Odp: Ksi??ki, dyskusja og?lna.
Od?nie?am temat, bo szkoda, ?eby si? marnowa?.
W ci?gu paru ostatnich dni ?ykn??em kilka ksi??ek i chyba mog? im ?mia?o przypi?? etykietk? "polecam, Vrael", co powinno zwi?ksza? ich warto?? przynajmniej trzykrotnie~
Primo: "Metro 2033". Kto? ju? wy?ej wspomina? o tej ksi??ce, czyta?em i jak najbardziej polecam. Podoba mi si? klimat, realia przedstawionego ?wiata, za to doczepi?bym si? tutaj do pewnej schematyczno?ci fabu?y (kto czyta? ten pewnie zauwa?y?). Z drugiej strony dzi?ki przewidywalno?ci poszczeg?lnych etap?w ko?c?wka jest tym bardziej zaskakuj?ca ; )
Drugie primo: "Worek ko?ci" S. Kinga. Mo?na znale?? tam pewne elementy charakterystyczne dla mistrza horroru, ale fabu?a wci?ga no i jak zwykle zwrot akcji co dziesi?? stron, tak?e ci??ko si? nudzi? podczas czytania. Wida? spore podobie?stwo do "R?ki mistrza", ale mo?e po prostu mia?em nieszcz??cie przeczyta? te akurat dwie ksi??ki Kinga po sobie. Tak czy siak, polecam.
Trzecie primo: trylogia Igrzyska ?mierci. Pierwsze dwie cz??ci doczeka?y si? ju? ekranizacji, z czego pierwsza cz??? ssie, a drug? ogl?da si? z przyjemno?ci?. Z ksi??kami jest odwrotnie, pierwsza cz??? jest ?wietna, druga troch? bladnie, obie warto przeczyta? ?eby dotrze? do trzeciej ; ) G??wna bohaterka to t?pa dzida, ale ?wietnie opisany ?wiat i tych par? intryg wyknutych przez innych bohater?w rekompensuj? w pe?ni jej g?upot?, wi?c czyta si? lekko i przyjemnie.
Czwarte primo: trylogia Czarnego Maga autorstwa T.Canavan. ?ykn??em j? praktycznie na raz, wi?c nie uchwyci?em nawet zbytnio przej?? pomi?dzy poszczeg?lnymi tomami, ale zdecydowanie polecam wszystkim mi?o?nikom fantasy. Cz??? rozwini?? fabu?y jest do?? przewidywalna, cz??? zbija z tropu (ta "przewidywalno??" to jedno z moich wa?niejszych kryteri?w oceny ksi??ki, dlatego ca?y czas o tym wspominam), g??wna bohaterka nie jest du?o m?drzejsza od tej z Igrzysk, ale narracja nie opiera si? tylko na jej prze?yciach, wi?c od pocz?tku mamy do dyspozycji kilka punkt?w widzenia. Sporo dobrze wykreowanych postaci, nie?le opisany system magii (to kolejne moje wa?ne kryterium do oceny ksi??ek fantasy), nie?le opisane poszczeg?lne etapy nauki. Polecam, jak wszystko powy?ej.
Dobra, dostali?cie ode mnie 8 poleconych ksi??ek. Odwdzi?czcie si?, bo nie mam teraz co czyta? ; d
Pozdrawiam.