What's new

Zabili go i uciek?, czyli pytania do mnie.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68
Odp: Zabili go i uciek?, czyli pytania do mnie.

1. Interesujesz si? wszech?wiatem?
2. Lubisz czasami spojrze? w niebo w gwie?dzist? noc i zadawa? sobie pytanie "Czy jeste?my sami?"
3. Interesuj? Cie planety naszego uk?adu s?onecznego?
4. Kt?ra planeta podoba Ci si? najbardziej - dlaczego?
5. Podoba Ci si? kometa Lovejoy'a?

content_Rodolfo-Chiaramonte-C2011-W3-Lovejoy-23-12-2011-resized_1324656180.jpg

Marcinie zadziwiasz mnie.

1. Nie. Badanie tajemnic wszech?wiata zostawiam umys?om ?cis?ym, niech kolonizuj? Marsa, niech czyni? planety poddanymi cz?owiekowi. Ja skupiam si? na naszej Ziemi, jest tak pi?kna i wci?? jeszcze nieodkryta, ?e na jej nawet poznanie nie wystarczy mi ?ycia.

2. Nie snuj? tak filozoficznych rozwa?a?, ale nie uwa?am by?my byli jedynymi istotami ?ywymi we wszech?wiecie. Mo?e teraz, w r?wnoleg?ym ?wiecie, na Ziemi takiej jak nasza, siedzi niezbanowany Marcin24 i czyta moje wypociny?

3. Nie.

4. Ziemia. Tylko tu znajdziesz tak? mnogo?? (udokumentowan?) istot ?ywych, tyle paradoks?w i ciekawostek.

5. Je?li mog? tak powiedzie? na podstawie jednego zdj?cia - tak, co? pi?knego ;)

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

Powszechnie wiadomo, ?e czytanie lektur to marnotrawienie tej nik?ej ilo?ci czasu, jaka zostaje uczniom po przyj?ciu do domu, a ludzie, kt?rzy nami?tnie czytaj?, nie po?wi?c? tych kilku godzin na co?, co ich nie interesuje, skoro mog? z?apa? za co? lepszego. Uznaj? wi?c, ?e w pe?ni rozumiem Twoje podej?cie do sprawy lektur szkolnych. Koniec dygresji.

Fantastyka - okej. Szeroko rozumiana czy ograniczona do SF - wnioskuj? to po tym, ?e wymieni?e? Franka Herberta, a on jest ojcem Diuny - albo fantasy? Polscy pisarze jakich cenisz? Jeste? w stanie oceni? polsk? fantastyk? i por?wna? z ?wiatowym poziomem?

Serj_Tankian

Reaction score
68

Powszechnie wiadomo, ?e czytanie lektur to marnotrawienie tej nik?ej ilo?ci czasu, jaka zostaje uczniom po przyj?ciu do domu, a ludzie, kt?rzy nami?tnie czytaj?, nie po?wi?c? tych kilku godzin na co?, co ich nie interesuje, skoro mog? z?apa? za co? lepszego. Uznaj? wi?c, ?e w pe?ni rozumiem Twoje podej?cie do sprawy lektur szkolnych. Koniec dygresji.

Fantastyka - okej. Szeroko rozumiana czy ograniczona do SF - wnioskuj? to po tym, ?e wymieni?e? Franka Herberta, a on jest ojcem Diuny - albo fantasy? Polscy pisarze jakich cenisz? Jeste? w stanie oceni? polsk? fantastyk? i por?wna? z ?wiatowym poziomem?

Dzi?ki za poparcie mojego zdania w kwestii lektur. Czasem, kiedy s?ysz?, ?e mamy z klapkami na oczach przyj?? za?o?enie, ?e "S?owacki wielkim poet? by?" i kropka, nie jestem w stanie usiedzie? na lekcji polskiego, s?ysz?c o Kordianie odlatuj?cym na chmurze do Polski. No sorry, ale co trzeba bra?, ?eby co? takiego wymy?li? i kaza? jeszcze uczniom czyta? ?

Dobra, teraz odpowiadam ;)
Je?li mowa o fantastyce, to czytam co mi wpadnie w r?ce. Jestem wielkim fanem ca?ej sagi Diuny, kocham tw?rczo?? Lema, Davida Webera, czy Terrego Pratchetta, ale nie zamykam si? tylko w ramach SF.
Spoza ?wiata SF czytam Tolkiena, Sapkowskiego (chocia? chocia?by "Narrenturm" to ju? te? SF) i wielu innych tw?rc?w.

Polska fantastyka bywa przez nas cz?sto niedoceniana, spychana na boczny tor. W mojej jednak ocenie mamy wielu fantastycznych przedstawicieli tego gatunku i czasem wol? poczyta? "Opowie?ci celtyckie" Janowskiej, czy dzie?a Roberta Forysia ni? bra? si? za co? zagranicznego. My?l?, ?e mamy w tej dziedzinie kilku wybitnych pisarzy, na Sapkowskim i Lemie si? praktycznie wychowa?em, wi?? zawsze staram si? doceni? polski rynek faktasy.

Kazia

REDRUM
Reaction score
272

Okej, dobiegaj?c wi?c do celu... w Twoim s?owniku funkcjonuje poj?cie "sianie defetyzmu". Ma to co? wsp?lnego z Twoj? przygod? z Panem Sapkowskim?
Czyta?e? kiedy? co? od Jacka Piekary?

#edit;
Wiedzia?am, wiedzia?am, ?e ma to jaki? zwi?zek z Wied?minem. W sumie od razu chcia?am o to pyta?, ale dosz?am do wniosku, ?e jeste? ciekawym rozm?wc? i prowadzenie dyskusji z Tob? nie b?dzie strat? czasu.
swoj? drog?... biedny Fuson, oberwa?o mu si? za rolnictwo =D

Serj_Tankian

Reaction score
68

Okej, dobiegaj?c wi?c do celu... w Twoim s?owniku funkcjonuje poj?cie "sianie defetyzmu". Ma to co? wsp?lnego z Twoj? przygod? z Panem Sapkowskim?
Czyta?e? kiedy? co? od Jacka Piekary?

Heh, pami?tam to sformu?owanie bodaj?e z "Pani Jeziora" i faktycznie, kiedy go u?ywam przywodzi mi ono na my?l wspomnienia zwi?zane z tym dzie?em. Sapkowski jest na tyle charakterystyczny, ?e rozbudowuje j?zyk czytelnika nawet bez jego ?wiadomo?ci. Zna?em je jednak troch? wcze?niej, wesz?o mi na tyle do s?ownika, ?e nawet zacz??em wlepia? warny z uzasadnieniem "Sianie defetyzmu i zb?dnej paniki", co w technicznym zdarza si? a? zbyt cz?sto.
Co do Piekary to czyta?em chyba tylko "Miecz anio??w", kojarz? go te? z artyku??w w dwutygodniku "Click!".

ale dosz?am do wniosku, ?e jeste? ciekawym rozm?wc? i prowadzenie dyskusji z Tob? nie b?dzie strat? czasu.

Nie wiem czy na tym forum us?ysza?em kiedykolwiek wi?kszy komplement ;D

Last edited:

Night Sky

Banned
Reaction score
8

1. Nie. Badanie tajemnic wszech?wiata zostawiam umys?om ?cis?ym, niech kolonizuj? Marsa, niech czyni? planety poddanymi cz?owiekowi. Ja skupiam si? na naszej Ziemi, jest tak pi?kna i wci?? jeszcze nieodkryta, ?e na jej nawet poznanie nie wystarczy mi ?ycia.

2. Nie snuj? tak filozoficznych rozwa?a?, ale nie uwa?am by?my byli jedynymi istotami ?ywymi we wszech?wiecie. Mo?e teraz, w r?wnoleg?ym ?wiecie, na Ziemi takiej jak nasza, siedzi niezbanowany Marcin24 i czyta moje wypociny?

4. Ziemia. Tylko tu znajdziesz tak? mnogo?? (udokumentowan?) istot ?ywych, tyle paradoks?w i ciekawostek.

Q1(1) Je?eli dzi?ki prze?omowemu wynalazkowi w niedalekiej przysz?o?ci b?dzie mo?liwe zaginanie czasoprzestrzeni, a dzi?ki temu podr??e do innych ?wiat?w to czy chcia?by? zosta? na Ziemi czy jednak poznawa? nowe, nieodkryte ?wiaty?

Q2(2) Nie rozmawiajmy tutaj o r?wnoleg?ych wszech?wiatach. Jednak co s?dzisz o istnieniu istot inteligentnych, kt?re mog?yby zosta? naszymi sojusznikami, dzi?ki, kt?rym wykonamy ogromny skok technologiczny, b?d? te? naszymi wrogami, mog?cych zmia?d?y? Nasz? Ziemi? tak jak my komara na naszej r?ce. Jak s?dzisz, kt?ra wersja jest bardziej prawdopodobna? (Je?li inteligencja faktycznie istnieje we wszech?wiecie)

Q3(4) A je?li chodzi o wygl?d planet, kt?ra podoba Ci si? najbardziej?

Q4 Nie irytuje Cie moje ci?g?e nawijanie o wszech?wiecie?

Q5 Czy s?dzisz, ?e w Polsce jest mo?liwo?? zmiany rz?du, jakiej? nowej partii. Czy jeste?my uwi?zieni w tym korycie (PO, PiS, PSL, SLD oraz Ruch Palikota)?

Serj_Tankian

Reaction score
68

Q1(1) Je?eli dzi?ki prze?omowemu wynalazkowi w niedalekiej przysz?o?ci b?dzie mo?liwe zaginanie czasoprzestrzeni, a dzi?ki temu podr??e do innych ?wiat?w to czy chcia?by? zosta? na Ziemi czy jednak poznawa? nowe, nieodkryte ?wiaty?

Q2(2) Nie rozmawiajmy tutaj o r?wnoleg?ych wszech?wiatach. Jednak co s?dzisz o istnieniu istot inteligentnych, kt?re mog?yby zosta? naszymi sojusznikami, dzi?ki, kt?rym wykonamy ogromny skok technologiczny, b?d? te? naszymi wrogami, mog?cych zmia?d?y? Nasz? Ziemi? tak jak my komara na naszej r?ce. Jak s?dzisz, kt?ra wersja jest bardziej prawdopodobna? (Je?li inteligencja faktycznie istnieje we wszech?wiecie)

Q3(4) A je?li chodzi o wygl?d planet, kt?ra podoba Ci si? najbardziej?

Q4 Nie irytuje Cie moje ci?g?e nawijanie o wszech?wiecie?

Q5 Czy s?dzisz, ?e w Polsce jest mo?liwo?? zmiany rz?du, jakiej? nowej partii. Czy jeste?my uwi?zieni w tym korycie (PO, PiS, PSL, SLD oraz Ruch Palikota)?

1. Strasznie nie lubi? takiego gdybania, no ale dobra, niech Ci b?dzie. Zosta?bym na Ziemi i liczy? na to, ?e wszyscy kt?rych nie lubi? polec? zwiedza? inne, pi?kniejsze ?wiaty ;)

2. Nie rozmy?lam na co dzie? nad zagadkami wszech?wiata, wi?c nie wiem. My?l?, ?e kwestia odkrycia ?ywych istot we wszech?wiecie to perspektywa ?ycia nie naszego, a nawet nie naszych dzieci czy wnuk?w, wi?c nie zaprz?tajmy sobie tym g?owy.

3. ?adna ;)

4. Nie, ka?dy ma jakie? odjazdy. Na pewno s? tematy w kt?rych czuj? si? lepiej, ale je?li to lubisz, to nie widz? przeciwwskaza? dalszego spamu w tym temacie.

5. Nie uwa?am by wszystkie opcje kt?re wymieni?e? by?y dla nas "korytem". Wystarczy wybra? m?drze i zamiast g?osowa? na pseudocudotw?rc?w z PO czy happeningowc?w od Palikota, odda? w?adz? partii, kt?ra mia?a j? w latach 2005-2007, kt?ra ma pomys? na rz?dzenie krajem. Wcale nie musimy od razu wywo?ywa? politycznej rewolucji, wystarczy pozby? si? klapek na oczach i zorientowa? w rzeczywisto?ci.
Je?li ju? mieliby?my odda? rz?dy komu? spoza parlamentu - kogo tutaj widzisz, bo ja szczerze m?wi?c nikogo(JKM buduj?cy kapita? polityczny na dw?ch tematach czy PPP nawijaj?ca w k??ko o "umowach ?mieciowych" to nie jest alternatywa, sorry). Nie wykluczam za?o?enia w?asnej partii w przysz?o?ci, p?ki co jestem w Klubie M?odych PiS i uwa?am, ?e mo?emy zmienia? Polsk? na lepsze.

Night Sky

Banned
Reaction score
8

5. Nie uwa?am by wszystkie opcje kt?re wymieni?e? by?y dla nas "korytem". Wystarczy wybra? m?drze i zamiast g?osowa? na pseudocudotw?rc?w z PO czy happeningowc?w od Palikota, odda? w?adz? partii, kt?ra mia?a j? w latach 2005-2007, kt?ra ma pomys? na rz?dzenie krajem. Wcale nie musimy od razu wywo?ywa? politycznej rewolucji, wystarczy pozby? si? klapek na oczach i zorientowa? w rzeczywisto?ci.
Je?li ju? mieliby?my odda? rz?dy komu? spoza parlamentu - kogo tutaj widzisz, bo ja szczerze m?wi?c nikogo(JKM buduj?cy kapita? polityczny na dw?ch tematach czy PPP nawijaj?ca w k??ko o "umowach ?mieciowych" to nie jest alternatywa, sorry). Nie wykluczam za?o?enia w?asnej partii w przysz?o?ci, p?ki co jestem w Klubie M?odych PiS i uwa?am, ?e mo?emy zmienia? Polsk? na lepsze.

Tak, wed?ug mnie PiS lepiej rz?dzi?o krajem ni? PO, dzi?ki PO Polska popada w ruin?, wyprzedawana Rosji i Niemcom... PiS jest nadal w stanie wygra? wybory, jednak ostatnimi czasy stali si? monotematyczni, chodzi tutaj o spraw? Smole?ska, kt?r? wi?kszo?? traktuje ju? jak ?art.

1. Dlaczego s?dzisz, ?e JKM nie m?g?by nic zmieni?, cz?owiek ten ju? raz zmieni? bieg polityczny, czemu nie po raz kolejny?

2. Co sadzisz o naszym cz?onkostwie w UE, czy nasz nar?d dobrze wybra?? W?a?nie teraz, gdy kraje uwa?ane niegdy? za wz?r, popadaj? w ogromne d?ugi. Jeste? gotowy pracowa? na Grecj?, b?d? inny kraj?

3. Czy s?dzisz, ?e podatki zostan? obni?one do 22%?

4. Jak oceniasz Ruch Palikota? Czy uwa?asz, ?e cz?owiek, kt?ry kiedy? pojawia? si? w mediach tylko po to, aby odwr?ci? uwag? medi?w od wpadek PO, jest w stanie zrobi? co? dla Polski? Gdyby nie jego miliony wpompowane w kampanie wyborcz? osi?gn??by sukces?

5. No i na koniec smaczek. Jak ty zmieni?by? nasz kraj? Jakie reformy by? wprowadzi?? I jak wygl?da?oby nasze pa?stwo, gdyby? Ty by? u w?adzy?

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Czy to jest temat polityczny czy ogolnotematyczny?
Co sadzisz o nowym wiedzminie?

Serj_Tankian

Reaction score
68

Tak, wed?ug mnie PiS lepiej rz?dzi?o krajem ni? PO, dzi?ki PO Polska popada w ruin?, wyprzedawana Rosji i Niemcom... PiS jest nadal w stanie wygra? wybory, jednak ostatnimi czasy stali si? monotematyczni, chodzi tutaj o spraw? Smole?ska, kt?r? wi?kszo?? traktuje ju? jak ?art.

1. Dlaczego s?dzisz, ?e JKM nie m?g?by nic zmieni?, cz?owiek ten ju? raz zmieni? bieg polityczny, czemu nie po raz kolejny?

2. Co sadzisz o naszym cz?onkostwie w UE, czy nasz nar?d dobrze wybra?? W?a?nie teraz, gdy kraje uwa?ane niegdy? za wz?r, popadaj? w ogromne d?ugi. Jeste? gotowy pracowa? na Grecj?, b?d? inny kraj?

3. Czy s?dzisz, ?e podatki zostan? obni?one do 22%?

4. Jak oceniasz Ruch Palikota? Czy uwa?asz, ?e cz?owiek, kt?ry kiedy? pojawia? si? w mediach tylko po to, aby odwr?ci? uwag? medi?w od wpadek PO, jest w stanie zrobi? co? dla Polski? Gdyby nie jego miliony wpompowane w kampanie wyborcz? osi?gn??by sukces?

5. No i na koniec smaczek. Jak ty zmieni?by? nasz kraj? Jakie reformy by? wprowadzi?? I jak wygl?da?oby nasze pa?stwo, gdyby? Ty by? u w?adzy?

Has?o "ACTA, srACTA... SMOLE?SK KURWA!!!" niestety na sta?e wesz?o ju? do s?ownika moich r?wie?nik?w i trzeba przyzna?, ?e maj? sporo racji, gdy? PiS m?wi o tej sprawie wi?cej ni? inne partie. Nie ma si? co jednak oszukiwa?, mia?a miejsce najwi?ksza tragedia w powojennej Polsce i w interesie nas wszystkich le?y to, by zosta?a jak najszybciej wyja?niona, szczeg?lnie, ?e Rosjanie umywaj? powoli r?ce, a PO i komisja Millera im w tym pomaga.

1. Dlatego, ?e jego doj?cie do w?adzy zako?czy?oby si? nieuniknion? anarchi? w pa?stwie. Jego zmiany sz?y by za daleko, a Polska jest krajem na tyle konserwatywnym, ?e pewne idee (na kt?rych w g??wnej mierze ten cz?owiek usi?uje ugra? kapita? polityczny) nie maj? prawa bytu. Nie mia?by w ?adnej przewidywalnej konstelacji mo?liwo?ci utworzenia rz?du wi?kszo?ciowego, stabilizacji, a przy koalicji z jak?kolwiek inn? parti? sta?by si? dla niej przystawk? i wylecia?by z sejmu tak szybko, jak by si? w nim znalaz?.

2. Unia w swoim pierwotnym kszta?cie mia?a by? tworem zrzeszaj?cym pa?stwa europejskie celem dania im wi?kszej decyzyjno?ci na arenie ?wiatowej. Du?o ?atwiej rozmawia si? w imieniu 300 mln Europejczyk?w z prezydentem 320-milionowych USA, ni? osobno mniejszym pa?stewkom, kt?re nie ugra?yby w takiej dyskusji wiele. Nasta?y jednak ci??kie czasy, zza Atlantyku przyszed? kryzys kt?ry musimy wsp?lnymi si?ami zwalczy?, to nie jest tak, ?e zawsze ?wieci s?o?ce i mo?emy si? z u?miechami na twarzach klepa? po ty?kach na unijnych szczytach, trzeba te? umie? sobie pom?c.
My?l?, ?e Unia Europejska sama w sobie nie jest z?a, nale?y jednak przyj?? pewne za?o?enia, nie lecie? ?lepo na przyj?cie wsp?lnej waluty rujnuj?cej gospodarki mniejszych pa?stw i wprowadzi? wi?ksz? dyscyplin? fiskaln? wobec pa?stw takich jak Grecja, W?ochy czy Hiszpania.

3. Zale?y o jakim podatku m?wisz. Je?li o VAT, to jest ustalony docelowo na 25% w roku bodaj?e 2016, wi?c nie spodziewa?bym si? ?adnych obni?ek, ry?y moim zdaniem b?dzie si?ga? jeszcze g??biej, szczeg?lnie, ?e zak?adane reformy nie przynosz? drastycznych oszcz?dno?ci w bud?ecie i na wielu inwestycjach zwi?zanych z EURO 2012 stracimy grube miliony.

4. Do samego Palikota d?ugo nic nie mia?em. Siedzia? cicho, produkowa? ?o??dkow? Gorzk? i jak dla mnie nic nie musia?o si? zmieni?. Jakim? dziwnym zbiegiem okoliczno?ci zacz?? jednak zyskiwa? kapita? polityczny na robieniu z siebie idioty, najpierw wypowiedziami obra?aj?cymi ?.p. Lecha Kaczy?skiego, nast?pnie organizuj?c r??norakie debilne pseudohappeningi. Tak si? dziwnie z?o?y?o, ?e jakim? cudem dosta? si? do parlamentu, trzeba z tym ?y? przynajmniej do ko?ca kadencji, nie ma si? co rozwodzi? nad tego typu osobami.

5. Mo?e to troch? ma?o to?same z PiS, ale stara?bym si? o wi?ksze rozdzielenie Ko?cio?a Katolickiego i pa?stwa samego w sobie. Naprawd?, jest to wa?ne, bo moim zdaniem Ko?ci?? pozwala sobie momentami na zbyt wiele, oczywi?cie nie ma tu mowy o szykanach czy prze?ladowaniu, tylko o ustaleniu pewnych ram.
Nale?y oczywi?cie dokona? zmian w rozbuchanej do granic mo?liwo?ci administracji publicznej, kt?ra buduje zad?u?enie pa?stwa, oraz przeprowadzi? reform? emerytaln? poprzez likwidacj? ZUS i KRUS i przelanie ca?o?ci sk?adek do OFE, tak, by nasze emerytury w przysz?o?ci zacz??y jako? wygl?da?.
W polityce zagranicznej musimy si? trzyma? USA (co m?wi? z przykro?ci?, bo nie znosz? tego pa?stwa) i stara? si? o zniesienie wiz, kt?re jako jedni z niewielu w Europie jeszcze mamy, a zbli?amy si? ju? do granicy, umo?liwiaj?cej ich zniesienie. Nale?y maksymalnie op??nia? i stopniowo rezygnowa? z wprowadzenia euro i szuka? nowych sposob?w odbicia Polski od dna, gazu ?upkowego uniezale?niaj?cego nas od dostaw ze wschodu, czerpania korzy?ci z Gazoci?gu P??nocnego, negocjacje, rozmowy i dialog.

Czy to jest temat polityczny czy ogolnotematyczny?
Co sadzisz o nowym wiedzminie?

1. Raczej og?lnotematyczny, staram si? podtrzymywa? dyskusj? i odpowiada? na pytania ka?dego ;)
2. Po lutowej deklaracji Sapkowskiego czekam z niecierpliwo?ci? na nowego Wied?mina, ch?tnie zajm? czym? oczy.

Last edited:

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

A jak z Twoj? tolerancj?? Co powiesz o zwi?zkach homoseksualnych i adopcji dzieci przez takie pary? Nie uwa?asz, ?e pod wzgl?dem tolerancji rasowej/wyznaniowej/czy w?a?nie seksualno?ci jeste?my nadal zacofanym krajem z idiotami, kt?rzy my?l? stereotypami?

Jeszcze mi si? przypomnia?o - za czy przeciw legalizacji? I jak nazwa?by? swoje pogl?dy polityczne? Konserwatysta?

Last edited:

Serj_Tankian

Reaction score
68

A jak z Twoj? tolerancj?? Co powiesz o zwi?zkach homoseksualnych i adopcji dzieci przez takie pary? Nie uwa?asz, ?e pod wzgl?dem tolerancji rasowej/wyznaniowej/czy w?a?nie seksualno?ci jeste?my nadal zacofanym krajem z idiotami, kt?rzy my?l? stereotypami?

Jeszcze mi si? przypomnia?o - za czy przeciw legalizacji? I jak nazwa?by? swoje pogl?dy polityczne? Konserwatysta?

1. Jak najbardziej jestem przeciwny. Homoseksualizm to jest choroba i daje si? leczy? jak ka?de inne schorzenie, trzeba jedynie chcie? to zauwa?y? i pom?c tego typu ludziom, powierzanie im dzieci jest najgorszym mo?liwym wyj?ciem.
Je?li chodzi o tolerancj? rasow?/religijn? - to si? wci?? zmienia. Widz? to po swojej klasie, gdzie na 35 os?b, 11 nie uczestniczy w lekcjach religii i nie ma z tego powodu jaki? dyskryminacji, konieczno?ci udowadniania czegokolwiek. Mo?e nadal s?owa "?yd" czy "czarny" s? u nas nacechowane negatywnie, do?? pejoratywne, natomiast my?l?, ?e idzie ku dobremu.

2. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem legalizacji. Narkotyki w ka?dej ilo?ci i postaci powinny by? w Polsce zakazane, nie zdzier?y?bym gimnazjalist?w lansuj?cych si? na fb zdj?ciami z blantem. ?wiadomo?? Polak?w jest zbyt ma?a, by dawa? im do r?ki narz?dzia w postaci legalnych narkotyk?w.
Pogl?dy? M?odzie??wka PiS - mo?na wysnu? przypuszczenie, ?e konserwatywne. Oceni?bym si? jednak jako centroprawicowca, taki konserwatyzm w lekko zmodernizowanej formie.

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

2. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem legalizacji. Narkotyki w ka?dej ilo?ci i postaci powinny by? w Polsce zakazane, nie zdzier?y?bym gimnazjalist?w lansuj?cych si? na fb zdj?ciami z blantem. ?wiadomo?? Polak?w jest zbyt ma?a, by dawa? im do r?ki narz?dzia w postaci legalnych narkotyk?w.

Ola? spraw? homoseksualist?w, bo si? nie dogadamy.

Przecie? w przypadku legalizacji, kupno jakiejkolwiek ilo?ci narkotyk?w by?oby uwarunkowane od wieku. Oczywi?cie mo?na te? pozak?ada? coffee shopy i nie by?oby problemu, tym bardziej, ?e legalizacja niesie za sob? wiele korzy?ci.

Co do gimbus?w - widzisz w tych ludziach jak?kolwiek nadziej?? My?lisz, ?e za kilka lat b?d? w stanie cokolwiek zrobi?? Jak og??em oceniasz gimbusiarnie?

Ad ?wiadomo?ci Polak?w: Skoro jest zbyt ma?a, nie powinni?my przypadkiem robi? wszystkiego co mo?liwe, aby j? zwi?kszy?? Aby wyt?umaczy? ludziom, ?eby nie ?yli stereotypami i byli bardziej tolerancyjni oraz interesowali si? sprawami dotycz?cymi nas wszystkich? Nie denerwuje Ci? to, ?e ludzie w naszym kraju nie potrafi? na g?os wyrazi? swojego zdania? (Chyba, ?e sprawa dotyczy cenzurowania internetu :<)

Serj_Tankian

Reaction score
68

Przecie? w przypadku legalizacji, kupno jakiejkolwiek ilo?ci narkotyk?w by?oby uwarunkowane od wieku. Oczywi?cie mo?na te? pozak?ada? coffee shopy i nie by?oby problemu, tym bardziej, ?e legalizacja niesie za sob? wiele korzy?ci.

Co do gimbus?w - widzisz w tych ludziach jak?kolwiek nadziej?? My?lisz, ?e za kilka lat b?d? w stanie cokolwiek zrobi?? Jak og??em oceniasz gimbusiarnie?

Ad ?wiadomo?ci Polak?w: Skoro jest zbyt ma?a, nie powinni?my przypadkiem robi? wszystkiego co mo?liwe, aby j? zwi?kszy?? Aby wyt?umaczy? ludziom, ?eby nie ?yli stereotypami i byli bardziej tolerancyjni oraz interesowali si? sprawami dotycz?cymi nas wszystkich? Nie denerwuje Ci? to, ?e ludzie w naszym kraju nie potrafi? na g?os wyrazi? swojego zdania? (Chyba, ?e sprawa dotyczy cenzurowania internetu :<)

Wiesz, kupno alkoholu czy papieros?w w Polsce te? jest prawnie uwarunkowane wiekowo. Jak to wygl?da? No b?agam, powiedz mi, ?e nie jest tak, ?e 99,9% Twoich znajomych mia?o lub mog?o mie? dost?p do tego typu u?ywek przed osiemnastk? ;) Tak samo by?oby z narkotykami. Ju? dzi? s? one do zdobycia i na po?owie imprez na kt?rych bywa?em je widywa?em, co nie oznacza, ?e musz? by? od razu legalne. Jakie widzisz korzy?ci? Brak szarej, mafijnej strefy? No mo?e tylko to, ale wi?cej jest jednak wad.

Co do spo?eczno?ci gimnazj?w: Nie ma co generalizowa?. Moim zdaniem gimnazjum samo w sobie jest w obecnym kszta?cie jednak bardziej siedliskiem patologii ni? jakimkolwiek o?rodkiem o?wiatowym i nie widz? miejsca dla gimnazj?w w polskim, i tak prze?adowanym programowo, systemie nauczania. De facto nie robi si? tam nic poza powtarzaniem przez rok informacji z podstaw?wki i kilkumiesi?cznym wbijaniem do g?owy czego?, co i tak b?dzie jeszcze powtarzane w I klasie liceum. Ca?y system nauczania nadaje si? do gruntownych reform, bo to, ?e dooko?a biega tylu gimbus?w jest skutkiem w?a?nie systemu, po??czonego ze z?ym wychowaniem (jak w tej piosence Comy "La mala education" ;D).

My?l?, ?e to, czy umiej? to zdanie wyrazi? czy te? nie jest zale?ne od wieku. Jak popatrzysz na protesty odno?nie ACTA - wzi?li w nich udzia? m?odzi ludzie, nie emeryci. Zawsze starsze pokolenia s? sceptycznie nastawione do zmian, bo ?yj? w pewnym systemie przez pewien czas i s? do niego przyzwyczajone. Je?li przez 10 lat sp?dzasz wakacje rok w rok nad Ba?tykiem i nie s?yszysz nawet na uszy nazwy Majorka, to nie pojedziesz tam, bo wydaje Ci si?, ?e Ba?tyk to spe?nienie Twoich najskrytszych marze?. Tutaj jest podobnie i nie ma si? co obra?a?.
My?l?, ?e za du?o jest negatywnego nastawienia. Frekwencja wyborcza wynosi nieca?e 50%, bo ludzie my?l? "po co mam i?? g?osowa?, skoro znowu wygraj? platfusy i nic si? nie zmieni?". Wol? mie? czyste sumienie i nie robi? nic, ni? bra? odpowiedzialno?? za jak?kolwiek decyzj?. Szczerze m?wi?c ju? wola?bym ju? nawet widzie? JKM w parlamencie przy 80% frekwencji, bo wiedzia?bym, ?e kto? faktycznie go popiera i trzeba si? z jego elektoratem liczy?.
Co do tolerancji: My?l?, ?e i tak jest ju? coraz lepiej. Organizowanych jest wiele akcji, kampanii spo?ecznych, wiece, marsze, pochody i inne cuda. Mamy w sejmie mniejszo?? niemieck?, afroamerykanina, transseksualist? i reprezentant?w mniejszo?ci seksualnych. Czy to by?o jeszcze 10 lat temu do pomy?lenia?

Laki

&#51221;&#49888;&#50630;&#51060; &#49688;&#45796;
Reaction score
69

Wiesz, kupno alkoholu czy papieros?w w Polsce te? jest prawnie uwarunkowane wiekowo. Jak to wygl?da? No b?agam, powiedz mi, ?e nie jest tak, ?e 99,9% Twoich znajomych mia?o lub mog?o mie? dost?p do tego typu u?ywek przed osiemnastk? ;) Tak samo by?oby z narkotykami. Ju? dzi? s? one do zdobycia i na po?owie imprez na kt?rych bywa?em je widywa?em, co nie oznacza, ?e musz? by? od razu legalne. Jakie widzisz korzy?ci? Brak szarej, mafijnej strefy? No mo?e tylko to, ale wi?cej jest jednak wad.

W?a?nie chcia?em o tym napisa?, ale w sumie wypad?o mi z g?owy i dlatego napisa?em o coffee shopach. Korzy?ci s? 'wymierne', bo dragi b?d? sprawdzane (mniejsze niebezpiecze?stwo - ?miesznie to brzmi, kiedy m?wi si? o narkotykach :p), czy chocia?by to, ?e cz??? zysk?w ze sprzeda?y legalnych narkotyk?w b?dzie wpada? do bud?etu pa?stwa. Szara strefa i tak b?dzie, bo wiadomo ni?sza cena > dobra jako??, odtylulat.

My?l?, ?e to, czy umiej? to zdanie wyrazi? czy te? nie jest zale?ne od wieku. Jak popatrzysz na protesty odno?nie ACTA - wzi?li w nich udzia? m?odzi ludzie, nie emeryci. Zawsze starsze pokolenia s? sceptycznie nastawione do zmian, bo ?yj? w pewnym systemie przez pewien czas i s? do niego przyzwyczajone. Je?li przez 10 lat sp?dzasz wakacje rok w rok nad Ba?tykiem i nie s?yszysz nawet na uszy nazwy Majorka, to nie pojedziesz tam, bo wydaje Ci si?, ?e Ba?tyk to spe?nienie Twoich najskrytszych marze?. Tutaj jest podobnie i nie ma si? co obra?a?.
My?l?, ?e za du?o jest negatywnego nastawienia. Frekwencja wyborcza wynosi nieca?e 50%, bo ludzie my?l? "po co mam i?? g?osowa?, skoro znowu wygraj? platfusy i nic si? nie zmieni?". Wol? mie? czyste sumienie i nie robi? nic, ni? bra? odpowiedzialno?? za jak?kolwiek decyzj?. Szczerze m?wi?c ju? wola?bym ju? nawet widzie? JKM w parlamencie przy 80% frekwencji, bo wiedzia?bym, ?e kto? faktycznie go popiera i trzeba si? z jego elektoratem liczy?.
Co do tolerancji: My?l?, ?e i tak jest ju? coraz lepiej. Organizowanych jest wiele akcji, kampanii spo?ecznych, wiece, marsze, pochody i inne cuda. Mamy w sejmie mniejszo?? niemieck?, afroamerykanina, transseksualist? i reprezentant?w mniejszo?ci seksualnych. Czy to by?o jeszcze 10 lat temu do pomy?lenia?

A nie uwa?asz, ?e Ci m?odzi ludzie wzi?li w tym udzia?, bo to dotyczy?o internetu? Popatrz co robi nasz rz?d - r?nie nas wszystkich. R?wnie dobrze mogliby?my go najzwyczajniej w ?wiecie obali? przez strajki takie jak w przypadku ACTA, bo znaj?c ?ycie i tak podpisz? ten dokument czy co? jeszcze gorszego, a wtedy na zmiany b?dzie za p??no. Brakuje nam ?wiadomo?ci tego, co w naszym kraju si? dzieje, bo nie ukrywajmy - jest ?le. Nie potrafimy walczy? o to co jest wa?ne, bo chuj nam po wolnym internecie skoro za jaki? czas b?dziemy oddawa? pa?stwu 3/4 dochodu.

Wybory s? w naszym kraju ?artem tak na dobr? spraw?. Ka?dy g?osuje na 'mniejsze z?o', bo nikt nie chce po?wi?ci? kilku minut na poszukanie informacji o danych partiach i ich elektoracie, przez co do w?adzy dochodz? ludzie, kt?rzy sob? nic nie reprezentuj?, ale rz?dz?, bo 'tamci byliby jeszcze gorsi'. Smutne.

Takie pytanie wyrwane z kontekstu - ogl?dasz seriale?

Serj_Tankian

Reaction score
68

W?a?nie chcia?em o tym napisa?, ale w sumie wypad?o mi z g?owy i dlatego napisa?em o coffee shopach. Korzy?ci s? 'wymierne', bo dragi b?d? sprawdzane (mniejsze niebezpiecze?stwo - ?miesznie to brzmi, kiedy m?wi si? o narkotykach :p), czy chocia?by to, ?e cz??? zysk?w ze sprzeda?y legalnych narkotyk?w b?dzie wpada? do bud?etu pa?stwa. Szara strefa i tak b?dzie, bo wiadomo ni?sza cena > dobra jako??, odtylulat.

A nie uwa?asz, ?e Ci m?odzi ludzie wzi?li w tym udzia?, bo to dotyczy?o internetu? Popatrz co robi nasz rz?d - r?nie nas wszystkich. R?wnie dobrze mogliby?my go najzwyczajniej w ?wiecie obali? przez strajki takie jak w przypadku ACTA, bo znaj?c ?ycie i tak podpisz? ten dokument czy co? jeszcze gorszego, a wtedy na zmiany b?dzie za p??no. Brakuje nam ?wiadomo?ci tego, co w naszym kraju si? dzieje, bo nie ukrywajmy - jest ?le. Nie potrafimy walczy? o to co jest wa?ne, bo chuj nam po wolnym internecie skoro za jaki? czas b?dziemy oddawa? pa?stwu 3/4 dochodu.

Wybory s? w naszym kraju ?artem tak na dobr? spraw?. Ka?dy g?osuje na 'mniejsze z?o', bo nikt nie chce po?wi?ci? kilku minut na poszukanie informacji o danych partiach i ich elektoracie, przez co do w?adzy dochodz? ludzie, kt?rzy sob? nic nie reprezentuj?, ale rz?dz?, bo 'tamci byliby jeszcze gorsi'. Smutne.

Takie pytanie wyrwane z kontekstu - ogl?dasz seriale?

No te? mnie w?a?nie zastanowi?o, ?e o tym nie pomy?la?e? ;) Zawsze jest u nas tak, ?e prawo mamy nawet dobre, ale nie umiemy go egzekwowa?, tu by?oby tak samo, st?d moja sugestia odno?nie gimbus?w na fb.
Mniejsze niebezpiecze?stwo - chyba sam w to nie wierzysz.
Zyski zasilaj?ce bud?et - ok, ale w skali bud?etu nie by?yby to wielkie zyski. Teraz trzeba kalkulowa?, czy liczy si? zdrowie obywateli, czy ile?tam miliard?w rocznie z ich podatk?w. Moim zdaniem na razie rozrachunek idzie w dobr? stron?.

Co do rz?du - jego obalenie nie jest takie ?atwe. Nawet je?li nie cieszy si? zaufaniem spo?ecznym, to w obliczu protest?w nie musi koniecznie ust?pi?, st?d - pozostaje nam czeka? do ko?ca kadencji i g?osowa? m?drzej w przysz?o?ci.
Wszystkie partie, nawet te spoza parlamentu, maj? w swoich programach elementy typowo propagandowe. Tak dochodzimy do muru, pod kt?rym partie prawicowe obsypa?yby rodziny pomoc? socjaln? i obni?y?y podatki do minimum, a partie lewicowe ograniczaj? si? jedynie do krytyki ko?cio?a i propagandy prolegalizacyjnej/proaborcyjnej. Moim zdaniem pomog?aby zmiana ordynacji, jednomandatowe okr?gi wyborcze i ordynacja wi?kszo?ciowa, kt?ra stworzy?aby system 2 lub 2,5-partyjny jak w USA czy Wielkiej Brytanii. Zwi?kszy?aby kontrol? obywateli nad sk?adem parlamentu i odda?a im realn? w?adz?, ale na to si? nie zanosi.

Seriale - tak, zdarza mi si? co?tam poogl?da?. Odpowiada?em chyba nawet na pytanie o ulubiony serial wczoraj w wywiadzie do marcowej Gazetki, jak chcesz to looknij w redaktorskim ;)

Last edited:

Rey Mysterio

Advanced User
Reaction score
27

Jak zwykle rozmowy na poziomie (1 strona), tak czy inaczej:
1. Ulubiona gra?
2. Ulubiony wykonawca (muzyka)
3. Z jakiej strony ?ci?gasz muzyk??
4. W jaki spos?b tak szybko dosta?e? globala?

To tyle z mojej strony. Powodzenia w dalszych sukcesach (Global > Manager > Admin) xD

Grzonas 2

Banned
Reaction score
6

"Powa?ne zaburzenia psychiczne - u?ytkownik upatruje ca?ego z?a w administracji Forum. Zalecane leczenie."

Czy wlepiaj?c takiego warna mia?e? ?wiadomo??, ?e upad?e? ni?ej ni? korzonek?
Chcia?e? by? ?mieszny?
Jak tam na globalu?
Jak pracuje szynka?

/Marcin24/

Serj_Tankian

Reaction score
68

Jak zwykle rozmowy na poziomie (1 strona), tak czy inaczej:
1. Ulubiona gra?
2. Ulubiony wykonawca (muzyka)
3. Z jakiej strony ?ci?gasz muzyk??
4. W jaki spos?b tak szybko dosta?e? globala?

To tyle z mojej strony. Powodzenia w dalszych sukcesach (Global > Manager > Admin) xD

1. Nie mam jednej. W wywiadzie do marcowej gazetki wskaza?em Call of Duty 4, ale lubi? og?lnie tego typu gry i ci??ko mi si? skupi? na jakiej? konkretnej.
2. Serj Tankian z SOAD'em, chocia? ten wyb?r jest trudny, bo w?a?ciwie m?g?bym wskaza? 30 zespo??w kt?re ub?stwiam i ka?dy by?by na sw?j spos?b ulubionym.
3. Je?li kocham jaki? zesp??, jak to jest z Coldplay czy System of a Down, to staram si? regularnie kupowa? p?yty. Pozosta?e zazwyczaj z mp3.teledyski.info.
4. Ci??k? prac?. Nie ma jednej, sprawdzonej metody. My?l?, ?e nieodpowiedzialno?? pewnych os?b, kt?rych ju? dzi? w kadrze nie ma, pozwoli?a wyj?? z cienia osobom pracowitym, dzia?aj?cym. Wykorzysta?em tylko szans? kt?r? dosta?em.

Dzi?ki.

Czy wlepiaj?c takiego warna mia?e? ?wiadomo??, ?e upad?e? ni?ej ni? korzonek?
Chcia?e? by? ?mieszny?
Jak tam na globalu?
Jak pracuje szynka?

1.Od ka?dego ostrze?enia mo?esz si? odwo?a? w terminie 3 dni od jego nadania. Nie mam zamiaru odpowiada? na tego typu lamenty na forum publicznym.
2. Czy ja wiem czy pisanie prawdy o ludziach jest ?mieszne. Je?li dla Ciebie ten fakt jest zabawny - mo?esz si? ?mia?. Ja na ch?odno oceniam warto?? merytoryczn? post?w u?ytkownika i na jej podstawie wyci?gam wnioski. W Twoim przypadku ci??ko o inne.
3. Nie narzekam.
4. Jaka szynka? Nie lubi? szynki, wgl powoli odstawiam mi?so w jakiejkolwiek postaci ;)

Grimekk

memsoria.pl
Reaction score
56

Lubisz Reggae?