkow. Cala reszta imho jest slaba i kompletnie nie rozumiem, czym ludzie tak sie zachwycaja. Na ?wiecie istnieja o klase lepszy kryminaly i thrillery

foxik

New User
Reaction score
0

czlowieku w tych czasach malo ludzi czyta ksiazki a niedlugo dzieci nie beda wiedzialy co to jest -.-

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

C?? za przenikliwy umys?, prawdziwy geniusz!

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

Seria 'miecz prawdy'. Pisalam o niej? Jesli tak, to wybaczcie, jesli nie to koniecznie przeczytajcie. Opisy na miare tolkiena, serio.

Post znajduje sie tutaj w ramach wyrzucenia tematu na glowna (zeby komus nie przyszlo do glowy warna wklepac)

eLeXo

C'est la vie
Reaction score
57

Krymina?y... Do g?owy przychodzi mi Harlan Coben i Jo Nesbo.

tatiiana

New User
Reaction score
0

R?wnie? bardzo lubi? krymina?y , czytam teraz czarn? seri? Camilli Lackberg.

Sayid4815

New User
Reaction score
0

Ja uwielbiam W?adc? Pier?cieni i w og?le ca?y ?wiat stworzony przez Tolkiena :)

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

No tak, wszyscy uwielbiaj? ?wiat Tolkiena, a je?li nie uwielbiaj?, to przynajmniej szanuj? jego tw?rczo?? i doceniaj?.

Przypomnia?o mi si? o pewnym pisarzu, z kt?rym mia?am styczno?? lata temu, zwie si? on Tad Williams. Kto? te? mia? z nim do czynienia? Przyczyta?am "Wojn? Kwiat?w" i by?a to niezwykle przyjemna lektura, chcica?abym z?apa? za cos innego, ale nie wiem na co skierowa? sw?j wzrok, bo ma dosy? spory dorobek pisarski. Kto? co??

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Z cobena mi sie przewija co chwile cos przez rece bo wszyscy w okol czytaja. Ale jakos nie mam parcia zeby zaczac.
Williamsa nie znam i nic nie czytalem.
Ale za to jesli ktos nie czytal larssona to polecam. Wielkiego dorobku nie ma, bo mu sie zmarlo jeszcze przed ukazaniem sie pierwszej czesci z jego trylogii. Ale pisze na prawde dobrze!

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

Larsson?w jest du?o, chodzi ci o tego od Millenium?

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

nie ma si? co zmusza? do Cobena, serio. czyta?em prawie wszystko i najlepsze by?o chyba "nie m?w nikomu", chocia? niekt?re motywy tam te? pojebane i du?o popsu?y jak dla mnie. a tak poza tym to raczej nic specjalnego ta pozosta?a tw?rczo??.

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

w takim razie pierdole cobena i biore sie poe

Witkosik

New User
Reaction score
0

Cze??, chcia?em si? z wami podzieli? przeczytanymi przeze mnie ksi??kami. Po pierwsze polecam ksi??k? Trainspotting Irvina Welsha. Naprawd? ciekawa, napisana fajnym j?zykiem historia poruszaj?ca trudny temat - narkoma?stwo. Po drugie (tu ju? b?dzie nieco ci??sza lektura) - Zmartwychwstanie To?stoja.