• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Sie 2025:
    Escura (Retro Open PvP) Mystera (Retro Open PvP) us_logo Penumbra (Retro Open PvP)

Książki, dyskusja ogólna.

Odp: Ksi??ki, dyskusja og?lna.

Quomak, jest to ksi??ka filozoficzna, wi?c malo komu przypasuje.

Ale je?eli czyta?e? Becketta, to na pewno spodoba ci si? Chattam, m. in.:
"Otch?a? z?a" -
"W ciemno?ciach strachu" -
"Diabelskie zakl?cie" -

19.02 wysz?a ksi??ka : Dziedzictwo przodk?w. Tod mit uns. Uniwersum Metro 2033 , Autor: Cormudian Suren , jest to bestseller, my?licie ?e warto zakupi??

jeszcze nie czyta?em, ksi??ki z uniwersum metra s? nier?wna, tzn s? fajne i gnioty

Hmm, w zasadzie to mysle, ze sie to nadaje do tego tematu.
Ktos slyszal o sercu zimy?
W zasadzie to nie tyle co ksiazka, a audiobook w wersji interaktywnej. Stworzona jako gra na urzadzenia mobilne(android: ). Ale posiada tez wersje na pcta i nawet mozna ze strony glownej pobrac gotowy plik mp3 tylko do odsluchania calej gierki. Ale ja tam wole na telefonie w wolnych chwilach machac palcem po ekranie i miec wplyw na to co sie dzieje :)
Jak na razie przeszedlem czesc tej gierki, dosc duza, i musze powiedziec, ze samo wykonanie i cala reszta na prawde prezentuje wysoki poziom. A sama historia jak na razie zapowiada sie dosc ciekawie, co bedzie potem to sie jeszcze dowiem.
A najlepsze, ze gra jest stworzona tak, ze nawet niewidomi moga w nia grac. Wiec gdziekolwiek mozna wlozyc sluchawki, sluchac i "sterowac" gra chociazby z kieszeni :)

Ostatnia edycja:

@Kikimora, sprawdzi?em - ludzie sobie chwal?, ja te? chyba pobior? i powiem jak wra?enia. A jak kto? ma chwilk? to mog? poleci? "4 po p??nocy" S King'a :)
Przyjemnie i szybko si? czyta.

och, w koncu ktos wpadl na pomysl, aby podkleic temat! Ostatnio udalo mi sie skonczyc "Sezon burz" Sapkowskiego i uczcia mam mieszane. Z jeden strony ksiazka wydala mi sie bezosobowa, bez pelnokrwistych bohaterow i bez wiekszego polotu - ot, zwykle czytadlo do tramwaju. Z drugiej jednak strony byl t dosyc bezpieczny ruch ze strony Sapkowskiego, takie zbadanie gruntu. Duzy plus za to, ze nie wrocil do starej, imho zamknietej historii, i nie probowal wskrzeszac wszystkich bohaterow. Mimo to mysle, ze ksiazka jest dobra, ale, kolokwialnie mowiac, dupy nie urywa.

Osobiscie nie przepadam za takim gatunkiem literackim, jednak... Moze warto zrobic wyjatek?
Ja zaczynam myslec o dobrze rozreklamowanym "Inferno" Brown'a

ja wychodze z zalozenia, ze kazda sprawnie napisana ksiazka jest do przeczytania, bez wzgledu na gatunek, ktory ma wieksze znaczenie w momencie, kiedy ktos dopiero zaczyna czytac ksiazki i dobrze by bylo, zzeby zetknal sie z czyms, co bedzie dla niego latwe i przyjemne

Bardzo ciekawa teoria :) I musze przyznac, ze w pewnym stopniu prawdziwa. Wszystkiego trzeba spr?bowa?

Z b?lem trzewi musz? przyzna?, ?e nigdy nie potrafi?em prze?kn?? ksi??ek Sapkowskiego, chocia? nigdy nie dotar?em do przyczyny. Styl ma ca?kiem zno?ny, klimat te? mi si? podoba, a jednak par? minut po przeczytaniu pierwszego Wied?mina nie mia?em zielonego poj?cia o czym by?a ca?a ksi??ka, za? drugiego od?o?y?em na bok po dwudziestu stronach i tam ju? pozosta? po dzi? dzie?, biedny i niedoczytany, ba - ledwo zacz?ty. Niekt?re ksi??ki zostaj? w g?owie na kr?tko, inne pami?ta si? jeszcze d?ugo po przeczytaniu, par? z nich czyta si? po kilka razy. Tw?rczo?? Sapkowskiego po prostu przelatuje mi przez g?ow? i nie zostawia w niej ?adnego ?ladu. Troch? to smutne, bo mn?stwo os?b go poleca, a sam jestem zwolennikiem klimatu fantasy, no ale c??.
Zgodz? si? te? z Kazi?, ?e przez ka?dy gatunek da si? przebrn?? je?eli tylko ksi??ka jest napisana w ciekawy spos?b. Przypuszczam, ?e prze?kn??bym nawet jakie? "sprawnie napisane" romansid?o gdyby mi wpad?o w r?ce, chocia? pr?dzej mi r?ka uschnie ni? z rozmys?em po jakie? si?gn?. Cz?sto za to spotykam si? z krytyk? wszystkich ksi??ek, kt?re chocia? odrobin? odbiegaj? od rzeczywisto?ci - niewa?ne, czy to drobne uzupe?nienie fabu?y jak w "Nie jestem seryjnym morderc?" czy te? ca?y przesi?kni?ty magi? ?wiat jak w "Eragonie". Z lud?mi, kt?rzy toleruj? ksi??ki historyczne, obyczajowe, przygodowe, ale uciekaj? z wrzaskiem od ka?dego przejawu wybuja?ej wyobra?ni (najcz??ciej nie si?gaj?c nawet po ksi??k?). Jakie? pomys?y sk?d bior? si? takie uprzedzenia? Mo?e cz??? z nich da?oby si? jeszcze nawr?ci? na kontemplowanie pi?kna napierdalania si? fireballami przy asy?cie rycz?cych smok?w.

Baj de ?ej, od czasu mojego ostatniego posta przebrn??em przez kingowskie "L?nienie" i "Doktora Sen" i jednoosobowe jury w sk?adzie mnie postanowi?o przypi?? im r?wnie? plakietk? "polecam, Vrael".

Jak wczoraj wspomina?em, zanim oceni? ksi??k? musz? j? przeczyta?. Nie potrafi? powiedzie? czego? patrz?c na ok?adk? lub pierwsze kilka stron...
Nie znalaz?em jeszcze natomiast takiego autora, kt?ry stopniowo wprowadzi?by mnie do ?wiata fantasy stopniowo. Wi?kszo?? z nich wrzuca czytelnika w ?rodek akcji, b?d? w zbyt chaotyczny spos?b przedstawia ?wiat. Dzia?? to tak, ?e po przeczytaniu - nie wiem co tak w?a?ciwie czyta?em...

#Kazia, akurat tak si? z?o?y?o, ?e "Sezon Burz" dzieje si? przed rozpocz?ciem Sagi Wied?mina. Co do samej ksi??ki, to zosta?a ona napisana dobrze, mimo to jakby "Wied?min" si? przejad?. [Czyta?em od razu po zako?czeniu Sagi]

Quantum, wysz?a nowa ksi??ka Becketta[pewnie dosy? dawno, ale wczoraj dopiero si? dowiedzia?em]. Mimo, ?e nie jest o Hunterze, to warto przeczyta?.

huh? gdzie ja napisalam, ze dzieje sie po wydarzeniach z sagi albo w ich trakcie? Przeciez ja tylko napomknelam, ze nie kontynuowal czegos, co zostalo juz dawno zakmniete i chwala mu za to.

Co do wypowiedzi Vraela: mimo, ?e lubuj? si? w ksi??kach tego typu, to Wied?min do mnie r?wnie? nie przemawia. Przeczyta?am kilka stron i po prostu zamkn??am ksi??k?.. Nie wiem czy to ten styl Sapkowskiego czy po prostu nuda wiej?ca od pierwszych liter. Nie mam poj?cia.

Jednak?e wielkie wra?enie wywar?a na mnie trylogia Igrzysk ?mierci. Przyznam szczerze, ?e si?gn??am po ni? po obejrzeniu filmu, ale nie w tym rzecz. Mo?na by si? spodziewa?, ?e ostatnia cz??? b?dzie powieleniem dw?ch poprzednich. Nic bardziej mylnego. "Kosog?os" zasia? w mojej psychice spustoszenie.. Jedna z nielicznych trylogii, kt?ra trzyma w napi?ciu od pocz?tku do ko?ca i pozwala czytelnikowi wyobrazi? sobie na sw?j spos?b bohater?w, wydarzenia, przedmioty. Polecam.

Samma, ja mam odwrotnie. Sapkowski mi si? spodoba?, "Igrzyska ?mierci" - ble.
Czyli najwyra?niej teza Vraela nie jest do ko?ca prawdziwa.

Kazia, o nic ci? nie "oskar?am".. :D
Tak tylko napomkn??em.

myslalam, ze cos niezrozumiale napisalam

ja tez nie potrafilam przebrnac przez igrzyska, ale to chyba wynikalo z faktu, ze dla mnie ze stricte filologicznego punktu widzenia ta ksiazka jest marna

btw. polecam "lot nad kukulczym gniazdem", takiego antybohatera jeszcze nie widzialam i bylam niezmiernie zaskoczona, ze mozna czytac o kims, kto nie jest idealnie poukladany i nie zbawia swiata,z tak zapartym tchem, chociaz ostatnio antybohaterowie sa w zasadzie w modzie

Tyle, ?e to ka?dy chyba ju? czyta?.

Ja polecam Zafona, kt?ego te? pewnie wi?kszo?? ludzi czyta?a.

Rabbcio napisał:
Czyli najwyra?niej teza Vraela nie jest do ko?ca prawdziwa.
To akurat ?adna teza; my?la?em, ?e tylko ja tak mam ; d

Co do "Igrzysk" - to, co najbardziej porwa?o mnie w tej ksi??ce to oryginalno??. Kto? m?g?by rozbi? fabu?? na czynniki pierwsze i powiedzie? "nic nowego", bo w ko?cu pe?no ksi??ek o turniejach, ksi??ek o tematyce postapokaliptycznej, ksi??ek o tematyce rebelia vs zuy dyktator, ksi??ek o biednej dziewczynie, kt?ra nagle wpad?a do bogatego ?wiata. Ja jednak s?dz?, ?e po??czenie tych wszystkich rzeczy stworzy?o naprawd? ciekawy i nieprzewidywalny ?wiat. To + porz?dny styl wystarczy?o mi, ?eby czyta? z przyjemno?ci?. Nawet, je?li g??wna bohaterka jest bezm?zgiem i bardzo p??no zaczyna u?ywa? rozumu :(
Pod koniec trzeciej cz??ci natkn??em si? jeszcze na jedn? rzecz, kt?ra by? mo?e powsta?a tylko w mojej g?owie, ale za?o?? si?, ?e to celowy zabieg autorki (pewnie jest na to jaki? fachowy termin). Przez ca?? trylogi? narracja prowadzona jest z pierwszej osoby i dzi?ki temu ?atwo wczu? si? w osob? Katniss. Ale potem, blisko ko?c?wki, dzieje si? jedna rzecz (fuck da spoilerz, nie b?d? m?wi? co) i mimo, ?e narracja w og?le si? nie zmienia, dost?p do g?owy g??wnej bohaterki nagle si? urywa. Wcze?niej czytelnik dostawa? informacje o jej my?lach z pierwszej r?ki, a chwil? p??niej zupe?nie jakby s?ucha?o si? relacji z relacji z relacji (kopia z kopii kopii, pierwsza zasada igrzysk nie m?wi? o igrzyskach) mimo braku zauwa?alnej zmiany w stylu pisania. Mo?e by?o ju? p??no, jak ko?czy?em czyta? i po prostu sobie to uroi?em, ale je?li nie to panna (pani?) Collins jest lepsz? pisark?, ni? s?dzi wi?kszo?? czytelnik?w jej ksi??ek.

Tak, wiem, ?e wyszed? mi cholernie chaotyczny post. Dzi?ki bogom starym i nowym, ?e przynajmniej kr?tki.

Praktycznie uj??e? wszystkie moje odczucia i my?li, kt?re towarzyszy?y mi po przeczytaniu (cho? te? i w trakcie) Igrzysk. Wracaj?c do tematu ko?c?wki "Kosog?osa", to nie wiem czy tylko ja czy te? i inni czytaj?cy trylogi? (Vrael ;) ) odczuli pewien... niedosyt? Szczerze, to liczy?am na nieco inne zako?czenie. Bardziej.. rozwini?te, wyja?niaj?ce. Oczywi?cie nie w s?odkim stylu "i ?yli d?ugo i szcz??liwie", tylko nieco os?adzaj?cym "dusze" czytelnika po tylu prze?yciach zwi?zanych z losem bohater?w..

S?ysza?am, ?e godn? polecenia ksi??k? jest "Inferno" Dana Browna.

cala seria kryminalow Jeffery Deavera. Istny geniusz, serio

Do góry