• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Sie 2025:
    Escura (Retro Open PvP) Mystera (Retro Open PvP) us_logo Penumbra (Retro Open PvP)

Książki, dyskusja ogólna.

Odp: Ksi??ki, dyskusja og?lna.

Tym osobom, kt?rych IQ znacznie przekracza ?redni? tego forum, mog? poleci? "Braci Karamazow" Dostojewskiego, "Ferdydurke" D?browicza, kt?re u mnie ma tytu? najlepszej lektury szkolnej i jednej z najlepszych ksi??ek jak? kiedykolwiek przeczyta?em. Og?lnie do?? ciekawe s? przemy?lenia Nietschego, a jak przeczytam "Gr? w klasy" Prousta, do kt?rej si? zabieram od dw?ch miesi?cy to mo?e dopisz? par? swoich przemy?le? (:

@One
Co do lektur szkolnych to jeszcze od siebie polec? "Lalk?" Boles?awa Prusa.

@Topic
Z fantastyki przeczyta?em wszystkie cz??ci HP (?rednio mi si? podoba?y, mo?e ostatnia by?a dobra, ale sza?u nie ma), "Morze Trolli" Nancy Farmer i ksi??k? pt. "Czarodzieje Skrzyd?a Nocy". Og?lnie to ta ostatnia ksi??ka nie podoba?a mi si? na tyle, aby j? chwali?. Natomiast "Morze Trolli" (wed?ug mnie) to dobra ksi??ka.

Je?eli kto? si? interesuje samorozwojem to koniecznie musi przeczyta? "Droga Mi?uj?cego Pok?j Wojownika" Dana Millmana. Je?eli pomyli?em co? w tytule albo w autorze, to sorki, ale mam s?ab? pami??, a nie chce mi si? nawet nic wklepywa? w google :D

Nie jestem jakim? mi?o?nikiem literatury pi?knej, lubi? samorozw?j. Dodam jeszcze do tego "Facet z jajami" Marca. ;)
Jak wida? nie jestem molem ksi??kowym, ale bardzo chc? to zmieni?.

Mo?ecie poleci? mi co? "lekkiego" z fantastyki, psychologii i socjologii? Ostatnio zainteresowa?a mnie sztuka perswazji, a co do fantasy - wszyscy chwal? "Wied?mina" i niebawem go przeczytam, ale macie jakie? inne propozycje? :) (tak, do kazi)

Je?li Ciebie nie przera?a ilo?? stron(1000), to polecam Bastion Stephena Kinga. Bardzo szybko si? czyta, i jest ciekawa, cho? troch? przynudza na pocz?tku,zreszt? w ka?dej ksi??ce Kinga jest nudawy pocz?tek.

Temat ponownie zosta? zagrzebany pod stert? innych w?tk?w, wi?c odgrzewam. Ostatnio przeczyta?am seri? "Millenium". Nie jestem zwolenniczk? si?gania po ksi??ki, kt?re narobi?y wok?? siebie tyle szumu, zwykle to straszne gnioty, kt?re wybi?y si?... z dot?d nieznanych mi powod?w. Jednak?e za namow? znajomych skusi?am si? - i nie ?a?uj?. Pomimo tego, ?e trylogia zawiera trzy opas?e tomiszcza, to nie nudzi si? w ?adnym momencie. Pomimo tego, ?e bohaterowie maj? skrajnie r??ne cechy, to nie wydaj? si? nierealni i sztuczni. Pomimo tego, ?e akcja momentami staje si? bardzo skomplikowana i zakrawa na wydarzenia absolutnie nierealne, to czytaj?c, nie odnosi si? wra?enia, ?e to sf - wr?cz przeciwnie! Nabiera si? pewno?ci, ?e to faktycznie mo?liwe. Tak sobie my?l?, ?e trylogia powinna si? spodoba? ka?demu, bez wzgl?du na to, w jakich gatunkach gustuje. Tak dla kontrastu, ?eby nie by?o za s?odko i mi?o, absolutnie odradzam "Ring" Koji Suzuki. O tyle, o ile film by? dobry i trzyma? w napi?ciu, tak ksi??ka jest absolutn? pomy?k?. S?abe rozwiniecie akcji, absurdalne motywy i bohaterowie. Prawdziwa zgroza. Za ka?dym razem, kiedy my?la?am, ?e jako? to b?dzie, autorka dobitnie pokazywa?a, ?e jednak dobrze nie b?dzie. Nie wiem jak na podstawie takiego gniota powsta? tak dobry film.

Teraz cierpi? na niedostatek literek, wi?c je?li kto? czyta? co? oryginalnego - najlepiej z fantasy - mo?e podzieli? si? ze mn? swoj? opini? i poleci? co?, co poch?onie mnie na dobre.

Ba?niob?r - Brandon Mull.

Co tu du?o pisa? mnie si? spodoba?a, a ma ju? 5 cz??ci. Jutro wyruszam aby kupi? 5. Informacje itp. masz na stronie.

Sko?czy?em niedawno pierwsza cz??? Metro 2033 wywar?a na mnie ogromne pozytywne wra?enie dlatego mam zamiar kupi? nast?pn? cze?? Metro 2034 oraz po obejrzeniu filmu zastanawiam si? nad World War Z bo zapowiada si? wy?mienicie. Jako mi?o?nik fantastyk oczywi?cie przeczyta?em wszystkie cz??ci Wied?mina oraz Harrego Pottera. Lecz zaryzykowa?em i kupi?em ksi?zke opart? na grze Assassin Creed 3 i ku mojemu zaskoczeniu by?a bardzo dobr? lektur?

(...) Lecz zaryzykowa?em i kupi?em ksi?zke opart? na grze Assassin Creed 3 i ku mojemu zaskoczeniu by?a bardzo dobr? lektur?
Ksi??k? na grze? A nie przypadkiem odwrotnie? Zwykle to filmy i gry opieraj? si? na ksi??kach.

Mo?ecie mi poleci? jak?? fajn? fantastyk??

Ksi??k? na grze? A nie przypadkiem odwrotnie? Zwykle to filmy i gry opieraj? si? na ksi??kach.

Zazywczaj tak. Ale ksiazki assassin's creed sa pisane na podstawie gier, gry wyszly wczesniej, ksiazki pozniej.
Na podstawie bestsellerowej gry firmy Ubisoft
W opisach ksiazek chyba o czyms swiadczy :P

Jestem w?a?nie po dosy? ciekawej lekturze. A mianowicie thrillerze R. J. Ellory'ego "Cicha wiara w anio?y". Ksi??ka wpad?a mi w r?ce, mo?na by powiedzie?, przypadkowo gdy? pewna osoba j? zostawi?a u mnie w domu. [A ja sk?ama?em, ?e jej nie mam. :D]

Co do ksi??ki to napewno mo?na powiedzie?, ?e napisana zosta?a b. specyficznym stylem, a ?wiat pocz?tkowo pokazywany jest oczami dziecka, co by?o poprostu pi?kne. Dzieci?ca naiwno?? itd.

No nic, ksi??k? jak najbardziej polecam.

Aloszka! Ostatnio zapatruj? si? na jaki? dobry krymina?, najlepiej klasyka z ch?odnym racjonalizmem. Kto? co? ma na podor?dziu?

Sko?czy?em niedawno pierwsza cz??? Metro 2033 wywar?a na mnie ogromne pozytywne wra?enie dlatego mam zamiar kupi? nast?pn? cze?? Metro 2034 oraz po obejrzeniu filmu zastanawiam si? nad World War Z bo zapowiada si? wy?mienicie. Jako mi?o?nik fantastyk oczywi?cie przeczyta?em wszystkie cz??ci Wied?mina oraz Harrego Pottera. Lecz zaryzykowa?em i kupi?em ksi?zke opart? na grze Assassin Creed 3 i ku mojemu zaskoczeniu by?a bardzo dobr? lektur?

Metro 2033 jest ?wietne. A zacz??e? ju? moze te 2034? Bo mi stoi na p??ce i nie mog? jako? znale?? czasu na to.

Aloszka! Ostatnio zapatruj? si? na jaki? dobry krymina?, najlepiej klasyka z ch?odnym racjonalizmem. Kto? co? ma na podor?dziu?

Utracona - Karin Fossum.
Umarli ta?cz? - Piotr G?uchowski.
Pi?ta pora roku - Mons Kallentoft.

Umarli Ta?cz? autorstwa G?uchowskiego jest najlepsz? ksi??k? jak? czyta?em rok temu. ;)

Od?nie?am temat, bo szkoda, ?eby si? marnowa?.

W ci?gu paru ostatnich dni ?ykn??em kilka ksi??ek i chyba mog? im ?mia?o przypi?? etykietk? "polecam, Vrael", co powinno zwi?ksza? ich warto?? przynajmniej trzykrotnie~

Primo: "Metro 2033". Kto? ju? wy?ej wspomina? o tej ksi??ce, czyta?em i jak najbardziej polecam. Podoba mi si? klimat, realia przedstawionego ?wiata, za to doczepi?bym si? tutaj do pewnej schematyczno?ci fabu?y (kto czyta? ten pewnie zauwa?y?). Z drugiej strony dzi?ki przewidywalno?ci poszczeg?lnych etap?w ko?c?wka jest tym bardziej zaskakuj?ca ; )

Drugie primo: "Worek ko?ci" S. Kinga. Mo?na znale?? tam pewne elementy charakterystyczne dla mistrza horroru, ale fabu?a wci?ga no i jak zwykle zwrot akcji co dziesi?? stron, tak?e ci??ko si? nudzi? podczas czytania. Wida? spore podobie?stwo do "R?ki mistrza", ale mo?e po prostu mia?em nieszcz??cie przeczyta? te akurat dwie ksi??ki Kinga po sobie. Tak czy siak, polecam.

Trzecie primo: trylogia Igrzyska ?mierci. Pierwsze dwie cz??ci doczeka?y si? ju? ekranizacji, z czego pierwsza cz??? ssie, a drug? ogl?da si? z przyjemno?ci?. Z ksi??kami jest odwrotnie, pierwsza cz??? jest ?wietna, druga troch? bladnie, obie warto przeczyta? ?eby dotrze? do trzeciej ; ) G??wna bohaterka to t?pa dzida, ale ?wietnie opisany ?wiat i tych par? intryg wyknutych przez innych bohater?w rekompensuj? w pe?ni jej g?upot?, wi?c czyta si? lekko i przyjemnie.

Czwarte primo: trylogia Czarnego Maga autorstwa T.Canavan. ?ykn??em j? praktycznie na raz, wi?c nie uchwyci?em nawet zbytnio przej?? pomi?dzy poszczeg?lnymi tomami, ale zdecydowanie polecam wszystkim mi?o?nikom fantasy. Cz??? rozwini?? fabu?y jest do?? przewidywalna, cz??? zbija z tropu (ta "przewidywalno??" to jedno z moich wa?niejszych kryteri?w oceny ksi??ki, dlatego ca?y czas o tym wspominam), g??wna bohaterka nie jest du?o m?drzejsza od tej z Igrzysk, ale narracja nie opiera si? tylko na jej prze?yciach, wi?c od pocz?tku mamy do dyspozycji kilka punkt?w widzenia. Sporo dobrze wykreowanych postaci, nie?le opisany system magii (to kolejne moje wa?ne kryterium do oceny ksi??ek fantasy), nie?le opisane poszczeg?lne etapy nauki. Polecam, jak wszystko powy?ej.

Dobra, dostali?cie ode mnie 8 poleconych ksi??ek. Odwdzi?czcie si?, bo nie mam teraz co czyta? ; d

Pozdrawiam.

Dom Tajemnic autorstwa dw?ch pan?w - Chris Columbus, Ned Vizzini. Rowling poleca, ja tak?e.

?
Ja doczytalem do okolo 120 strony i odpuscilem. Jakos tak mnie troche zanudzilo :/
Nie, nie odwdziecze sie, nie chce mi sie a ostatnio nic nie czytalem nowego.

Ja osobi?cie w ostatnim czasie przeczyta?em i mog? poleci?:
S. King:
-Desperacja
-Regulatorzy
-Dr.Sen
-Cm?tarz Zwierz?t
-To
-Joyland (ksi??ka dobra na pierwszy zakup - tzn je?eli kto? nie czyta? King'a wcze?niej)
-Zielona Mila (Moja ulubiona)
-Kom?rka

Simon Becket - ca?a seria - horror/krymina? (nie dla wybrednych czytelnik?w):
- Chemia ?mierci
- Zapisane w Ko?ciach
- Szepty Zmar?ych
- Wo?anie Grobu

Autora nie pami?tam, ale kiedy? znalaz?em w biblioteczce star? ksi??k? "Czarny Anio?" chyba jako? tak. Opisywa?a po?cig za psychopat? oczami policji i dokonywane zbrodnie z perspektywy szale?ca - nie mog? poleci?, je?eli kto? hmm... "Ma s?abe nerwy"? Dla poszczeg?lnych "typ?w" czytelnik?w opisy mordowania rodzin, torturowania i palenia dzieci "?ywcem" mo?e by? zbyt makabryczne. (Aczkolwiek ja sam przeczyta?em j? bardzo szybko - lubi? horrory typu "gore")

@EDIT
Znalaz?em dok?adnie identyczne wydanie jak te kt?re czyta?em ;) -

To chyba tyle :)

Ostatnia edycja:

#Quomak
Te? jestem po ca?ej serii Simona Becketa, to taka lekka lektura, aczkolwiek polecam.
Podobne do tego s? ksi??ki Maxime'a Chattama. Mo?e nawet i bardziej "drastyczne"?

A zmieniaj?c gatunek.. czytam w?a?nie "?wiat Zofii", kt?re o dziwo polecam. :D

Co prawda jestem fanem "druku na papierze" jednak czasem zdarza si?, ?e przeczytam e-book.
Jak znajd? chwilk? wolnego to ch?tnie zobacz? jak prezentuje si? polecona przez Ciebie ksi??ka.

Do góry